Kategorije
Trudnoća

Pet sedmica trudnoće

Peta sedmica trudnoće u suštini je drugi mjesec vaše trudnoće. U ovoj sedmici se može uraditi test na trudnoću, jer je nivo vašeg beta hCG hormona trudnoće dovoljno visok da pokaže pozitivan rezultat i na kućnom testu za trudnoću, a mogu se javiti i rani simptomi trudnoće poput umora i mučnine. Otiđite kod ljekara kako bi vam on potvrdio ovu lijepu vijest i kako bi utvrdio datum poroda.

Od embriona do fetusa

U ovoj fazi masa ćelija koju zovemo embrion počinje sve više da liči na fetus, sa formiranom neuralnom cjevčicom (prekičmene moždine i mozga) i koja se još nije zatvorila, a što će se desiti naredne sedmice. Počinju se razvijati i srce i kardiovaskularni sistem vašeg mališana.

Posteljica počinje da se formira i formirat će se do kraja prvog tromjesečja. To je organ koji povezuje vašu bebu sa matericom, obezbjeđujući joj tako hranljive materije i kiseonik.

Kolika je moja beba u petoj sedmici?

U ovoj sedmici, embrion je još uvijek veoma mali, veličine narandžine sjemenke. Beba je sada slična punoglavcu, sa jednostavnom glavom i repom.  

Mogu se vidjeti otkucaji srca

Potrebno je dosta vremena da se beba razvije. Svi veliki i manji tjelesni sistemi (probavni, kardiovaskularni, nervni itd.), te organi, npr. srce, pluća i želudac – sve se to treba razviti iz zametka. 

Prvi sistem koji postaje funkcionalan je kardiovaskularni, odnosno krv i srce, koje ste možda i mogli vidjeti kako kuca na ranom ultrazvuku krajem pete sedmice, mada je srce najčešće vidjivo u šestoj ili sedmoj sedmici trudnoće.

U petoj sedmici srce vaše bebe se sastoji od dva sitna kanala koji se nazivaju srčane cjevčice i one već uveliko rade. Kada se te dvije cjevčice sastave, vaša beba će imati funkcionalno srce.

Vaše tijelo u petoj sedmici trudnoće

Do sada vam je već izostala menstruacija, što je jedan od više očitih pokazatelja da ste trudni. Sada u petoj sedmici možete da uradite kućni test za trudnoću i potvrdite ono što ste vjerovatno već i pomislili: trudni ste!

Ovo će vjerovatno izazvati mnogo osječanja, od velike radosti do velikog straha, jer počinje nova stvarnost u kojoj ćete biti mama. Promjene raspoloženja su sasvim normalne, nešto kao pojačani PMS, tako da ne brinete zbog toga.

Rani znakovi trudnoće

Postoje i drugi rani znakovi trudnoće, kao na primjer osjećaj iscrpljenosti, osjetljlivost grudi ili blaga mučnina  koju osjetite kada pomirišete neko jelo koje vam inače nije smeta lo.

Simptomi trudnoće u petoj sedmici su želja za hranom ili odbijanje određene vrste hrane, umor, mučnine, pojačano lučenje pljuvačke.

Beba koja raste, čak i kad nije veća od narandžine sjemenke, je „težak posao”, a vaše tijelo reaguje na to.  

Javljaju se hormoni trudnoće

U ovoj sedmici se luči velika količina hormona, koji su hemijski signali i koji cirkulišu vašim tijelom i rade zajedno kako bi doveli do fizičkih promjena.

Među njima je estrogen, koji održava nivoe progesterona i hCG. Progesteron, koji održava funkcije placente, čuva glatke mišiće materice od skupljanja i stimuliše rast tkiva grudi. HCG čuva žuto tijelo (corpus luteum) dok ga placenta ne preuzme otprilike u desetoj sedmici i regulira količinu progesterona.  

Nemojte se iznenaditi ako ponekad imate osjećaj da ovi hormoni “preuzimaju” vaš život.

Reći prijateljima da ste trudni

Da li vi i vaš partner jedva čekate da saopštite drugima lijepu vijest sve otkako je test na trudnoću bio pozitivan? Niste sigurni koje je pravo vrijeme da objavite novost? Samo vi možete odlučiti o tome kada je pravo vrijeme.

Neke žene (i njihovi partneri, ako ih imaju) jedva čekaju da kažu prijateljima da su trudne, a kad bi mogle iz sveg glasa bi to objavile sa vrha najviše planine ili bi tu vijest proširile internetom. Druge žene radije skrivaju sretnu vijest sve do iza trećeg mjeseca, kada je rizik od pobačaja znatno manji.   

Neki bi voljeli da prećute da će postati roditelji, ali se ne mogu suzdržati da prvom prilikom kažu drugima. Razgovarajte sa voljenom osobom o ovome, i zapamtite da će to biti vaša tajna sve dok vi to želite.

Ne prilazite posudama s pjeskom vaših ljubimaca

Niste više u obavezi da čistite posudu s pijeskom dok ste trudni, jer mačji izmet može imati parazite koji uzrokuju toksoplazmozu, infekciju koja nije dobra za nerođene bebe.

