Search
Home » Ginekologija » PREDMENSTRUALNI SINDROM – PMS

PREDMENSTRUALNI SINDROM – PMS

Predmenstrualni sindrom (PMS) je kombinacija simptoma koje mnoge žene dobiju otprilike tjedan ili dva prije menstruacije. Većina žena (preko 90%) kaže da imaju neke predmenstrualne simptome, kao što su nadutost, glavobolja i neraspoloženje. Za neke žene ovi simptomi mogu biti toliko jaki da izostaju s posla ili škole, dok drugim ženama ne smetaju blaži simptomi. Najčešće žene u 30-im godinama imaju PMS.

Šta je PMS?

PMS je kombinacija fizičkih i emocionalnih simptoma koje mnoge žene imaju nakon ovulacije i prije početka menstruacije. Istraživači smatraju da se PMS javlja u danima nakon ovulacije, jer nivoi estrogena i progesterona počinju dramatično da padaju. Simptomi PMS-a nestaju u roku od nekoliko dana nakon što počne menstruacija, jer nivo hormona ponovo počinje da raste.

Neke žene dobiju menstruaciju bez ikakvih znakova PMS-a ili samo sa vrlo blagim simptomima. Za druge, simptomi PMS-a mogu biti toliko jaki da otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti poput odlaska na posao ili u školu. Teški simptomi PMS-a mogu biti znak predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD). PMS nestaje kada više nemate menstruaciju, na primjer nakon menopauze. Nakon trudnoće, PMS se može vratiti, ali možete imati različite simptome PMS-a.

Ko može dobiti PMS?

Čak tri od četiri žene kažu da imaju simptome PMS-a u nekom trenutku svog života. Za većinu žena, simptomi PMS-a su blagi.

Manje od 5% žena u reproduktivnoj dobi dobije teži oblik PMS-a.

PMS se češće javlja kod žena koje:

 • Imaju visok nivo stresa
 • Imaju porodičnu istoriju depresije
 • Imaju ličnu historiju postporođajne depresije

Da li se PMS mijenja sa godinama?

Da. Simptomi PMS-a mogu se pogoršati u kasnim 30-im ili 40-im, te kako se približavate menopauzi i kada ste na prelazu u menopauzu, koja se naziva perimenopauza.

Ovo posebno važi za žene čije je raspoloženje osjetljivo na promjene nivoa hormona tokom menstrualnog ciklusa. U godinama koje prethode menopauzi, nivoi vaših hormona također rastu i opadaju na nepredvidiv način dok vaše tijelo polako prelazi u menopauzu. Možda ćete imati iste promjene raspoloženja, ili se one mogu pogoršati.

PMS prestaje nakon menopauze kada više nema menstruacije.

Koji su simptomi PMS-a?

Simptomi PMS-a su različiti za svaku ženu. Možete imati fizičke simptome, kao što su nadutost ili gasove, ili emocionalne simptome, kao što je tuga, ili oboje. Vaši simptomi se također mogu mijenjati tokom života.

Fizički simptomi PMS-a mogu biti:

 • Otečene ili osjetljive grudi
 • Zatvor ili dijareja
 • Nadimanje ili osjećaj gasova
 • Grčevi
 • Glavobolja ili bol u leđima
 • Nespretnost
 • Manja tolerancija na buku ili svjetlost

Emocionalni ili mentalni simptomi PMS-a su:

 • Razdražljivost ili neprijateljsko ponašanje
 • Umor
 • Problemi sa spavanjem (previše ili premalo spavanja)
 • Promjene apetita ili žudnja za hranom
 • Problemi s koncentracijom ili pamćenjem
 • Napetost ili anksioznost
 • Depresija, osjećaj tuge ili plač
 • Promjene raspoloženja
 • Manje interesovanje za seks

Razgovarajte sa svojim ljekarom ako vam simptomi smetaju ili utiču na vaš svakodnevni život.

Šta uzrokuje PMS?

