Search
Home » Trudnoća » URINARNA INFEKCIJA U TRUDNOĆI

URINARNA INFEKCIJA U TRUDNOĆI

Koliko su česte urinarne infekcije ?

Infekcije urinarnog trakta su uobičajene infekcije, koje pogađaju čak 50% žena jednom u  životu. Visoke su šanse ako ste jednom iskusili ovu tegobu da se to desi opet. Većina infekcija nije ozbiljna, jer se  mogu liječiti antibioticima, a simptomi se obično brzo povlače.

Šta je urinarni trakt? 

Urinarni trakt se sastoji od donjeg i gornjeg dijela. Gornji mokraćni kanal čine ureteri i bubrezi, dok donji trakt čine uretra i mokraćni mjehur. Ovi organi funkcionišu sinkronizirano na sljedeće načine:

 • bubrezi proizvode urin
 • dvije cijevi nazvane ureteri prenose urin iz bubrega u mjehur
 • mjehur čuva urin
 • uretra prenosi mokraću iz mokraćnog mjehura, te je eliminiše iz tijela.

Gdje započinju urinarne infekcije?

Većina  infekcija započinje u donjem urinarnom traktu. Bakterije ulaze kroz uretru i šire se prema bešici što može izazvati cistitis odnosno infekciju bešike. U nekim slučajevima se istovremeno može razviti i infekcija uretre koja se naziva uretritis. 

Šta uzrokuje urinarnu infekciju?

Uobičajno je da se nekada bakterije iz crijeva nalaze na koži oko rektuma ili vagine. Ponekad se ove bakterije šire na područje oko uretre, te mogu izazvati infekcije u mokraćnom mjehuru, a ponekad i u drugim dijelovima mokraćnog sustava. Generalno, infekcija je uzrokovana bakterijom koja završi tamo gdje ne bi trebala i najčešći tip je “E”. Većinu infekcija urinarnog trakta uzrokuje bakterija Coli (Escherichia coli) i stafilokok (Staphylococcus saprophyticus). 

1. Infekcija bešike (cistitis). Ovu vrstu infekcije obično uzrokuje Escherichia coli (E. coli), vrsta bakterije koja se obično nalazi u gastrointestinalnom (GI) traktu. Međutim, ponekad su odgovorne i druge bakterije. Sve žene su izložene riziku od cistitisa zbog svoje anatomije – posebno kratke udaljenosti od uretre do rektuma i uretralnog otvora do bešike.

2. Infekcija uretre (uretritis). Ova vrsta infekcije  može se javiti kada se GI bakterije šire iz rektuma u uretru. Također, budući da je ženska mokraćna cijev blizu vagine, spolno prenosive infekcije, poput herpesa, gonoreje, klamidije i mikoplazme, mogu izazvati uretritis.

Dobivaju li žene urinarne infekcije češće od muškaraca?

Žene češće dobivaju infekcije zato što im je uretra kraća i bliža anusu nego kod muškarca, tako da  bakterije mogu lakše doći do mjehura. Također, one imaju pad estrogena tokom godina, te urinarni trakt postane tanak i suh. Zaštitna sluznica izgubi kiseline i samim time mogućnost da se bori protiv infekcija. Zato je estrogen bitan kod sprječavanje infekcije urinarnog trakta kod žena.   

Mogu li dobiti urinarnu infekciju od seksualnog odnosa?

Anatomija žena ih čini sklonima dobivanju navedenih infekcija nakon odnosa. Otvor uretre nalazi se ispred vagine, te tokom odnosa bakterije u blizini vagine mogu doći u uretru od kontakta s penisom, prstima ili seksualnim igračkama.

Šta još može uzrokovati urinarne infekcije?

Infekcije se mogu razviti i kada se mjehur ne isprazni u potpunosti. To može biti uzrokovano sljedećim:

 • kamen u ureterima, bubrezima ili mokraćnom mjehuru koji blokira protok urina kroz urinarni trakt; kamenje se razvija kada se minerali u mokraći slijepe i nema dovoljno tečnosti za njihovo ispiranje,
 • sužena cijev u urinarnom traktu koja usporava protok urina,
 • problem sa mišićima ili nervima karlice.

Prethodne urinarne infekcije, nekoliko poroda, dijabetes melitus,  gojaznost, menopauza ili trudnoća su faktori koji povećavaju rizik od dobivanja urinarne infekcije.

Ako ste trudni i mislite da imate urinarnu infekciju, odmah nazovite svog ginekologa, jer teške infekcije mogu uzrokovati probleme i vama i vašoj bebi. 

Koji su simptomi urinarne infekcije?

