Search
Home » Ginekologija » URINARNA INKONTINENCIJA (gubitak kontrole mjehura ili curenje urina )

URINARNA INKONTINENCIJA (gubitak kontrole mjehura ili curenje urina )

Urinarna inkontinencija je gubitak kontrole mjehura. Dvije najčešće vrste urinarne inkontinencije koje pogađaju žene su stresna inkontinencija i urgentna inkontinencija, koja se također naziva preaktivni mokraćni mjehur. Inkontinencija pogađa dvostruko više žena nego muškaraca, zbog trudnoće, porođaja i menopauze. Urinarna inkontinencija nije normalan dio starenja i može se liječiti.

Šta je urinarna inkontinencija?

Urinarna inkontinencija je gubitak kontrole mjehura ili curenje urina.

Urin stvaraju bubrezi i pohranjuje se u mjehuru. Kada trebate mokriti, mišići mjehura se stežu i urin se izbacuje  kroz cijev koja se zove uretra (mokraćna cijev). U isto vrijeme, mišići sfinktera oko uretre se opuštaju kako bi ispustili urin iz vašeg tijela.

Inkontinencija se može dogoditi kada se mišići mokraćnog mjehura naglo stegnu, a mišići sfinktera nisu dovoljno jaki da stisnu uretru. To uzrokuje iznenadnu, snažnu potrebu za mokrenjem koju možda nećete moći kontrolirati. Pritisak uzrokovan smijehom, kihanjem ili vježbanjem može uzrokovati curenje urina. Urinarna inkontinencija se također može dogoditi ako postoji problem s nervima koji kontroliraju mišiće mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi. Urinarna inkontinencija može značiti da ispuštate malu količinu urina ili ispuštate puno urina odjednom.

Ko ima urinarnu inkontinenciju?

Urinarna inkontinencija pogađa dvostruko više žena nego muškaraca. To je zato što reproduktivni događaji kod žena, kao što su trudnoća, porođaj i menopauza, utiču na mjehur, uretru i druge mišiće koji podržavaju ove organe.

Urinarna inkontinencija se može dogoditi ženama u bilo kojoj dobi, ali je češća kod starijih žena. Ovo se vjerovatno dešava zbog hormonalnih promjena tokom menopauze. Više od 4 od 10 žena starosti od 65 i više godina ima urinarnu inkontinenciju.

Zašto urinarna inkontinencija pogađa više žena nego muškaraca?

Žene imaju jedinstvene zdravstvene događaje, kao što su trudnoća, porođaj i menopauza, koji mogu utjecati na urinarni trakt i okolne mišiće. Mišići karličnog dna koji podržavaju mjehur, uretru, matericu i crijeva mogu postati slabiji ili oštećeni. Kada su ovi mišići slabi, mišići unutar urinarnog trakta moraju jače raditi kako bi zadržali urin dok ne budete spremni za mokrenje. Ovaj dodatni stres ili pritisak na mjehur i uretru može uzrokovati urinarnu inkontinenciju ili curenje urina.

Također, ženska uretra je kraća od muške uretre. Bilo koja slabost ili oštećenje uretre kod žena može uzrokovati urinarnu inkontinenciju. Razlog tome je manji broj mišića koji zadržavaju urin dok ne budete spremni za mokrenje.

Dvije najčešće vrste urinarne inkontinencije kod žena su:

 • Stresna inkontinencija. Ovo je najčešći tip inkontinencije i najčešće pogađa mlađe žene. Stresna inkontinencija se dešava kada postoji stres ili pritisak na mjehuru. Do ovoga može doći kada slabi mišići karličnog dna vrše pritisak na mjehur i mokraćnu cijev tjerajući ih da snažnije rade. Kod stresne inkontinencije, svakodnevne radnje koje koriste mišiće karličnog dna, poput kašljanja, kihanja, smijeha, iznenadni pokreti i fizička aktivnost mogu uzrokovati curenje urina.
 • Urgentna inkontinencija. Kod urgentne inkontinencije, curenje urina se obično dešava nakon jake, iznenadne želje za mokrenjem i prije nego što stignete do toaleta. Neke žene s urgentnom inkontinencijom mogu na vrijeme doći do toaleta, ali osjećaju potrebu za mokrenjem više od osam puta dnevno. Također ne uriniraju mnogo kada su u toaletu. Urgentna inkontinencija se ponekad naziva „preaktivni mjehur“ i češća je kod starijih žena. Može se dogoditi kada je ne očekujete, na primjer tokom spavanja, nakon pijenja vode ili kada čujete ili dodirnete tekuću vodu.

