Search

Vantjelesna oplodnja doniranim jajnim ćelijama

Dobrodošli u naš vodič kroz proces vantjelesne oplodnje (VTO) doniranim jajnim ćelijama! Vantjelesna oplodnja se stručno naziva in vitro fertilizacija (IVF), a ovaj članak će vam pružiti jasna objašnjenja i odgovore kako biste razumjeli IVF postupak, uz poseban osvrt na epigenetiku. Bez obzira na vaše razloge za ulazak u ovaj proces, želimo vam pružiti sve informacije koje vam mogu pomoći. 

Šta je to IVF doniranim jajnim ćelijama?

In vitro fertilizacija doniranim jajnim ćelijama je reproduktivni tretman koji koristi jajne ćelije od donora kako bi se pomoglo parovima ili pojedincima koji se suočavaju s poteškoćama u postizanju trudnoće. Ovaj postupak uključuje uzimanje jajnih ćelija od zdrave donorke, oplodnju spermatozoidima partnera, stvaranje embriona u laboratoriji, te njihovo postavljanje u matericu majke radi uspješne trudnoće.

Kada je IVF doniranim jajnim ćelijama preporučljiv?

Vantjelesna oplodnja doniranim jajnim ćelijama preporučuje se u slučajevima kada žena ima smanjenu kvalitetu vlastitih jajnih ćelija zbog faktora poput starosti, nekih medicinskih razloga ili genetskih poremećaja. Također, ovaj postupak je opcija za parove koji su već prošli kroz neuspješne pokušaje IVF-a s vlastitim jajnim ćelijama.

Kako epigenetika utiče na IVF doniranim jajnim ćelijama ili da li ću ja kao majka imati utjecaj na formiranje embrija od donirane jajne ćelije ? 

Epigenetika proučava promjene u izražavanju gena koje nisu uzrokovane promjenama u DNA sekvenci. Kod IVF-a doniranim jajnim ćelijama, epigenetika može igrati ulogu u regulaciji gena embriona. Iako genetski materijal dolazi od donora, okolina (materica, posteljica) u kojoj embrion raste također može utjecati na njegovu buduću razvojnu putanju.

Epigenetika igra ključnu ulogu u regulaciji gena tokom razvoja embriona, a naročito je značajna u kontekstu vantjelesne oplodnje doniranim jajnim ćelijama. Važno je naglasiti da, iako genetski materijal dolazi od donora, okolina u kojoj embrion raste ima značajan utjecaj na epigenetske promjene koje će oblikovati njegov razvoj.

1. Enzimi iz majke:

Enzimi iz majčinog organizma, posebno iz maternice, igraju ključnu ulogu u epigenetskim promjenama. Oni mogu utjecati na aktivaciju određenih gena i inhibiciju drugih, oblikujući embrionski razvoj. Stvaranje povoljne okoline za embrion, kao što je odgovarajući balans hranljivih materija i hormona, može pozitivno utjecati na epigenetski pečat embriona.

2. Elementi iz posteljice:

Posteljica također doprinosi epigenetskim promjenama tokom razvoja djeteta. Komunikacija između posteljice i embriona putem različitih molekula i signala može modulirati ekspresiju gena. Zdrava posteljica ključna je za pravilan prenos hranljivih materija i signalizaciju, što direktno utječe na epigenetske procese.

3. Način prehrane i stil života majke:

Prehrana i opći stil života majke igraju ključnu ulogu u epigenetskim promjenama. Prehrana bogata određenim hranljivim materijama može utjecati na metilaciju i acetilaciju gena, ključne procese u epigenetici. Osim toga, izbjegavanje stresnih situacija i održavanje zdravog načina života također mogu pozitivno utjecati na epigenetske profile embriona.

U konačnici, epigenetika naglašava važnost utjecaja majke na formiranje embriona, čak i u situacijama in vitro fertilizacije doniranim jajnim ćelijama. Razumijevanje ovog procesa pruža dodatnu perspektivu o tome kako vanjski utjecaji mogu oblikovati genetski potencijal embriona. Posvećenost majke pravilnoj prehrani, zdravom načinu života i smanjenju stresa može imati pozitivan utjecat na epigenetske faktore i dugoročno na zdravlje budućeg djeteta.

Koja je svrha IVF-a doniranim jajnim ćelijama i zašto se budući roditelji odlučuju za ovaj tretman?

Vantjelesna oplodnja doniranim jajnim ćelijama je tretman koji biraju mnogi pacijenti i budući roditelji u nadi da će ostvariti san o roditeljstvu. Ovaj metod uključuje korištenje doniranih jajnih ćelija kako bi se olakšala oplodnja i razvoj embrija, pružajući pojedincima ili parovima priliku da se ostvare kao roditelji.

