Search

7. sedmica

Još 33 sedmica!

Sada već znate da ste trudni, ali drugi to još ne mogu vidjeti! Beba je veličine zrna borovnice!

Beba je duplo veća u odnosu na prethodnu sedmicu, a sada stvara oko stotinu novih moždanih ćelija po minuti!

Beba u sedmoj sedmici počinje sve više da liči na bebu. U ovoj sedmici se formiraju i zglobovi ruku i nogu. Njene ruke i noge sada malo manje liče na vesla nego ranije jer ima stopala i šake sa plovnom kožicom.

I ne samo da bebin mozak postaje složeniji, već i srce, a takođe se razvija i trajni par bubrega Beba radi i na rastu očnih kapaka, očnih sočiva i jezika. Veliki je to posao! Nije ni čudo što ste tako umorni.

Simptomi 7. sedmice trudnoće

Neke buduće mame nemaju nijedan simptom u ovoj sedmici, ali to nije razlog za zabrinutost – svaka žena ima drugačije iskustvo sa trudnoćom. Ipak, većina trudnica osjeti barem neke od sljedećih simptoma, od kojih im neki teško padnu, a neki ne:

  • mučnina
  • žudnja i/ili gađenje prema nekoj hrani
  • učestalo mokrenje
  • akne
  • pojačano lučenje pljuvačke
  • promjene raspoloženja
  • grčevi u stomaku i/ili tačkasto krvarenje.

Podsjetnici za 7. sedmicu trudnoće

Pola sata laganog vježbanja dnevno može Vam pomoći da povećate energiju kada umor prevlada, a možda i da ublaži neke druge simptome trudnoće.

Ako Vam se prijedu stvari koje nisu hrana – poput zemlje ili gline, porazgovarajte sa svojim ljekarom o poremećaju prehrane zvanom pika. On će vjerovatno provjeriti imate li nedostatak vitamina i minerala.  

Možda trenutno niste zadovoljni stanjem svoje kože, ali nije vrijeme za nove, intenzivne režime njege. Umivajte se dvaput dnevnom blagim gelom koji suzbija akne i koristite blagu hidratantnu kremu protiv perutanja. Ako imate hloazmu (tamne mrlje na licu), redovno koristite kremu za zaštitnim faktorom 30+ i nosite šešir kad god izlazite vani.

Provjerite sa svojim ljekarom jesu li Vaši preparativni i dekorativni kozmetički proizvodi bezbjedni za trudnoću.

Provjerite sa svojim ljekarom koje lijekove bez recepta možete uzimati.

Informišite se o prenatalnim testovima koje možete očekivati.

Zanimljivosti

U sedmoj sedmici, beba je veličine borovnice. Iako je Vaša materica sada duplo veća, još nije prerasla karlicu, pa zato drugi još ne mogu vidjeti da ste trudni – djelujete im samo naduto, čak i u slučaju da nosite blizance.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

autor : Fatima Suleiman

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?