Mnoge žene s urinarnom inkontinencijom imaju i stresnu i urgentnu inkontinenciju. Ovo se zove “mješovita” inkontinencija.

Koji su simptomi urinarne inkontinencije?

Urinarna inkontinencija nije bolest sama po sebi. Ona je simptom drugog zdravstvenog problema, obično slabih mišića karličnog dna. Osim urinarne inkontinencije, neke žene imaju i druge urinarne simptome:

 • Pritisak ili grčeve u predjelu karlice koji izazivaju jak nagon za mokrenjem
 • Odlazak u toalet više nego inače (više od osam puta dnevno ili više od dva puta noću)
 • Mokrenje tokom spavanja (mokrenje u krevet).

Šta uzrokuje urinarnu inkontinenciju?

Urinarna inkontinencija je obično uzrokovana problemima s mišićima i nervima koji pomažu mokraćnom mjehuru da zadrži ili izbacuje mokraću. Trudnoća, porođaj i menopauza, mogu uzrokovati probleme s ovim mišićima i nervima.

Ostali uzroci urinarne inkontinencije su:

 • Prekomjerna težina. Prekomjerna težina stvara pritisak na mjehur, što može vremenom oslabiti mišiće. Slab mjehur ne može zadržati veću količinu urina.
 • Zatvor. Problemi sa kontrolom mokraćnog mjehura mogu se desiti osobama sa dugotrajnim (hroničnim) zatvorom. Zatvor ili naprezanje radi pražnjenja crijeva može dovesti do stresa ili pritiska na mišiće mjehura i karličnog dna. To slabi mišiće i može uzrokovati urinarnu inkontinenciju ili curenje urina.
 • Oštećenje nerva. Oštećeni nervi mogu slati signale mjehuru u pogrešno vrijeme ili nikako. Porođaj i zdravstveni problemi kao što su dijabetes i multipla skleroza mogu uzrokovati oštećenje nerava u mjehuru, uretri ili mišićima karličnog dna.
 • Operacija. Svaka operacija koja uključuje ženske reproduktivne organe, kao što je histerektomija, može oštetiti potporne mišiće karličnog dna, posebno ako se materica ukloni. Ako su mišići karličnog dna oštećeni, mišići mjehura kod žena možda neće raditi kako treba. To može uzrokovati urinarnu inkontinenciju.

Ponekad urinarna inkontinencija traje samo kratko i nastaje zbog drugih razloga, uključujući:

 • Određeni lijekovi. Urinarna inkontinencija može biti nuspojava lijekova kao što su diuretici („pilule za vodu“ koje se koriste za liječenje zatajenja srca, ciroze jetre, hipertenzije i određenih bolesti bubrega). Inkontinencija često nestaje kada prestanete uzimati lijek.
 • Kofein. Pića s kofeinom mogu uzrokovati brzo punjenje mjehura, što može uzrokovati curenje mokraće. Istraživanja pokazuju da je kod žena koje piju više od dvije šoljice pića sa kofeinom dnevno veća vjerovatnoća da imaju problema s inkontinencijom. Ograničavanje kofeina može pomoći kod inkontinencije, jer će vaš mjehur biti manje opterećen.
 • Infekcija. Infekcije mokraćnih puteva i mokraćnog mjehura mogu uzrokovati kratkotrajnu inkontinenciju. Kontrola mjehura se obično vraća kada infekcija nestane.

Kako trudnoća uzrokuje urinarnu inkontinenciju?

Čak 4 od 10 žena dobije urinarnu inkontinenciju tokom trudnoće. Kako beba raste, ona gura vaš mjehur, mokraćnu cijev i mišiće karličnog dna. Vremenom, ovaj pritisak može oslabiti mišiće karličnog dna i dovesti do curenja urina ili problema sa mokrenjem.

