Search

Rani simptomi trudnoće

Kada pokušavate da zatrudnite, svaki novi simptom u vašem tijelu može izazvati stres. Čekanje na rezultate testa za trudnoću može biti agonija i teško je ne analizirati svaki trzaj, grč i dodatni odlazak u toalet. Ali koji su prvi znaci trudnoće na koje biste trebali obratiti pažnju? Hoćete li zaista početi žudjeti za neobičnim kombinacijama hrane? A šta je sa jutarnjim mučninama? Da li svaka žena ima iste simptome trudnoće?

U ovom članku tumačimo uobičajene rane znakove trudnoće, zašto se oni događaju i šta možete učiniti da ublažite neugodnosti koje oni mogu da uzrokuju.

Sigurni znaci trudnoće

Ne postoji čvrsto pravilo o tome kada se javljaju rani simptomi trudnoće. Neke žene mogu početi primjećivati ​​prve rane znakove trudnoće sedmicu ili dvije nakon začeća, dok će druge početi osjećati simptome četiri ili pet sedmica nakon zadnje menstruacije. Istraživanja pokazuju da je 59% žena osjetilo simptome u petoj ili šestoj sedmici trudnoće, dok je 71% osjetilo simptome do kraja šeste, a 89% do osme sedmice.

Zapamtite, svaka žena je na svom jedinstvenom putu trudnoće, tako da simptomi i vrijeme kada se oni javljaju mogu varirati. Bilo da počnete osjećati simptome odmah ili kasnije u trudnoći, ne treba da brinete. Sve su žene različite i ne doživljavaju iste simptome rane trudnoće.

I naravno, samo zato što osjećate nešto što bi se moglo označiti kao znak trudnoće, to ne garantuje da ste trudni. Najbolje je da uradite test na trudnoću, jer je to jedini sigurni znak trudnoće.

Rani simptomi trudnoće su:

 • bolne grudi
 • zatamnjenje areole
 • iscjedak
 • umor
 • učestalo mokrenje
 • izostanak menstruacije
 • jutarnja mučnina
 • pojačano čulo mirisa
 • žudnja za hranom
 • averzije prema hrani
 • nadimanje
 • zatvor

Simptomi trudnoće koji se obično jave nakon 5 dana su:

1. Bolne grudi

Da li su vam grudi bolne, osjetljive i natečene? Bolne grudi su često među prvim ranim simptomima trudnoće, što znači da možete očekivati ​​i bolne bradavice u ranoj trudnoći. Možda ćete primijetiti ​​razliku u izgledu vaših grudi, a nije neuobičajeno da imate i osjećaj da su teške i natečene. Ovo je rani znak da se vaše tijelo priprema za početak proizvodnje mlijeka.

Mnoge žene doživljavaju bol kao normalan dio svog mjesečnog menstrualnog ciklusa, tako da može biti teško napraviti razliku između tipične osjetljivosti dojki prije menstruacije i ranog znaka trudnoće. Ali postoji jedna ključna razlika: u trudnoći osjetljivost ne nestaje kao što je to obično kod PMS-a. Umjesto toga, bolni osjećaji peckanja mogu se vremenom pojačavati.

Zašto se javlja bolnost grudni na početku trudnoće?

Tokom rane trudnoće, nivoi hormona estrogena i progesterona rastu, što uzrokuje povećan dotok krvi u vaše grudi. Ovi hormoni su također razlog zašto neke žene osjećaju osjetljivost grudi u vrijeme ovulacije i kao dio PMS-a, samo što u tom slučaju hormoni počinju da opadaju kako se približavate početku menstruacije, a bol u dojkama se smanjuje. Ako ste zatrudnjeli, nivoi hormona će prije porasti nego pasti, a grudi će postajati sve osjetljivije.

Da li je to normalna pojava na početku trudnoće?

Ne brinite, to je jedan od najčešćih ranih simptoma trudnoće. Kod mnogih žena to traje samo sedmicu dana, ali druge žene imaju određeni nivo osjetljivosti dojki tokom cijele trudnoće. Neka vas tješi činjenica da bol i osjetljivost znače da se vaše grudi pripremaju za ishranu bebe nakon njenog rođenja.

Šta treba da uradite ukoliko bolovi u grudima potraju?

