Kategorije
Članci Ginekologija

SPREČAVANJE NEŽELJENE TRUDNOĆE

Kako se može spriječiti neženjena trudnoća ?

Postoji nekoliko metoda koje žena može koristiti da spriječi trudnoću, uključujući:

Hormonska kontracepcija: Ovo uključuje kontracepcijske pilule, flastere, injekcije i vaginalne prstenove koji oslobađaju hormone kako bi spriječili ovulaciju i spriječili trudnoću.

Barijerna zaštita ovo uključuje kondome, dijafragme i cervikalne kapice koje fizički blokiraju spermu da ne dopre do jajne ćelije.

SPIRALA – Intrauterini uložak (IUD): Ovo je mali uređaj u obliku slova T koji ginekolog postavi u maternicu kako bi spriječio trudnoću.

Sterilizacija: Ovo je trajni oblik kontrole rađanja, kao što je podvezivanje jajovoda za žene ili vazektomija za muškarce.

Prirodno planiranje porodice – prekinuti snošaj: Ovo uključuje praćenje ženskog menstrualnog ciklusa, bazalne tjelesne temperature i cervikalne sluzi kako bi se odredili njeni plodni dani.Tokom plodnih dana žene izbjegavaju seksualne odnose ili koristie kontracepciju za to vrijeme ili .

Šta je to hormonska kontracepcija?

Hormonska kontracepcija je vrsta kontracepcije koja koristi hormone za sprječavanje trudnoće. Djeluje tako što zaustavlja ovulaciju, što je oslobađanje jajne stanice iz jajnika. Kada nema jajne stanice da bude oplođena, trudnoća ne može nastupiti.

Hormonski kontraceptivi dolaze u različitim oblicima, uključujući pilule, flastere, prstenove, injekcije i implantate. Ove metode su vrlo efikasne kada se koriste prema uputama, ali mogu imati nuspojave i možda nisu prikladne za sve žene.

Važno je razgovarati sa ginekologom o upotrebi hormonske kontracepcije kako bi se odredila najbolja opcija hormonske kontracepcije koja vama odgovara .

Šta su barijerne metode kontracepcije ?

Barijerne metode kontracepcije su metode koje fizički blokiraju spermu da dođe do jajne stanice.

Ove metode uključuju muške i ženske kondome, dijafragme, cervikalne kapice i spužve. Oni rade stvaranjem fizičke barijere između spermatozoida i jajne ćelije kako bi se spriječila oplodnja. Barijerne metode se smatraju efikasnim u sprečavanju trudnoće, posebno kada se koriste pravilno i dosljedno.

Međutim, oni zahtijevaju određeni nivo vještine i koordinacije i možda nisu prikladni za sve pojedince. Neke uobičajene nuspojave barijernih metoda uključuju nelagodu, iritaciju i alergiju reakcije tokom odnosa.

Žene koje razmišljaju o korištenju barijerne metode kontracepcije trebale bi razgovarati s ginekologom koja je opcija barijerne zaštite najbolja za nju.

Šta je tod spirala ili intrauterini uložak (IUD)?

Spirala ili Intrauterini uređaji (IUD) su mali uređaji u obliku slova T koje u matericu postavi ginekolog. Spirala djeluju tako što se postavi u matericu, otežavajući spermi da dođe do jajne stanice i oplodi je. Postoje dvije glavne vrste spirala: koje sadrže bakar i hormonalne.

SPIRALA koji sadrže bakar djeluju tako što oslobađaju bakar u matericu, koji djeluje kao spermicid – uništava spermu. Hormonske spirale oslobađaju hormone u matericu, zgušnjavajući cervikalnu sluz i sprečavajući ovulaciju. Oba tipa spirale su veoma efikasna u prevenciji trudnoće, sa stopama neuspjeha manjim od 1%. Spirale su dugodjelujući oblik kontracepcije koji može pružiti zaštitu do 10 godina.

Šta je sterilizacija kao metoda prevencije trudnoće?

Sterilizacija je trajna metoda prevencije trudnoće. To hirurška operacija koji blokira jajovode kako bi se spriječio susret jajne stanice i sperme, ili može uključivati postupak uklanjanja jajnika ili testisa.

Sterilizacija je veoma efikasan metod kontrole rađanja, sa stopom uspešnosti od preko 99%. Međutim, to nije reverzibilno i treba ga uzeti u obzir samo pojedinci koji su sigurni da ne žele imati djecu u budućnosti.

Uobičajene metode sterilizacije za žene uključuju podvezivanje jajovoda i histeroskopsku sterilizaciju, dok uobičajene metode sterilizacije za muškarce uključuju vazektomiju. Važno je razgovarati o rizicima, prednostima i drugim opcijama sa doktorom prije nego što se odlučite za sterilizaciju.

Šta je prekinuti snošaj?

Prirodno planiranje porodice (NFP) je metoda prevencije trudnoće koja se oslanja na razumijevanje ženskog menstrualnog ciklusa i korištenje ovih informacija za određivanje plodnih dana njenog ciklusa. Tokom plodnih dana, žena će ili izbjegavati seksualne odnose ili koristiti metode barijere kako bi spriječila trudnoću.Ili tokom plodnih dana imati prekinuti snošaj.

Prekinuti snošaj je prirodna metoda kontracepcije bez hormona koja ne uključuje upotrebu lijekova ili uređaja. Stopa uspješnosti može varirati, a važno je da se žene educiraju o ovoj metodi i razumiju vlastiti menstrualni ciklus kako bi efikasno koristile .

Neke žene smatraju da je Prekinuti snošaj – prekinuti seksualni odnos prije sam ejakulacije je prikladan i efikasan metod kontracepcije, dok druge preferiraju druge metode. Važno je razgovarati o najboljoj metodi kontracepcije sa doktorom odrediti najbolju opciju za individualne potrebe i okolnosti.

Dr. Emir Mahmutbegović

Mahmutbegović Emir rođen je 22.09.1981. u Bugojnu, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je 2009. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a naučno zvanje mr.sc. stekao je 2012. godine na Odjelu za genetiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Završio je specijalizaciju ginekologije i akušerstva u junu 2016. godine i od tada radi kao ginekolog u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva kantona Sarajevo. Godine 2014. završio je postdiplomski tečaj Ultrazvuk u akušerstvu i ginekologiji u Zagrebu, Hrvatska. 2016. godine završio je ” Tečaj ginekološke citologije (licencirani ginekološki citolog)” i ” Tečaj praktične kolposkopije” u Beogradu.

PIŠITE NAM