Search
Home » 1. Trimestar » 5. sedmica

5. sedmica

Još 35 sedmica!

Dobrodošli u drugi mjesec Vaše trudnoće! Vaša beba je velika kao sjemenka susama.

Ova sedmica u suštini je drugi mjesec Vaše trudnoće, a buduće mame obično sada saznaju da su trudne – shvate da im izostala menstruacija i urade test na trudnoću. U petoj sedmici se pouzdano može uraditi test na trudnoću jer je nivo hCG hormona trudnoće dovoljno visok da pokaže pozitivan rezultat na kućnom testu za trudnoću.

Vaša beba je sada embrion, veličine je oko 2 milimetra, a smještena je unutar amnionske vrećice, vrećice tečnosti koja je štiti. Počinju se formirati začeci svih organa sa jasno prepoznatljivom građom, ali beba još uvijek ne liči na bebu. Započinje razvoj centralnog nervnog sistema embriona. Cijelom dužinom stražnjeg dijela ploda formira se struktura nalik žljebu, koja će se kroz nekoliko dana zatvoriti, formirajući neuralnu cijev iz koje će se razviti kičma zajedno sa kičmenom moždinom i mozak.

Simptomi 5. sedmice trudnoće

Tokom ove sedmice započinje stvaranje velike količine raznih hormona trudnoće koji Vašem tijelu šalju signale da ste trudni i da je vrijeme da se pokrenu različite fizičke promjene. Oni mogu biti:

 • izostanak menstruacije
 • osjetljlivost i otečenost grudi
 • promjene raspoloženja
 • umor i pospanost
 • vrtoglavice
 • promjena apetita – možete početi osjećati gađenje i/ili žudnju za nekom hranom  
 • pojačano lučenje pljuvačke
 • mučnina koja se može se pojaviti u bilo koje doba dana, a ne samo ujutro
 • učestalo mokrenje
 • blagi grčevi i nadimanje u stomaku
 • tačkasto krvarenje
 • konstipacija.

Podsjetnici za 5. sedmicu trudnoće

Posjetite ljekara kako bi Vam potvrdio trudnoću i utvrdio datum poroda.

Vodite računa o svojim zubima. Oko 40 % trudnica ima periodontalnu bolest koja povećava rizik od preeklampsije (komplikacija u trudnoći koju karakteriše visok krvni pritisak).

U slučaju intenzivnijih povraćanja i situacija da gubite previše tečnosti iz organizma, obavezno se javite svom ljekaru.

Kako se materica širi, ona može pritiskati mokraćni mjehur. Kao posljedica toga, može se javiti simptom učestalog mokrenja. Pokušajte ne zadržavati mokraću kako ne bi došlo do infekcije, a kako ne biste dehidrirali, počnite piti veću količinu vode.

Nivo progesterona utiče na to da crijeva rade sporije što dovodi do konstipacije, tj. zatvora. Zato jedite više vlakana, krećite se i pijte puno tečnosti.

Ako imate intenzivnije vrtoglavice, najbolje je da izbjegavate vožnju automobila i zahtjevnije fizičke aktivnosti. Vrtoglavice nastaju zbog krvnog pritiska koji tokom trudnoće obično bude niži od normalnog.

Za normalno zatvaranje neuralne cijevi potrebne su optimalne količine folne kiseline koju je potrebno početi uzimati.

Ako imate prilično jake simptome, posavjetujte se s ljekarom o korištenju vitamina B6 ili pređite sa prenatalnih vitamina sa željezom na prenatalne vitamine u kojima ima više vitamina B6.

Ako u petoj sedmici trudnoće osjećate grčeve koji su jaki ili bolni, pozovite svog ljekara i provjerite je li to znak problema.

Ako primijetite nešto što manje liči na krvave mrlje, a više na krvarenje u petoj sedmici trudnoće ili ako ste zabrinuti iz bilo kojeg razloga,  pozovite ljekara.

Ne čistite posudu s pijeskom za mačke dok ste trudni, ne igrajte se s djecom na zemlji ili pijesku kojem pristup imaju mačke lutalice i ne čistite igračke za pijesak jer mačji izmet može sadržavati parazite koji uzrokuju toksoplazmozu, infekciju koja štetno utiče na nerođene bebe. Zamolite svog partnera, prijatelja ili člana porodice da to rade umjesto Vas.

Lagano vježbajte ili idite u malo bržu šetnju.

Jedite male i česte zdrave obroke.

Počnite voditi dnevnik trudnoće.

Napravite plan štednje za bebu.

Zanimljivosti

U ovoj sedmici, embrion je još uvijek veoma mali, otprilike veličine susama. Beba je sada slična punoglavcu, sa jednostavnom glavom i repom. U ovoj fazi, masa ćelija koja se zove embrion počinje sve više da liči na fetus.

Neke buduće mame koje su trudne pet sedmica ne osećaju nikakve simptome ili osjećaju da se simptomi povremeno javljaju. Moguće je da primijetite tačkasto krvarenje nakon seksa jer je Vaš grlić materice osjetljiviji sada kada ste trudni. Ako ste trudni pet sedmica sa blizancima, veća je verovatnoća da ćete imati teške mučnine.

Neke žene jedva čekaju da svima kažu da su trudne, dok druge žene radije skrivaju sretnu vijest sve do kraja trećeg mjeseca, kada je rizik od pobačaja znatno manji. To će biti Vaša tajna sve dok Vi tako želite.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

autor : Fatima Suleiman

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?