Takođe ne biste trebali jesti sirovo ili slabo kuhano meso ili takvim mesom hraniti vašu mačku.

Ne biste se trebali igrati sa djetetom u pijesku ili čistiti igračke za pijesak, jer možda lutalice vrše nuždu u tom pijesku. Zamolite vašeg partnera, prijatelja ili člana porodice da vam pomogne oko ovoga.

Briga o zubima

Briga o zubima je važna, naročito jer oko 40% trudnica ima periodontalnu bolest, koja povećava rizik od preeklampsije (komplikacija u trudnoći koju karakteriše visok krvni pritisak).

Rendgensko snimanje zuba može se raditi tek nakon trudnoće, osim ako postoji preča potreba da se obavi rendgensko snimanje, jer je rizik zračenja fetusa relativno mali. U tom slučaju stavite olovnu kecelju ili sličnu zaštitu preko stomaka.  

Znajte koju hranu trebate izbjegavati

Sada je vrijeme da se određena hrana izbaci iz jelovnika, uključujući nepasterizirane mliječne proizvode i sokove, nedovoljno kuhano mlijeko i jaja, sirove klice, te svježu ribu ili ribu u kojoj ima žive (sve to može izazvati trovanje hranom što može biti štetno po bebu).

Od ostale hrane treba izbjegavati hot-dog i salame, jer mogu sadržavati nitrate i nitrite. Takođe biste trebali smanjiti unos kofeina i prestati piti alkohol.

Ublažite želučane tegobe

Kako biste smirili osjetljiv želudac probajte sa hranom koja je bogata proteinima i složenim ugljikohidratima, kao npr. integralni pšenični krekeri i sir ili granola i jogurt. Umjesto čvrste hrane uzmite supu ili smoothie.  

Pobrinite se da u toku dana uzimate 8-10 čaša tečnosti iz raznih izvora, posebno ako ste zbog povraćanja dehidrirali. Đumbir je takođe dobar za želučane tegobe. Koristite ga prilikom kuhanja, recimo u supi od mrkve ili u mufinima i keksićima, dodajte ga u čaj, grickajte ušećereni đumbir ili uzmite bombone od đumbira.

Ako imate prilično jake simptome, pitajte ljekara u vezi korištenja vitamina B6 ili pređite sa prenatalnog vitamina sa željezom na prenatalni vitamin u kojem ima više B6 vitamina.

Kako umanjiti nadutost

Ponekad i od najzdravijih namirnica možete osjećati nadutost i nećete imati želju za povrćem. A gasovi i nadutost su nešto što je uobičajeno kada ste trudni i za šta su zaslužni hormoni trudnoće.

Izaberite zdraviju hranu koja neće izazvati nadimanje, npr. mango umjesto brokule ili jagode umjesto kupusa.

Uzmite grickalice od kruha, umjesto čipsa od krompira, kuhana pileća prsa umjesto pohovane piletine.  

Još jedan način da se smanje balončići u trudničkom stomaku jeste da umjesto gazirane pijete običnu vodu.

Vjezbanje i trudnoca

Da li raditi vježbe protiv jutarnje mučnine?

Da li treba raditi vježbe u prvom trimestru, naročito ako imate jutarnju mučninu? Zavisi od toga kako se osjećate dok vježbate.

Ako vas slabost obuzima u petoj sedmici trudnoće, probajte izaći u malo bržu šetnju. Vjerovatno ćete se osjećati bolje nakon 15 minuta, što zbog svježeg zraka, što zbog vježbe.

I ostale vježbe su uredu, ako ih možete raditi od stomaka. Vodite računa da prethodno ne pojedete nešto zbog čega ćete povratiti tokom zagrijavanja, a isto važi i za zalogaje nakon vježbi. I ne zaboravite da pijete vodu.

Odaberite proteine

Znate da trebate konzumirati proteine, ali ste smanjili unos mesa (i piletine i ribe).

Dok ne budete ponovo mogli probaviti mesnu hranu, konzumirajte protein u mladom siru, jogurtu, grahu ili proizvodima od soje. Razmislite i o uzimanju quinoe, orašastog zrna koje ima dosta proteina.

Ako vam zeleno lisnato povrće ne odgovara, dodajte u svoju ishranu i žutog povrća (koje je obično lakše probavljivo), poput mrkve ili batata. Ili uzimajte beta-karoten u dinjama, mangu, breskvama i kajsijama.  

Dr. Emir Mahmutbegović

Mahmutbegović Emir rođen je 22.09.1981. u Bugojnu, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je 2009. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a naučno zvanje mr.sc. stekao je 2012. godine na Odjelu za genetiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Završio je specijalizaciju ginekologije i akušerstva u junu 2016. godine i od tada radi kao ginekolog u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva kantona Sarajevo. Godine 2014. završio je postdiplomski tečaj Ultrazvuk u akušerstvu i ginekologiji u Zagrebu, Hrvatska. 2016. godine završio je ” Tečaj ginekološke citologije (licencirani ginekološki citolog)” i ” Tečaj praktične kolposkopije” u Beogradu.

PIŠITE NAM