Search
Home » Ginekologija » PCOS sindrom policističnih jajnika

PCOS sindrom policističnih jajnika

Šta je sindrom policističnih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika je sindrom koji kod žena uzrokuje neregularne menstruacije, pojavu akni, masnu kožu, rast dlaka na licu, gubitak kose, a također može uticati i na plodnost tj. na ishod trudnoće. Klinička slika može sadržavati sve nabrojane simptome ili samo neke, jer fenotipska manifestacija PCOS varira od pacijenta do pacijenta.

Žene sa PCOS-om imaju hormonsku neravnotežu i probleme s metabolizmom koji mogu utjecati na njihovo cjelokupno zdravlje i izgled. PCOS je također čest i izlječiv uzrok neplodnosti.

Hormonska neravnoteža stvara probleme u jajnicima. Jajnici obično stvaraju jajnu ćeliju koja se oslobađa svakog mjeseca – Ovulacija, kao dio zdravog menstrualnog ciklusa. Sa PCOS-om, jajna ćelija se možda neće razviti kako bi trebala ili se možda neće osloboditi tokom ovulacije kako bi trebala biti.Kod PCOS a često dolazi do izostanka ovulacije.

PCOS može također uzrokovati izostanak ili neredovne menstruacije. Neredovne menstruacije mogu dovesti do:

 • Neplodnost (nemogućnost da se zatrudni). U stvari, PCOS je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti kod žena.
 • Razvoj cista (male vrećice ispunjene tekućinom) u jajnicima

PCOS je sindrom koji se veoma često prisutan, smatra se da je prisutan kod 5-8 % žena u opštoj populaciji;  u USA 5 miliona žena trenutno pati od  ovoga sindroma .

Ko može dobit Sindrom policističnih jajnika-PCOS ?

Između 5% i 10% žena između 15 i 44 godine, ili tokom godina u kojima možete imati djecu, ima PCOS.1 Većina žena otkrije da imaju PCOS u 20-im i 30-im godinama, kada imaju problema sa zatrudnjenjem i posjete ljekara. Ali PCOS se može pojaviti u bilo kojoj dobi nakon puberteta.

Žene svih rasa i etničkih grupa su u opasnosti od PCOS-a. Vaš rizik od PCOS-a može biti veći ako imate gojaznost ili ako imate majku, sestru ili tetku sa PCOS-om.

Šta uzrokuje Sindrom policističnih jajnika-PCOS?

Tačan uzrok nastanka PCOS-a  je nepoznat; vjeruje se da hormonska neravnoteža i genetika igraju krucijalnu  ulogu u nastanku PCOS-a. Porodična anamneza značajno povećava rizik obolijevanja; žene koje imaju bližeg srodnika koji boluje od PCOS, imaju veći rizik od obolijevanja.

U osnovi ovog  poremećaja je disfunkcija jajnika, što uzrokuje hormonsku neravnotežu. Jednom mjesečno, jajnici formiraju strukturu zvanu “tercijarni – veliki folikul”, koji  u vrijeme ovulacije pukne i oslobađa jajnu stanicu. Međutim, kod žena s PCOS-om, jajnik čini mnogo malih folikula, umjesto jednog velikog, i zbog toga dolazi do poremećaja nivoa hormona i vremena ovulacije. Takvi jajnici  proizvode višak muškog spolnog hormona testosterona, a razine spolnih ženskih hormona estrogena i progesterona su poremećene.

Većina stručnjaka smatra da nekoliko faktora, uključujući genetiku, igra ulogu:

 • Visok nivo androgena. Androgeni se ponekad nazivaju “muški hormoni”, iako sve žene proizvode male količine androgena. Androgeni kontroliraju razvoj muških osobina, kao što je ćelavost muškog uzorka. Žene sa PCOS-om imaju više androgena nego normalno. Nivo androgena viši od normalnog kod žena može spriječiti jajnike u oslobađanju jajne stanice (ovulacije) tokom svakog menstrualnog ciklusa i može uzrokovati dodatni rast kose i akne, dva znaka PCOS-a.
 • Visok nivo insulina. Inzulin je hormon koji kontroliše kako se hrana koju jedete pretvara u energiju. Inzulinska rezistencija je kada tjelesne stanice ne reagiraju normalno na inzulin. Kao rezultat, nivo inzulina u krvi postaje veći od normalnog. Mnoge žene sa PCOS-om imaju insulinsku rezistenciju, posebno one koje imaju prekomjernu težinu ili gojaznost, imaju nezdrave navike u ishrani, nemaju dovoljno fizičke aktivnosti i imaju porodičnu istoriju dijabetesa (obično dijabetes tipa 2). Vremenom, insulinska rezistencija može dovesti do dijabetesa tipa 2. Inzulinska rezistencija je poremećaj koji se također  javlja u sklopu sindroma PCOS, manifestuje se povećanim nivoom inzulina u krvi što može voditi do dodatnog  povećanja nivoa testosterona.

