Search
Home » Ginekologija » UPALA ZDJELIČNIH ORGANA – INFALMATORNA BOLEST KARLICE

UPALA ZDJELIČNIH ORGANA – INFALMATORNA BOLEST KARLICE

Upalna bolest zdjelice – Inflamatorna bolest zdjelice  (PID) je infekcija ženskih reproduktivnih organa. U 2013. godini, oko 88.000 žena u dobi od 15 do 44 godine u Sjedinjenim Državama imalo PID. Inflamatorna bolest zdjelice je često uzrokovan seksualno prenosivim infekcijama (SPI). Ako se ne liječi,Inflamatorna bolest zdjelice može uzrokovati probleme u trudnoći, probleme tokom trudnoće i dugotrajne bolove u zdjelici.

Šta je Upalna bolest zdejelice – PID ?

PID je infekcija ženskih reproduktivnih organa. Reproduktivni organi uključuju matericu, jajovode, jajnike i grlić materice.

PID može biti uzrokovan raznim vrstama bakterija. Obično PID izazivaju bakterije koje su seksualno prenosive. Ponekad je Upalna bolest zdjelice -PID uzrokovana i bakterijama koje se nalaze u vagini.

Ko može dobiti Upalu zdjeličnih organa – PID?

PID zahvača oko 5% žena.

Vaš rizik da ćete dobiti Upalnu bolest zdjelice –  PID je :

 • Imate neku seksualno prenosivu infekciju SPI
 • Imali ste već ranije upalu zdjeličnih organa – PID
 • Mlađi ste od 25 godina i imate nezaštičene seksualne odnose . PID – upala zdječičnih organa je najčešći kod žena od 15 do 24 godine.
 • Imate više više seksualnih partnera
 • Ispirete vaginu . Ispiranje može raširit bakterije iz vagine u reproduktivne organe zdjelice i uzrokovati Upalnu zdjeličnih organa PID
 • Nakon ugradnje spirale  (IUD). Rizik od Upalne zdjelične bolesti – PID je veći prvih nekoliko sedmica samo nakon ugradnje spirale. Testiranje na spolno prenosive bolesti prije umetanja spirale smanjuje rizik od upale zdjeličnih organa.

Kako se dobija Upalna zdjelična bolest – PID ?

Žena može dobiti Upalnu zdjeličnu bolest – PID ako se bakterije njene vagine ili grlića maternice prošire u njene reproduktivne organe. Mnoge vrste bakterija mogu uzrokovati PID, ali najčešće Upalnu zdjeličnu bolest -PID je uzrokouje gonoreja i klamidija.

Također možete dobiti upalu zdjeličnih organa dobiti od bakterija koje se ne prenose seksualnim putem .Bakterije koje se nalaze u vagini mogu se raširiti u zdjelične reproduktivne organe i mogu uzrokovati PID.

Koji su znaci i simptomi Upalne zdjelične bolest – PID-a?

Mnoge žene i ne znaju da imaju Upalu zdjeličnih organa PID, jer često nemaju nikakve znakove ili simptome upale . Kada se simptomi pojave, mogu biti blagi ili ozbiljniji.

Znakovi i simptomi upale su :

 • Bol u donjem dijelu trbuha (ovo je najčešći simptom)
 • Groznica (37° ili više)
 • Vaginalni iscjedak koji može imati neugodan miris
 • Bolni seksualni odnosi
 • Bol prilikom mokrenja
 • Neredovni menstrualni ciklusi
 • Bol u gornjem desnom dijelu abdomena (ovo je rijetko)

Upala zdjeličnih organa – PID se može pojaviti brzo, s ekstremnim bolovima i temperaturom, posebno ako je uzrokovana gonorejom.

Kako se dijagnosticira Upalna zdjelična bolest – PID?

Da bi dijagnosticirali Upalu organa zdjelice – PID, doktori obično urade gienkološki pregled kako bi provjerili ima li znakova upale i mogu se uraditi brisevi testiranja za određene bakterije. Ako mislite da možda imate Upalu zdjeličnih organa – PID, posjetite ljekara što je prije moguće.

Ako imate bolove u donjem dijelu trbuha, vaš doktor će prilikom pregleda provjeriti:

 • Iscjedak iz vagine ili grlića materice
 • Apsces (sakupljanje gnoja) u blizini vaših jajnika ili jajovoda
 • Osjetljivost ili bol u vašim reproduktivnim organima

Vaš ljekar može uraditi dodante testove kako bi utvrdio da li imate Upalnu zdjeličnu bolest – PID ili neki drugi problem koji liči na PID.

