Search
Home » Neplodnost » Neplodnost kod žena

Neplodnost kod žena

Neplodnost kod žena – simptomi

Najčešći razlozi koji su uzrok neplodnosti kod žena su:

Problemi s ovulacijom. Kod nekih žena ovulacija nije redovna ili je uopšte nema.Ovulacija je hormonalni proces tokom menstruacijskog ciklusa kada jajnik ispušta zrelu jajnu stanicu.Da bi se trudnoća ostvarila, neophodno je da spermiji oplodi zrelu jajnu stanicu koja zatim putuje od jajnika kroz jajovod u matericu. Žene imaju najveću šansu da zatrudne ako imaju seksualni odnos 1 do 2 dana prije ovulacije ili na dan ovulacije.
Problemi s maternicom ili jajovodima – Operacije ili predhodne infekcije mogu izazvati promjene u građi i funkciji materice i jajovoda ,koje mogu biti uzrok neplodnosti kod žena.

Endometrioza – Endometrioza je stanje koje uzrokuje bol u donjem dijelu trbuha. Bol se najčešće javlja neposredno prije menstruacije i traje tokom menstruacije.Endometrioza također može biti uzrok neplodnosti kod žena .
Starosna dob – može biti otežavajući faktor,žene između 35 pa do 40 godine, sam proces ostvarivanja trudnoće je znatno teži i duži .

Koje pretrage treba uraditi žena ?

Prilkom pretraga kod žena liječnik će vam prvo postaviti pitanja o eventualnim zdravstvenim problemima , mjesečnim ciklusima i seksualnim odnosima. Takođe će napraviti detaljan pregled.

Dodatni testovi za žene obuhvataju :

Testiranje krvi – provjeriti nivo ženskih hormona. Abnormalna razina hormona može uticati na ostvarivanje trudnoće. Prilikom testiranje krvi također se može utvrditi da li postoje genetske promjene koji mogu uticati na ostvarivanje trudnoće.
Ovulacijski testovi – Različiti testovi se mogu koristiti za provjeri da li žena ovulira. Ovulacija je je otpuštanje zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu u kojem se događa njena oplodnja najkvalitetnijim spermijem,što znaci da je sam proces ovulacije neophodan za ostvarivanje trudnoće.
Pregledi maternice i jajovoda – Promjnene na jajovodima i maternicom mogu biti razlog neplodnosti. Ovi pregledi uključuju:

–Ultrazvuk ili rendgenski (HSG) pregled stvaraju slike u unutrašnjosti tijela tj materice i jajovoda. Oni mogu ukazati na nepravilno oblikovanu maternicu, začepljenje jajovoda (što se može dovesti u vezu s predhodnom infekcijama ili operacijama) i druge probleme koje mogu uzrokovati neplodnost.

histeroskopija je zahvat koji omogućuje detaljan pregled unutrašnjosti maternice. Izvodi se histeroskopom na koji je priključena videokamera koji kroz vrat maternice ulazi materničnu šupljinu i na taj način se detaljno pregeleda unutašnjost materice.Histeroskopija može biti dijagnostička ili terapeutska tj.ako unutrašnjosti materice nalazi polip ili prgreda (septum) tokom histreroskopije se mogu navedene promjene ukloniti.

Može li žena nešto sama učiniti?

Ako imate prekomjernu težinu, mršavljenje može vam pomoći da zatrudnite. Gubitak kilograma također vam može pomoći kada zatrudnite i da imate zdravu trudnoću.

Također postoje suplimenti – vitamini i minerali  koje žena može koristiti koji mogu doprinjeti normalnoj menstruaciji, normalnom razvoju jajnih stanica i poboljšati reproduktivnost-plodnost žene.

Koji su tretmani dostupni u liječenju neplodnost ?

Žene koje imaju problema sa ostvarivanjem trudnoće mogu imati za jedan ili više načina u liječenju neplodnosti a to zavisi od odluke vas i vašeg liječnika.Prilikom te odluke o izboru načina liječenja moraju se uzeti u obzir sve medicinske i socijalne činjenice.Trebate također razgovarati sa svojim liječnikom o prednostima i nedostacima različitih tretmana. Da biste odabrali pravi način liječenja, treba obratit pažnju na slijedeće: Postotak uspješenosti određenog načina liječenja,troškovi liječenja – neki tretmani koštaju mnogo novca, dužina trajanja tretman-neke tretmane je potrebno više puta izvesti kako bi dobili pozitivan ishod.

Načini liječenja neplodnosti kod žena obuhvataju:

Kod žena koje nemaju ovulacije ili je neredevna ovulacija preporuka je stimulacija ovulacije klomifenom i femara (Clomid, Serophene).Liječnici detaljno objasne način kako i kada uzimati ovaj lijek,također će vam reći kada trebate imati seksualni odnos kako bi tretman imao najbolju šansu za uspijeh. Ako ovaj tretman ne djeluje nakon nekoliko mjeseci, liječnik će vam preporučiti druge tretmane za stimulaciju ovulacije.

Kod žena koje nemaju ovulacije ili je neredovna ovulacija postoji Hormonska stimulacija ovulacije – Često se preporučuje hormonska stimulacija ako žena ne zatrudni s klomifenom. Ovaj tretman sastoji se od toga da žene uz detaljnu upute liječnika sama sebi ubrizgava određenu količinu hormona i tokom određenog vremena dok se postigne ovulacija.

Inseminacija – Za ovaj tretman doktor ubrizga određenu količinu sperme izravno u maternicu. To se radi neposredno prije ovulacije i na taj način liječnik poveča šansu da dođe do oplodnje tj trudnoće.Kod nekih žena ovaj tretman kombinira sa tretmanima stimulacije ovulacije s klomifenom ili hormonima kako bi se povećala uspješnost.

In vitro oplodnja -vantjelesna oplodnja, koja se naziva i “IVF” – IVF je postupak koji se obično izvodi ako drugi tretmani nisu djelovali. Tretman IVF se sastoji od toga da :

Žena nekoliko sedmica prije tretmana ubrizgava sebi hormonalne inekcije koji djeluju na stimulaciju ovulacije tj djeluje na jajnik na proizvodnju jajnih stanica.Neposredno prije ovulacije liječnik tankom iglom iz jajnika izvadi jajne ćelije koje se se stavljaju u epruvetu sa spermom kako bi sperma mogla oploditi jedno ili više jajanih ćelija..

Nakon 2 do 5 dana oplođeno jaje ili jaja se vrate u maternicu žene,u nadi da će se jedno od opođenih jajnih ćelija pričvrstiti na maternicu i prerasti u trudnoću.

IVF se obično radi kod:

Kod žena kojima nedostaju ili su neprohodni jajovodi,

Kad muški partneri imaju malo sperme

Kad su ostali tretmani bili bezuspješni

Kako ću znati da li sam trudna poslije tretmana?

Vaš liječnika će napraviti pretrage nakon određenog vremena da bi provjerio uspješnost tretmana. Ovi pretrage mogu uključivati krvne pretrage tj odrediti bHCG i ultrazvuk.

Da li su tretmani uvijek djelotvorni ?

Ne. Tretmani ne pomažu uvijek ženi da zatrudni. Isti tretman može biti djelotvoran za jednu ženu, ali ne i za drugu.Često je potrebno neki tretman ponoviti više puta da bi se došlo do trudnoće

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?