Search

VITAMINI U TRUDNOĆI

Šta je značajno za ishranu tokom trudnoće?

Period trudnoće predstavlja jedan od najzahtijevnijih perioda za pravilnu ishranu u životu žene. Adekvatna prehrana u trudnoći daje podlogu za normalan razvoj bebe, te gradi energetske rezerve za sam porod i period dojenja bebe. Metabolizam u trudnoći zahtijeva dodatni prehrambeni unos dobro balansiranom i raznovrsnom ishranom. Obično su potrebni i dodaci ishrani (vitamini i minerali u trudnoći) jer je teško izbalansirati hranom sve nutrijente koji su vam potrebni u trudnoći za normalan rast i razvoj bebe.

Zašto su mi potrebni suplementi – vitamini i minerali u trudnoći ?

Vitaminsko-mineralna suplementacija sadrži vitamine i minerale neophodne za normalan tok trudnoće, kao rast i razvoj bebe tokom čitave trudnoće. Pakovanja vitamina u trudnoći su obično specijalno dizajnirana da sadrže sve neophodne suplemente bitne za trudnoću.

Zašto je holin važan tokom trudnoće?

Holin je potreban za rast fetusa, adekvatnu funkciju posteljice, razvoj mozga fetusa, strukturu i funkciju svih stanica fetusa. Holin je esencijalni hranjivi sastojak koji se ne može dovoljno stvarati u našem organizmu i potrebno ga je dodatno unositi, naročito u periodu trudnoće i dojenja zbog brzog umnožavanja ćelija i rasta tkiva kod majke i bebe. Novija istraživanja su pokazala da holin pomže u normalnom razvoju mozga bebe i kasnije poslije rođenja poboljšava kognitivne performanse kod djece. Također, nova istraživanja su pokazala da adekvatan unos holina tokom trudnoće smanjuje pojavu preeklampsije i posredno utiče na smanjenu pojavu šećerne bolesti tokom trudnoće. Zbog intenzivne diobe ćelija i brzog rasta tkiva majke i fetusa, trudnice imaju za 20% povećanu potrebu za unos holina dok se kod dojilja ta potreba povećava na 30%. Zbog njegove izuzetne važnosti, FDA (američka organizacija za hranu i lijekove) i EFSA (evropska agencija za sigurnost hrane) su donijele odluku da se holin mora dodati u prenatalne vitamine i minerale namijenjene trudnicama i dojiljama.

Zašto mi je potrebna folna kiselina – folat tokom trudnoće ?

Folna kiselina se u organizmu pretvara u folat, koji je u suštini aktivna forma folne kiseline, koja samo kao takva djeluje na mnoge procese u organizmu trudnice. Trudnica ima potrebu za folatom jer on doprinosi normalnom sastavu krvi, rastu i razvoju novih tkiva bebe. Međutim, nisu sve žene u stanju da iskoriste folnu kiselinu zbog mogućeg nedostatka enzima usljed čega ne mogu da pretvore folnu kiselinu u aktivnu formu folat, koji je nužno potreban za zdrav razvoj novorođenčeta. Jedna od dvije žene ne može kompletno da transformiše folnu kiselinu u biološki aktivan oblik. Preparati koji u svom sastavu sadrže folate (Metafolin® u Femibionu®) ne zahtijevaju pretvorbu u organizmu, nego već imaju aktivnu folnu kiselinu – folat koja može direktno djelovati na normalan razvoj bebe.

 

FEMIBION – od sada je dostupan u novoj obogaćenoj formulaciji koja je na našem tržištu dostupna od 2021. godine ,koji pored biološke aktivne folne kiseline Metafolin®, ostalih vitamina i minerala sadrži holin (Femibion 1 i Femibion 2) kao i lutein (Femibion 2) koji su specijalno prilagođeni ženi u određenim fazama pripreme za trudnoću, trudnoću i period dojenja.

Zašto su mi potrebne Omega – 3 masne kiseline tokom trudnoće ?

Omega-3 masne kiseline su neophodne za razvoj mozga beba te predstavljaju važnu komponentu za razvoj ćelija retine oka. Omega-3 masne kiseline – DHA smanjuju učestalost prijevremenih porođaja, povećavaju težinu novorođenčeta i mogu biti korisne u slučajevima visoko rizičnih trudnoća. DHA poboljšava oštrinu vida kod dojenčadi, pažnju, također utiče na razvoj kognitivnih i motoričkih sposobnosti beba nakon rođenja.

Zašto mi je potreban lutein tokom trudnoće i dojenja?

Lutein je supstanca koju čovjek mora uzimati ishranom jer ga ne može sam sintetizirati. Količine koje se uzimaju redovnom prehranom ne mogu da zadovolje potrebe trudnica tj dojilja. Iz tih razloga se lutein mora uzimati putem dodataka prehrani. Pored ostalih, lutein ima izuzetno važnu ulogu u formiranju i funkcionisanju očiju fetusa.

U trudnoći su još bitni :

Vitamini B kompleksa /Vit B1,Vit B2 ,Vit B6/

uključeni su u metabolizam proteina, masti i ugljikohidrata.Učestvuju u normalnom funkconisanju nervnog sistema i pomažu djelovanju folata.

Vitamin C

U trudnoći potrebe za vitaminom C rastu za dodatnih 10 mg/dan i veoma je bitan za normalnu funkciju imuniteta trudnice.

Vitamin D

Vitamin D kontroliše količinu kalcija i fosfata u tijelu, koji su potrebni za razvoj kostiju, zuba a utiču i na zdravlje mišića. Naša tijela proizvode vitamin D kada je naša koža izložena ljetnom suncu (od kraja aprila – do kraja septembra). Ne zna se tačno koliko je vremena potrebno na suncu da se napravi dovoljno vitamina D da bi se zadovoljile tjelesne potrebe, ali u principu svi stariji od 4 godine, uključujući trudnice i dojilje, trebali bi razmotriti dodatno uzimanje vitamina D (bar u periodu od septembra do aprila kad je količina sunčevih zraka smanjena).

Jod

Jod je značajan za proizvodnju hormona štitne žlijezde koji su neophodni za normalan razvoj bebe.

Također, u trudnoći su potrebni još Fe, kalcij, Mg, vitamin E, cink koji se mogu unijeti u organizam u neophodnoj količini adekvatnom ishranom, a nekada ipak u formi suplemenata.

Ovdje su navevedene dnevne potrebe nekih suplemenata tokom trudnoće :

Folati 0.4 mg ( 0.6 mg drugi i treći trimestar )
Kalcijum – min. 250 mg
Jod 150 mcg
Vitamin D 200 – 600 i.j.
Fe 27 mg

Kada trebam koristiti suplemente (vitamine i minerale ) za trudnoću ?

Ako planirate trudnoću, preporuka je da mjesec dana prije začeća koristite suplemente; ukoliko je riječ o neplaniranoj trudnoći, preporučuje se da započnete upotrebu suplemenata od trenutka kada saznate da ste trudni.

Vitamine i minerale treba piti tokom cijele trudnoće, ali i tokom perioda dojenja kada se nastavljaju povećane potrebe majke za hranjivim tvarima.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?