Search

Urinarna infekcija

Koliko su česte urinarne infekcije ?

Infekcije urinarnog trakta su uobičajene infekcije, koje pogađaju čak 50% žena jednom u  životu. Visoke su šanse ako ste jednom iskusili ovu tegobu da se to desi opet. Većina infekcija nije ozbiljna, jer se  mogu liječiti antibioticima, a simptomi se obično brzo povlače.

Šta je urinarni trakt? 

Urinarni trakt se sastoji od donjeg i gornjeg dijela. Gornji mokraćni kanal čine ureteri i bubrezi, dok donji trakt čine uretra i mokraćni mjehur. Ovi organi funkcionišu sinkronizirano na sljedeće načine:

 • bubrezi proizvode urin
 • dvije cijevi nazvane ureteri prenose urin iz bubrega u mjehur
 • mjehur čuva urin
 • uretra prenosi mokraću iz mokraćnog mjehura, te je eliminiše iz tijela.
Gdje započinju urinarne infekcije?

Većina  infekcija započinje u donjem urinarnom traktu. Bakterije ulaze kroz uretru i šire se prema bešici što može izazvati cistitis odnosno infekciju bešike. U nekim slučajevima se istovremeno može razviti i infekcija uretre koja se naziva uretritis. 

Šta uzrokuje urinarnu infekciju?

Uobičajno je da se nekada bakterije iz crijeva nalaze na koži oko rektuma ili vagine. Ponekad se ove bakterije šire na područje oko uretre, te mogu izazvati infekcije u mokraćnom mjehuru, a ponekad i u drugim dijelovima mokraćnog sustava. Generalno, infekcija je uzrokovana bakterijom koja završi tamo gdje ne bi trebala i najčešći tip je “E”. Većinu infekcija urinarnog trakta uzrokuje bakterija Coli (Escherichia coli) i stafilokok (Staphylococcus saprophyticus). 

1. Infekcija bešike (cistitis). Ovu vrstu infekcije obično uzrokuje Escherichia coli (E. coli), vrsta bakterije koja se obično nalazi u gastrointestinalnom (GI) traktu. Međutim, ponekad su odgovorne i druge bakterije. Sve žene su izložene riziku od cistitisa zbog svoje anatomije – posebno kratke udaljenosti od uretre do rektuma i uretralnog otvora do bešike.

2. Infekcija uretre (uretritis). Ova vrsta infekcije  može se javiti kada se GI bakterije šire iz rektuma u uretru. Također, budući da je ženska mokraćna cijev blizu vagine, spolno prenosive infekcije, poput herpesa, gonoreje, klamidije i mikoplazme, mogu izazvati uretritis.

Dobivaju li žene urinarne infekcije češće od muškaraca?

Žene češće dobivaju infekcije zato što im je uretra kraća i bliža anusu nego kod muškarca, tako da  bakterije mogu lakše doći do mjehura. Također, one imaju pad estrogena tokom godina, te urinarni trakt postane tanak i suh. Zaštitna sluznica izgubi kiseline i samim time mogućnost da se bori protiv infekcija. Zato je estrogen bitan kod sprječavanje infekcije urinarnog trakta kod žena.   

Mogu li dobiti urinarnu infekciju od seksualnog odnosa?

Anatomija žena ih čini sklonima dobivanju navedenih infekcija nakon odnosa. Otvor uretre nalazi se ispred vagine, te tokom odnosa bakterije u blizini vagine mogu doći u uretru od kontakta s penisom, prstima ili seksualnim igračkama.

Šta još može uzrokovati urinarne infekcije?

Infekcije se mogu razviti i kada se mjehur ne isprazni u potpunosti. To može biti uzrokovano sljedećim:

 • kamen u ureterima, bubrezima ili mokraćnom mjehuru koji blokira protok urina kroz urinarni trakt; kamenje se razvija kada se minerali u mokraći slijepe i nema dovoljno tečnosti za njihovo ispiranje,
 • sužena cijev u urinarnom traktu koja usporava protok urina,
 • problem sa mišićima ili nervima karlice.

Prethodne urinarne infekcije, nekoliko poroda, dijabetes melitus,  gojaznost, menopauza ili trudnoća su faktori koji povećavaju rizik od dobivanja urinarne infekcije.

Ako ste trudni i mislite da imate urinarnu infekciju, odmah nazovite svog ginekologa, jer teške infekcije mogu uzrokovati probleme i vama i vašoj bebi. 

Koji su simptomi urinarne infekcije?

Simptomi se mogu brzo pojaviti, a jedan od njih je  snažan nagon za mokrenjem koji se ne može odgoditi (hitnost). Kako urin teče, u uretri se može osjetiti oštar bol ili peckanje, a nagon za mokrenjem vraća se nekoliko minuta odmah nakon mokrenja (učestalost).  

Urin može imati jak miris ili biti obojen krvlju. Krv u urinu može biti uzrokovana infekcijom urinarnog trakta, ali također i drugim stanjima. Posjetite liječnika ukoliko vidite krv u urinu. 