Većina problema s kontrolom mokraćnog mjehura tokom trudnoće nestaje nakon porođaja kada se mišići vremenom oporave.

Kako porođaj uzrokuje urinarnu inkontinenciju?

Problemi tokom porođaja, posebno vaginalni porođaj, mogu oslabiti mišiće karličnog dna i oštetiti nerve koji kontroliraju mjehur. Većina problema s kontrolom mokraćnog mjehura koji se javljaju kao rezultat porođaja nestaju nakon oporavka mišića. Ako i dalje imate problema sa mjehurom sedmicu nakon porođaja, trebate razgovarati sa svojim doktorom.

Kako menopauza uzrokuje urinarnu inkontinenciju?

Neke žene imaju problema sa kontrolom mokraćnog mjehura nakon što prestanu da imaju menstruaciju. Istraživači smatraju da nizak nivo hormona estrogena nakon menopauze može oslabiti mokraćnu cijev.

Također, kao i svi mišići, mišići mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi gube dio svoje snage kako starite. To znači da možda nećete moći zadržati toliko urina kako starite.

Kojem doktoru se treba obratiti za pomoć kod urinarne inkontinencije?

Ako imate urinarnu inkontinenciju, možete zakazati pregled kod svog doktora opšte prakse ili kod ginekologa. Doktor će raditi s vama na liječenju urinarne inkontinencije ili će vas uputiti specijalisti.

Specijalista može biti urolog, koji se bavi problemima urinarnog sistema kod muškaraca i žena, ili uroginekolog, specijalista za ženski mokraćni sistem. Možda ćete također morati posjetiti specijaliste za karlično dno, posebnog fizioterapeuta, koji će raditi s vama na jačanju mišića karličnog dna koji podržavaju urinarni trakt.

Kako se dijagnosticira urinarna inkontinencija?

Doktor će vas pitati o simptomima i vašoj medicinskoj historiji, uključujući:

 • Koliko često praznite mjehur
 • Kako i kada curi urin
 • Koliko urina curi
 • Kada su vaši simptomi počeli
 • Koje lijekove uzimate
 • Da li ste ikada bili trudni i kakvo je bilo vaše iskustvo porođaja

Vaš doktor će obaviti fizički pregled kako bi pronašao znakove zdravstvenih problema koji mogu uzrokovati inkontinenciju.

Vaš doktor također može uraditi druge testove kao što su:

 • Test urina. Doktor ili medicinska sestra će poslati vaš urin u laboratoriju kako bi se provjerilo da li postoji  infekcija ili drugi uzroci inkontinencije.
 • Ultrazvuk. Doktor će ultrazvučnim pregledom vašeg abdomena snimiti bubrege, mokraćnu bešiku i uretru. Potražiće bilo šta neobično što može uzrokovati urinarnu inkontinenciju.
 • Stres test mokraćne bešike. Tokom ovog testa, vi ćete kašljati ili tiskati kao na porođaju dok vaš doktor prati da li postoji gubitak urina.
 • Cistoskopija. Doktor ubacuje tanku cijev sa sićušnom kamerom u vašu uretru i mjehur kako bi potražio oštećeno tkivo. Ovisno o vrsti cistoskopije koja vam je potrebna, vaš ljekar može primijeniti lokalnu ili opštu anesteziju
 • Urodinamika. Doktor ubacuje tanku cjevčicu u vaš mjehur i puni ga vodom. Ovo omogućava mjerenje pritiska u vašem mjehuru kako bi se vidjelo koliko tečnosti mjehur može da zadrži.

Vaš doktor može od vas tražiti da vodite dnevnik 2 do 3 dana kako biste pratili kada praznite mjehur ili kada vam curi urin. Dnevnik može pomoći vašem doktoru da uoči obrasce inkontinencije koji daju naznake o mogućem uzroku i tretmanima koji bi vam mogli pomoći.

Kako se liječi urinarna inkontinencija?