Sa tim ciljem, eGinekolog je odlučio da predstavi i ostvari saradnju s Prag Fertility Centrom. Ključni temelji ovog partnerstva obuhvaćaju stručnost, individualan pristup i vrhunsku medicinsku njegu koja čini osnovu djelovanja Prag Fertility centra.

Prague Fertility Centre izdvaja se transparentnošću u odabiru donora, dugoročnom podrškom i efikasnim personaliziranim tretmanima IVF procesa donacijom jajnih ćelija, što garantira pacijentima sveobuhvatnu pomoć i put prema ostvarenju njihovih snova o roditeljstvu.

Kako izgleda IVF postuka doniranom jajnom ćelijom u Prague Fertility Centru?

Zahvaljujući sopstvenom donatorskom programu, u Prag Fertility Centru ne postoje duge liste čekanja. Vaš put do uspješne trudnoće može se ostvariti u roku od 2 do 3 mjeseca. Lična koordinatorka će vas voditi kroz cijeli proces, a vaš tretman će voditi uvijek jedan ljekar koji je detaljno upoznat sa vašim slučajem. 

Kako počinje proces IVF doniranom jajnom ćelijom u Prag Fertility Centru?

Proces počinje telefonskim konsultacijama. Na prvoj konsultaciji sa ljekarom razgovaraćete o ličnoj istoriji bolesti i planiranju ili proći kroz već obavljene preglede koji su neophodni za određivanje individualnog plana liječenja. Svi pregledi se mogu obaviti u Pragu ili u vašoj zemlji.

Pregledi kod žena se sastoje od ginekološkog pregleda, ultrazvučnog pregleda i uzimanja krvi (npr. nalazi štitne žlijezde i spolno prenosivih bolesti i nalaza spolnih hormona).

Pregled kod muškarca uglavnom uključuje spermiogram i analizu krvi za otkrivanje spolno prenosivih bolesti.

Tokom konsultacija, ljekar će vam objasniti sve što je neophodno za proces donacije jajnih ćelija. Razumijemo da je proces vantjelesne oplodnje koji se zasniva na donaciji jajnih ćelija veoma emocionalno zahtjevan i da do njega vodi dug put. Možete biti sigurni da ćemo vam pružiti individualnu njegu uz maksimalnu podršku i sve informacije koje će vam omogućiti da sami odaberete svoj tempo liječenja u zavisnosti od vaših osjećaja i okolnosti.

Kako se vrši izbor donorke?

Na osnovu vašeg fenotipa (kose, očiju, boje kože, visine itd.), krvne grupe i drugih preferencija koje imate, oni će izabrati odgovarajuću donorku jajnih ćelija iz njihove baze podataka. Sve donorke su pregledane zdravstvenim, genetičkim i psihološkim testovima prije samog odobrenja na donaciju.

Ljekar će predložiti tretman koji će odgovarati vašem menstrualnom ciklusu u odnosu na ciklus donorke, tako da ste spremni za transfer embriona u pravo vrijeme — proces sinhronizacije.

Hormonski tretman (u obliku tableta) je također dio priprema, koji optimalno priprema vaš endometrijum za implantaciju embriona. Ultrazvučni ginekološki pregled se obavlja u terminu koji odredi ljekar u njihovoj klinici u Pragu ili kod vašeg ginekologa.

Glavne prednosti koje čine Prag Fertility centar posebnim:

  1. Vlastiti donatorski program: Tradicija obuhvata vlastiti donatorski program s pažljivo odabranim i ispitanim donorima. Ovo osigurava vrhunsku kvalitetu doniranih jajnih ćelija.
  2. Vantjelesna oplodnja s svježim doniranim jajnim ćelijama bez procesa zamrzavanja: Dostupnost dovoljnog broja donora omogućava izvođenje vantjelesne oplodnje svježim doniranim jajnim ćelijama. Svaka stimulacija donora prilagođena je isključivo vašem ciklusu i vašim potrebama.
  3. Garancija broja stvorenih embrija: Garantiraju određeni broj stvorenih embrija, pružajući vam predvidivost i kontrolu tokom cijelog procesa.
  4. Genetski testirane donorke: Sve donorke prolaze kroz rigorozno genetsko testiranje, osiguravajući zdrave genetske profile.
  5. Donorke s balkanskim fenotipom: Razumijemo važnost etničke povezanosti. Naš centar nudi donore s balkanskim fenotipom, pružajući vam dodatnu opciju prilagođenu vašim željama.
  6. Lične koordinatorke i Vaš lični doktor: Vaš IVF proces prati vaša lična koordinatorka. Ona vas prati, savjetuje i pruža podršku tokom cijelog procesa. Na prvom kontaktu sa centrom dobijate svoju koordinatorku, koja obično komunicira na jezicima vašeg govornog područja i podrška je tokom cijelog procesa.

Za besplatne konsultacije možete kontaktirati Prague Fertility Center.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?