Istraživači ne znaju tačno šta uzrokuje PMS. Promjene nivoa hormona tokom menstrualnog ciklusa mogu igrati ulogu. Ove promjene mogu uticati na neke žene više od drugih.

Kako se dijagnosticira PMS?

Ne postoji jedinstveni test za PMS. Ljekar će razgovarati s vama o vašim simptomima i koliko oni utiču na vaš život.

Vjerovatno imate PMS ako :

 • Simtomi PMS pojave se pet dana prije menstruacije tokom najmanje tri zadnja menstrualna ciklusa zaredom
 • Simtomi se povlače roku od četiri dana nakon početka menstruacije
 • Sprječavaju vas da radite neke od svojih normalnih aktivnosti

Pratite koje simptome PMS-a imate i koliko su jaki tokom nekoliko uzastopnih menstualnih ciklusa. Svaki dan zapišite svoje simptome u kalendar ili pomoću aplikacije na telefonu. Pokažite ove informacije svom ljekaru.

Kako PMS utiče na vaše zdravlje?

Otprilike polovina žena koje imaju izražen PMS-a ima i neki drugi zdravstveni problem, koji se može pogoršati u vrijeme prije menstruacije. Ovi zdravstveni problemi imaju mnoge simptome kao i PMS i uključuju:

 • Depresiju i anksiozne poremećaje. Ovo su najčešća stanja koja se preklapaju sa PMS-om. Simptomi depresije i anksioznosti slični su PMS-u i mogu se pogoršati prije ili tokom menstruacije.
 • Mijalgični encefalomijelitis/sindrom hroničnog umora (ME/CFS). Neke žene navode da se njihovi simptomi često pogoršavaju neposredno prije menstruacije. Istraživanja pokazuju da žene sa ME/CFS takođe mogu imati veće šanse da imaju obilno menstrualno krvarenje i ranu ili preranu menopauzu.
 • Sindrom iritabilnog crijeva (IBS). IBS uzrokuje grčeve, nadimanje i plinove. Vaši simptomi IBS-a mogu se pogoršati neposredno prije menstruacije.
 • Sindrom bola u bešici. Žene sa sindromom bola u bešici češće imaju bolne grčeve tokom PMS-a

PMS također može pogoršati neke zdravstvene probleme, kao što su astma, alergije i migrene.

Šta mogu učiniti kod kuće da ublažim simptome PMS-a?

Ovi savjeti će vam pomoći da općenito budete zdraviji i mogu ublažiti neke od simptoma PMS-a.

Redovno obavljajte aerobnu fizičku aktivnost. Vježbanje može pomoći kod simptoma kao što su depresija, poteškoće s koncentracijom i umorom.

Birajte zdravu hranu. Izbjegavanje hrane i pića sa kofeinom, soli i šećerom tokom dvije sedmice prije menstruacije može ublažiti mnoge simptome PMS-a. Saznajte više o zdravoj prehrani za žene.

Spavajte dovoljno. Pokušajte da spavate oko osam sati svake noći. Nedostatak sna povezan je s depresijom i anksioznošću i može pogoršati simptome PMS-a kao što je neraspoloženje.

Pronađite zdrave načine da se nosite sa stresom. Razgovarajte sa prijateljima ili pišite u dnevnik. Nekim ženama pomažu i joga, masaža ili meditacija.

Prestanite pušiti. U jednoj velikoj studiji, žene koje su pušile prijavile su više simptoma PMS-a i jače simptome od žena koje nisu pušile.

Koji lijekovi mogu liječiti simptome PMS-a?

Lijekovi bez recepta i lijekovi koji se izdaju na recept mogu pomoći u liječenju nekih simptoma PMS-a.

Sredstva protiv bolova bez recepta koje možete kupiti u većini apoteka mogu pomoći u smanjenju fizičkih simptoma, kao što su grčevi, glavobolja, bolovi u leđima i osjetljivost grudi. To uključuje:

 • Ibuprofen
 • Naproksen
 • Aspirin

Neke žene smatraju da uzimanje lijeka protiv bolova bez recepta neposredno prije početka menstruacije smanjuje količinu boli i krvarenja koje imaju tokom menstruacije.

