Kategorije
Članci Trudnoća

TJELESNE PROMJENE U TRUDNOĆI

Trudnoća uzrokuje mnoge promjene u vašem tijelu. Neke od promjena mogu biti teške ili vrlo neugodne. Također, nakon porođaja, vašem tijelu može trebati neko vrijeme da se vrati u stanje kakvo je bilo prije, a možda se nikada neće u potpunosti vratiti izgled tijela prije trudnoće. Iako su ove promjene prirodne, neke žene mogu imati problema sa održavanjem pozitivne slike o svom tijelu tokom i nakon trudnoće. Možete naučiti neke načine kako da se nosite sa osjećajima zbog ovih promjena na vašem tijelu.

Kako trudnoća utiče na sliku o vlastitom tijelu?

Kod nekih žena trudnoća može uzrokovati probleme sa slikom vlastitog tijela . Tokom trudnoće, vaše tijelo prolazi kroz nekoliko promjena, uključujući debljanje. Hormonske promjene će uzrokovati povećanje vašeg stomaka i grudi kako beba raste i kako se vaše tijelo priprema za dojenje. Možda ćete dobiti strije na mjestima gdje vam se tijelo širi. Ponekad će se na vašoj koži pojaviti akne. Također možete biti mnogo umorniji nego inače i češće ćete imati promjene raspoloženja. Negativno raspoloženje može povećati vjerovatnoću da ćete imati nezdrave , negativne misli depresivne o svom tijelu.

Ako se osjećate ugodno u svom tijelu prije trudnoće, to vam može pomoći da prebrodite fizičke i emocionalne promjene tokom trudnoće.

Kako voljeti i prihvatiti svoje trudno tijelo?

Neke tjelesne promjene koje dolaze s trudnoćom su neugodne, ali sve one pomažu vašem djetetu da raste. Trudnoća neće trajati vječno, imaj te to na umu.

Fokusirajte se na pozitivane aspekte, vaše tijelo se mijenja kako bi pomoglo vašoj bebi da raste i razvija se. I to je normalno.

Izrazite svoja osjećanja. Razgovarajte sa svojim partnerom, porodicom ili prijateljima o tome kako se osjećate. Ako držite svoja osjećanja zatvorena, samo će vam biti gore.

Redovno se bavite nekom fizičkom aktivnošću. Lagano plivanje ili šetnja mogu vam pomoći da razbistrite um i skinete fokus sa slike o svom tijelu.

Isprobajte prenatalnu jogu (ako se vaš ljekar slaže s tim). Joga vam pomaže da se manje fokusirate na to kako vaše tijelo izgleda, a više na vezu između vašeg tijela i uma.

Pokušajte s masažom (ako se vaš doktor slaže s tim). Masaža može ublažiti stres i anksioznost i pomoći vam da se osjećate ugodnije u svojoj koži.

Naučite što više o trudnoći. Edukacijom ćete znati šta možete očekivati ​​i imaćete više kontrole tokom ovog perioda.

Potražite podršku psihologa ako vam je potrebna. Nije sramota potražiti pomoć. Uradite to za sebe i svoju bebu. Razgovarajte sa svojim ljekarom o tome gdje pronaći podršku.

Kako možete vratiti izgled tijela od prije trudnoće?

Trudnoća mijenja vaše tijelo na mnogo načina. Nakon što rodite bebu, vaše tijelo se mora prilagoditi da ponovo bude u stanju bez trudnoće. Ovo će potrajati. Neke žene smatraju da se njihova tijela nikada u potpunosti ne vraćaju u stanje prije trudnoće. I to je u redu. Sve žene, bilo da imaju djecu ili ne, doživljavaju promjene u svom tijelu tokom godina.

Dojenje (što je više moguće) pomoći će stvaranju hormona oksitocina. Jedan od efekata oksitocina je da pomaže da se vaša materica vrati na manju veličinu.

Odabir zdrave hrane i redovna fizička aktivnost najbolji su načini za skidanje kilograma koje ste dobili tokom trudnoće.Povedite bebu u česte šetnje. Ako dojite, sagorjet ćete i više kalorija nego inače.

Dr. Emir Mahmutbegović

Mahmutbegović Emir rođen je 22.09.1981. u Bugojnu, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je 2009. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a naučno zvanje mr.sc. stekao je 2012. godine na Odjelu za genetiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Završio je specijalizaciju ginekologije i akušerstva u junu 2016. godine i od tada radi kao ginekolog u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva kantona Sarajevo. Godine 2014. završio je postdiplomski tečaj Ultrazvuk u akušerstvu i ginekologiji u Zagrebu, Hrvatska. 2016. godine završio je ” Tečaj ginekološke citologije (licencirani ginekološki citolog)” i ” Tečaj praktične kolposkopije” u Beogradu.

PIŠITE NAM