Search
Home » Trudnoća » Opstipcija (zatvor stolice ) i trudnoća

Opstipcija (zatvor stolice ) i trudnoća

Šta je opstipacija (zatvor stolice) ?

Zatvor stolice je čest problem zbog kojeg je otežano pražnjenje crijeva, a vaša stolica je obično u tim slučajevima tvrda, mala, teško izlazi i imate stolicu manje od tri puta sedmično. Opstipaciju najčešće mogu uzrokovati loša ishrana, bolesti probavnog sistema, trudnoća i nuspojave nekih lijekova.

Zbog čega se javlja opstipacija (zatvor stolice) u trudnoći ?

Opstipacija je problem sa kojim se suočava skoro polovina žena tokom trudnoće. Ovu pojavu stručnjaci najčešće objašnjavaju kao posljedicu hormonalnih promjena u prvim mjesecima trudnoće, a kasnije kao rezultat povećanja maternice, koja vrši pritisak na crijeva i otežava njihov rad. Ipak, ne smije se zaboraviti ni faktor ishrane, koji itekako doprinosi porastu broja trudnica koje imaju ovaj problem.

Šta mogu uraditi da se riješim zatvora tj. opstipacije ?
 • Jedite hranu koja je bogata vlaknima, kao što su voće, povrće, sok od suhe šljive i žitarice.
 • Pijte dosta vode i drugih tečnosti.
 • Kada osjetite potrebu da odete u toalet, otiđite, ne trpite.

Ništa ne može da uspori probavu kao naša lijenost, to jest neaktivnost i nekontrolisanost u konzumiranju hrane. Poznato je da većina žena „daje sebi oduška“ kada je u pitanju ishrana tokom trudnoće, uglavnom zato što ne želi da im „beba gladuje“. Ali, rijetko se zapitamo da li je našim bebama zaista potrebna tolika količina hrane, slatkiša, masti, aditiva, gaziranih napitaka. Ove namirnice ne samo da nisu korisne za bebin razvoj, već su i izuzetno štetne, a takođe su jedan od glavnih uzročnika opstipacije.

Kad se trebam li javiti ljekaru?

Otiđite ljekaru ukoliko:

 • nemate stolicu nekoliko dana,
 • imate nadutost, bolno napinjanje i osjećaj punoće i pritiska u rektumu,
 • imate i druge simptome (npr. analno krvarenje, slabost, gubitak težine ili visoku temperaturu).
Kako se liječi zatvor?

To zavisi od uzroka. Prvo će vam ljekar preporučiti da probate sa ishranom koja ima dosta vlakana i da pijete više vode. Ako to ne pomogne, ljekar vam može predložiti sljedeće:

 • Da uzimate lijekove (laksative).
 • Neki lijekovi mogu uzrokovati opstipaciju, tako da je preporuka prestati/promijeniti lijekove koje koristite.(npr.neki preparti željeza )
 • Da se uradi klistir – to je tretman pri kojem medicinska sestra ubrizgava vodu (otopinu) u anus i na taj način dolazi do pražnjenja crijeva.

Kako se liječi zatvor – opstipacija u trudnoći ?

Prva preporuka je da probate sa ishranom koja ima dosta vlakana i da pijete više vode.

Kod pojave zatvora, posezanje za laksativima je prvo što nam pada na pamet. Međutim, upotreba laksativa, bilo da su sintetičkog ili prirodnog porijekla svakako ne predstavlja dugotrajno rješenje kada je u pitanju opstipacija u trudnoći.

Koje preglede, eventualno, treba uraditi kod opstipacije (zatvora) ?

Vaš ljekar će odlučiti koje preglede treba obaviti na osnovu vaših godina, simptoma i individualnog stanja. Ovo su najčešće vrste pregleda pomoću kojih se otkriva uzrok zatvora:

 • Rektalni pregled – Ljekar pregleda vanjski dio anusa i prstom opipa unutrašnjost otvora.
 • Sigmoidoskopija ili kolonoskopija – Tokom ovih pregleda ljekar pomoću tanke cijevi na kojoj se nalazi kamera može pogledati unutrašnjost crijeva da bi pokušao otkriti uzrok zatvora. Tokom ovog pregleda ljekar može uzeti uzorke tkiva (biopsija) koje će pogledati pod mikroskopom.
 • MRI magnetna rezonanca trbuha – Pomoću ovog pregleda se dobiju slike iz unutrašnjosti tijela.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?