Search
Home » Ginekologija » Sve što trebate znati o spirali: detaljan vodič

Sve što trebate znati o spirali: detaljan vodič

Uvod

Na osnovu našeg bogatog iskustva u Ginekološkom dijagnostičkom centru eGinekolog u Sarajevu, želim vam pružiti sveobuhvatne informacije o intrauterinom ulošku, poznatom kao spirala. Ovaj članak će vam detaljno objasniti šta je spirala, kako funkcioniše, kako se postavlja, njene prednosti i nedostatke, te pružiti odgovore na najčešća pitanja.

Šta je spirala?

Spirala, ili intrauterini uložak (IUD), je mali T-oblikovani uređaj koji se umetne u maternicu radi sprečavanja trudnoće. One mogu sprečiti spermu da dođe do jajne ćelije ili sprečiti implantaciju oplođene jajne ćelije u materici.. Postoje dve glavne vrste spirala:

 1. Bakarne spirale (Cu-IUD) – Ova vrsta spirale oslobađa bakar, koji je toksičan za spermatozoide, sprečavajući ih da oplode jajnu ćeliju. Bakarne spirale su veoma efikasne i mogu trajati do 10 godina.
 2. Hormonske spirale (Levonorgestrel-IUD) – Ova vrsta spirale oslobađa hormone (levonorgestrel) koji zgušnjavaju cervikalnu sluz, sprečavajući spermatozoide da dođu do jajne ćelije, te tanke endometrijum, smanjujući mogućnost implantacije oplođene jajne ćelije. Hormonske spirale obično traju od 3 do 5 godina.

Kako funkcioniše spirala?

Bakarne spirale funkcionišu oslobađanjem bakra, koji stvara toksično okruženje za spermatozoide, sprečavajući oplodnju. Hormonske spirale, s druge strane, oslobađaju hormone koji menjaju sluz u cerviksu, otežavajući spermatozoidima prolazak i smanjujući mogućnost implantacije oplođene jajne ćelije.

Proces postavljanja spirale

Postavljanje spirale je relativno jednostavan i brz postupak koji obavlja iskusni ginekolog. Evo kako taj proces izgleda:

 1. Priprema za postavljanje: Pre nego što se spirala postavi, ginekolog će obaviti pregled kako bi se osiguralo da nema infekcija ili drugih problema. Preporučuje se da pacijentkinja budu na početku menstruaciji tokom postavljanja spirale.
 2. Postavljanje spirale: Ginekolog će koristiti specijalni aplikator za postavljanje spirale u maternicu. Tokom postupka, pacijentkinja može osećati blagi pritisak ili grčeve, ali proces traje samo 10 do 15 minuta.
 3. Nakon postavljanja: Nakon postavljanja spirale, moguće su manje neprijatnosti poput blagih bolova ili krvarenja, ali oni obično prolaze unutar nekoliko dana. Preporučuje se kontrolni pregled nakon prvog menstruacijskog ciklusa kako bi se osiguralo da je spirala pravilno postavljena.

Prednosti spirale

Spirala nudi brojne prednosti kao kontracepcijska metoda:

 1. Dugoročna zaštita: Spirala pruža dugotrajnu zaštitu od trudnoće – od 3 do 10 godina, zavisno od tipa spirale.
 2. Visoka efikasnost: Sa stopom uspešnosti većom od 99%, spirala je jedna od najpouzdanijih metoda kontracepcije.
 3. Za razliku od pilula, spirala ne zahteva svakodnevno podsećanje, što je čini idealnom za žene sa užurbanim stilom života.
 4. Nakon uklanjanja spirale, većina žena brzo povrati svoju plodnost.
 5. Manje nuspojava: Hormonske spirale koriste manje doze hormona u poređenju sa oralnim kontraceptivim pilulama, što smanjuje rizik od hormonskih nuspojava.

