Search
Home » Trudnoća » Porod i porođaj

Porod i porođaj

Uskoro ćete iskusiti nevjerovatan doživljaj poroda! Saznajte kako prepoznati znakove početka poroda .

Kako prepoznati početak poroda ?

Kako se približavate terminu poroda, očekivati ćete bilo kakav znak koji će ukazivati na početak poroda. Primijetićete da se vaša beba “spustila” ili se pomjerila niže u vašu karlicu. Također, ginekolog prilikom pregleda grlića materice može primijetiti promjene na grliću koje indirektno ukazuju na to da se vaše tijelo priprema na porod. Za neke žene je nalet energije i impuls za kuhanjem ili čišćenjem, nazvan “gniježđenje”, znak da se porođaj približava.

Neki znakovi upućuju na to da će porod vrlo brzo početi:

  • Imate kontrakcije koje postaju jače u redovnim i sve kraćim intervalima.
  • Imate bolove u donjem dijelu leđa i grčeve koji ne prolaze.
  • Vodenjak vam je pukao (može biti veliko curenje ili kontinuirano curenje).
  • Imate krvavi (smeđi ili crveni) iscjedak sluzi. Ovo je vjerovatno sluzni čep koji blokira cerviks. Gubitak sluznog čepa obično znači da se grlić materice širi (otvara) i postaje tanji i mekši (brišePorod bi mogao početi odmah ili za nekoliko dana, zavisno od intenziteta kontrakcija.

Kako da znam da mi je pukao vodenjak?

Nije uvijek lako znati i prepoznati da li je došlo do pucanja vodenjaka. Nekada prilikom pucanja vodenjaka može doći do jakog i očitog curenja amnionske tekućine, a nekada se puknuće manifestuje sporim curenjem koje se može zamijeniti sa pojačanim vaginalnim iscjetkom ili nekontrolisanim otpuštanjem urina.

Puknuće amnionske opne je medicinski izraz za oticanje plodne vode.

Javite se doktoru ukoliko primijetite da vam je pukao vodenjak ili ako primijetite pojavu bilo kakve tekućine bez obzira na boju ili miris.

Jednostavan test – AMNI SURE test može utvrditi da li je tekućina koja curi urin (što se dešava mnogim trudnicama) ili amnionska tekućina.

Vrlo je bitno da se utvrdi da li je došlo do puknuća vodenjaka, jer obično nakon puknuća dolazi do porođaja.  Ukoliko se to ne desi i porod ne krene, doktor će onda pokrenuti porod, jer nakon pucanja vodenjaka rizik od infekcije raste ako se porođaj odgađa.

Šta su to lažni trudovi – lažne kontrakcije ?

Povremene kontrakcije se zovu lažni trudovi. Lažne kontrakcije koje se nazivaju Braxton Hicks kontrakcije uobičajene su u posljednjim sedmicama trudnoće ili ranije. Prave kontrakcije – trudovi vremenom postaju jače i češće. Braxton Hicks lažne kontrakcije nisu redovite, one se smanjuju i nestaju.

Ovo povremeno stezanje materice također može biti bolno ili vam može oduzimati dah. Nije ni čudo što mnoge žene pomiješaju prave kontrakcije sa lažnim kontrakcijama. Zato se nemojte sramiti ako odete u bolnicu misleći da počinje porod, a onda vas pošalju kući.

Dakle, kako možete znati da li su vaše kontrakcije pravi trudovi?

Mjerite ih. Koristite sat da biste pratili vrijeme od početka jedne kontrakcije do početka sljedeće kontrakcije, kao i koliko dugo traje svaka kontrakcija.

Prave kontrakcije (trudovi) vremenom postaju jače i češće, vrijeme između kontrakcija se smanjuje, a njihov intenzitet pojačava. Braxton Hicks lažne kontrakcije nisu redovite i obično se njihov intenzitet smanjuje i one nestaju. Ako niste sigurni da li su kontrakcije koje imate pravi trudovi, javite se doktoru.

Koje faze porođaja postoje ?

Porod se odvija u tri faze. Kada počnu redovne kontrakcije, beba se spušta u karlicu dok se grlić stanjuje i širi (otvara). Kako porođaj napreduje i koliko dugo traje, različito je za svaku ženu. Ali svaka faza poroda ima neke karakteristike  koje su iste za svaku ženu.

Prva faza

Obično glavica bebe ulazi u karlicu okrenuta na jednu stranu, a zatim se rotira licem prema dolje.

Prva faza počinje pojavom prvih pravih kontrakcija i završava se kada se grlić potpuno otvori. To je najduža faza porođaja, koja obično traje oko 12 do 19 sati. Mnoge žene prvi dio ove prve faze provedu kod kuće. Kad kontrakcije postanu redovite na svakih 3 – 5 minuta i intenzitet kontrakcija – bola se pojača, tada se obično žene javljaju u bolnicu.

U bolnici će doktor pratiti napredak vašeg porođaja periodično provjeravajući stanje grlića, kao i položaj bebe (lokaciju u porođajnom kanalu).

Kako se približavate kraju prve faze porođaja, kontrakcije postaju duže, jače i bliže jedna drugoj. Mnogi savjeti za pozicioniranje i opuštanje koje ste naučili na savjetovanju za trudnice sada mogu pomoći. Pokušajte da nađete najudobniji položaj tokom kontrakcija i pustite da se vaši mišići relaksiraju između kontrakcija.

Ponekad se koriste lijekovi – dripovi i druge metode kako bi se ubrzao porođaj koji sporo napreduje.

Obično se tokom ove faze koristi elektronski fetalni monitor da se vidi da li beba ima dovoljan dotok krvi. Za većinu žena to uključuje stavljanje dvije trake oko trbuha. Jedna traka mjeri snagu i učestalost kontrakcija, a druga bilježi kako otkucaji bebinog srca reaguju na kontrakciju.

Najteži period ove prve faze je njen sami kraj i prelazak u drugu fazu – tj. sami porod bebe. Kontrakcije su tada veoma snažne, sa vrlo malo vremena za opuštanje između, jer se grlić materice rasteže tih posljednjih nekoliko centimetara. Mnoge žene osjećaju drhtavicu ili mučninu u ovom periodu. Grlić je potpuno otvoren kada dostigne 10 centimetara.

Druga faza

Beba se rotira i okreće kroz porođajni kanal.

Druga faza uključuje tiskanje (guranje) i porođaj bebe. Obično traje 20 minuta do dva sata. Tokom ove faze tiskaćete snažno tokom kontrakcija i odmarati između kontrakcija. Možda će vam tiskanje biti lakše ili udobnije na jedan način, i trebalo bi vam biti dozvoljeno da odaberete položaj koji vam najviše odgovara.

Kada se vrh glavice vaše bebe u potpunosti pojavi, doktor ili babica će vam reći kada da jako gurnete i porodite bebu. Vaš doktor može napraviti mali rez, koji se zove epiziotomija, kako bi povećao vaginalni otvor. Nakon što se beba rodi, pupčana vrpca se presijeca.

Treća faza

Treća i ujedno najkraća faza uključuje porođaj posteljice (poslije poroda bebe). Kontrakcije će početi pet do 30 minuta nakon poroda, signalizirajući da je vrijeme za porođaj posteljice. Možda ćete osjećati jezu ili drhtavicu. Porod je gotov kada se posteljica rodi. Vaš doktor će popraviti epiziotomiju i eventualne rascjepe koje imate. Sada se možete odmoriti i uživati ​​sa svojim novorođenčetom!

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?