Search
Home » Trudnoća » Varičele – Vodene kozice i trudnoća

Varičele – Vodene kozice i trudnoća

Infekcija varičela tokom trudnoće i tokom perioda dojenja.

Šta su to vodene kozice?

Varičela ili vodene kozice su virusna infekcija od koje najčešće obolijevaju djeca, a  uzrokovana je varičela-zoster virusom (VZV).

Najčešći simptom infekcije je osip po čitavom tijelu, koji se prvo javlja u vidu malih crvenih bubuljica,  koje kasnije pucaju i suše se, te prelaze u kraste. Period osipa traje 3 do 5 dana. Prije same pojave osipa, često se javljaju i vrućica i bolovi. Bolest obično prolazi bez posljedica, ali u 10-15% slučajeva opisane su komplikacije u smislu pneumonije (upala pluća), češće  kod tinejdžera i odraslih.

 Da li su vodene kozice zarazna bolest?

Vodene kozice su vrlo zarazne, što znači da se lako šire od osobe do osobe. Osoba koja ima vodene kozice je zarazna 1-2 dana prije pojave  osipa i zarazna je sve dok se osip ne povuče potpuno. Ako nikada ranije niste imali vodene kozice, a neko u vašoj porodici  ih boluje,  90% šansi je da ćete ih i vi dobiti. Nakon kontakta sa zaraženom osobom, simptomi infekcije se javljaju nakon 7-21 dan.

Šta ako trudnica nije sigurna da je imala vodene kozice a nedavno je  bila u kontaktu sa osobom koja ima vodene kozice ?

Kada se ova bolest jednom preboli, obično se stekne doživotni imunitet protiv ponovne zaraze. U slučaju da niste sigurni jeste li ih bolovali, preporučuje se testiranje  na  antitijela na varičele, da se provjeri da li imate razvijen imunitet. Ako niste bili izloženi u prošlosti, tj. vaš test krvi pokazuje da nemate antitijela na virus varičele, a bili ste u kontaktu za zaraženom osobom, velika je šansa da ćete i vi biti zaraženi. Korake koje možete preduzeti da biste izbegli razvoj bolesti ili smanjili ozbiljnost simptoma su uzimanje varicela zoster imunoglobulina (VariZIG) ili uzimanje oralnih antivirusnih lijekova (Aciklovir).

VariZIG je preparat koji sadrži  visoke nivoe antitijela protiv vodenih kozica. Preporuka je da se VariZIG daje ženi do 4 dana nakon kontakta sa osobom koja boluje od vodenih kozica. Nije poznato da li će VariZIG spriječiti razvoj infekcije fetusa.VariZig se također koristi kod beba, uključujući i nedonoščad.

Da li postoji rizik za bebu ukoliko trudnica oboli od vodenih kozica ?

Oko 1-3% beba, čije su majke imale vodene kozice u trudnoći,  rađaju se sa jednom ili više urođenih mana što se naziva kongenitalni sindrom varičele. Urođene mane uključuju ožiljke, probleme s očima, loš rast, nerazvijenost ruke ili noge, malu veličinu glave, usporen razvoj i / ili intelektualnu nesposobnost. Najčešće se  kongenitalni sindrom varičela javlja kod beba kada majka dobije infekciju između 7. i 20. sedmice trudnoće. Ako je majka dobila infekciju u prvom trimestru trudnoće , mogućnost razvoja kongenitalnog sindroma varičela  je 0,5-1%, dok ukoliko majka oboli  između 13. i 20. sedmice trudnoće, kongenitalni sindrom varičela se javlja do 2% beba.

Da li postoji neki prenatalni skrining u trudnoći koji otkriva defekte uzrokovane vodenim kozicama?

Ultrazvučnim pregledima u vašoj trudnoći bi se mogli otkrili neki defekti i mane uzrokovane kongenitalnim sindromom varičela; također se može pratiti rast bebe kao i nivo amnoinske tečnosti. Međutim, ultrazvuk ne može otkriti sve defekte koji mogu biti uzrokovani infekcijom u trudnoći.

Da li postoji rizik za bebu ukoliko je trudnica prebolovala vodene kozice u djetinjstvu?

Malo vjerovatno. Ukoliko je žena bolovala vodene kozice, njen imuni sistem stvorio antitijela na virus. Ova antitijela traju dugo vremena i štite osobu da ponovo dobije infekciju. Žene  koji imaju imunitet verovatno neće razviti vodene kozice,  ako su ponovo izložene virusu.

Da li postoji rizik za bebu ukoliko trudnica pred porod oboli od  vodenih ospica ?

Ukoliko se trudnica zarazi nakon 36. sedmice trudnoće, beba se može inficirati i roditi sa vodenim kozicama. Ako žena dobije infekciju  pet dana prije porođaja ili 1-2 dana nakon porođaja, postoji 20-25% šanse da će se novorođenče inficirati. Infekcija varičelama  u ovom vremenskom periodu naziva se neonatalna varičela. Neonatalne varičele mogu imati  ozbiljne posljedice za bebu. Ako žena dobije infekciju varičelama u periodu između 6 i 21 dan prije porođaja, mogućnost da se  novorođenče inficira je mnogo manja. U ovom vremenskom periodu, očekuje se da će majka već stvoriti određeni dio  antitjela na varičelu koje će preći preko placente  tako da, i ukoliko  beba dobije vodene kozice – infekcija će biti blaga, zahvaljujući antitijelima od majke.

Varičela – vodene kozice predstavljaju  akutnu  fazu virusne infekcije, a herpes zoster infekcija predstavlja  reaktivaciju  virusa iz latentne faze. Kod herpes zoster infekcije, dolazi do upale ganglija senzornih korijena u torakalnoj ili lumbalnoj regiji. Promjene su tipično jednostrane. Zahvaćeni areal je hiperestetičan i bol može biti vrlo jaka. Kožne promjene ostaju nepromijenjene obično 3–5 dana. Herpes zoster se može proširiti na druge regije kože, kao i na visceralne organe, pogotovo u imunokompromitiranih bolesnika. Manje od 4% bolesnika ima recidiv herpes zostera. Ipak, mnogi, pogotovo stariji bolesnici  imaju trajne ili ponavljajuće bolove zahvaćenog dermatoma (postherpetična neuralgija), koji mogu perzistirati mjesecima, godinama ili doživotno.

Šta ukoliko je trudnica imala kontakt sa osobom koja ima herpes zoster ?

Herpes zoster se ne prenosi drugim ljudima, ali ako ste u kontaktu sa plikovima i nikada niste bolovali vodene kozice, moguće je da se ovako zarazite.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?