 • Testiranje na spolno prenosive bolesti, posebno na gonoreju i klamidiju. Ove infekcije često uzrokoju Zdjeličnu upalnu bolest – PID.
 • Uraditi testiranje krvi i urina da bi se otkrila i druga stanja koja mogu uzrokovati bol u karlici
 • Ultrazvuk kako bi vaš doktor mogao pregledati vaše unutrašnje organe u potrazi za znakovima Upale zdjeličnih organa – PID-a

Papa test se ne koristi za otkrivanje PID-a.

Kako se liječi Upalna zdjelična bolest – PID?

Vaš doktor će vam propisati antibiotike za liječenje Upalne zdjelične bolesti – PID-a. Obično se koriste dva antibiotika istovremneno koji djeluju protiv više vrsta bakterija. Morate uzimati antibiotike onoliko dana koliko vam je preporučio doktor ,čak i ako se simptomi upale povuku. Ovo je neophodno da bi se osiguralo da je infekcija ne ponovi . Javite se svom doktoru dva do tri dana nakon početka uzimanja antibiotika ako se simptomi upale ne smanje .

Vaš ljekar može predložiti bolničko liječenje ako:

 • Ako je upala jaka i simptomi upale veoma izražajni
 • Ako ste trudni
 • Vaši simptomi ne nestaju nakon uzimanja antibiotika . Ako je to slučaj, biće vam potrebni antibiotici četvrte generacije koje se obično daju u bolničkim uslovima .
 • Imate apsces u jajovodu ili na jajniku

Ako i dalje imate simptome upale poslije terapije antibiotike ili ako apsces ne nestane nakon liječenja, možda će vam trebati operacija. Probleme uzrokovane nakon Bolesti zdjeličnih organa – PID , kao što su kronični bol u zdjelici i ožiljci, je obično teško liječiti.

Šta se može dogoditi ako se Upalna zdjelična bolest – PID ne liječi?

Bez liječenja, Upalna zdjeličnih organa – PID može dovesti do ozbiljnih problema kao što su neplodnost, vanmaternična trudnoća i kronična bol u karlici (bol koji ne nestaje). Tako ako mislite da imate Upalnu zdjeličnih organa – PID, posjetite ljekara što prije .

Antibiotici obično uspješno liječe Upalu zdjeličnih organa – PID, ali neće pomoći kod oštećenje zdjeličnih organa koje se mogu desiti nakon upale.

Da li možete zatrudnjeti ako ste imali Upalnu zdjeličnu bolest – PID?

Šanse da zatrudnite su manje ako ste imali Upalnu zdjeličnu bolest – PID više od jednom. Kada imate upalu zdjeličnih organa , bakterije mogu ući u jajovode ili uzrokovati upalu jajovoda. To može uzrokovati ožiljke na tkivu unutar jajovoda.

Ožiljno tkivo može blokirati jajnu stanicu iz vašeg jajnika da uđe ili putuje niz jajovod do vaše materice.  Do trudnoće dolazi tako što jajnu ćeliju oplodi muška sperma koja tako oplođena prolazi kroz jajovod , a zatim pričvrstiti unutar vaše materice.

Čak i ako imate samo malo ožiljnog tkiva u jojovodu , to može spriječiti da dođe do trudnoće .

Ožiljno tkivo u jajovodu nakon Upale zdjeličnih organa također može uzrokovati vanmaterničnu trudnoću (trudnoća izvan materice) umjesto normalne trudnoće. Vanmaterična – ektopična trudnoća je šest puta češća kod žena koje su imale Upalu zdjeličnih organa.

Kako može spriječiti Upalna zdjelična bolest – PID ?

Smanjite rizik od dobivanja spolno prenosivih bolesti sljedećim koracima:

 • Koristite kondome. Kondomi su najbolji način za prevenciju spolno prenosivih bolest – SPI kada imate seksualne odnose. Budući da muškarac ne mora da ejakulira da bi prenio ili dobio neke SPI, obavezno stavite kondom prije nego što penis dodirne vaginu, usta ili anus. Druge metode kontrole začeća, kao što su kontracepcijske pilule, injekcije, implantati ili dijafragme, neće vas zaštititi od spolno prenosivih infekcija.
 • Testirajte se. Budite sigurni da ste vi i vaš partner testirani na seksualno prenosive bolseti..
 • Ograničite broj seksualnih partnera. Vaš rizik od dobivanja SPI raste sa brojem partnera koje imate.
 • Nemojte ispirati vaginu . Ispiranjem se uklanjaju neke od normalnih bakterija u vagini koje vas štite od infekcije. Ovo može povećati rizik od dobivanja SPI.
 • Alkohol ili droge. Konzumiranje previše alkohola ili droga povećava rizično ponašanje i može vas dovesti u opasnost od seksualnog napada i mogućeg izlaganja spolno prenosivim infekcijama.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?