Koji su simptomi Sindrom policističnih jajnika – PCOS-a?

Simptomi PCOS obično se počinju primjećivati nakon što žena prvi put  dobije menstuaciju. Vrsta i težina simptoma variraju od osobe do osobe. Najčešće obilježje PCOS-a su nepravilni menstrualni ciklusi. Žene sa PCOS imaju  manje od 8 menstruacija  godišnje,  tj. menstruacije se pojavljuju svakih 35 + dana.

Budući da je PCOS obilježen smanjenjem ženskih spolnih hormona, a povećanjem muških polnih hormona, ovo stanje može uzrokovati da žene razviju određena muška obilježja kao što su: višak kose na licu, prsima, trbuhu, prstima, smanjenje grudi, dublji glas kao i gubitak kose.

Većina pacijentica su prekomjerne tjelesne težine i teško gube na težini; akne i masna koža lica su takođe česti simptomi  PCOS, što je posljedica inzulinske rezistencije.

Kod žena sa PCOS-om može doći do razvoja zdravstvenih komplikacija kao što su : dijabetes (visoka razina šećera u krvi), visoka razina holesterola u krvi, hipertenzija (povišeni krvni pritisak) i sleep apnea tj.  poremećaj spavanja kod kojeg dolazi do kratkotrajnog prestanka  disanja tokom spavanja. Smatra se da ovi zdravstveni problemi nastaju kao posljedica povećane tjelesne težine kod žena s PCOS-om.

Tako najčešći simptoma PCOS-a su :

 • Nepravilan menstrualni ciklus. Žene sa PCOS-om mogu izostati ili imati manje menstruacije (manje od osam u godini). Ili, menstruacije mogu doći svakih 21 dan ili češće. Neke žene sa PCOS-om prestaju da imaju menstruaciju.
 • Previše dlačica na licu, bradi ili dijelovima tijela gdje muškarci obično imaju kosu. To se zove “hirzutizam”. Hirzutizam pogađa do 70% žena sa PCOS-om.
 • Akne na licu, grudima i gornjem dijelu leđa
 • Stanje kose ili gubitak kose na vlasištu; ćelavost muškog uzorka
 • Povećanje težine ili poteškoće u gubitku težine
 • Potamnjenje kože, posebno duž vratnih nabora, u preponama i ispod grudi
 • Oznake na koži, koje su mali višak kože u predjelu pazuha ili vrata

Hoće li moji simptomi PCOS-a nestati u menopauzi?

Da i ne. PCOS utiče na mnoge sisteme u tijelu. Mnoge žene sa PCOS-om smatraju da njihovi menstrualni ciklusi postaju redovniji kako se približavaju menopauzi. Međutim, njihov hormonski disbalans PCOS-a se ne mijenja s godinama, tako da mogu i dalje imati simptome PCOS-a.

Također, rizici od zdravstvenih problema povezanih s PCOS-om, kao što su dijabetes, moždani udar i srčani udar, rastu s godinama. Ovi rizici mogu biti veći kod žena sa PCOS-om od onih bez.

Kako se dijagnosticira PCOS?

Postavljenje dijagnoze PCOS je složen proces  u koji su uključeni različiti pregledi i testovi.

Ne postoji jedinstveni test za dijagnosticiranje PCOS-a. Kako bi pomogao u dijagnosticiranju PCOS-a i isključio druge uzroke vaših simptoma, vaš ljekar može razgovarati s vama o vašoj medicinskoj povijesti i obaviti fizički pregled i različite testove:

 • Fizički pregled. Vaš ljekar će vam izmjeriti krvni pritisak, indeks telesne mase (BMI) i veličinu struka. Također će pogledati vašu kožu u potrazi za dodatnim dlačicama na licu, grudima ili leđima, aknama ili promjeni boje kože. Vaš ljekar će vas pitati za eventualni gubitak kose ili znakove drugih zdravstvenih stanja (kao što je povećana štitna žlijezda).
 • Ginekološki pregled. Vaš ljekar može uraditi pregled karlice za znakove viška muških hormona (na primjer, uvećani klitoris) i provjeriti da li su vam jajnici uvećani ili natečeni.
 • Vaginalni ultrazvuk . Ovaj test koristi zvučne valove za pregled vaših jajnika na ciste i provjeru endometrijuma (sluznice materice ili materice).
 • Testovi – nalazi polni hormona Testovi provjeravaju nivoe vaših androgenih hormona, koji se ponekad nazivaju “muški hormoni”. Vaš ljekar će također provjeriti ima li drugih hormona povezanih s drugim uobičajenim zdravstvenim problemima koji se mogu zamijeniti sa PCOS-om, kao što je bolest štitne žlijezde. Vaš ljekar može također da testira nivoe holesterola i da vas testira na dijabetes.
 • Kada se isključi druga stanja, može vam se dijagnosticirati PCOS ako imate najmanje dva od sljedećih simptoma:
  • Neredovne menstruacije, uključujući menstruacije koje dolaze prečesto, nedovoljno često ili nikako

Znakovi da imate visok nivo androgena:

 • Dodatni rast dlaka na licu, bradi i tijelu (hirzutizam)
 • Akne
 • Stanjivanje kose na glavi
 • Nivo androgena u krvi viši od normalnog
 • Višestruke ciste na jednom ili oba jajnika

Znaći u cilju postavljanja dijagnoze PCOS neophodno je uraditi detaljan pregled sa posebnim osvrtom na  medicinsku istoriju u cilju dobijanja informacija o mensturaciji, porodima, abortusima i drugim ginekološkim informacijama. Potrebno je uraditi testove i  analizu krvi i hormona te obaviti ultrazvučni pregled genitalnih organa. Uobičajeno se provode  testovi za mjerenje razine spolnih hormona, kao i testovi funkcije štitnjače, mjerenje razine šećera u krvi, testovi za mjerenje razine lipida  u krvi. Vaginalni ultrazvuk omogućuje stvaranje slika  reproduktivnih organa tj. izgleda, veličine i građe jajnika.

Da li i dalje možete zatrudnjeti ako imate PCOS?

Da. Ako imate PCOS, ne znači da ne možete zatrudnjeti. PCOS je jedan od najčešćih, ali izlječivih uzroka neplodnosti kod žena. Kod žena sa PCOS-om, hormonska neravnoteža ometa rast i oslobađanje jajnih ćelija iz jajnika (ovulacija). Ako nemate ovulaciju, ne možete zatrudnjeti.

Da li je PCOS povezan sa drugim zdravstvenim problemima?

Da, studije su otkrile veze između PCOS-a i drugih zdravstvenih problema, uključujući:

 • Više od polovine žena sa PCOS-om imat će dijabetes ili predijabetes (netoleranciju na glukozu) prije 40. godine. Saznajte više o dijabetesu na našoj stranici Dijabetes.
 • Visok krvni pritisak. Žene sa PCOS-om su pod većim rizikom od visokog krvnog pritiska u poređenju sa ženama istih godina bez PCOS-a. Visok krvni pritisak je vodeći uzrok srčanih bolesti i moždanog udara. Saznajte više o srčanim bolestima i moždanom udaru.
 • Nezdrav holesterol. Žene sa PCOS-om često imaju viši nivo LDL (lošeg) holesterola i nizak nivo HDL (dobrog) holesterola. Visok holesterol povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
 • Apneja u snu. To je kada trenutna i ponovljena zaustavljanja disanja prekidaju san. Mnoge žene sa PCOS-om imaju prekomjernu težinu ili gojaznost, što može uzrokovati apneju u snu. Apneja u snu povećava rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.
 • Depresija i anksioznost. Depresija i anksioznost su česte među ženama sa PCOS-om.
 • Rak endometrijuma. Problemi s ovulacijom, gojaznost, otpornost na inzulin i dijabetes (svi uobičajeni kod žena sa PCOS) povećavaju rizik od razvoja raka endometrijuma (sluzokože materice ili materice).

Naučnici ne znaju da li PCOS uzrokuje neke od ovih problema, da li ovi problemi uzrokuju PCOS ili postoje li druga stanja koja uzrokuju PCOS i druge zdravstvene probleme.

Kako se liječi PCOS?

Liječenje PCOSa  se bazira na simptomatskoj terapiji pojedinačnih simptoma koji se javljaju u sklopu sindroma i prevenciji komplikacija. Definitivnog lijeka za PCOS nema. Način  liječenje će varirati od žene do žene, zavisno o specifičnim simptomima.

Zdrava prehrana i redovita tjelovježba  preporučuju se za sve žene s PCOS-om, osobito za one koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu. To može pomoći u reguliranju menstrualnog ciklusa i snižavanju razine glukoze u krvi. Smatra se ako žena izgubi 5 do 10 % svoje težine, u 70 % slučajeva menstruacioni ciklus će se normalizovati.