Ako bakterija uđe u uretere i proširi se na bubrege, simptomi mogu biti bol u leđima, vrućica, mučnina i povraćanje. Prilikom pojave bilo kojeg od ovih simptoma, javite se svom liječniku.

Mogu li moji simptomi biti nešto drugo?

Bol prilikom mokrenja može biti uzrokovana drugim stanjima, poput infekcije vagine ili vulve. Možda će biti potrebno obaviti pregled kako bi se potvrdila dijagnoza. Razgovarajte sa svojim liječnikom detaljno o simptomima. 

Kako se dijagnosticiraju urinarne infekcije?

Dijagnoza se često postavlja na osnovu simptoma, uključujući bol kod mokrenja ili često mokrenje. Jednostavan test nazvan analiza urina može pokazati da li imate urinarnu infekciju. Za ovaj test od vas će se tražiti da dostavite uzorak urina, koji će se analizirati u laboratoriji kako bi se tragalo za bijelim krvnim zrncima, crvenim krvnim zrncima i bakterijama.

Kako liječiti urinarne infekcije?

Za liječenje se koriste antibiotici, a vrsta, doza i dužina liječenja antibioticima ovise o vrsti bakterije koja uzrokuje infekciju, te o vašoj anamnezi. Jednostavna urinarna infekcija rijetko dovodi do infekcije gornjeg urinarnog trakta. U većini slučajeva liječenje traje nekoliko dana i vrlo je učinkovito. Većina simptoma nestaje za jedan do dva dana. Vrlo je važno popiti propisane lijekove, čak i nakon što simptomi nestanu. 

Šta ako imam ozbiljniju infekciju?

Za ozbiljnije infekcije, poput bubrežne, možda ćete morati ostati u bolnici. Liječenje teških infekcija traje duže, a možda će vam trebati lijekovi koji se daju intravenozno. 

Šta mogu učiniti da spriječim urinarne infekcije?

Postoji nekoliko načina za sprečavanje infekcija:

 1. perite kožu oko rektuma i genitalnog područja
 2. pijte puno tečnosti (vodu) kako biste izbacili bakterije iz urinarnog sistema
 3. mokrite čim osjetite poriv ili otprilike svaka 2 do 3 sata
 4. kada ste na toaletu brišite se toaletnim papirom sprijeda prema nazad 
 5. ne koristiti jake sapune za genitalno područje, jer mogu uzrokovati iritacije i disbalans
 6. pripazite da  koža bude suha prilikom mijenjanja higijenskih proizvoda, jer se bakterije nastanjuju i razmnožavaju u vlažnim područjima
 7. preporučuje se da odete na toalet i urinirate nakon spolnog odnosa
 8. uzimajte dovoljno vitamina D, jer ima pozitivan učinak na imunološki sistem
 9. ako ste skloni infekcijama urinarnog trakta tuširajte se umjesto kupanja u kupki
 10. estrogen se ponekad može koristiti i u pre-menopauzalnom razdoblju.
Mogu li prpreparati od brusnice da liječe urinarne infekcije?

Preparati od brusnici i tablete od brusnice mogu smanjiti rizik od dobivanja urinarene infekcija. Ovi preparti su također veoma efikasni u samom liječenju urinarnih infekcija.

Šta znači ako često dobivam urinarne infekcije?

Ako imate tri ili više infekcija u godini, imate ponavljajuću učestalu infekciju urinarnog trakta. Prvi korak u liječenju je pronalaženje uzroka. Uzroci koji povećavaju rizik od ponovnih infekcija su: 

 • učestali seksualni odnosi
 • dugotrajna upotreba spermicida
 • upotreba dijafragme
 • novi seksualni partner
 • historija navedenih infekcija.
Kako se liječe ponavljajuće urinarne infekcije?

Ponavljajuće infekcije se liječe antibioticima. Nedjelju ili dvije nakon završetka liječenja, može se napraviti test urina kako bi se utvrdilo da li je infekcija nestala. 

Da bi se prevenirale učestale infekcije urinarnog trakta, može se preporučiti promjena metode kontracepcije. Jedna dnevna doza antibiotika može se preporučiti tokom 6 do 12 mjeseci. Ako često dobijate urinarne infekcije od seksualnih aktivnosti, vaš liječnik vam može preporučiti uzimanje jedne doze antibiotika nakon svakog seksualnog odnosa.

 Druge bolesti i stanja koja povećavaju rizik od dobivanja urinarnih infekcija? 
 • Trudnoća također povećava rizik za infekcije mokraćnog sustava djelujući mehanički i metabolički na mokraćni mjehur. 
 • Nošenje trajnog urinarnog katetera iznimno povećava rizik. 
 • Ponavljajuće urinarne infekcije mogu biti prvi simptom kamenaca u mokraćnom sustavu.
 • Urođene ili stečene malformacije kao što su cistokela, ureterokela, komunikacija mokraćnog sustava s probavnim i/ili genitalnim sustavom.
 • Prethodne urološke, hirurške ili ginekološke operacije

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?