Nabavite grudnjak sa podrškom kako biste ublažili nelagodu. Informišite se oko izbora grudnjaka i svakako ostavite malo više prostora u grudnjaku, jer će grudi nastaviti rasti. I nemojte se plašiti da koristite tople ili hladne obloge ako vam bol postane zaista neprijatna. Koristite samo ono što vam odgovara.

2. Zatamnjenje areola dojki (područje oko bradavice)

U ranoj fazi trudnoće, već nakon jednu ili dvije sedmice nakon začeća, područje oko bradavica, odnosno areole, mogu početi izgledati tamnije, što ovu pojavu čini jednim od uočljivijih ranih znakova trudnoće. Pogledajte dobro i vene na vašim grudima, da li su naglašenije ili vidljivije. Također možete primijetiti male kvržice koje se pojavljuju oko rubova areola. One se zovu Montgomery tuberkuli, i imaju ulogu da pomognu u podmazivanju bradavica kada se beba rodi i bude spremna za dojenje. Kao što vidite, vaše grudi će pretrpjeti mnoge promjene tokom trudnoće.

Zašto dolazi do zatamnjenja areola?

Poput mnogih ranih znakova trudnoće, tamne areole i vene su rezultat porasta hormona trudnoće, odnosno humanog korionskog gonadotropina ili hCG. Dramatično povećanje hCG-a odgovorno je za mnoge simptome na početku trudnoće, ali izgleda da, ipak, prvo utiče na vaše grudi.

Areole mogu nastaviti rasti i dobivaju sve tamniju boju kako vaša trudnoća bude napredovala. Ponekad su promjene trajne, ponekad nisu.

Šta mogu uraditi kod pojave tamnijih areola?

Boja koja postaje tamnija ne bi trebala biti razlog za zabrinutost – to je bezopasan dio iskustva trudnoće. Vaše bradavice su sada vjerovatno mnogo osjetljivije, posebno kada vam je hladno ili na dodir. Stavljanje toplih obloga i nošenje laganog, mekanog, pamučnog grudnjaka može pomoći u ublažavanju osjetljivosti.

3. Rani simptomi trudnoće iscjedak

Ukoliko vam se pojavi svijetloružičasti ili smeđi iscjedak otprilike sedmicu prije menstruacije i ako se pitate može li krvarenje ili krvav iscjedak biti znak trudnoće, odgovor je da. To bi moglo biti implantacijsko krvarenje, takođe jedan od ranih znakova trudnoće.

Mrlje se obično pojavljuju 6 do 12 dana nakon začeća, kada se oplođeno jaje uvuče u sluznicu materice, uzrokujući blagu iritaciju koja se manifestuje krvavim iscjetkom. Kada se to dogodi, lako se može pobrkati s početkom menstruacije, tako da je to jedan od simptoma trudnoće koji se najčešće primijete tek ako ne dobijete menstruaciju. Vjerovatno nećete znati da je ovakvo krvarenje zapravo implantacijsko krvarenje sve dok vam test za trudnoću ne bude pozitivan. Fleke iz smeđeg iscjetka od implantacije javljaju se kod oko 25% žena.

Zašto se pojavljuje smeđi ili krvavi iscjedak na početku trudnoće?

Nekoliko dana nakon začeća, oplođeno jaje putuje niz jajovode i dolazi u sluznicu vaše materice i kači se za zid materice. Budući da je sluznica materice bogata krvlju, često se mogu pojaviti male mrlje koje obično nisu razlog za zabrinutost.

Šta uraditi ako se pojavi krvavi iscjedak na početku trudnoće?

Ne treba da brinete, jer ovo bi mogao biti dobar znak da ste trudni! Uradite test na trudnoću ako vam menstruacija kasni, kako biste utvrdili da li je krvarenje zaista rani znak trudnoće. Ako se ispostavi da niste trudni, zabilježite datum kada se pojavila mrlja i na koji dan ciklusa. Obratite posebnu pažnju na sljedećih nekoliko ciklusa i ukoliko opet primijetite mrlje ili krvarenje u sredini ciklusa posjetite svog ginekologa.

CT1FRM PREGNANT WOMAN RESTING

4. Umor

Ovo može biti jedan od ranih znakova trudnoće kojeg žene najteže podnose. Ovdje nije riječ samo o gubitku energije, već više o potpunoj iscrpljenosti koja može potrajati tokom čitavog prvog trimestra. Ovaj iscrpljujući umor najčešće nastaje zbog pojave hormona trudnoće, odnosno zbog napora vašeg tijela da obezbijedi normalan razvoj bebe.

