Search

6. sedmica

Još 34 sedmica!

Vaša beba dobija crte lica i već je veličine zrna graška.

Šesta sedmica trudnoće je drugi mjesec Vaše trudnoće i vrijeme je za kontrolni pregled kod ginekologa. Na početku trudnoće se obično radi transvaginalni ultrazvučni pregled.

Tokom ove sedmice, beba počinje više da liči na bebu. U ovoj sedmici počinju da se formiraju crte lica – nos, oči, uši, brada i obrazi. Sada ima optičku komoru koja će na kraju prerasti u oči. Unutar malih usta počinju da se razvijaju jezik i glasne žice. Beba ima male izdanke udova poput vesala kojima možda mrda, a još uvijek ima mali rep.

Sistem bebinog krvotoka postaje sve složeniji, srce se podijelilo na četiri komore i počelo je kucati od 160 do 180 puta u minuti, što je skoro duplo brže od Vašeg srca. Ako odete na rani ultrazvučni pregled u ovoj sedmici, možete i snimiti ovaj divni zvuk.

Simptomi 6. sedmice trudnoće

Možda još ne osjećate simptome, a možda osjećate mnoge od sljedećih:

 • mučnina koja se može javiti u bilo koje doba dana
 • oticanje i bolnost dojki, a možete osjetiti i peckanje i neobičnu osjetljivost na dodir
 • potreba za češćim mokrenjem
 • grčevi u stomaku
 • tačkasto ili manje krvarenje
 • promjene raspoloženja
 • glavobolje
 • umor
 • metalni ukus u ustima
 • gasovi i nadimanje
 • čudni snovi.

Podsjetnici za 6. sedmicu trudnoće

Ako ste na svom poslu izloženi ekstremnoj temperaturi, hemikalijama, teškim metalima (kao što su olovo i živa), određenim biološkim agensima ili zračenju, recite svom šefu da ste trudni kako bi Vam omogućio radne uslove koji nisu opasni za bebu.

Visok nivo hroničnog stresa nije dobar ni za Vas ni za Vašu bebu. Pokušajte se što manje izlagati stresu tokom trudnoće tako što ćete se okružiti pozitivnim ljudima, praviti pauze, duboko udahnuti, smanjiti stres vježbanjem, slušanjem muzike ili vođenjem dnevnika.

Pazite da ne dobijete trovanje hranom! Potrebne namirnice uvijek dobro termički obradite. Pored toga, izbjegavajte jesti hranu poznatu kao nezdravu.

Metalni ukus u ustima javlja se zbog porasta nivoa hormona estrogena, a možete pokušati neutralisati ispiranjem usta slanom vodom ili rastvorom vode i sode bikarbone. Metalni okus se može smanjiti i unosom kisele hrane ili žvakanjem preparata od mente.

Pokušajte utvrditi uzroke glavobolje (kao što su soli, vještački zaslađivači ili duhanski dim) i izbjegavajte ih. Dovoljno sna, hrane i vode, kao i vježbanje mogu spriječiti glavobolje, a mogu Vam pomoći i tehnike opuštanja poput masaže. Možete uzimati parecetamol, dok se aspirin, ibuprofen i većina lijekova za migrenu se obično ne preporučuju, osim ako ih ne odobri Vaš ljekar obzirom na Vaše zdravstveno stanje.

Ako osjećate jak bol u stomaku (jači od grčeva tokom menstruacije) ili ako krvarenje postane obilno poput menstruacije, pozovite ljekara.

Vaš ginekolog će Vas tokom kontrolnog pregleda ispitivati o Vašem zdravlju, historiji bolesti Vaše porodice i Vašim navikama, pa zato zapišite sve čega se sjetite i sva svoja pitanja prije posjete. Vrijeme je da izaberete ljekara koji će voditi Vašu trudnoću, ako već niste.

Skrining testovi koriste uzorke krvi i ultrazvuk kako bi se procijenile šanse da se beba rodi sa Downovim sindromom ili da ima neke druge hromozomske razlike. Ukoliko skrining test pokaže da beba ima povećan rizik da ima Downov sindrom, neophodno je poslije uraditi dijagnostički test da bi se to potvrdilo.

Obzirom da mnogo više krvi protiče kroz vaše tijelo, to znači da Vaši bubrezi imaju dodatnu tečnost za obradu. Mokrite kad osjetite potrebu i pijte puno vode kako biste spriječili urinarnu infekciju.

Grčevi i tačkasto ili manje krvarenje u ranoj trudnoći su obično bezopasni, ali ipak se javite svom ginekologu kako bi isključio mogućnost vanmaternične trudnoće, pobačaja ili problema s placentom.

Gasovi i nadimanje su mogući zbog hormona trudnoće progesterona. Pijte puno vode i jedite hranu bogatu vlaknima kako biste izbjegli zatvor koji doprinosi nadimanju.

Kako se Vaš život brzo mijenja, Vaša podsvijest pokušava ići u korak sa promjenama, pa zato možete imati čudne snove. Neke slike iz snova se stalno pojavljuju u određenim fazama trudnoće. Snovi o trudnoći u prvom tromjesečju mogu izazvati blagu tjeskobu zbog promjena u tijelu, rađanja i majčinstva.

Zanimljivosti

Beba je sada veličine graška. Na ultrazvučnom pregledu ljekar može vidjeti fetalni stub ili otkucaje srca fetusa, što je jasan znak da se u stomaku razvija embrion. Međutim, ako ljekar ne vidi fetalni stub ili otkucaje srca, nemojte paničiti – možda niste trudni onoliko dugo koliko ste mislili. Ljekar će Vam vjerovatno reći da se vratite za nekoliko dana ili za sedmicu na još jedan ultrazvuk.

Iako je uobičajeno da budete naduti u šestoj sedmici trudnoće, vjerovatno uopšte ne izgledate kao da ste trudni. Dakle, ako niste spremni podijeliti svoju vijest sa svijetom, možete još malo uživati ​​u svojoj maloj tajni. Naravno, ako ste trudni šest sedmica sa blizancima, stomak će narasti malo ranije nego kod drugih budućih mama, a vjerovatno ćete na ultrazvuku moći vidjeti dvije različite gestacijske vrećice ili žumanjčane vrećice.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

autor : Fatima Suleiman

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?