Simptomi se mogu brzo pojaviti, a jedan od njih je  snažan nagon za mokrenjem koji se ne može odgoditi (hitnost). Kako urin teče, u uretri se može osjetiti oštar bol ili peckanje, a nagon za mokrenjem vraća se nekoliko minuta odmah nakon mokrenja (učestalost).  

Urin može imati jak miris ili biti obojen krvlju. Krv u urinu može biti uzrokovana infekcijom urinarnog trakta, ali također i drugim stanjima. Posjetite liječnika ukoliko vidite krv u urinu. 

Ako bakterija uđe u uretere i proširi se na bubrege, simptomi mogu biti bol u leđima, vrućica, mučnina i povraćanje. Prilikom pojave bilo kojeg od ovih simptoma, javite se svom liječniku.

Mogu li moji simptomi biti nešto drugo?

Bol prilikom mokrenja može biti uzrokovana drugim stanjima, poput infekcije vagine ili vulve. Možda će biti potrebno obaviti pregled kako bi se potvrdila dijagnoza. Razgovarajte sa svojim liječnikom detaljno o simptomima. 

Kako se dijagnosticiraju urinarne infekcije?

Dijagnoza se često postavlja na osnovu simptoma, uključujući bol kod mokrenja ili često mokrenje. Jednostavan test nazvan analiza urina može pokazati da li imate urinarnu infekciju. Za ovaj test od vas će se tražiti da dostavite uzorak urina, koji će se analizirati u laboratoriji kako bi se tragalo za bijelim krvnim zrncima, crvenim krvnim zrncima i bakterijama.

Kako liječiti urinarne infekcije?

Za liječenje se koriste antibiotici, a vrsta, doza i dužina liječenja antibioticima ovise o vrsti bakterije koja uzrokuje infekciju, te o vašoj anamnezi. Jednostavna urinarna infekcija rijetko dovodi do infekcije gornjeg urinarnog trakta. U većini slučajeva liječenje traje nekoliko dana i vrlo je učinkovito. Većina simptoma nestaje za jedan do dva dana. Vrlo je važno popiti propisane lijekove, čak i nakon što simptomi nestanu. 

Šta ako imam jaku infekciju?

Za ozbiljnije infekcije, poput bubrežne, možda ćete morati ostati u bolnici. Liječenje teških infekcija traje duže, a možda će vam trebati lijekovi koji se daju intravenozno. 

Šta mogu učiniti da spriječim urinarne infekcije?

Postoji nekoliko načina za sprečavanje infekcija:

 1. perite kožu oko rektuma i genitalnog područja
 2. pijte puno tečnosti (vodu) kako biste izbacili bakterije iz urinarnog sistema
 3. mokrite čim osjetite poriv ili otprilike svaka 2 do 3 sata
 4. kada ste na toaletu brišite se toaletnim papirom sprijeda prema nazad 
 5. ne koristiti jake sapune za genitalno područje, jer mogu uzrokovati iritacije i disbalans
 6. pripazite da  koža bude suha prilikom mijenjanja higijenskih proizvoda, jer se bakterije nastanjuju i razmnožavaju u vlažnim područjima
 7. preporučuje se da odete na toalet i urinirate nakon spolnog odnosa
 8. uzimajte dovoljno vitamina D, jer ima pozitivan učinak na imunološki sistem
 9. ako ste skloni infekcijama urinarnog trakta tuširajte se umjesto kupanja u kupki
 10. estrogen se ponekad može koristiti i u pre-menopauzalnom razdoblju.

Mogu li preparati od brusnice liječiti urinarne infekcije?

Preparati od brusnici i tablete od brusnice mogu smanjiti rizik od dobivanja urinarene infekcija. Ovi preparti su također veoma efikasni u samom liječenju urinarnih infekcija, naročito u trudnoći kad je upotreba samih antibiotika ograničena.

Šta znači ako često dobivam urinarne infekcije?

Ako imate tri ili više infekcija u godini, imate ponavljajuću učestalu infekciju urinarnog trakta. Prvi korak u liječenju je pronalaženje uzroka. Uzroci koji povećavaju rizik od ponovnih infekcija su: 

 • učestali seksualni odnosi
 • dugotrajna upotreba spermicida
 • upotreba dijafragme
 • novi seksualni partner
 • historija navedenih infekcija.

Kako se liječe ponavljajuće urinarne infekcije?

Ponavljajuće infekcije se liječe antibioticima. Nedjelju ili dvije nakon završetka liječenja, može se napraviti test urina kako bi se utvrdilo da li je infekcija nestala. 

Da bi se prevenirale učestale infekcije urinarnog trakta, može se preporučiti promjena metode kontracepcije. Jedna dnevna doza antibiotika može se preporučiti tokom 6 do 12 mjeseci. Ako često dobijate urinarne infekcije od seksualnih aktivnosti, vaš liječnik vam može preporučiti uzimanje jedne doze antibiotika nakon svakog seksualnog odnosa.

