Search
Home » Trudnoća » Prijevremeni porod

Prijevremeni porod

Šta je prijevremeni porod?

Tipična trudnoća traje oko 40 sedmica. Prijevremeni porod započinje prije 37. sedmice trudnoće, a donja granica za prijevremeni porod je 24. sedmica. Porod koji se desi prije 24. sedmice gestacije, odnosno kad je plod lakši od 500 g, smatra se spontanim pobačajem. Prerano rođena djeca mogu se roditi s ozbiljnim zdravstvenim problemima, a neki, poput cerebralne paralize, mogu biti doživotni. 

Procjenjuje se da se svake godine 15 miliona beba rodi prerano. Otprilike 1 milion djece umire svake godine zbog komplikacija prijevremenog porođaja, dok se mnoga preživjela djeca suočavaju sa životnim invaliditetom, uključujući poteškoće u učenju i probleme sa vidom i sluhom.

Zašto dolazi do prijevremenog poroda?

Prijevremeni porod se javlja iz različitih razloga. Većina se desi spontano, ali nekada ga i liječnici mogu izazvati lijekovima, tj. pokrenuti rani porod kad su majka i beba zdravstveno ugroženi.

Uobičajeni razlozi prijevremenog poroda su blizanačke trudnoće, infekcije i bolesti poput dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Međutim, veoma često se ne zna uzrok prijevremenog poroda. Također, može postojati i genetski utjecaj.

Koji su znakovi i simptomi prijevremenih porođaja?

Prijevremene kontrakcije maternice dovode do promjena na grliću-vratu maternice. Dolazi do skraćivanja i širenja grlića što vodi do prijevremenog poroda. Znakovi i simptomi su:

 • blagi grčevi u trbuhu, sa ili bez dijareje
 • pojava vaginalnog iscjetka – vodenast, krvav ili sa sluzi
 • pritisak na zdjelicu ili donji dio trbuha
 • stalna, tupa bol u donjem predjelu leđa
 • redovne ili česte kontrakcije ili stezanje maternice, često bezbolno
 • puknuće vodenjaka.

Prijevremeni porođaj dijagnosticira se kada se primijete pomenute promjene na grliću maternice tj. otvaranje i skračivanje grlića nakon početka kontrakcija-bolova.

Može li se zaustaviti prijevremeni porod?

U nekim slučajevima da. Za oko 3 od 10 žena prijevremeni porođaj prestaje sam od sebe. Ako se porod sam ne zaustavi, postoje tretmani i lijekovi koji mogu biti korisni u odgađanju porođaja na neko vrijeme. Postoje, također, lijekovi koji mogu smanjiti rizik od pojave komplikacija kod beba koje se rode prijevremeno.

Koji su faktori rizika za prijevremeni porod?

Prijevremeni porod može se dogoditi bilo kome bez upozorenja. Ali postoje neki faktori koji mogu povećati rizik od prijevremenih porođaja:

 • ako se prijevremeni porod desio  u prošloj trudnoći (kod žene koja je već imala prijevremeni porod postoji 2 do 3 puta veća šansa da i u narednoj trudnoći dođe do prijevremenog poroda)
 • pojava skraćivanja grlića maternice na početku trudnoće (izmjereno tokom transvaginalnog ultrazvučnog pregleda)
 • otvaranje grlića maternice na početku trudnoće (izmjereno tokom pregleda zdjelice)
 • poslije ginekoloških operacija ili kod prethodne operacije na grliću maternice – konizacija
 • kod komplikacija u trudnoći
 • ako imate neku bolest
 • ako ste vi prijevremeno rođeni – genetika
 • oštećenje grlića tokom prethodnih poroda
 • komplikacije tokom trudnoće
 • blizanačke trudnoće
 • vaginalno krvarenje i infekcije tokom trudnoće
 • neuredan i nezdrav životni stil
 • mala težina bebe tokom trudnoće
 • pušenje tokom trudnoće
 • pothranjenost
 • trudnica mlađa od 17 ili starija od 35 godina.

Šta uraditi ako imam znakove prijevremenog poroda?

Javiti se ginekologu. Ginekolog bi trebao obaviti ginekološki i ultrazvučni pregled kako bi provjerio da li se grlić maternice počeo otvarati i skraćivati. Također treba obaviti ultrazvučni pregled za procjenu ,odredi veličinu i težinu vaše bebe.Ovaj pregled je veoma bitan jer liječniku pomaže da procjeni da li je krenuo prijevremeni porod i ako je krenuo na koji način da dalje djeluje da se smanji rizik od pojave komplikacija kod bebe.

Koji se lijekovi daju ako krene prijevremeni porod?

Lijekovi koji pomažu u pripremi bebe za prijevremeno rođenje su kortikosteroidi, magnezijum sulfat i tokolitici.

Zašto se daju kortikosteroidi kod prijevremenog poroda?