Vi i vaš doktor radit ćete zajedno na izradi plana liječenja. Možete početi s koracima koje možete poduzeti kod kuće. Ako ovi koraci ne poboljšaju vaše simptome, doktor vam može preporučiti druge tretmane ovisno o tome imate li stresnu ili urgentnu inkontinenciju ili oboje.

Budite strpljivi dok radite sa svojim doktorom na planu liječenja. Može proći mjesec dana ili duže da različiti tretmani počnu djelovati.

Koje korake možete poduzeti kod kuće za liječenje urinarne inkontinencije?

Vaš doktor može da predloži neke stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste liječili urinarnu inkontinenciju. To su jednostavni koraci koji mogu pomoći da urinarna inkontinencija potpuno nestane ili pomažu da urin manje curi.

Ovi koraci mogu uključivati:

 • Izvođenje Kegelovih vježbi. Ako imate stresnu inkontinenciju, Kegelove vježbe za jačanje mišića karličnog dna mogu pomoći. Neke žene imaju simptome mokrenja, jer su mišići dna karlice uvijek zategnuti. U ovoj situaciji, Kegelove vježbe neće pomoći vašim simptomima mokrenja i mogu uzrokovati više problema. Razgovarajte sa doktorom o svojim urinarnim simptomima prije izvođenja Kegelovih vježbi.
 • Treniranje mjehura. Možete pomoći u kontroli prekomjerne aktivnosti mokraćnog mjehura ili urgentne inkontinencije odlaskom u toalet u određeno vrijeme. Započnite praćenjem koliko često idete u toalet svaki dan i to zabilježite u svom dnevniku mjehura. Zatim polako dodajte oko 15 minuta između odlazaka u toalet. Urinirajte svaki put, čak i ako ne osjećate želju da odete. Postepenim povećanjem vremena između odlazaka u toalet, vaš mjehur uči da zadrži više urina prije nego što signalizira potrebu za ponovnim odlaskom.
 • Gubitak težine. Dodatna težina stvara veći pritisak na vaš mjehur i obližnje mišiće, što može dovesti do problema s kontrolom mjehura. Ako imate prekomjernu težinu, liječnik vam može pomoći da napravite plan za mršavljenje odabirom zdrave hrane i redovnom fizičkom aktivnošću. Može vas uputiti i dijetetičaru ili fizioterapeutu da vam izrade taj plan.
 • Promjena navika u ishrani. Pića koja sadrže kofein, gazirana pića ili alkohol mogu pogoršati curenje mjehura ili urinarnu inkontinenciju. Vaš doktor može predložiti da prestanete da pijete ove napitke neko vrijeme kako biste vidjeli da li će to pomoći.
 • Prestanak pušenja. Pušenje može pogoršati mnoge zdravstvene probleme, uključujući urinarnu inkontinenciju.
 • Liječenje zatvora. Vaš doktor može preporučiti da jedete više vlakana, jer zatvor može pogoršati urinarnu inkontinenciju.
 • Također možete kupiti uloške ili zaštitno donje rublje dok poduzimate druge korake za liječenje urinarne inkontinencije. Ove proizvode možete naći u mnogim trgovinama koje prodaju i proizvode za žensku higijenu kao što su tamponi i ulošci.

Šta su Kegelove vježbe?

Kegelove vježbe su vježbe za mišiće dna karlice koje pomažu u prevenciji ili smanjenju stresne urinarne inkontinencije. Mišići dna karlice podržavaju matericu, mjehur, tanko crijevo i rektum.

Četiri od 10 žena su poboljšale svoje simptome nakon što su radile Kegelove vježbe. Ove vježbe se mogu raditi svakodnevno i mogu biti posebno korisne tokom trudnoće. Vježbe mogu pomoći u sprečavanju slabljenja mišića dna karlice, što se često dešava tokom trudnoće i porođaja. Vaši mišići dna karlice također mogu oslabiti s godinama i zbog smanjene fizičke aktivnosti.

Neke žene imaju simptome mokrenja, jer su mišići dna karlice uvijek zategnuti. U ovoj situaciji, Kegelove vježbe neće pomoći i mogu uzrokovati više problema. Razgovarajte sa liječnikom o svojim urinarnim simptomima prije izvođenja Kegelovih vježbi.