Druge bolesti i stanja koja povećavaju rizik od dobivanja urinarnih infekcija? 

 • Trudnoća također povećava rizik za infekcije mokraćnog sustava djelujući mehanički i metabolički na mokraćni mjehur. 
 • Nošenje trajnog urinarnog katetera iznimno povećava rizik. 
 • Ponavljajuće urinarne infekcije mogu biti prvi simptom kamenaca u mokraćnom sustavu.
 • Urođene ili stečene malformacije kao što su cistokela, ureterokela, komunikacija mokraćnog sustava s probavnim i/ili genitalnim sustavom.
 • Prethodne urološke, hirurške ili ginekološke operacije.

Zašto su urinarne infekcije češće tokom trudnoće?

Hormoni su jedan od razloga, jer u trudnoći uzrokuju promjene na urinarnom traktu, a to čini žene podložnijim za infekcije. Promjene u hormonima mogu dovesti i do ureteralnog refluksa mjehura, stanja u kojem se mokraća vraća iz mokraćnog mjehura u bubrege.

Kada ste trudni, vaša mokraća sadrži više šećera, proteina i hormona, te vas ove promjene također izlažu većem riziku za infekcije. Rastuća maternica pritišće mjehur, te vam je zbog toga teško ispustiti sav urin iz bešike, a ostaci urina mogu biti izvor infekcije.

Najmanje 5% žena može očekivati da će imati barem jednu urinarnu infekciju tokom trudnoće. Dok su infekcije mokraćnog mjehura češće među ne-trudnicama, infekcije bubrega su otprilike dvostruko češće kod trudnica nego infekcije mjehura. Ipak, one su prilično rijetke i javljaju se samo u oko 2% trudnoća.  

Liječenje urinarne infekcije tokom trudnoće? 

Uzimat ćete antibiotike 3 do 7 dana ili prema preporuci liječnika. Ako se zbog infekcije osjećate jake simptome, liječnik će vjerojatno započeti liječenje prije nego što dobijete rezultate testa urina.

Simptomi bi trebali nestati za 3 dana ako uzimate sve lijekove po uputi. Nemojte prestati uzimati lijekove – antibiotike , kad simptomi nestanu. Mnogi uobičajeni antibiotici – amoksicilin, eritromicin i penicilin, na primjer – smatraju se sigurnim za trudnice. Vaš liječnik neće propisati druge antibiotike poput ciprofloksacina (Cipro), sulfametoksazola, tetraciklina ili trimetoprima (Primsol, Proloprim, Trimpex), koji mogu utjecati na razvoj vaše bebe. 

Komplikacije urinarnih infekcija tokom trudnoće

Pijelonefritis je urinarna infekcija koja pogađa bubrege. Ako ste trudni, to može uzrokovati:

 • prijevremeni porod
 • tešku infekciju
 • sindrom respiratornog distresa kod odraslih
 • anemiju
 • dugotrajnu infekciju.

Šta uzrokuje urinarnu infekciju tokom trudnoće?

Kao što smo već spomenuli

 Promjene u vašem tijelu. Sve žene su u opasnosti od urinarnih infekcija, ali trudnice su možda sklonije. Promjene hormona mogu bakterijama pružiti lakšu priliku da putuju mokraćnim kanalima i izazovu infekciju. Rastuća maternica također stvara dodatni pritisak na mokraćni mjehur, što otežava potpuno pražnjenje mokraće.

Bakterije iz crijeva koje izazivaju urinarne infekcije mogu doći s nekoliko mjesta. Bakterija koja najviše napada je  E. coli, koja dolazi iz crijeva. Budući da se uretra nalazi blizu rektuma, ove bakterije se mogu transportirati uz mokraćnu cijev. Brisanje sprijeda natrag (a ne straga naprijed) svaki put kada koristite kupaonicu može vam pomoći da bakterije udaljite od ovog područja.

Seks tokom trudnoće je potpuno zdrav (osim ako vam liječnik ne kaže drugačije) – ali postoji i loša strana: on također može dovesti do urinarnih infekcija, jer se bakterije u blizini vagine (uključujući E. coli) mogu potisnuti u uretru tijekom snošaja. Važno je moriti prije i poslije seksa kako biste uklonili te bakterije.

Streptokok grupe B. Ova vrsta bakterija, koja se obično prenosi u crijevnom traktu, također može uzrokovati urinarne unfekcije tokom trudnoće. U kasnoj fazi trudnoće, liječnik će vas testirati na ovu infekciju i po potrebi liječiti antibioticima.

