Search
Home » Neplodnost » Zašto parovi imaju probleme sa ostvarivanjem trudnoće?

Zašto parovi imaju probleme sa ostvarivanjem trudnoće?

Problemi sa ostvarivanjem trudnoće kod parova najčešće su povezani sa građom i funkcijom polnih organa kod muškaraca, žena ili kod oba partnera.Uzrok neplodnosti može biti također zbog zdravstvenih problema kod žene, muškarca ili kod oboje. Zato je potrebno uraditi detaljne preglede i testove kod oba partnera da bi se otkrio uzrok neplodnosti. Nekada čak ni s pregledima i testovima, se ne može utvrditi razlog neplodnosti.

Kada se par treba javiti doktoru zbog neplodnosti ?

Većina doktora preporučuje da par započne s liječenjem neplodnosti tj. testiranjem, kada žena ne može zatrudnjeti nakon godinu dana nezaštićenih seksualnih odnosa. Ali ako imate neke druge ginekološke probleme npr.imate neredovne ovulacije, tada se preporučuje da se javite i ranije.Testiranje i liječenje neplodnosti, i prije navršene godine dana nezaštićenih spolnih odnosa, također se preporučuje kod žena, starijih od 35 godina, a koje imaju neredovne menstruacije.

Koje pretrage treba uraditi muškarac ?

Pretrage za muškarce obično počinju sa pitanjem o zdravstvenom stanju i seksualnom životu muškarca, a nakon toga liječnik obavi pregled. Obično se uzme uzorak sperme da bi se analizirao, tj. da se provjeri koliko zdravih i normalnih spermija je prisutno u uzorku.

U nekim slučajevim su potrebni dodatni testovi za muškarce :

 • Testiranje krvi – da se odredi razina muških hormona. Abnormalne razine hormona mogu otežati začeće. Također, testiranje krvi može dati informaciju o genetskim poremećajima koji mogu uzrokovati probleme kod ostvarivanja trudnoće.
 • Ultrazvuk – Omogućava stvaranje dvodimenzionalne (i trodimenzionalne) slike unutrašnjosti ljudskog tijela, pa samim tim doktor može provjeriti da li ima problema u građi spolnog organa. Na primjer, neki muškarci mogu imati promjene u “vas deferens”, a to je struktura kroz koju sperma mora proći kroz penis tokom ejakulacije.
 • Testovi urina – Ispitivanjem urina može se provjeriti  da li ima nekih poremećaja tokom ejakulacije. Neke promjene u građi i funkciji mogu uzrokovati da kretanja sperme ide u pogrešnom smjeru; sperma ide u mokraćni mjehur tokom spolnog odnosa.
 • Biopsija testisa – Biopsija se obično radi ako se prilikom testiranja uzorka sperme pokaže da muškarac nema spermotozoida ili ima malu količinu sperme. Tokom biopsije, doktor uzima mali uzorak tkiva iz testisa, te postavlja uzorak pod mikroskop da provjeri prisutnost spermija u samim testisima. Moguće je na isti način i uzeti  spemij iz tkiva testisa i iskoristiti ga za proces vantjelesne oplodnje.

Koji su razlozi neplodnosti kod žena?

Najčešći razlozi koji su uzrok neplodnosti kod žena su:

 • Problemi s ovulacijom. Kod nekih žena ovulacija nije redovna ili je uopšte nema.Ovulacija je hormonalni proces tokom menstruacijskog ciklusa kada jajnik ispušta zrelu jajnu stanicu.Da bi se trudnoća ostvarila, neophodno je da spermij oplodi zrelu jajnu stanicu, koja zatim putuje od jajnika kroz jajovod u matericu. Žene imaju najveću šansu da zatrudne ako imaju seksualni odnos 1 do 2 dana prije ovulacije ili na dan ovulacije.
 • Problemi s maternicom ili jajovodima – Operacije ili prethodne infekcije mogu izazvati promjene u građi i funkciji maternice i jajovoda, koje mogu biti uzrok neplodnosti kod žena.
 • Endometrioza – Endometrioza je stanje koje uzrokuje bol u donjem dijelu trbuha. Bol se najčešće javlja neposredno prije menstruacije i traje tokom menstruacije.Endometrioza također može biti uzrok neplodnosti kod žena .
 • Starosna dob – može biti otežavajući faktor; za žene između 35 pa do 40 godine života, sam proces ostvarivanja trudnoće je znatno teži i duži .

Koje pretrage treba uraditi žena ?

Prilkom pretraga kod žena,  liječnik će vam prvo postaviti pitanja o eventualnim zdravstvenim problemima, mjesečnim ciklusima  i seksualnim odnosima. Takođe će napraviti detaljan pregled.

