Search
Home » Ginekologija » Pesar

Pesar

Šta je Pesar?

Pesar je medicinski uređaj koji se koristi za podršku materice, vagine, mokraćnog mjehura ili rektuma. Pesar je obično napravljen od silikona ili drugog biokompatibilnog materijala i dolazi u različitim oblicima i veličinama kako bi odgovarao potrebama pacijentica. Postoji nekoliko vrsta pesara:

• Pesar za prolaps: Koristi se za podršku organima koji su se spustili ili ispali iz normalnog položaja zbog slabosti mišića i ligamenata.
• Pesar za inkontinenciju: Koristi se za pomoć kod stresne urinarne inkontinencije, kada kašalj, kijanje ili vježbanje izazivaju curenje urina.
• Pesar za cervikalnu inkompetenciju: Koristi se tokom trudnoće kako bi podržao cerviks i spriječio prijevremeni porod.

Kako funkcioniše pesar?

Pesar funkcioniše tako što pruža mehaničku podršku organima u zdjelici, pomažući im da ostanu na svom mjestu. On se postavlja u vaginu, gdje podržava matericu, mokraćni mjehur ili rektum, zavisno od vrste i svrhe pesara. Pesar funkcioniše na jednostavnom mehaničkom principu. Evo kako:

• Mehanička podrška: Pesar se postavlja u vaginu, gdje pruža podršku oslabljenim mišićima i ligamentima. Na ovaj način, organi koji su se spustili (prolapsirali) ili izloženi pritisku dobijaju dodatnu podršku da se vrate u svoj prirodni položaj. Pesari su dizajnirani da budu dovoljno čvrsti da pruže potrebnu podršku, ali i dovoljno fleksibilni da se udobno smjeste unutar tijela.
• Pozicioniranje: Kada je pravilno postavljen, pesar pomaže u održavanju materice, mokraćnog mjehura ili rektuma u odgovarajućem položaju. Ovo smanjuje simptome prolapsa, kao što su osjećaj težine u karlici, bol ili pritisak, te problemi sa mokrenjem ili pražnjenjem crijeva.
• Kontrola inkontinencije: Kod žena koje pate od stresne urinarne inkontinencije, pesar može djelovati tako što podupire uretru (kanal kroz koji mokraća izlazi iz bešike), smanjujući nevoljno curenje mokraće tokom aktivnosti koje izazivaju pritisak na bešiku, kao što su kašljanje, kijanje ili vježbanje.
• Podrška tokom trudnoće: Kod žena sa cervikalnom inkompetencijom, pesar pruža podršku cerviksu, sprečavajući njegovo prerano otvaranje tokom trudnoće. Ovo može pomoći u smanjenju rizika od prijevremenog porođaja.

Proces postavljanja pesara

Postavljanje pesara je relativno jednostavan medicinski postupak koji obavlja iskusni ginekolog. Ovaj vodič će vam detaljno objasniti korake uključene u postavljanje pesara, kako biste se osjećali informisano i spremno za proces.

Priprema za postavljanje pesara

1. Konzultacija sa ginekologom: Prije nego što se pesar postavi, važno je da se konsultujete sa svojim ginekologom. Tokom ove konsultacije, ginekolog će razgovarati s vama o vašim simptomima, zdravstvenom stanju i potrebama kako bi odredio najbolji tip i veličinu pesara za vas.
2. Izbor pravilne veličine i tipa: Postoje različite vrste i veličine pesara. Ginekolog će obaviti pregled kako bi odredio koji pesar je najprikladniji za vaše stanje. Uzimanje pravilnih mjera je ključno za udobnost i efikasnost pesara.
3. Osnovna higijena: Prije pregleda, obavite osnovnu higijenu genitalnog područja. Izbjegavajte upotrebu agresivnih sapuna i ispiranje vagine. Takođe, preporučuje se izbjegavanje seksualnih aktivnosti dan ili dva prije postavljanja pesara kako bi se smanjio rizik od infekcije.

Proces postavljanja pesara

1. Priprema pacijentice: Pacijentica će ležati na ginekološkom stolu sa nogama postavljenim u predviđena mjesta (stirrups). Ginekolog će obaviti spoljni pregled genitalija kako bi osigurao da nema vidljivih infekcija ili drugih problema.
2. Upotreba lubrikanta: Prije postavljanja pesara, ginekolog će nanijeti lubrikant na pesar kako bi olakšao njegov unos i smanjio nelagodnost.
3. Postavljanje pesara: Ginekolog će pažljivo umetnuti pesar u vaginu. Pesar se postavlja tako da pruži optimalnu podršku organima koji su prolapsirali ili su u potrebi za dodatnom podrškom. Tokom ovog postupka, pacijentica može osjećati blagi pritisak ili nelagodnost, ali to obično traje samo nekoliko trenutaka.
4. Provera pozicioniranja: Nakon postavljanja, ginekolog će provjeriti pozicioniranje pesara kako bi se osiguralo da je pravilno postavljen i pruža odgovarajuću podršku. Pacijentici će se objasniti kako pesar treba da se osjeća kada je pravilno postavljen.