Zašto se javlja pojačan umor – iscrpljenost na početku trudnoće?

Vaše tijelo je pod dodatnim naporom kako bi osiguralo da beba ima sve što joj je potrebno za rast i razvoj narednih devet mjeseci i trudnice obično osjete te promjene u tijelu! Vaše tijelo na početku trudnoće proizvodi više krvi koja će prenositi hranjive tvari bebi koja se razvija, a nivo šećera u krvi i krvni tlak se snižavaju. Ove promjene u kombinaciji sa visokim nivom hormona trudnoće, estrogena i progesterona mogu učiniti da se osjećate iscrpljeno.

Da li je iscrpljenost normalna pojava na početku trudnoće?

Pretjeran umor je jedan od uobičajenih simptoma trudnoće tokom prvog tromjesečja i nije razlog za zabrinutost. Dobra vijest je da ćete vjerovatno uživati ​​u dramatičnom porastu energije dok se približavate drugom tromjesečju.

Šta mogu uraditi ako se pojave iscrpljenost i umor?

Nemojte se bojati, nego slobodno uzmite odmor ili dan za sebe. Što se vi bolje osjećate, to će i beba biti bolje. Postoje i određene namirnice koje povećavaju energiju i koje vam mogu pomoći da se nosite s umorom u prvom tromjesečju.

5. Učestalo mokrenje

Urinirate više nego inače? Možda to nije jedan od prvih znakova trudnoće, ali učestalo mokrenje je definitivno jedan od standardnih simptoma trudnoće i obično se pojavi otprilike dvije do tri sedmice nakon začeća.

Zašto se učestalo mokrenje javlja na početku trudnoće?

Kada se jajna ćelija implantira u matericu, proizvodnja hormona hCG naglo raste. Jedna od nuspojava tog naglog raste jeste osjećaj kao da morate urinirati svakih pet minuta. Također, povišeni nivoi hCG-a u vašem urinu omogućavaju otkrivanje trudnoće.

Da li je učestalo mokrenje normalna pojava na početku trudnoće?

Svaka trudnica će imati povećan nivo hCG-a na početku trudnoće, ali neće se kod svake javiti potreba da često urinira. Ako se to i desi, nema razloga za brigu, jer viši nivoi hCG-a su dobra stvar za vašu trudnoću. Također, u drugom i trećem semestru vaše trudnoće, kad beba postane veća, može vršiti veći pritisak na vašu bešiku, pa se i tada može javiti potreba za učestalim mokrenjem.

6. Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije je ponekad prvi signal da ste možda trudni.

Zašto se dešava izostanak menstruacije kod početka trudnoće?

Evo malog podsjetnika: menstruaciju dobijate svaki mjesec kada ne dođe do oplodnje jajne stanice. Jajna stanica propada ako ne dođe do oplodnje, uzrokujući pad nivoa hormona usljed čega se sluznica materice ljušti, tj. dolazi do menstruacije. Ako menstruacija izostane, to može biti dobar znak da dolazi smještanja bebe (oplođene jajne stanice) u sluznicu materice.

Da li je izostanak menstruacije normalna pojava na početku trudnoće?

Izostala menstruacija je jedan od glavnih ranih simptoma trudnoće, mada se  često i na početku trudnoće pojavi krvav iscjedak u vrijeme očekivane menstruacije. Smeđi ili krvav iscjedak se obično odnosi na implantacijsko krvarenje koje smo već spomenuli.

Šta trebam uraditi ukoliko mi izostane menstruacija?

Ako je vaš menstrualni ciklus redovan, izostanak menstruacije je jedan od prvih ranih znakova trudnoće, pa je preporuka da uradite test na trudnoću. Ako su vam menstruacije neredovne, moguće je da je samo preskočen jedan mjesec, tj. da je u pitanju hormonalni disbalans. Preporuka je također da uradite test za trudnoću. Ukoliko vam je test negativan, a uskoro ne dobijete menstruaciju, javite se svom liječniku na kontrolu, ultrazvuk i eventualno terapiju.