Lijekovi na recept mogu pomoći ako lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta ne djeluju:

 • Hormonska kontracepcija može pomoći kod fizičkih simptoma PMS-a, ali može pogoršati druge simptome. Možda ćete morati isprobati nekoliko različitih vrsta kontracepcije prije nego što pronađete onu koja pomaže vašim simptomima.
 • Antidepresivi mogu pomoći u ublažavanju emocionalnih simptoma PMS-a kod nekih žena kada drugi lijekovi ne pomažu. Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina, ili SSRI, najčešći su tip antidepresiva koji se koristi za liječenje PMS-a.
 • Diuretici mogu smanjiti simptome nadimanja i osjetljivosti grudi.
 • Lijek protiv anksioznosti može pomoći u smanjenju osjećaja anksioznosti.

Trebate li uzimati vitamine ili minerale za liječenje simptoma PMS-a?

Istraživanja pokazuju da određeni vitamini i minerali mogu pomoći u ublažavanju nekih simptoma PMS-a.

Studije su otkrile prednosti za:

 • Kalcijum. Studije pokazuju da kalcijum može pomoći u smanjenju nekih simptoma PMS-a, kao što su umor i depresija. Kalcijum se nalazi u hrani kao što su mlijeko, sir i jogurt. Neke namirnice, kao što su sok od narandže, žitarice i hljeb, obogaćene su kalcijumom. Možete uzeti i dodatak kalcija.
 • Vitamin B6 može pomoći kod simptoma PMS-a, uključujući neraspoloženje, razdražljivost, zaboravnost, nadimanje i anksioznost. Vitamin B6 se može naći u hrani kao što su riba, perad, krompir, voće (osim citrusa) i obogaćene žitarice. Možete ga uzimati i kao dodatak prehrani.

Istraživanja su pokazala mješovite rezultate za:

 • Magnezijum. Magnezijum može pomoći u ublažavanju nekih simptoma PMS-a, uključujući migrene. Ako dobijete menstrualne migrene, razgovarajte sa svojim doktorom da li vam treba više magnezijuma. Magnezijum se nalazi u zelenom, lisnatom povrću kao što je špinat, u orašastim plodovima, integralnim žitaricama i obogaćenim žitaricama. Možete uzeti i dodatak.
 • Polinezasićene masne kiseline (omega-3 i omega-6). Studije pokazuju da uzimanje suplemenata sa 1 do 2 grama polinezasićenih masnih kiselina može pomoći u smanjenju grčeva i drugih simptoma PMS-a. Dobri izvori polinezasićenih masnih kiselina su laneno sjeme, orasi, riba i zeleno lisnato povrće.

Koji komplementarni ili alternativni lijekovi mogu pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a?

Nekim ženama joga i meditacija olakšavaju simptome PMS-a. Druge kažu da im pomažu biljni dodaci.

Neke istraživačke studije pokazuju da neki biljni suplementi olakšavaju simptome PMS-a, ali druge studije ne. Mnoge biljne dodatke ne bi trebalo koristiti s drugim lijekovima.

Neki biljni suplementi koje žene koriste za ublažavanje simptoma PMS-a uključuju:

 • Crni kohoš. Podzemne stabljike i korijen crnog kohoša koriste se svježi ili osušeni za pravljenje čaja, kapsula, pilula ili tečnih ekstrakata. Crni kohoš se najčešće koristi za liječenje simptoma menopauze, a neke ga žene koriste za ublažavanje simptoma PMS-a.
 • Čedna bobica. Osušena zrela čedna bobica koristi se za pripremu tekućih ekstrakata ili pilula. Žene koje uzimaju hormonsku kontrolu rađanja ili hormonsku terapiju za simptome menopauze ne bi trebale uzimati čednu bobicu.
 • Ulje noćurka. Ulje se uzima iz sjemenki biljke i stavlja u kapsule. Neke žene navode da pilula pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a, ali rezultati istraživanja su različiti.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?