Kako se rade Kegelove vježbe?

 • Lezite. Možda će vam za početak biti lakše naučiti kako pravilno raditi vježbe dok ležite.
 • Stisnite mišiće u području genitalija kao da pokušavate zaustaviti protok urina ili gasa. Pokušajte da ne stežete mišiće stomaka ili nogu istovremeno, već samo mišiće karlice. Budite posebno oprezni da ne zategnete stomak, noge ili zadnjicu (jer tada nećete koristiti mišiće karličnog dna).
 • Opustite se. Ponovo stisnite mišiće i zadržite 3 sekunde. Zatim se opustite 3 sekunde. Radite do 3 serije po 10 svaki dan.
 • Radite Kegelove vježbe bilo gdje. Kada vam mišići ojačaju, pokušajte da radite vježbe dok sjedite ili stojite. Ove vježbe možete raditi u bilo koje vrijeme, na primjer dok sjedite za stolom ili u autu, čekate u redu ili perete suđe. Nemojte raditi Kegelove vježbe u isto vrijeme kada mokrite, jer to može vremenom oslabiti mišiće karličnog dna.

Ako vam je neugodno ili ste nesigurni da sami radite Kegelove vježbe, doktor vas može naučiti kako da ih radite. Fizioterapeut za karlično dno ili drugi stručnjak također vas mogu naučiti kako ojačati ove mišiće.

Koliko brzo nakon početka Kegelovih vježbi će se urinarna inkontinencija poboljšati?

Može proći 4 do 6 sedmica prije nego što primijetite poboljšanje simptoma.

Kegelove vježbe djeluju drugačije kod svake osobe. Vaši simptomi mogu potpuno nestati, možda ćete primijetiti poboljšanje simptoma, ali i da dalje urin curi, ili možda nećete vidjeti nikakvo poboljšanje. Ali čak i ako se vaši simptomi ne poboljšaju, Kegelove vježbe mogu pomoći u sprječavanju pogoršanja vaše inkontinencije.

Možda ćete morati da nastavite da radite Kegelove vježbe do kraja života. Čak i ako se vaši simptomi poboljšaju, urinarna inkontinencija se može vratiti ako prestanete s vježbama.

Da li treba piti manje vode ili drugih tečnosti ako imate urinarnu inkontinenciju?

Ne. Mnogi ljudi sa urinarnom inkontinencijom misle da moraju piti manje da bi smanjili količinu mokraće koja curi. Ali potrebna vam je tečnost, posebno voda, za dobro zdravlje. (Ali pazite – alkohol i kofein mogu iritirati ili opteretiti mjehur i pogoršati urinarnu inkontinenciju.)

Ženama je potrebno 2,5 litra (oko 11 šoljica) tečnosti dnevno iz hrane i pića. Uzimanje dovoljno tečnosti pomaže u održavanju zdravlja bubrega i bešike, sprečava infekcije urinarnog trakta i sprečava zatvor, što može pogoršati urinarnu inkontinenciju.

Nakon 60. godine života, manje je vjerovatno da će ljudi dobiti dovoljno vode, što ih dovodi u opasnost od dehidracije i stanja koja pogoršavaju urinarnu inkontinenciju.

Koji su medicinski tretmani za stresnu inkontinenciju?

Ako koraci koje možete poduzeti kod kuće ne utječu na poboljšanje vaše stresne inkontinencije, doktor može razgovarati s vama o drugim opcijama:

