Search

3. sedmica

Još 37 sedmica!

Prije samo par dana jajašce i sperma su se sreli i Vi ste sada zvanično trudni! Sada je Vaša beba veličine zrna vanile.  

Proći će još par sedmica prije nego potvrdite ovu vijest ili uopšte osjetite da ste trudni.

Ove sedmice, mali skup ćelija (koji će uskoro postati Vaša beba) ubrzano raste i putuje jajovodom prema šupljini maternice. U nju stiže oko 80 sati nakon ovulacije, nakon čega će se taj skup ćelija ugraditi u tkivo materice i rasti sve do kraja Vaše trudnoće.

Vaša beba u razvoju je sada sićušna loptica sačinjena od nekoliko stotina ćelija. Jedan skup ćelija formira embrion, a drugi skup će postati posteljica.

Posteljica ili placenta je organ u obliku palačinke koji će isporučivati kiseonik i hranljive tvari Vašoj bebi, a odnositi štetne. Ćelije koje će postati posteljica počinju izlučivati veće količine hormona trudnoće hCG (humani horionski gonadotropin) koji govori vašim jajnicima da prestanu otpuštati jajne ćelije i nastave da proizvode progesteron koji sprečava da Vaša materica odbaci sluzokožu. Zbog povišenog nivoa hormona hCG, Vaše čulo mirisa može postati izoštenije te Vam se mogu javljati mučnine. Test na trudnoću se zasniva na detekciji ovog hormona.

Simptomi 3. sedmice trudnoće

Većina žena ne osjeća nikakvu razliku u ovoj ranoj fazi trudnoće. U trećoj sedmici trudnoće nivoi hormona još uvijek nisu visoki i stoga su su rani simptomi trudnoće gotovo neprimjetni, a oni mogu biti:

  • nadimanje
  • grčevi u stomaku
  • osjetljivije dojke i tamnije bradavice
  • blago krvarenje usljed smještanja budućeg embriona
  • izoštenije čulo mirisa i mučnina
  • pozitivan test na trudnoću.

Podsjetnici za 3. sedmicu trudnoće

Uradite rani test na trudnoću, rano ujutro, jer je tada mokraća najkoncentrovanija, što znači da je i nivo hCG hormona najviši u urinu, što će pomoći u detekciji.

Budite strpljivi. Kućni test na trudnoću možda još neće dati pozitivan rezultat. Ponavljajte ga svakih nekoliko dana, sve dok ne dobijete menstruaciju. Imajte na umu da je test na trudnoću iz krvi osjetljiviji od onog iz urina, tj. može detektovati manje količine hormona hCG, pa tako brže možete saznati da ste trudni.

Uzimajte prenatalni vitamin sa 400 mcg folne kiseline dnevno.

Brinite o svom tijelu, ali i umu. Opustite se. Unosite dovoljno tečnosti i hranite se zdravo. Nemojte piti i pušiti. Smanjite ili ukinite unos kofeina.

Zanimljivosti

Dječak ili djevojčica? Pol Vaše bebe već je određen, iako ćete moći da saznate da li je u pitanju dječak ili djevojčica tek u drugom tromjesečju.

Oplođena jajna ćelija sadrži 46 hromozoma – po 23 od svakog roditelja. Majka uvijek daje X hromozom, ali otac može dati ili X ili Y. Ako spermatozoid koji oplodi Vašu jajnu ćeliju nosi X hromozom, Vaša beba će biti djevojčica, a ako nosi Y hromozom, bit će dječak. 

Ukoliko nosite blizance, to će biti sasvim izvjesno u ovoj sedmici. Blizanci mogu biti jednojajčani ili dvojajčani. Jednojajčani blizanci nastaju kada se jedna oplođena jajna ćelija podijeli u dva odvojena embriona. Budući da jednojajčani blizanci potiču iz iste sperme i iste jajne ćelije, oni imaju isti genetski materijal (DNK) i zato izgledaju potpuno slično. Ipak, najčešći tip blizanačke trudnoće je dvojajčani. Kada jajnici oslobode više od jedne jajne ćelije, a dva spermatozoida uspiju da oplode dvije jajne ćelije i obje uspiju da se ugrade u matericu, nastat će dvojajčani blizanci. Ovako nastali blizanci imaju potpuno različit genetski materijal i obično ne izgledaju slično.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

autor : Fatima Suleiman

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?