Kortikosteroidi pomažu i ubrzavaju razvoj bebinih pluća, mozga i probavnih organa. Davanje kortikosteroida može se preporučiti trudnicama između 24. i 34. sedmice trudnoće, ukoliko se smatra da će porod nastupiti u roku od 7 dana, trudnicama kod kojih je pukao vodenjak i onima koje nose više od jedne bebe.

Zašto se daje magnezijum sulfat kod prijevremenog poroda?

Magnezijum sulfat može smanjiti rizik od cerebralne paralize i  neuroloških poremećaja kod bebe.  Ovaj lijek se daje trudnicama koje su trudne manje od 32 sedmice i ako postoji rizik da će se poroditi u naredna 24 sata.

Šta rade tokolitici?

Tokolitici su lijekovi koji se koriste za odgađanje poroda i zaustavljanje kontrakcija maternice kod prijevremenog poroda. Tokolitici mogu odgoditi porod na nekoliko sati, pa čak i do 48 sati. Nekad je to vrijeme dovoljno za davanje kortikosteroida ili magnezijum sulfata.

Odlaganje poroda tokoliticima takođe može omogućiti vrijeme za premještaj u bolnicu sa specijaliziranom njegom za prijevremeno rođenu djecu.

Tokolitici se daju kada doktor misli da su koristi tretmana veće od rizika, jer inače mogu imati neželjene efekte na trudnice, od kojih neki mogu biti ozbiljni.

Šta će se dogoditi bebi nakon prijevremenog poroda?

Ako se beba rodi između 24. i 37. sedmice trudnoće, njega koja joj je potrebna ovisi o tome koliko se rano rodila. Odjeljenje za intenzivnu njegu novorođenčadi pruža specijaliziranu njegu za nedonoščad. Neke bebe moraju ostati na odjeljenju u inkubatorima sedmicama ili čak mjesecima tok ne budu spremne za samostalano funkcionisanje.

Postoje li lijekovi koji mogu pomoći u prevenciji  prijevremenog poroda?

Da. Ako postoji rizik od prijevremenog poroda, razgovarajte sa svojim liječnikom o tretmanima koji mogu pomoći u njegovom sprječavanju. Tretmani mogu uključivati:

Progesteron – Ako ste već imali prijevremeni porod s jednim djetetom, može se preporučiti da koristite progesteron tokom trudnoće. Ovaj hormon može pomoći u sprečavanju ponavljanja prijevremenog poroda.

Vaginalni progesteron – Obično se preporučuje ako imate vrlo skraćen grlić maternice u 24. sedmici trudnoće ili ranije. Vaginalni progesteron je tableta ili gel koji se koristi svaki dan do 37. sedmice.

Roidakal je dodatak prehrani koji je efikasan i siguran za trudnice i bebu, ako se na vrijeme počne koristiti može značajno da smanji stopu pobačaja i prijevremenih poroda. Preporuka je da se koriste dvije tablete dnevno samostalno ili u kombinaciji sa progesteronom.

Brojana istraživanja su dokazala da Roidakal : smanjuje upalu, smanjuje prijevremene kontrakcije materice, jača tkiva membrane bitnih za siguran opstanak bebe unutar materice.

Cerclage (serklaža) – Ako imate skraćen grlić maternice i ranije ste imali prijevremeni porod, takođe se može uraditi postupak nazvan cerclage. To je operativni zahvat koji se radi tako što se na skraćeni grlić stavi jedan ili više šavova da se spriječi dalje skraćivanje i otvarenje grlića.

Mogu li ja nešto uraditi, da smanjim rizik od prijevremenog poroda?

Iako se prijevremeni porod ne može uvijek spriječiti, možete poduzeti korake da smanjite rizik da dođe do prijevremnog poroda.

Pazite na svoje zdravlje i ishranu, izbjegavajte cigarete i alkohol, kao i sve što može naštetiti vašoj bebi i dovesti do prijevremenog poroda.

Ne uzimajte lijekove, bilo da su na recept ili se prodaju bez recepta, te biljne proizvode bez konsultacije sa vašim ginekologom.

Izbjegavajte stresne situacije i pokušajte smanjiti stres.

Takođe, pratite znakove prijevremenog poroda:

 • kontrakcije svakih 10 minuta ili češće (ne moraju biti bolne)
 • tekućina curi iz vagine – puknuće vodenjaka
 • pratite promjene u vaginalnom iscjetku
 • pritisak na zdjelicu ili osjećaj da vaša beba gura prema dolje
 • bol u  leđima
 • prolazni grčevi kao kod menstruacije
 • grčevi u trbuhu koji mogu biti praćeni proljevom
 • bol prilikom mokrenja, što nije znak prijevremenog porođaja, ali može značiti da imate infekciju koja bi mogla dovesti do prijevremenog porođaja.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?