 • Lijek. Nakon menopauze, primjena vaginalnih krema, prstenova ili flastera sa estrogenom (koji se nazivaju lokalni estrogen) može pomoći u jačanju mišića i tkiva u mjehuru i vaginalnim područjima. Jači mjehur je lakše kontrolisati.
 • Vaginalni pesar. Pesar za višekratnu upotrebu je mali plastični ili silikonski uređaj u obliku prstena koji stavljate u vaginu. Pesar se gura uza zid vagine i mjehura kako bi podržao mišiće dna karlice i pomogao u smanjenju stresne inkontinencije. Pesari dolaze u različitim veličinama, tako da vaš doktor mora napisati recept za veličinu koja vam odgovara. Druga vrsta pesara izgleda kao tampon i koristi se jednom, a zatim se baca. Ovu vrstu pesara možete nabaviti u trgovini koja prodaje proizvode za žensku higijenu.
 • Sredstva za punjenje. Doktor vam može ubrizgati sredstvo za povećanje zapremine, kao što je kolagen, u tkiva oko bešike i uretre da izazove njihovo zgušnjavanje. Ovo pomaže da otvor mjehura ostane zatvoren i smanjuje količinu urina koja može iscuriti.
 • Operacija. Operacija urinarne inkontinencije se ne preporučuje ako planirate da zatrudnite u budućnosti. Trudnoća i porođaj mogu uzrokovati ponovno curenje. Dvije najčešće vrste operacija za urinarnu inkontinenciju su:
  • Sling procedura. Srednje uretralni remen je najčešći tip operacije za liječenje stresne inkontinencije. Remen je ili uski komad sintetičke mreže ili komad tkiva vašeg tijela koji vam doktor stavlja ispod mjehura. Remen djeluje poput viseće mreže za podupiranje mokraćne cijevi i držanje mjehura na mjestu. Ozbiljne komplikacije nakon postupka slinga uključuju bol, infekciju, bol tokom seksa i oštećenje obližnjih organa, kao što je mjehur. Kod jedne od 50 pacijentica koje imaju sintetičku mrežicu za urinarnu inkontinenciju, mreža se pomiče nakon operacije i viri u vaginu, uzrokujući bol. Razgovarajte sa svojim doktorom prije operacije o mogućnostima liječenja i nuspojavama.
  • Kolposuspenzija. Ova operacija također pomaže da se mjehur drži na mjestu pomoću šavova sa obje strane mokraćne cijevi. Ovo se često naziva Burchova procedura.

Koji tretmani se koriste kod urgentne inkontinencije?

Ako koraci koje poduzimate kod kuće ne utječu na poboljšanje vaše urgentne inkontinencije, doktor vam može predložiti jedan ili više od sljedećih tretmana:

 • Lijekovi. Lijekovi za liječenje urgentne inkontinencije pomažu opuštanju mišića mjehura i povećavaju izdržljivost vašeg mjehura. Uobičajene nuspojave ovih lijekova su zatvor ili suhe oči i usta.
 • Botoks. Injekcije botoksa u mjehur mogu pomoći ako drugi tretmani ne djeluju. Botoks pomaže opuštanju mjehura i povećava izdržljivost vašeg mjehura. Možda ćete morati da primate tretmane botoksom otprilike jednom svaka 3 mjeseca.
 • Nervna stimulacija. Ovaj tretman koristi blage električne impulse za stimulaciju nerava u mjehuru. Pulsevi mogu povećati protok krvi u mjehuru i ojačati mišiće koji pomažu u kontroli mjehura. Razgovarajte sa svojim doktorom o različitim vrstama nervne stimulacije.
 • Biofeedback. Biofeedback vam pomaže da vidite kako vaš mjehur reagira na ekranu. Terapeut stavlja električni flaster na kožu iznad vašeg mjehura i mišića mokraćne cijevi. Žica spojena na flaster je povezana sa ekranom. Vi i vaš terapeut pratite na ekranu kada se ovi mišići kontraktuju kako biste naučili da ih kontrolišete.
 • Operacija. Ako imate tešku urgentnu inkontinenciju, vaš liječnik može preporučiti operaciju kako bi se povećala količina urina koju vaš mjehur može zadržati ili može preporučiti klanjanje mjehura. Uklanjanje mokraćnog mjehura je ozbiljna operacija i opcija je samo kada nijedan drugi tretman ne djeluje i kada je kvalitet vašeg života ozbiljno ugrožen.

Kako možete spriječiti urinarnu inkontinenciju?

Iako ne možete uvijek spriječiti urinarnu inkontinenciju, možete poduzeti korake da smanjite rizik:

 • Radite Kegelove vježbe svaki dan, posebno tokom trudnoće
 • Dostignite ili zadržite zdravu težinu
 • Jedite hranu bogatu vlaknima kako biste spriječili zatvor.

 

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?