7. Jutarnje mučnine

Osjećate mučninu ujutro? Mučnina i povraćanje  su simptomi trudnoće koji se kod nekih žena javljaju vrlo rano u trudnoći, a nekad počinju da se javljaju tek oko šeste sedmice. Jutarnja mučnina je pomalo pogrešan naziv – iako se mučnina zna javiti ujutro na prazan stomak (npr. prije doručka), mučnina se obično javlja i traje tokom čitavog dana.

Zašto se javljaju mučnine tokom trudnoće?

Dramatičan porast hormona hCG nakon implantacije dovodi do ranih simptoma trudnoće kao što su mučnina i povraćanje. Žene koje pate od jake mučnine tokom trudnoće su osobe koje inače osjećaju mučninu tokom vožnje i češće povraćaju kad imaju stomačnu virozu. Ponekad se desi da neke žene imaju jutarnje mučnine u jednoj trudnoći, ali ne i u drugoj.

Da li je normalna pojava jutarnje mučnine kod trudnica?

Stručnjaci smatraju da 50-90% trudnica pati od nekog oblika jutarnje mučnine. Ako ovo nije dovoljna utjeha, znajte da će mučnina i povraćanje proći nakon prvog tromjesečja.

Šta treba da uradite ukoliko imate jutarnju mučninu?

U većini slučajeva mučnina je iscrpljujuća i konstantna, pa slušajte svoje tijelo i mirujte što više. Preporuka je da uzimate česte a male obroke, grickate neke krekere prije ustajanja, uzimate vitamin B6 ili B12 ili tablete đumbira, pijete čaj sa đumbirom. Ali ako značajno gubite na težini i povračate više od 10 puta na dan, možda patite od stanja – hiperemesis gravidarum – , pa se obratite svom ljekaru. Potražite još savjeta koji će vam pomoći da smanjite  mučninu i povraćanje.

8. Pojačano čulo mirisa

Ako vaše omiljeno jelo odjednom zamiriše na pokvarenu ribu, možda imate jedan od neobičnih ranih znakova trudnoće, koji je često povezan sa jutarnjom mučninom. Jaki mirisi koje osjetite, često pogoršavaju već prisutnu mučninu i povraćanje.

Zašto se čulo mirisa pojačava na početku trudnoće?

Ne zna se tačan razlog zašto trudnice imaju tako jako čulo mirisa, što je takođe simptom trudnoće. Ljekari to pripisuju samo povećanju hormona trudnoće.

Pokušajte se kloniti tih jakih mirisa. Izbjegavajte jake parfeme i prostore sa jakim mirisima, te pređite na higijenske potrepštine i sredstva za čišćenje bez mirisa.

9. Žudnja za hranom

Žeudnja za kiselim krastavci i sladoledom nije mit! Velike su šanse da ćete osjetiti jaku (i vjerovatno čudnu) žudnju za hranom, posebno u prvom tromjesečju. Ako počnete da žudite za nekim neobičnim kombinacijama, to bi mogao biti simptom trudnoće.

Zašto dolazi do žudnje za hranom na početku trudnoće?

Stručnjaci nisu sigurni zašto, ali neki misle da je žudnja samo način na koji vam tijelo govori šta mu treba. Dakle, ako ste željni kiselih krastavaca, to bi moglo značiti da vašem tijelu treba nešto slano. Možete kriviti hormone trudnoće koji utiču na vaše čulo okusa i mirisa.

Da li je to uobičajeno?

To je jedan od najčešćih simptoma trudnoće: oko 90% budućih mama žudi za nekom hranom, pa ako u jednom trenutku imaju želju za domaćom hranom, a u sljedećem za gumenim bombonama, to je sasvim normalno.

Šta treba da uradite?

Umjereno uživajte u hrani, ali pazite na unos kalorija, posebno ako jedete nezdravu hranu i njome počnete zamjenjivati ​​važne nutrijente koji se nalaze u zdravoj ishrani. Postoje zdrave grickalice (npr. bademi) koje će vašem tijelu dati nutrijente koji su mu potrebni, a mogu zadovoljiti vašu potrebu za grickanjem.

10. Averzije prema hrani

Jedan od neobičnijih znakova trudnoće je odbojnost prema određenoj hrani tokom rane trudnoće. I averzija prema nekoj hrani i želja za nekom hranom mogu biti podjednako jake. Uobičajene averzije se odnose na meso, luk i jaja, iako trudnica može razviti odbojnost prema bilo kojoj hrani.

