Search
Home » Neplodnost » Stres i neplodnost

Stres i neplodnost

Psihičko stanje žena igra značajnu ulogu u uzroku neplodnosti; postoje dokazi da stres može uticati na ishod liječenja neplodnosti; stres utiče na odluku pacijentice o nastavku liječenja, također utiče na način kako se pacijentica nosi sa eventualnim gubitkom trudnoće tokom liječenja neplodnosti kao i sa komplikacijama koje mogu nastati u trudnoći.

Stres koji se javlja tokom perioda neplodnosti je ustvari psihološka reakcija povezana s neuspjehom liječenja neplodnosti, a adekvatna terapija za ublažavanje stresa povećava šansu za trudnoću. Osim toga, pojačan stres pred samo  začeće može povećati rizik neuspjeha liječenja neplodnosti.

Psihološki simptomi (npr. anksioznost i / ili depresivni simptomi) uobičajeni su kod parova s neplodnošću.

Istraživanja pokazuju da su psihološke reakcije više prisutne među neplodnim pacijentima nego pacijentima koje nemaju probleme sa neplodnošću  ili kod opće populacije.Također, pacijentice koje su prije bolovale od depresije, pod većim su rizikom za ponavljanje simptoma depresije tokom liječenja neplodnosti.

Stres je stimulans – poticaj  koji stvara mentalnu napetost ili psihološku reakciju. Istraživanja pokazuju da su glavni izvori stresa kod ovih  pacijenata uticaj neplodnosti na njihov društveni život (šta će okolina reći), njihov seksualni život  i odnosi s partnerom.

Procjena količine stresa se može odrediti upitnikom koji sadrži  pitanja koja mogu odrediti stepen stresa, a zlatni standard određivanja razine stresa je sam razgovor između pacijenta i psihologa ili psihijatra.

Pitanja koja se postavljaju radi određivanja razine stresa su najčešće :

  • Osjećate li se nelagodno u blizini trudnica i / ili djece ili beba?
  • Izbjegavate li događaje na kojima mogu biti trudnice ili bebe / mala djeca?
  • Je li vaš seksualni odnos vrlo zadovoljavajući, zadovoljavajući ili nezadovoljavajući? A ako je nezadovoljavajući smatrate li da je vaša neplodnost negativno uticala na vaš seksualni život?
  • Vodite li ljubav samo tokom plodnih dana?
  • Smatrate li da se vi i vaš partner uglavnom slažete kako nastaviti s liječenjem neplodnosti?
  • Osjećate li da vam je partner simpatičan i da vas podržava?
  • Kakvo je vaše raspoloženje? Kako se osjećate? Možete li uživati u svojim aktivnostima (uživati u malim stvarima )?
  • Jeste li zabrinuti? Imate li poteškoća s koncentracijom ili spavanjem? Jeste li nemirni?
  • Je li vam se promijenio apetit?

IVF i stres

Mnogi pacijenti koji se spremaju na tretman IVF-om prijavljuju depresivne simptome prije samog  početka IVF ciklusa, što vjerojatno povezano prethodnim dugotrajnim načinom liječenja neplodnosti.To najčešće se javlja kod žena  koje su prethodno imale epizode poremećaja raspoloženja neovisnih o neplodnosti.

Većina pacijentica koje se odluče na IVF, tvrde da je liječenje više psihološki nego fizički stresno. Socijalna i psihološka pomoć utiče na smanjenje stresa.

Nakon neuspjelog IVF postupka većina pacijentica se žali na simptome depresije, tjeskobe, bijesa i usamljenosti. Mnogi od ovih simptoma traju duže vrijeme.

Stres je veoma bitan faktor zbog čega parovi odustaju od liječenja IVF om – Stručnjaci za neplodnost smatraju da pacijenti odustaju od liječenja iz samo dva razloga: nakon savjeta liječnika (njihov liječnik savjetuje par da prekine liječenje zbog loše prognoze) i finansije (postupak često nije obuhvaćen osiguranjem).

Međutim, istraživanja pokazuju da značajan broj  pacijenata prekida postupak zbog psihološkog stresa samog  postupka; zbog toga liječnici trebaju obratiti pažnju na ovaj segment prilikom liječenja neplodnosti IVF postupkom.

Uticaj stresa na ishod IVF-a 

Budući da je IVF najskuplji i najinvazivni oblik liječenja neplodnosti, važno je razumjeti uticaj stresa na ishod liječenja IVFa. Većina pacijenata koji su se odlučili na postupak IVF su se žalili na simptome anksioznosti i / ili depresije prije započinjanja liječenja IVF-om.
Ako stres može uticati na uspjeh liječenja, a većina bolesnika prijavi povišenu razinu stresa, tada bi uticaj stresa mogao biti važan za sam proces liječenja IVF om. Stres, pored toga što utiče na postupak liječenja, uzrokuje da pacijenti pod uticajem stresa odustaju od samog liječenja.

Stres koji se javlja tokom perioda neplodnosti je u stvari psihološka reakcija povezana s neuspjehom liječenja neplodnosti, a adekvatna terapija za ublažavanje stresa povećava šansu za uspješnu trudnoću.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?