Search

PLODNI DANI

Plodni dani su period tokom menstrualnog ciklusa kada je najveća vjerovatnoća da će žena zatrudnjeti.Plodni dani traju oko pet dana prije ovulacije i obuhvataju dan same ovulacije.

To je zato što spermatozoidi mogu preživjeti u ženskom reproduktivnom traktu do pet dana, a jajna stanica može biti oplođena samo oko 12-24 sata nakon što se oslobodi iz jajnika tokom ovulacije.

Tačan vremenski period plodnog perioda može varirati od ciklusa do ciklusa i od žene do žene, ali obično je oko tri dana prije ovulacije i dana ovulacije.

Da bi odredila plodne dane, žena može pratiti svoj menstrualni ciklus tako što broji broj dana od prvog dana menstruacije do prvog dana sljedeće menstruacije.

Osim toga, praćenje drugih znakova plodnosti, kao što su bazalna tjelesna temperatura, cervikalna sluz i testovi za predviđanje ovulacije, može pomoći ženi da odredi kada je najvjerojatnije da ovulira i, prema tome, kada je najplodnija.

Bazalna tjelesna temperatura je temperatura tijela u mirovanju i može ukazivati na ovulaciju jer obično lagano raste neposredno nakon ovulacije.

Cervikalna sluz se mijenja tokom menstrualnog ciklusa i može pružiti dodatne informacije o plodnosti.

Testovi za predviđanje ovulacije mjere nivo luteinizirajućeg hormona (LH) u urinu, koji raste neposredno prije ovulacije.


Kako žena može odrediti svoje plodne dane?

Postoji nekoliko metoda koje žena može koristiti za određivanje svojih plodnih dana, uključujući praćenje njenog menstrualnog ciklusa, praćenje bazalne tjelesne temperature, promatranje promjena u cervikalnoj sluzi i korištenje testova za predviđanje ovulacije.

Praćenje menstrualnog ciklusa: Žena može pratiti broj dana od početka menstruacije do početka sljedeće menstruacije. Ovo joj može pomoći da odredi prosječnu dužinu svog menstrualnog ciklusa, koji je obično oko 28 dana, iako može varirati od žene do žene.

Brojeći dane svog ciklusa, ona može procijeniti kada je najveća vjerovatnoća da ovulira i, prema tome, kada je najplodnija.Ukoliko ciklus traje 28 dana , ovulacija je najvjerovatnije 14 dan ciklusa.

Bazalna tjelesna temperatura: Bazalna tjelesna temperatura žene je njena tjelesna temperatura kada miruje. Žena može pratiti svoju bazalnu tjelesnu temperaturu tako što joj prvo izmjeri temperaturu ujutro, prije nego što ustane iz kreveta.

Tokom ovulacije, tjelesna temperatura lagano raste zbog oslobađanja progesterona. Praćenjem bazalne tjelesne temperature, žena može odrediti kada je ovulirala i kada je bila najplodnija.

Cervikalna sluz: Ženska cervikalna sluz se mijenja tokom menstrualnog ciklusa, postajući bistrija i klizavija oko ovulacije. Posmatrajući promjene u sluzi grlića materice, žena može odrediti kada je najvjerojatnije da ovulira i, prema tome, kada je najplodnija.

Testovi za predviđanje ovulacije su testovi koji se u apoteci mogu dobiti bez recepta koji otkrivaju porast luteinizirajućeg hormona (LH) u ženskom urinu, što ukazuje da će se ovulacija uskoro pojaviti. Koristeći ove testove, žena može odrediti kada je najvjerojatnije da ovulira i, prema tome, kada je najplodnija.

Da li praćenje plodnih dana garantuje trudnoću?

Ne, praćenje plodnih dana može povećati šanse za trudnoću, ali nije garancija. Menstrualni ciklus svake žene je jedinstven i na njega mogu uticati različiti faktori.

Koji drugi faktori mogu uticati na plodnost žene?

Osim praćenja plodnih dana, postoji nekoliko drugih faktora koji mogu uticati na plodnost žene.

Neki od ovih faktora uključuju:

Starost: Plodnost se smanjuje kako žena stari, posebno nakon 35. godine.

Težina: I pothranjenost i prekomjerna težina mogu utjecati na plodnost, kao i brze promjene težine.

Pušenje: Pušenje može oštetiti jajašca i smanjiti plodnost.

Upotreba alkohola i droga: Prekomjerna konzumacija alkohola i droga mogu imati negativne posljedice na plodnost.

Medicinska stanja: Određena medicinska stanja, kao što su sindrom policističnih jajnika (PCOS) i endometrioza, mogu uticati na plodnost.

Stres: Hronični stres može uticati na nivoe hormona i na plodnost.

Bolest: Određene bolesti, kao što su infekcije i autoimuni poremećaji, mogu uticati na plodnost.

Lijekovi: Određeni lijekovi, uključujući određene vrste kontraceptiva i kemoterapije, mogu utjecati na plodnost.

Može li se praćenje plodnih dana koristiti kao oblik kontracepcije -odnosno sprečavanja trudnoće?

Da, identifikacijom fertilnog prozora i izbjegavanjem snošaja ili upotrebom kontracepcije tokom tog vremena, žena može koristiti praćenje plodnih dana kao oblik kontrole rađanja. Međutim, nije siguran i možda nije prikladan za sve žene.

Šta žena treba da uradi kako bi osigurala najbolje informacije o svom reproduktivnom zdravlju?

Žene bi trebalo da razgovaraju o svim zabrinutostima u vezi sa svojom plodnošću sa svojim doktorom kako bi osigurale da imaju najtačnije i najsavremenije informacije o svom reproduktivnom zdravlju.

Da li je važno i zašto pratiti plodne dane?

Da, važno je razumjeti i pratiti plodne dane. Plodni dani su dani tokom menstrualnog ciklusa žene kada je najveća vjerovatnoća da će žena zatrudnjeti. Razumijevanje kada je žena plodna je ključno za one koje pokušavaju da zatrudne ili žele izbjeći trudnoću.

Praćenjem plodnih dana, žena može povećati šanse za začeće ako pokušava da zatrudni, ili može izbjeći snošaj ili koristiti kontracepciju tokom svog plodnog perioda ako želi izbjeći trudnoću.

Međutim, važno je napomenuti da ova metoda kontracepcije nije sigurna i možda nije prikladna za sve žene. Žene bi trebalo da razgovaraju o mogućnostima kontracepcije sa svojim doktorom kako bi odredile najbolju metodu kontracepcije za njihove individualne potrebe i okolnosti.

Osim toga, praćenje plodnih dana može pružiti vrijedne informacije o ženskom menstrualnom ciklusu i reproduktivnom zdravlju. Praćenjem znakova plodnosti kao što su bazalna tjelesna temperatura, cervikalna sluz i setovi za predviđanje ovulacije, žena može bolje razumjeti svoj ciklus i identificirati sve potencijalne probleme ili nepravilnosti.

Ove informacije se također mogu koristiti za informiranje razgovora s njenim doktorom o njenom reproduktivnom zdravlju i svim potrebnim intervencijama ili tretmanima.

  • Zaključno, razumijevanje i praćenje plodnih dana važno je za žene koje pokušavaju da zatrudne ili žele izbjeći trudnoću. Može pomoći u povećanju šansi za začeće, pružiti vrijedne informacije o ženskom menstrualnom ciklusu i reproduktivnom zdravlju i donijeti odluke o kontroli rađanja i reproduktivnom zdravlju.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?