Search
Home » 1. Trimestar » 1.   sedmica

1.   sedmica

Još 39 sedmica!

Imamo iznenađenje za vas. Prva sedmica trudnoće znači da uopšte niste trudni.

Otkrit ćemo vam jednu malu tajnu. Vi ćete zapravo postati trudni najčešće tek u trećoj sedmici. Kako su ovulacija i začeće momenti koje nije jednostavno odrediti, ginekolozi se vode prvim danom Vašeg posljednjeg menstrualnog ciklusa. Zato odmah zapišite datum početka Vašeg menstrualnog ciklusa jer je to podatak koji će vašem ginekologu biti itekako važan. Takođe, prebrojite na koliko se dana javlja Vaš menstrualni ciklus. Menstrualni ciklus zavisi od žene do žene. Kod nekih žena može trajati 21 dan, a kod nekih čak i 45 dana. Ukoliko Vaš ciklus traje pravilnih 28 dana, zatrudnit ćete tek u trećoj sedmici.

Ako ste upravo saznali da ste trudni, možda mislite da je to Vaša prva sedmica trudnoće, ali najvjerovatnije ste trudni oko četiri sedmice. Da, da! Kako vrijeme leti… Odmah pogledajte šta se dešava u četvrtoj sedmici trudnoće. (link na četvrtu sedmicu)

Simptomi 1. sedmice trudnoće

Simptomi koje osjećate su tipični za Vašu menstruaciju jer zapravo niste trudni. Ovi simptomi mogu uključivati: 

  • vaginalno krvarenje
  • bol u donjem dijelu leđa
  • bol i osjetljivost dojki
  • nadutost stomaka neposredno prije i tokom menstruacije
  • promjene raspoloženja zbog promjena u lučenju hormona
  • glavobolje
  • mučninu i umor.

Podsjetnici za 1. sedmicu trudnoće

Prestanite sa nezdravim navikama poput pušenja, konzumacije alkohola i prekomjernog unosa kofeina.

Uzimajte prenatalni vitamin sa 400 mcg folne kiseline dnevno.

Pratite svoj ciklus kako biste precizno odredili svoje najplodnije dane.

Pazite da ishrana bude zdrava i izbalansirana.

Zanimljivosti

Jajna stanica se može oploditi između 12 i 24 sata nakon ovulacije jer živi samo 24 sata poslije izbacivanja iz jajnika. Preko rodnice i materice, spermatozoidi dospijevaju u jajovod koji predstavlja njihovo mjesto susreta sa jajnom ćelijom.Mali broj spermatozoida ostaje i do pet dana u ženskim spolnim organima, a za oplodnju je potreban samo jedan spermatozoid. To znači da se snošaj treba obaviti u periodu između četvrtog ili petog dana prije ovulacije i nekoliko sati poslije ovulacije. Prema tome, razdoblje plodnosti žene traje kratko, oko četiri ili pet dana.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

autor : Fatima Suleiman

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?