Osim ranije navedenih faktora, postoje i neki drugi faktori rizika. Ako se bilo šta od ovoga odnosi na vas, obavezno razgovarajte o tome sa svojim liječnikom kako bi se vaše stanje pažljivo pratilo zbog znakova infekcije:

a. historija ponavljajućih urinarnih infekcija

 • dijabetes majke
 • nekoliko poroda
 • gojaznost
 • seksualna aktivnost
 • bolest srpastih ćelija
 • prethodna operacija urinarnog trakta
 • oštećenje živaca koji kontroliraju mokraćni mjehur zbog Parkinsonove bolesti, multiple skleroze ili tjelesnih ozljeda.

Šta uzrokuje pojavu bakterije u mokraći tokom trudnoće?

Urinarne infekcije su česte u trudnoći, zato što beba kad raste u materici može vršiti pritisak na mokraćni mjehur i mokraćne kanale. To može da uzrokuje nakupljanje bakterija u urinu ili uzrokuje curenje urina.

Može li prisustvo bakterija u mokraći utjecati na trudnoću?

Kod žena koje nisu trudne prisustvo bakterija u urinu bez znakova urinarne infekcije rijetko uzrokuje ozbiljne probleme. Međutim, kod trudnica se ova infekcija može proširiti i to uzrokujući upalu mokraćnih kanala, upalu mokraćne bešike i čak upalu bubrega. Prisustvo bakterija u urinu kod trudnica može dovesti do nepovoljnih ishoda trudnoće kao što su niska porođajna težina i prijevremeni porod.

Šta to znači kada je vaš urin pozitivan na bakterije?

“Prisustvo bakterije u mokraći” ili abnormalan test je kada se u urinu prilkom testiranja nađu bakterije. To vjerovatno znači da imate urinarnu infekciju ili infekciju mokraćnog mjehura. Drugi testovi kao što su testovi urinokulture mogu pomoći vašem liječniku da zna koje bakterije uzrokuju infekciju i koji će je antibiotici najbolje liječiti.

Kako liječiti bakterije u urinu?

Antibiotici su obično prva linija liječenja urinarnih infekcija. Koji se antibiotici propisuju i koliko dugo zavisi o vašem zdravstvenom stanju i vrsti bakterija koje se nalaze u vašem urinu.

Možete li dobiti urinarnu infekciju ukoliko ne pijete dovoljno vode?

Dehidracija – nedovoljan unos tekućine može povećati rizik od nastanka urinarne infekcije

Koji su simptomi bakterija u mokraći?

Bol ili peckanje tokom mokrenja , učestalo mokrenje , osjećaj potrebe za mokrenjem unatoč praznom mjehuru,  krv u urinu, pritisak ili grčevi u preponama ili donjem dijelu trbuha.

Koliko vode trebam popiti za sprečavanje urinarne infekcije u trudnoći?

Pazite da pijete dovoljno tekućine. Stručnjaci preporučuju da se popije šest do osam čaša vode (ili oko 2 litra) dnevno kako biste izbacili bakterije iz urinarnog trakta.

Znači li prisustvo bakterije u urinu uvijek da imam urinarnu infekciju?

Zapamtite, prisustvo bakterije u mokraći ne mora odmah značiti da imate urinarnu infekciju. Ukoliko nemate bol ili peckanje tokom mokrenja, učestalo mokrenje, osjećaj potrebe za mokrenjem unatoč praznom mjehuru ili krv u urinu, može biti da imate asimptomatsku bakteriuriju. Pazite tada da pijete puno tekućine da se ne bi razvila urinarna infekcija.

Koje vrste bakterija uzrokuju urinarnu infekciju ?

Infekciju mokraćnog sustava uzrokuju mnogi mikroorganizmi, a najčešće je u pitanju bakterija Escherichia coli (E. coli). Mokraćni kanali, mjehur, vagina ili bubrezi mogu biti također zahvaćeni infekcijom.

Kako bakterije dospijevaju  u urin?

Prilično je lako dobiti infekciju mokraćnog sistema. Bakterije koje žive u vagini, genitalnim i analnim područjima mogu ući u uretru, putovati do mokraćnog mjehura i uzrokovati infekciju. To se može dogoditi tokom seksualne aktivnosti kada bakterije iz genitalija vašeg partnera, anusa, prstiju ili seksualnih igračaka prodru u vašu mokraćnu cijev.

Koliko obično traje urinarna infekcija?

Bez obzira na uzrok, simptomi urinarne infekcije se obično povuku za 1 ili 2 dana uz adekvatnu terapiju i njegu. Međutim, simptomi koji traju duže od 3 dana uzrokuju krvavi proljev ili dovode do teške dehidracije i mogu ukazivati ​​na težu infekciju koja zahtijeva hitno bolničko liječenje.


 

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?