Zašto se to dešava?

Averzije prema hrani češće se javljaju tokom rane trudnoće i obično se javljaju kod trudnica sa izraženim jutarnjim mučninama. Vaš mozak može razviti snažnu odbojnost prema hrani koja je izazvala mučninu. Niko ne voli da se osjeća loše, a naš mozak nas pokušava zaštititi od toga. Također je široko rasprostranjeno vjerovanje da su averzije prema hrani tokom trudnoće alarm za evolucijsko upozorenje, jer vaše tijelo instinktivno zna kada je određena hrana, npr. sirova piletina, potencijalno opasna.

Da li je to uobičajeno?

Sasvim je normalno da osjećate odbojnost prema određenoj hrani. Kao i mnogi drugi rani simptomi, averzija prema hrani bi trebala nestati nakon prvog tromjesečja.

Šta treba da uradite?

Najbolji način je da jednostavno izbjegavate hranu koja vam izaziva odbojnost. Ako je to piletina, onda probajte jaja ili drugi izvor proteina. Ako je to  mlijeko, unosite kalcij iz jogurta ili nekih suplemenata.

11. Opstipacija ( zatvor stolice )

Zatvor kao simptom trudnoće je također moguć i često je povezan s nadimanjem, a obično se javlja iz istih razloga.

Zašto se to dešava?

Obzirom da povećani nivoi progesterona opuštaju glatka mišićna tkiva, hrana počinje sporije da prolazi kroz crijeva, što može uzrokovati da se crijeva sporije prazne.

Da li je to uobičajeno?

Kao i kod nadutosti i gasova u ranoj trudnoći, zatvor je jedan od prilično čestih simptoma trudnoće, mada se neke žene bore s tim tokom svih devet mjeseci.

Šta treba da uradite?

Jedite hranu bogatu vlaknima i ne zaboravite da pijete puno vode. Ako i dalje imate problema sa stolicom, možete u prehranu dodati malo soka od bijelog grožđa ili kruške . Osim toga, razgovarajte sa svojim liječnikom o eventualnom prelasku na drugi prenatalni vitamin, budući da neki uzrokuju manje zatvora od drugih.

Dodatni simptomi

Pored nabrojanih prvih simptoma trudnoće, postoji nekoliko drugi simptomi koje možete primijetiti u prvim danima ili mjesecima trudnoće.

• Promjene raspoloženja: Možda ćete početi osjećati promjene raspoloženja slično kao pred menstruaciju. Ove promjene emocija nastaju zbog promjena u hormonima, posebno u prvom tromjesečju kada se nivoi estrogena i progesterona dramatično mijenjaju. Normalno je da se anksioznost javlja na početku trudnoće, jer sama trudnoća i buduće rođenje bebe su događaji koji vam mijenja život iz temelja !

• Akne ili bubuljice mogu biti još jedan od onih ne baš zabavnih simptoma trudnoće. Na početku trudnoće dolazi do povečane proizvodnje krvi i više krvi se nalazi u  krvnim sudovima, što može uzrokovati prenaprezanje lojnih žlijezda. Kod nekih žena to se može manifestovati kao „sjaj u trudnoći“, dajući njihovom licu specijalan sjaj, ali kod drugih može dovesti do pojave akni.

• Žgaravica: Osjećaj pečenja u grudnom košu koje se javlja nakon jela može biti još jedan od znakova trudnoće . Hormoni trudnoće koji se javljaju na početku trudnoće mogu da utiču na popustljivost pregrade između želuca i jednjaka, zbog čega želučana kiselina prelazi  u jednjak, uzrokujući žgaravicu.

• Povećanje tjelesne težine je još jedan simptom rane trudnoće, koji se obično javlja pred kraj prvog tromjesečja. Dobivanje na težini varira od trudnice do trudnice, ali debljanje do pet kilograma u prva tri mjeseca je normalno.

Kada je u pitanju trudnoća, zapamtite da ne postoje dvije iste trudnoće . Vaša trudnoća može biti drugačija od trudnoće vaše najbolje prijateljice ili čak drugačija od vaših prethodnih trudnoća. Budite blagi i strpljivi prema sebi i nemojte oklijevati da se obratite liječniku ako niste sigurni u svoje simptome ili njihovu jačinu.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?