Dodatni testovi za žene obuhvataju :

 • Testiranje krvi – provjeriti nivo ženskih hormona. Abnormalna razina hormona može uticati na ostvarivanje trudnoće. Prilikom testiranja krvi, također se može utvrditi da li postoje genetske promjene koje mogu uticati na ostvarivanje trudnoće.
 • Ovulacijski testovi – Različiti testovi se mogu koristiti za provjeru da li žena ovulira. Ovulacija je otpuštanje zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu, u kojem se događa njena oplodnja najkvalitetnijim spermijem, što znači da je sam proces ovulacije neophodan za ostvarivanje trudnoće.
 • Pregledi maternice i jajovoda – Promjene na jajovodima i maternici mogu biti razlog neplodnosti. Ovi pregledi uključuju:
 • Ultrazvuk ili  rendgenski (HSG) pregled pri čemu se stvaraju slike u unutrašnjosti tijela tj.maternice i jajovoda. Oni mogu ukazati na nepravilno oblikovanu maternicu, začepljenje jajovoda (što se može dovesti u vezu s prethodnom  infekcijom ili operacijama) i druge probleme koji mogu uzrokovati neplodnost.
 • Histeroskopija je zahvat koji omogućuje detaljan pregled unutrašnjosti maternice. Izvodi se histeroskopom, na koji je priključena videokamera, koji kroz vrat maternice ulazi materničnu šupljinu i na taj način se detaljno pregeleda unutašnjost materice.Histeroskopija može biti dijagnostička ili terapeutska tj.ako se unutrašnjosti maternice nalazi polip ili pregrada (septum), tokom histeroskopije se mogu navedene promjene ukloniti.

Šta nakon testiranja ?

Rezultati ispitivanja mogu pokazati da li  jedan ili oba partnera imaju problem. Kad se otkrije problem,  liječenje će  biti usmjereno na otklanjanje tog problema.

Kod nekih parova mogu se i uzroci neplodnosti koji se ne mogu liječiti, a kod nekih parova ne može otkriti ni uzrok neplodnosti. U tim slučajevima postoje tretmani kao npr.vantjeslesna oplodnja koje doktori mogu predložiti kako bi pomogli parovima da zatrudne. Veoma je važno razgovarati sa vašim liječnikom kako bi se odabrao najprikladniji tretman za vas.

Može li žena nešto sama učiniti?

Ako imate prekomjernu težinu, mršavljenje može pomoći da zatrudnite. Gubitak kilograma također vam može pomoći kada zatrudnite i da imate zdravu trudnoću.

Koji su tretmani dostupni u liječenju neplodnosti?

Žene koje imaju problema sa ostvarivanjem  trudnoće, mogu imati više načina u liječenju neplodnosti, a to zavisi od odluke vas i vašeg liječnika.Prilikom donošenja odluke o izboru načina liječenja,  moraju se uzeti u obzir sve medicinske i socijalne činjenice.Trebate, također, razgovarati sa svojim liječnikom o prednostima i nedostacima različitih tretmana. Da biste odabrali pravi način liječenja, treba obratiti pažnju na: postotak uspješnosti određenog načina liječenja; troškovi liječenja – neki tretmani koštaju mnogo novca; dužina trajanja tretmana-neke tretmane je potrebno više puta izvesti kako bi dobili pozitivan ishod.

Načini liječenja neplodnosti kod žena obuhvataju :

Kod žena koje nemaju ovulacije ili je neredovna ovulacija, preporuka je stimulacija ovulacije klomifenom i femara (Clomid, Serophene). Liječnici detaljno objasne način kako i kada uzimati ovaj lijek; također će vam reći kada trebate imati seksualni odnos,  kako bi tretman imao najbolju šansu za uspjeh. Ako ovaj tretman ne djeluje nakon nekoliko mjeseci, liječnik će vam  preporučiti druge tretmane za stimulaciju ovulacije.

Kod žena koje nemaju ovulacije ili je neredovna ovulacija, postoji hormonska stimulacija ovulacije. Često se preporučuje hormonska stimulacija, ako žena ne zatrudni s klomifenom. Ovaj tretman sastoji se od toga da žena, uz detaljne upute liječnika, uzima određenu količinu hormona i tokom određenog vremena dok se postigne ovulacija.

Inseminacija  – Za ovaj tretman doktor ubrizga određenu količinu sperme izravno u maternicu. To se radi neposredno prije ovulacije, i na taj način liječnik poveća šansu da dođe do oplodnje tj. trudnoće. Kod nekih žena ovaj tretman kombinira se sa tretmanima stimulacije ovulacije klomifenom ili hormonima kako bi se povećala uspješnost.

In vitro oplodnja -vantjelesna oplodnja, koja se naziva i “IVF” – IVF je postupak koji se obično izvodi ako drugi tretmani nisu djelovali. Tretman IVF se sastoji od toga da  :

Žena, nekoliko sedmica prije tretmana, uzima hormone koji djeluju na stimulaciju ovulacije tj. djeluju na  jajnik, na proizvodnju jajnih stanica. Neposredno prije ovulacije, liječnik tankom iglom iz jajnika izvadi jajne ćelije koje se se stavljaju u epruvetu sa spermom, kako bi sperma mogla oploditi jednu ili više jajnih ćelija.

Nakon 2 do 5 dana, oplođeno jaje ili jaja se vrate u maternicu žene, u nadi da  će se jedno od  oplođenih jajnih ćelija pričvrstiti na maternicu i prerasti u trudnoću.

IVF se obično radi :

Kod žena kojima nedostaju ili su neprohodni jajovodi;

Kad muški partneri imaju malo sperme;

Kad su ostali tretmani bili bezuspješni.

Kako ću znati da li sam trudna poslije tretmana?

Vaš liječnik će napraviti pretrage nakon određenog vremena da bi provjerio uspješnost tretmana. Ove pretrage mogu uključivati krvne pretrage tj.odrediti bHCG i ultrazvuk.

Da li su tretmani uvijek djelotvorni ?

Ne. Tretmani ne pomažu uvijek ženi da zatrudni. Isti tretman može biti djelotvoran za jednu ženu, ali ne i za drugu. Često je potrebno neki tretman ponoviti više puta, da bi se došlo do trudnoće.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?