Nakon postavljanja pesara

1. Uputstva za održavanje: Ginekolog će pružiti detaljna uputstva o održavanju pesara, uključujući kako ga pravilno čistiti, uklanjati i ponovo postavljati. Važno je pridržavati se ovih uputstava kako bi se smanjio rizik od infekcija i drugih komplikacija.
2. Redovni pregledi: Preporučuju se redovni pregledi kako bi se osiguralo da pesar pravilno funkcioniše i da ne izaziva nelagodnost ili druge probleme. Ginekolog će pratiti stanje pacijentice i po potrebi prilagoditi veličinu ili tip pesara.
3. Praćenje simptoma: Važno je pratiti sve simptome i obavijestiti ginekologa o bilo kakvim promjenama, nelagodnostima ili problemima. Ako pesar ispadne ili uzrokuje bol, odmah se obratite ginekologu.

Prednosti pesara

Pesar nudi brojne prednosti kao medicinski uređaj:

• Neinvazivna metoda: Pesar je neinvazivna alternativa hirurškim zahvatima za liječenje prolapsa i inkontinencije.
• Efikasan: Pesar pruža trenutnu podršku i olakšanje simptoma nakon postavljanja.
• Prilagodljiv: Dolazi u različitim veličinama i oblicima kako bi odgovarao individualnim potrebama pacijentica.
• Reverzibilan: Pesar se može lako ukloniti, što ga čini privremenim rješenjem koje se može prilagoditi promjenama u simptomima ili zdravstvenom stanju pacijentice.
• Bezbedan za upotrebu u trudnoći: Pesar može biti bezbedno korišćen tokom trudnoće za podršku cerviksu i sprečavanje prijevremenog porođaja.

Potencijalne nuspojave

Kao i svaki medicinski uređaj, pesar može imati nuspojave:

• Nelagodnost: Neke žene mogu osjećati nelagodnost ili iritaciju tokom korišćenja pesara, posebno u početku.
• Infekcije: Postoji rizik od infekcija ako se pesar ne čisti pravilno ili ako se ne poštuju uputstva za higijenu.
• Izbacivanje pesara: U nekim slučajevima, pesar može ispasti, posebno ako nije pravilno postavljen ili ako pacijentica ima jak kašalj ili fizičku aktivnost.

Kada razmisliti o postavljanju pesara?

Pesar je odličan izbor za žene koje traže neinvazivno rješenje za prolaps, inkontinenciju ili cervikalnu inkompetenciju. Preporučuje se konsultacija s ginekologom kako bi se utvrdilo da li je pesar pravi izbor za vas, posebno ako imate specifične zdravstvene probleme ili ste u rizičnoj grupi.

Kako se pripremiti za korišćenje pesara?

Priprema za korišćenje pesara uključuje nekoliko koraka:

1. Zakazivanje termina: Prvo, potrebno je zakazati pregled kod ginekologa koji će procijeniti vaše zdravstveno stanje i odrediti najbolji tip i veličinu pesara za vas.
2. Razgovor sa ginekologom: Tokom konsultacija, razgovarajte sa ginekologom o svim pitanjima i nedoumicama koje imate u vezi sa pesarem. Ginekolog će vam pružiti sve potrebne informacije i uputstva.
3. Osnovna higijena: Prije pregleda, obavite osnovnu higijenu genitalnog područja. Izbjegavajte upotrebu agresivnih sapuna i ispiranje vagine.
4. Izbjegavanje seksualnih odnosa: Preporučuje se izbjegavanje seksualnih aktivnosti dan ili dva prije pregleda kako bi se smanjio rizik od infekcije.
5. Nošenje udobne odjeće: Na dan pregleda, obucite udobnu odjeću. Preporučuje se nošenje suknje ili duže tunike kako biste se osjećali prijatnije tokom pregleda.

Šta očekivati tokom pregleda?

Tokom pregleda, ginekolog će obaviti nekoliko koraka:

1. Anamneza: Ginekolog će započeti razgovorom o vašem zdravstvenom stanju, menstrualnim ciklusima, seksualnoj aktivnosti i eventualnim simptomima ili problemima.
2. Ginekološki pregled: Nakon anamneze, slijedi ginekološki pregled. Pacijentica će ležati na ginekološkom stolu sa nogama postavljenim u predviđena mjesta. Ginekolog će prvo obaviti spoljni pregled genitalija, a zatim pažljivo postaviti pesar.
3. Provera prilagodljivosti: Nakon postavljanja pesara, ginekolog će provjeriti njegovu prilagodljivost i funkcionalnost, te pružiti uputstva o daljem održavanju i korišćenju.

Zaključak

Pesar nudi mnoge prednosti kao neinvazivno, prilagodljivo i reverzibilno rješenje za liječenje prolapsa, inkontinencije i podršku tokom trudnoće. Njegova jednostavnost, efikasnost i minimalni rizici čine ga popularnim izborom među ženama koje traže rješenja za ginekološke probleme. Ako razmišljate o korišćenju pesara, konsultujte se sa ginekologom kako biste dobili sve potrebne informacije i podršku. Za zakazivanje pregleda ili dodatne informacije, kontaktirajte nas putem telefona: 061 209 328. Vaše zdravlje je naša misija

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?