Search

Vođenje trudnoće

Šta u stvari podrazumijeva vođenje trudnoće, odnosno kontrolisanje?

Kontrolisanje trudnoće ili vođenje trudnoće, kako se kod nas obično kaže, podrazumijeva sve preglede i testove koje trudnice treba da obave tokom trudnoće. Tokom vođenja, odnosno kontrolisanja vaše trudnoće, liječnik ima zadatak da prati i kontroliše zdravlje trudnice i rast i razvoj bebe.

 

 

Šta treba da očekujem tokom prve posjete ginekologu u trudnoći?

Tokom vaše prve posjete liječnik će prvo porazgovarati sa vama i raspitati se o vašem zdravstvenom stanju, eventualnim bolestima i lijekovima, ako ih koristite, kao i prethodnim operacijama. Za vašeg ginekologa je također veoma bitna informacija o menstruacijama, npr. dužina trajanja, kako su prošle prethodne trudnoće i o eventualnim problemima i stanjima vezanim za ginekologiju.

Tokom te prve posjete ginekolog će vas upoznati i savjetovati o prehrani u trudnoći, o dozvoljenim fizičkim aktivnostima i upozoriti vas na uobičajene tegobe koje se javljaju u trudnoći, poput jutarnje mučnine, pojave žgaravice i bolova u leđima.

Ukoliko niste radili Papa test tokom prethodne godine, predložit će vam da uradite ovaj test. Papa test se koristi kako bi se otkrilo da li se na grliću materice nalaze neke abnormalnosti, tj. da se utvrdi da li je grlić materice zdrav. Grlić je dio materice gdje se spajaju materica i vagina.

Ginekolog će također napraviti ultrazvučni pregled aparatom koji koristi zvučne valove za stvaranje slika koje pokazuju unutrašnjost vašeg tijela i tijela vaše bebe. Ultrazvukom se provjerava da li se plod nalazi unutar materice, provjerava se kako se beba razvija, kao i otkucaji njenog srca. Također se ultrazvukom pregledaju jajnici, jajovod i ostali ginekološki organi.

Tokom prvog pregleda ginekolog će preporučiti da se urade laboratorijski testovi, kao što su test urina i test krvi, te da se odredi krvna grupa, ukoliko već ne znate svoju krvnu grupu.

Koji su pregledi značajni tokom trudnoće?

U periodu oko 12. nedjelje trudnoće, tj. između 11. i 13. nedjelje trudnoće, rade se ultrazvučni pregled i testovi kako bi se utvrdilo da li beba ima neki od genetskih sindroma kao npr. Down sindrom i da li postoji prisustvo nekog genetskog poremećaja. Na našoj stranici eGinekolog.ba detaljnije je opisano kako se radi testiranje za Down sindrom kao i testiranje za genetske poremećaje.

Svi bebini organi se razviju do 20. nedjelje trudnoće, tako da je ultrazvuk u tom periodu veoma bitan kako bi se pokušalo utvrditi da li su se svi organi i dijelovi bebe pravilno razvili.

Koliko često trebam ići ginekologu u trudnoći?               

Obično su posjete ginekologu svake 4 sedmice i pri svakoj posjeti ginekolog će vas pitati o simptomima ili eventualnim problemima koji vam se javljaju u trudnoći. Tokom svake posjete radi se:   

  • ultrazvučni pregled da se provjeri rast i razvoj bebe
  • mjerenje vašeg krvnog pritiska – povišen krvni pritisak može uzrokovati promjene kod trudnice i bebe, uključujući ozbiljno stanje zvano preeklampsija
  • Također, tokom svake posjete se provjerava vaša tjelesna težine, jer prekomjeran dobitak ili gubitak težine tokom trudnoće može uticati na zdravlje trudnice i bebe.

 

 

Koji testovi rade tokom trudnoće?

  • Laboratorijski nalazi krvi i urina se rade bi se provjerilo zdravlje trudnice.
  • Laboratorijski nalazi krvi se rade da bi se otkrilo prisustvo infekcija u organizumu ili da bi se otkrilo prisustvo anemije (anemija je manjak crvenih krvnih stanica eritrocita koji obično nastaje zbog manjka željeza u krvi).
  • Često se rade nalazi i testiranje urina tokom trudnoće, čime se provjera da li ima šećera, proteina ili bakterija, a njihovo prisustvo u mokraći može biti znak nekih promjena u organizmu trudnice.
  • Test za provjeru šećerene bolesti u trudnoći, odnosno OGTT test (test opterećenja glukozom), radi se obično poslije 20. nedjelje trudnoće. Test se izvodi tako što se mjerenje uradi prije nego što trudnica popije šećer, te ponovo jedan sat i dva sata nakon konzumiranja šećera.

Koji pregledi i testovi se rade prije samog poroda?

Kada trudnica uđe u 9. mjesec, uradi se ultrazvuk da se utvrdi položaj bebe, to jeste da li je beba okrenuta glavom ili zatkom odnosno guzom, radi planiranja vrste poroda.

U 36. nedjelji trudnoće obično se rade vaginalni brisevi da bi se na vrijeme otkrilo prisustvo infekcije u vagini i da bi se moglo liječiti do samog poroda.

Od 37. nedjelje trudnoće preporuka je da se radi CTG test svake sedmice do poroda i dolaska bebe.

https://eginekolog.ba/vodenje-kontrolisanje-trudnoce/
https://eginekolog.ba/vodenje-kontrolisanje-trudnoce/

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?