Search

13. sedmica

Još 27 sedmica!

Na pragu ste drugog tromjesečja, a Vaša beba je veličine limuna!

Težak period je konačno iza Vas! Kraj trinaeste sedmice je ujedno i kraj prvog tromjesečja trudnoće, a njim u sjećanje odlazi i hormonska bura koja Vam je zagorčavala život. Sada zaista možete početi uživati u trudnoći i činjenici da ćete se uskoro ostvariti u majčinskoj ulozi. Konačno imate pravi trudnički stomak,  a rizik od spontanog pobačaja je veoma mali. To znači da, ukoliko niste dosad, lijepe vijesti o novoj pridošlici možete podijeliti sa svojim najmilijima. Lijepu vijest proslavite u društvu čašom voćnog soka, a alkohol i cigarete prestanite konzumirati, ako već niste. Čak i pasivno pušenje može štetno uticati na Vaš plod, te prouzrokovati prijevremeni porod.

Simptomi 13. sedmice trudnoće

U toku ove sedmice mogli biste primjetiti da se Vaši simptomi blago mijenjaju i da se generalno osjećate bolje i opuštenije. Dan će vrlo vjerovatno moći proteći bez mučnine, povraćanja ili potrebe za snom, ali kod budućih majki blizanaca će se pomenuti simptomi zadržati još neko vrijeme. Razlog tome je hormon hCG, odnosno humani horionski gonadotropin, koji je u većoj koncentraciji prisutan kod ovih žena. Ukoliko su povraćanje i mučnina nepodnošljivi, obavezno to napomenite svom ljekaru.  Mogući simptomi trudnoće u 13. sedmici su:

 • proširene vene
 • glavobolja
 • bolovi u leđima
 • leukoreja
 • povećan seksualni nagon
 • povećan nivo energije
 • otečenost
 • uvećane, bolne i osjetljive dojke
 • začepljen nos
 • gingivitis
 • nespretnost.

Podsjetnici za 13. sedmicu trudnoće

Nakon dugo vremena, osjetit ćete nalet energije i kao da možete učiniti bilo šta. Iskoristite to za obavljanje zadataka u kojima Vas je dosad spriječavao umor, a poželjna bi bila i adekvatna, za trudnice primjerena sportska aktivnost, koja će biti od koristi i Vama i bebi.

Trudnički hormoni, ali i veća prokrvljenost zdjelice mogu uzrokovati povećanje seksualnog nagona. Obzirom da je sluznica materičnog vrata u toku trudnoće osjetljivija, neka Vas ne zabrinjava ukoliko nakon odnosa primijetite tačkasto krvarenje na donjem vešu.

Može Vam se javiti oticanje lica, šaka, stopala, ruku i nogu. Možda biste mogli pomisliti da je razlog tome koji kilogram viška, ali otoci su zapravo posljedica zadržavanja vode u organizmu.

Relaksin je jedan od hormona učesnika u trudnoći, koji između ostalog dovodi do relaksacije ligamenata i zglobova, kako bi Vas što bolje pripremio za porod. Međutim, pored zdjelice koja je ključna u procesu porođaja, djelovat će i na ruke i noge, što Vas može učiniti nespretnijom i nestabilnijom nego prije.

Dojke su još uvijek uvećane, bolne i osjetljive. Rade na pravljenju kolostruma, tečnosti kojom će se beba hraniti prvih nekoliko dana po rođenju, prije nego što se u dojkama napravi mlijeko.

Gingivitis (upala desni) je vrlo česta pojava, te se javlja kod čak 35 – 50% trudnica. Trenutno je posljedica dejstva hormona gonadotropina, koji uzrokuje promjene mikroflore desni, nakon čega dolazi do upale, crvenila i otoka praćenih krvarenjem. Kako biste spriječili nastanak gingivitisa, vrlo je važno da često posjećujete stomatologa.

Proširene vene kao posljedica povećanog protoka krvi kroz Vaše tijelo, glavobolja, bolovi u leđima i leukoreja (bijeli sekret na donjem vešu) još uvijek mogu biti prisutni kod pojedinih trudnica.

Kako bi s stvorio prostor za Vaš brzorastući fetus od 13 sedmica, Vaša materica se kreće prema gore i prema vani. Ovo širenje može uzrokovati strije i svrbež kože na stomaku. Ne zaboravite hidratizirati kožu i dobro jesti kako bi koža bila meka i podatna!

Ukoliko se počnete osjećati bolje u ovoj sedmici, posvetite se sportskim aktivnostima. Pitajte svog ljekara kako da ih prilagodite Vašem stanju. Počnite se privikavati na bočno spavanje jer će Vam stomak biti sve veći.

Ishrana u trudnoći je veoma bitan detalj, pa se shodno tome potrudite da u toku dana imate pet – šest manjih, ali zdravih obroka i da redovno unosite dovoljnu količinu tečnosti.

Ako se ne liječi, infekcija urinarnog trakta može potencijalno doputovati do bubrega i predstavljati zdravstveni rizik za Vas i bebu. Ako češće osjećate potrebu za mokrenjem nego inače, ako osjećate peckanje tokom mokrenja ili ako mokraća izgleda ili miriše neobično, posjetite ljekara koji može utvrditi ima li bakterija i prepisati antibiotike.

Zanimljivosti

Sada je beba veličine limuna. Duga je oko 7,4 cm, a teži oko 28 g. U poređenju sa prethodnim periodom, tijelo raste brže u odnosu na glavu, te zauzima jednu trećinu bebine ukupne dužine. Lice se aktivno oblikuje, pogotovo nos i obrazi. Zanimljiva činjenica je da su se formirali otisci prstiju, a formirane vene i organi vidljivi su kroz bebinu providnu kožu. Koža je prekrivena dlačicama koje imaju zaštitnu funkciju dok beba pliva u silnoj tečnosti. Beba je sposobna da pokreće svoje mišiće i dospijeva u razne položaje unutar Vašeg stomaka. Crijeva su se u potpunosti premjestila iz pupčane vrpce u bebinu trbušnu šupljinu, tako da je njen prednji trbušni zid sada zatvoren. Na crijevnoj sluznici se polako formiraju resice koje će pomoći u kretnji i probavi hrane. Formiran je i mekonijum, odnosno sadržaj bebinih crijeva. Gušterača (pankreas) radi na proizvodnji insulina, hormona koji je zadužen za snižavanje šećera u krvi. Spoljne genitalije su skoro sasvim definisane, a ukoliko nosite djevojčicu, u njenim jajnicima se trenutno nalazi oko dva miliona jajnih ćelija.

Među trudnicama vlada mit prema kojem na osnovu bebinog pulsa, možete predvidjeti njen spol. Mit je, naravno, neistinit. Iako su vanjske genitalije bebe formirane, još uvijek ih je vrlo teško razlikovati na ultrazvuku, stoga će Vaš ljekar najvjerovatnije pričekati period između osamnaeste i dvadeset druge sedmice trudoće, kako bi Vam sa sigurnošću mogao otkriti spol bebe. Ukoliko se odlučite na neinvazivni prenatalni test (NIPT) koji se generalno koristi za otkrivanje hromozomskih abnormalnosti ploda, a između ostalog i spola bebe, isti ćete moći saznati i ranije. NIPT se može raditi počevši već od desete sedmice trudnoće.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

autor : Selma Hasić

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?