Search

Vaginalni iscjedak

Šta je to vaginalni iscjedak ?

Vaginalni iscjedak je naziv za tekućinu ili sluz koja izlazi iz vagine. Vaginalni iscjedak je čest razlog zbog kojeg se žene obraćaju ginekologu. Određena količina vaginalnog iscjetka je normalna, ali ako se pored iscjetka pojavi svrab, peckanje ili drugi neugodni simptomi onda možemo posumnjati da iscjedak nije normalan.

Kako da znam da li je moj vaginalni iscjedak normalan?

Vaginalni iscjedak se stvara od ćelija vagine i grlića materice pod uticajem ženskog hormona estrogena. Žene u menopauzi obično imaju minimalni vaginalni iscjedak zbog nižeg nivoa estrogena u tom periodu života.

Normalno je da žene imaju dnevno oko 2 do 5 mililitara vaginalnog iscjetka koji je bijel ili proziran, gust, poput sluzi i uglavnom bez mirisa. Količina i sastav iscjetka variraju od žene do žene, a količina može varirati i tokom menstrualnog ciklusa. Normalno, iscjedak se može povećati, na primjer tokom trudnoće, tokom upotrebe kontracepcijskih tableta, pred ovulaciju i u sedmici prije menstruacije.

Normalan iscjedak često ima lagani miris i može izazvati blagu iritaciju vanjskog dijela vagine., Normalan iscjedak inače pomaže u zaštiti vagine od infekcija i održava vlažnost vaginalnog tkiva.

Kada posjetit liječnika ?

Vaginalni iscjedak je uobičajena i normalna pojava. Međutim, ukoliko vaginalni iscjedak ima sljedeće simptome  trebali bi posjetiti ginekologa:

 • svrab vagine, vaginalnog otvora ili usana
 • crvenilo, peckanje, bol ili oticanje kože vanjskog dijela vagine
 • pjenasti ili zelenkasto-žuti iscjedak
 • neugodan miris
 • iscjedak obojen krvlju
 • bol tokom odnosa ili mokrenja
 • bol u stomaku ili karlici.

Šta uzrokuje nenormalan vaginalni iscjedak?

Najčešći uzroci nenormalnog vaginalnog iscjetka su:

 • vaginalna infekcija (gljivična ili bakterijska infekcija, trihomonijaza)
 • reakcija vagine na strano tijelo (npr. zaboravljeni tampon ili kondom) ili na supstancu (npr. spermicid, sapun)
 • promjene koje nastaju nakon menopauze mogu uzrokovati vaginalnu suhoću, naročito tokom seksa, kao i vodenasti vaginalni iscjedak ili druge simptome.
 • promjena vaginalne flore (PRIRODNA ZAŠTITA ŽENE ) peckanje, svrbež u intimnom području i vaginalni iscjedak mogu biti povezani s narušenom ravnotežom vaginalne mikroflore, prirodne zaštite protiv naseljavanja štetnih bakterija i gljivica.

 

Šta treba da očekujem prilikom posjete liječnika ?

Prije samog pregleda, ginekolog vam može postaviti sljedeća pitanja:

 •  Da li imate bolove u leđima, stomaku ili karlici?
 •  Imate li novog partnera?
 •  Kada ste imali zadnju menstruaciju?
 •  Da li ste koristili neke lijekove i vaginalete (na recept, biljne, bez recepta)?
 •  Da li ste nedavno koristili nove uloške, tampone, sredstva za ispiranje, proizvode za intimnu higijenu ili lubrikante?

Bez pregleda ginekologa obično nije moguće znati da li je vaginalni iscjedak normalan ili ne. Pregled, bris i analiza uzorka iz vagine su najprecizniji način da se utvrdi uzrok neuobičajenog iscjetka.

Tokom pregleda ljekar će pregledati cijelo vanjsko genitalno područje, obaviti unutrašnji pregled i uzeti uzorak – bris iscjetka zbog testiranja na infekciju.

Kako se liječi nenormalan vaginalni iscjedak ?

U nekim slučajevima ginekolog može postaviti dijagnozu na osnovu pregleda i odmah početi sa liječenjem. U drugim slučajevima ginekolog može preporučiti da se prvo uzme bris – uzorak iscjetka, pa da se sa liječenje počne kad nalazi brisa  budu gotovi.

Partneri žena koje imaju polno prenosivu infekciju, kao što su klamidija, gonoreja ili trihomonijaza, trebaju obaviti pregled i liječenje. Za ostale infekcije, npr. kvasca ili bakterijske vaginoze, seksualni partner ne treba liječenje.

Ukoliko je potrebno liječenje, trebate izbjegavati odnose dok se liječenje ne završi.

Može li se žena sama
liječiti ?

Mnoge žene bi radije da izbjegnu posjetu ljekaru.U većini slučajeva treba obaviti ljekarski pregled prije bilo kakvog liječenja. Naročito ne treba raditi ispiranje kako biste se riješili iscjetka, jer to može pogoršati iscjedak ukoliko je u pitanju infekcija.

Glavna preporuka za žene je održavanje zdrave genitalne higijene:

Za pranje genitalija koristite vodu ili sredstvo za pranje bez sapuna i mirisa, koristite toplu, a ne vruću vodu i perite rukom, a ne tkaninom za pranje.

Ne ispirajte i ne koristite proizvode za intimnu higijenu; ako vam vonj ili iscjedak smetaju, otiđite ljekaru.

Izbjegavajte vruće kupke s mirisnim proizvodima; poželjna je obična topla voda.

Nosite pamučni veš; izbjegavajte tange i veš od likre, izbjegavajte dnevne uloške.

Nakon korištenja toaleta isperite genitalije vodom ili posušite; izbjegavajte korištenje vlažnih maramica za bebe ili mirisnog toalet papira.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?