Search
Home » Ginekologija » TRIHOMONIJAZA

TRIHOMONIJAZA

Trihomonijaza je spolno prenosiva infekcija (STI) uzrokovana parazitom. Parazit se najčešće širi vaginalnim, oralnim ili analnim seksom i lako se liječi antibioticima. Ako se ne liječi, trihomonijaza može povećati rizik od dobivanja HIV-a.

Šta je trihomonijaza?

Trihomonijaza je Spolno prenosiva infekcija uzrokovana parazitom.

Ko može dobiti trihomonijazu?

Trihomonijaza je češća kod žena nego kod muškaraca.

Kako se dobija trihomonijaza?

Trihomonijaza se prenosi putem:

 • Vaginalni, oralni ili analni seks. Trihomonijaza se može širiti čak i ako nema simptoma. To znači da se možete inficirati od nekoga ko nema znakova ili simptoma.
 • Dodirivanje genitalija. Nekda je dodir genitalija dovljan za širenje parazita, muškarac ne treba da ejakulira da bi se trihomonijaza proširila. Trihomonijaza se također može prenijeti između žena koje imaju seks sa ženama.

Koji su simptomi trihomonijaze?

Većina zaraženih žena nema simptome. Ako dobijete simptome, oni se mogu pojaviti pet do 28 dana nakon izlaganja tj. odnosa bez zaštite i mogu uključivati sljedeće:

 • Iritacija i svrab u području genitalija
 • Tanak ili pjenast vaginalni iscjedak koji može biti bistar, bijel, žućkast ili zelenkast, neobičnog i neugodnog mirisa
 • Nelagodnost tokom seksa i prilikom mokrenja
 • Bol u donjem dijelu stomaka

Ako mislite da možda imate trihomonijazu, vi i vaš partner morate što je prije moguće posjetiti doktora.

Kako se dijagnostikuje trihomonijaza?

Da biste saznali imate li trihomonijazu, Vaš doktor može:

 • Uraditi ginekološki pregled
 • Koristiti pamučni štapić da uzme bris iscjetka iz vagine kako bi pod mikroskopom potražio parazita
 • Uraditi laboratorijski test, kao što je DNK test ili kultura tekućine iz urina ili brisa iz vaše vagine. Parazit tada raste u laboratoriji. Potrebno je do nedelju dana da parazit naraste dovoljno da se vidi.

Papa test se ne koristi za otkrivanje trihomonijaze.

Kako se liječi trihomonijaza?

Trihomonijaza se lahko liječi jednim od dva antibiotika:

 • Metronidazol
 • Tinidazol

Ovi antibiotici su obično tablete koje progutate u jednoj dozi.

Ako se liječite od trihomonijaze, potrebno je liječiti i vašeg partnera. Nemojte imati seks dok vi i vaš partner ne završite sa uzimanjem svih antibiotika i dok ne prestanu simptomi.

Šta se može dogoditi ako se trihomonijaza ne liječi?

Većina ljudi sa trihomonijazom nema simptome i nikada ne znaju da je imaju. Čak i bez simptoma, može se prenijeti na druge.

Ako imate trihomonijazu, veći je rizik da dobijete HIV (virus koji uzrokuje AIDS) ako ste izloženi HIV-u.

Šta da radim ako imam trihomonijazu?

Trihomonijaza se lahko liječi, ali se morate testirati i liječiti što je prije moguće.

Ako imate trihomonijazu:

 • Posjetite doktora što je prije moguće. Antibiotici će liječiti trihomonijazu.
 • Uzimajte sve svoje lijekove. Čak i ako simptomi nestanu, morate završiti sve antibiotike.
 • Recite svom seksualnom partneru(ima) kako bi se mogli testirati i liječiti.
 • Izbjegavajte seksualni kontakt dok vi i vaš partner ne budete liječeni i izliječeni. Čak i nakon što završite sa antibioticima, možete ponovo dobiti trihomonijazu ako imate seks sa nekim ko ima trihomonijazu.
 • Posjetite svog doktora ponovo ako imate simptome koji ne nestaju u roku od nekoliko dana nakon završetka uzimanja antibiotika.

Kako trihomonijaza utiče na trudnoću?

Trudnice s trihomonijazom imaju veći rizik od prijevremenog porođaja (bebe rođene prije 37. tjedna trudnoće) ili bebe male porođajne težine (manje od 2 kg). Prijevremeni porođaj i mala porođajna težina povećavaju rizik od zdravstvenih i razvojnih problema pri rođenju i kasnije u životu.

Antibiotik metronidazol može se koristiti za liječenje trihomonijaze u bilo kojoj fazi trudnoće.

Mogu li uzimati lijekove za trihomonijazu ako dojim?

Možete uzimati antibiotik metronidazol ako dojite. Vaš doktor može predložiti da sačekate 12 do 24 sata nakon uzimanja metronidazola prije dojenja. Nemojte uzimati tinidazol ako dojite.

Kako mogu spriječiti trihomonijazu?

Možete smanjiti rizik od dobivanja spolno prenosivih bolesti sljedećim koracima:

 • Koristite kondome. Kondomi su najbolji način za prevenciju SPI kada imate seks. Budući da muškarac ne mora ejakulirati da bi prenio ili dobio trihomonijazu, obavezno stavite kondom prije nego što penis dodirne vaginu, usta ili anus. Druge metode kontrole rađanja, kao što su kontracepcijske pilule, injekcije, implantati ili dijafragme, neće vas zaštititi od spolno prenosivih infekcija.
 • Testirajte se. Budite sigurni da ste vi i vaš partner testirani na SPI. Razgovarajte jedni s drugima o rezultatima testa prije seksa.
 • Budite monogamni. Seks sa samo jednim partnerom može smanjiti rizik od SPI. Nakon testiranja na SPI, budite vjerni jedno drugome. To znači da imate seks samo jedno sa drugim i ni sa kim više.
 • Ograničite broj seksualnih partnera. Vaš rizik od dobivanja SPI raste sa brojem partnera koje imate.
 • Nemojte se ispirati. Ispiranjem se uklanjaju neke od normalnih bakterija u vagini koje vas štite od infekcije. Ovo može povećati rizik od dobivanja SPI.
 • Nemojte zloupotrebljavati alkohol ili droge. Konzumiranje previše alkohola ili droga povećava rizično ponašanje i može vas dovesti u opasnost od seksualnog napada i mogućeg izlaganja spolno prenosivim infekcijama.

Ovi koraci najbolje funkcioniraju kada se koriste zajedno. Niti jedan korak vas ne može zaštititi od svake vrste SPI.

Mogu li žene koje imaju seks sa ženama dobiti trihomonijazu?

Da. Moguće je dobiti trihomonijazu, ili bilo koju drugu spolno prenosivu infekciju, ako ste žena koja ima seks samo sa ženama.

Razgovarajte sa svojom partnerkom o njenoj seksualnoj historiji prije seksa i pitajte svog doktora o testiranju ako imate znakove ili simptome trihomonijaze.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?