Kontracepcijske pilule su glavni tretman za PCOS. One mogu poboljšati mnoge simptome PCOSa, poput nepravilnih menstruacija, akni i dlaka na licu. Kontracepcijske pilule također štite žene od zdravstvenih komplikacija kao što je rak maternice.

Antiandrogeni su lijekovi koji smanjuju razine muških hormona. To može pomoći zaustaviti prekomjerni rast dlaka na licu  i smanjiti akne.

Progesteron  može  regulirati menstruacije, ali samo ako se uzima redovno. Također smanjuje rizik od raka maternice.

Metformin je lijek koji pomaže u regulaciji menstruacije tako što snižava koncentraciju inzulina u krvi, a posljedično snižava i proizvodnju testosterona u jajnicima. Kod žena s dijabetesom, ovaj lijek pomaže u održavanju normalnog šećera u krvi.

Koje korake možete poduzeti sami da poboljšate simptome PCOS-a?

 • Gubitak težine. Zdrave prehrambene navike i redovna fizička aktivnost mogu pomoći u ublažavanju simptoma povezanih sa PCOS-om. Gubitak težine može pomoći u snižavanju nivoa glukoze u krvi, poboljšanju načina na koji vaše tijelo koristi inzulin i pomoći vašim hormonima da dostignu normalne nivoe. Čak i gubitak od 10% tjelesne težine može pomoći da vaš menstrualni ciklus bude redovniji i poboljšati vaše šanse za trudnoću.
 • Uklanjanje dlačica. Možete isprobati kreme za uklanjanje dlačica na licu, lasersko uklanjanje dlaka ili elektrolizu za uklanjanje viška dlačica. Kreme i proizvode za uklanjanje dlaka možete pronaći u ljekarnama. Procedure poput laserskog uklanjanja dlaka ili elektrolize mora obaviti ljekar i možda ih ne pokriva zdravstveno osiguranje.
 • Usporavanje rasta dlaka. Tretman kože na recept (eflornitin HCl krema) može pomoći u usporavanju rasta nove dlake na neželjenim mjestima.

Koje su mogućnosti liječenja PCOS-a ako želite zatrudnjeti?

Imate nekoliko opcija da povećate svoje šanse da zatrudnite ako imate PCOS:

 • Gubitak težine. Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu ili gojaznost, gubitak težine zdravom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću može vam pomoći da vaš menstrualni ciklus bude redovitiji i poboljšati vašu plodnost.
 • Nakon što isključi druge uzroke neplodnosti kod vas i vašeg partnera, vaš liječnik može propisati lijekove koji će vam pomoći u stimulaciji ovulacije, kao što je klomifen.
 • Van tjelesna oplodnja (IVF). IVF može biti opcija ako lijek ne djeluje. Kod IVF-a, vaša jajna ćelija se oplođuje spermom vašeg partnera u laboratoriji, a zatim se stavlja u vašu matericu da se implantira i razvije. U poređenju sa samim lijekovima, IVF ima veću stopu trudnoće i bolju kontrolu nad rizikom od blizanaca i trojki (dopuštajući vašem ljekaru da prenese jednu oplođenu jajnu stanicu u vašu matericu).
 • Operacija – Driling je također opcija, obično samo ako druge opcije ne djeluju. Spoljna ljuska (nazvana korteks) jajnika je zadebljana kod žena sa PCOS-om i smatra se da igra ulogu u sprečavanju spontane ovulacije. Bušenje jajnika je operacija u kojoj doktor napravi nekoliko rupa na površini vašeg jajnika pomoću lasera ili fine igle zagrijane strujom. Operacija obično vraća ovulaciju, ali samo za 6 do 8 mjeseci.

Kako PCOS utiče na trudnoću?

PCOS može uzrokovati probleme tokom trudnoće za vas i vašu bebu. Žene sa PCOS-om imaju veće stope:

 • Pobačaj
 • Gestacijski dijabetes
 • Preeklampsija
 • Carski rez (Carski rez)

Vaša beba također ima veći rizik da bude teška i velika (makrosomija) .

Koja su najnovija istraživanja o PCOS-u?

Istraživači nastavljaju tragati za novim načinima liječenja PCOS-a. Neke trenutne studije se fokusiraju na:

 • Genetika i PCOS
 • Izloženost životne sredine i rizik od PCOS-a
 • Etničke i rasne razlike u simptomima PCOS-a
 • Lijekovi i suplementi za ponovno pokretanje ovulacije
 • Gojaznost i njena veza sa PCOS-om

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?