Potencijalne negativne posljedice – nuspojave

Kao i svaka medicinska intervencija, ugradnja spirale može imati nuspojave:

 1. Blagi bolovi i grčevi: Mogu se javiti neposredno nakon ugradnje i obično prolaze nakon nekoliko dana.
 2. Neredovna krvarenja: Posebno kod bakarnih spirala, žene mogu imati neredovne menstruacije ili pojačana menstrualna krvarenja u prvim mesecima nakon postavljanja.
 3. Infekcije: Postoji mali rizik od infekcije nakon ugradnje, ali redovni pregledi kod ginekologa mogu pomoći u sprečavanju komplikacija.
 4. Ispadanje spirale: U retkim slučajevima, spirala može ispasti iz maternice, obično tokom menstruacije. Ako se to dogodi, treba odmah konsultovati ginekologa.

Kada razmisliti o postavljanju spirale?

Spirala je odličan izbor za žene koje traže dugotrajnu i efikasnu kontracepciju – zaštitu . Preporučuje se konsultacija s ginekologom kako bi se utvrdilo da li je spirala pravi izbor za vas, posebno ako imate specifične zdravstvene probleme ili ste u rizičnoj grupi. Žene koje su već rađale često su idealne kandidatkinje za spiralu, ali također žene koje nisu rađale mogu koristiti ovu metodu .

Kako se pripremiti za ugradnju spirale?

Priprema za ugradnju spirale uključuje nekoliko koraka:

 1. Zakazivanje Termina: Prvo, potrebno je zakazati pregled kod ginekologa koji će proceniti vaše zdravstveno stanje i odrediti najbolji trenutak za postavljanje spirale.Za zakazivanje za postavljanje spirale u Ginekološkom dijagnostičkom centru eGinekolog u Sarajevu možete putem telefona : 061 209 328
 2. Ginekološki pregled: Tokom konsultacija, razgovarajte sa ginekologom o svim pitanjima i nedoumicama koje imate u vezi sa spiralom. Ginekolog će vam pružiti sve potrebne informacije i uputstva.Također ginekolog treba da uradi ginekološki pregled i ginekološki ultrazvuk da se može procijniti da li ima kontraindikacija za postavljanje spirale.
 3. Osnovna higijena: Pre pregleda, obavite osnovnu higijenu genitalnog područja. Izbegavajte upotrebu agresivnih sredstava za čišćenje i ispiranje vagine.
 4. Izbegavanje seksualnih odnosa: Preporučuje se izbegavanje seksualnih aktivnosti dan ili dva pre pregleda kako bi se smanjio rizik od infekcije.
 5. Nošenje udobne odeće: Na dan pregleda, obucite udobnu odeću. Preporučuje se nošenje suknje ili duže tunike kako biste se osećali prijatnije tokom pregleda.

Šta očekivati tokom pregleda?

Tokom pregleda, ginekolog će obaviti nekoliko koraka:

 1. Anamneza: Ginekolog će započeti razgovorom o vašem zdravstvenom stanju, menstrualnim ciklusima, seksualnoj aktivnosti i eventualnim simptomima ili problemima.
 2. Fizički Pregled: Nakon anamneze, sledi fizički pregled. Pacijentkinja će ležati na ginekološkom stolu sa nogama postavljenim u predviđena mesta. Ginekolog će prvo obaviti spoljni pregled genitalija, a zatim uvesti spekulum kako bi pregledao unutrašnjost vagine i vrata materice.
 3. Postavljanje Spirale: Spirala se postavlja pomoću specijalnog aplikatora. Proces može izazvati blagi pritisak ili grčeve, ali traje samo 10 – 15  minuta.
 4. Ultrazvuk: Nakon postavljanja spirale, ginekolog će obaviti ultrazvučni pregled kako bi se osiguralo da je spirala pravilno postavljena.

Zaključak

Vaše ginekološko i reproduktivno zdravlje je važno, bez obzira na vašu dob ili seksualnu aktivnost. Spirala je siguran i efikasan način kontracepcije koji pruža dugoročnu zaštitu.Vaše zdravlje je naša misija. Za zakazivanje pregleda ili dodatne informacije, kontaktirajte nas putem telefona: 061 209 328.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?