Search

8. sedmica

Još 32 sedmica!

Vaša beba je veličine maline, i svakog dana raste po 1 milimetar!

Trudni ste već dva mjeseca. Iako se vjerovatno još ne vidi da ste trudni, sigurno je da osjećate da ste u drugom stanju! U ovoj sedmici trudnoće, beba više nema rep, a među njenim prstima na rukama i nogama se nalazi samo malo plovne kožice. Nemojte se iznenaditi ako na ultrazvuku ove sedmice vidite kako beba pokreće ruke i noge iako to još uvijek ne možete osjetiti.

Bebini receptori ukusa se sada formiraju, pripremajući se za prve obroke. Bebine ruke, noge, prsti na rukama i nogama postaju sve definisaniji, a beba je manje sklupčana, tako da možete vidjeti kako se mrda. Sada ima prepoznatljivi nos i gornju usnu, kao i kapke i uši. Mnogo toga se dešava!

Možda ćete imati svoj prvi prenatalni pregled u ovoj sedmici. Tokom ovog pregleda, ljekar će provjeriti i Vaše zdravstveno stanje. Vaša krv će biti testirana na hepatitis B, polno prenosive bolesti, HIV i imunitete na određene patogene. Vaši nivoi hormona i nivoi crvenih i bijelih krvnih zrnaca također će biti provjereni kako biste bili sigurni da su normalni. Vaš ljekar će htjeti znati koja je Vaša krvna grupa i da li je Rh pozitivna ili negativna – ako ste negativni, a beba pozitivna, trebat će Vam lijekovi za sprječavanje komplikacija. Može Vam biti uzet bris sa grlića materice za Papa test kako bi se provjerilo ima li infekcija i abnormalnosti. Vaš urin će biti testiran na znakove mokraćne infekcije, a proteine ​​u urinu ćete morati provjeravati tokom cijele trudnoće ako imate rizik od nastanka preeklampsije.

Simptomi 8. sedmice trudnoće

Mnoštvo je simptoma koje možete iskusiti u ovoj sedmici, a moguće da ste ih već ranije imali. Oni su:

  • osjetljive, bolne grudi
  • umor
  • mučnina
  • izošteno čulo mirisa
  • grčevi u stomaku
  • zatvor
  • čudni snovi
  • tačkasto krvarenje.

Podsjetnici za 8. sedmicu trudnoće

Kako imate veći rizik da dobijete mokraćnu infekciju tokom trudnoće, mokrite kad god osjetite potrebu, potpuno ispraznite mjehur i pažljivo se obrišite kako biste spriječili infekciju.

Svakodnevna šetnja od 30 minuta je odlična vježba i pomaže u ublažavanju drugih simptoma trudnoće. Nažalost, ako imate tamne mrlje na koži, odnosno promjene na koži kao što su kloazma ili melazma, izlaganje suncu ih može pogoršati. Zato stavljajte kremu sa zaštitnim faktorom 30+ svaki dan i nosite šešir kako biste zaštitili svoju kožu i spriječili pogoršanje mrlja.

Budući da vam se povećala zapremina krvi, mogu Vam se početi javljati glavobolje. Odmarajte se i pijte više vode, a ako to ne pomogne, posavjetujte se sa ljekarom o  uzimanju acetaminofena koji je bezbjedniji tokom trudnoće od aspirina ili ibuprofena.

Pored osjećaja mučnine, u narednih nekoliko sedmica možete imati i nalete velikog apetita – iskoristite vrijeme kada osjećate glad da jedete hranljivu, zdravu hranu koja će Vam biti odvratna kada se mučnina ponovo pojavi.

Zanimljivosti

Vaša beba je sada veličine maline. Materica Vam se širi i moguće je da se to vidi po Vašem stomaku, ali možda se još uvijek ne vidi. Vjerovatnije je da će se vidjeti ako nosite blizance.

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

autor : Fatima Suleiman

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?