Search
Home » Neplodnost » Neplodnost kod muškaraca

Neplodnost kod muškaraca

Neplodnost kod muškaraca – simptomi

Neplodnost je definirana kao nemogućnost para da ostvari trudnoću nakon jedne godine nezaštićenih spolnih odnosa. U prosjeku, oko 15 % parova su neplodni.

Plodnost para ovisi o više razloga; otprilike 20 % uzroka  neplodnosti otpada na  muškarce; kod 40 % slučajeva uzrok je u  ženskim faktorima; kod 25 % slučajeva problem je u oba partnera, a kod  15% slučajeva se ne može odrediti uzrok neplodnosti.

Kada se liječi neplodnost, kod muškog i ženskog partnera se provede detaljno ispitivanje i testiranje  kako bi se utvrdio uzrok neplodnosti, te poslije, s obzirom na uzrok neplodnosti- odabire način liječenja.

Uzroci neplodnosti kod muškaraca

Plodnost kod muškaraca zahtijeva normalno funkcioniranje hipotalamusa i hipofize (žlijezda koje stvaraju muške hormone u mozgu) i testisa. Stoga različiti razlozi mogu dovesti do neplodnosti.

  • 2 do 5 % slučajeva neplodnosti kod muškaraca je zbog faktora koji utiču na hipofizu ili hipotalamus – djelovi mozga-tada kod muškarca izostaje proizvodnja sperme.
  • Otprilike 5% nastaje zbog problema prolaska sperme od testisa kroz penis tokom ejakulacije; to je najčešće povezano sa prethodnom infekcijom .
  • Čak 65 do 80% slučajeva nastaje zbog problema u testisima gdje je došlo do oštećenja u proizvodnji sperme (od čega je otprilike 10% povezano s nedostatkom hormona testosterona koji je neophodan za proizvodnju).
  • Otprilike 10 do 20% muškaraca s neplodnošću nema prepoznat uzrok ili abnormalnost, čak i nakon opsežne liječničke procjene.

Može li muškarac nešto uraditi ?

Promjenom stila života redovito vježbanje i zdrava ishrana može bitno uticati na kvalitet i količinu sperme.Također postizanje optimalne tjelesne težine, smanjenje unos alkohola, konzumiranja duhanskih proizvoda i reduciranje stresa bitno utiče na plodnost muškarca.

Postoje vitamini i minerali  poboljšavaju kvalitet i količinu sperme.Ovi suplimenti kad se koriste određeni vremenski period ( 3 mjeseca ) značajno poboljšavaju sve parametre u spermi neophodne za uspješno začeće i trudnoću : pokretljivost,morfologiju, broj i količinu sperme.

Ukoliko se ispostavi da prilagodbe u stilu života i suplimenti nisu riješile problem neplodnosti, potrebno je nastaviti sa daljim pretragama uzroka neplodnosti i liječenjem.

Liječenje muške neplodnosti

Liječenje muške neplodnosti ovisi o uzroku neplodnosti. Za liječenje je obično potrebno nekoliko mjeseci do čak godina liječenja. U liječenju se često uključuju oba partnera.

Mnoge nutritivne terapije su pokazale da se koncentracija i pokretljivost sperme može pojačati uzimanjem L-karnitina, L-arginina, cinka, selena i vitamina B12. Dokazalo se da su antioksidansi kao što su vitamin C, vitamin E, glutation i koenzim Q10 korisni u liječenju muške neplodnosti. Korištenje antioksidanasa je povezana sa statistički značajnim povećanjem broja trudnoća .

Adekvatan  unos mikronutrijenata je važan za parove koji pokušavaju da formiraju porodicu. Ovo će povećati vjerovatnoću uspješne trudnoće. Redovan unos suplemenata bogatih antioksidansima (na primjer, fertilsan® ili amitamin®) se preporučuje muškarcima. Žene takođe treba da obezbijede dovoljan unos folne kiseline i vitamina kako bi poboljšale izglede za plodnost i pomogle zdravom razvoju fetusa.

U malom postotku slučajeva (2 do 5%) muška neplodnost nastaje zbog problema u hipotalamusu i hipofizi (dijelovima mozga koji reguliraju proizvodnju muških hormona). Muškarcima s ovom vrstom neplodnosti liječenje se provodi sa hormonima, da bi se potakla proizvodnja sperme u testisima. Hormoni koji se koriste prilikom liječenja su:  ljudski korionski gonadotropin (hCG), često u kombinaciji s rekombinantnim ljudskim folikul-stimulirajućim hormonom (rhFSH). Liječenje hCG-om sa ili bez rhFSH često se naziva liječenjem gonadotropinom.

Liječenje gonadotropinom – Liječenje gonadotropinom započinje injekcijama hCG tri puta sedmično u trajanju do šest mjeseci. Testira se krv da se prate razine testosterona u krvi i prilagodi doza lijeka,ako je potrebno. Ako se spermatozoidi ne pojave u spermi nakon šest mjeseci liječenja, mogu se dodati injekcije rhFSH. Stopa uspješnosti ove terapije je visoka, jer većina muškaraca s neplodnošću, zbog hipotalamičkih ili hipofiznih uzroka, na kraju proizvede spermu u ejakulatu. Uobičajeno je ovo liječenje provesti od 1 do 2 godine da bi se postigao normalan ejakulat sa normalnim brojem i građom spermatozoida .

Varikokela – proširenje vena  u skrotumu. Mnogi muškarci s varikokelom imaju mali broj spermija ili nenormalnu morfologiju (oblik) sperme. Razlog zbog kojeg varikokela utiče na proizvodnju i oblik sperme može biti povezan s većom temperaturom u testisima, u kojima se nalaze varikokele.

Varikokele se mogu liječiti hirurškim putem, međutim hirurgija ne poboljšava uvijek plodnost i ne prepručuje se svim muškarcima osim ako je varikokela velika -koja se lako može osjetiti pod rukom.

Ukoliko se varikokela ne može liječiti iz nekog razloga ili operacijom varikokele se nije postigao bolji nalaz sperme, par se može odlučiti za potpomognutu oplodnju i to IVF ili intracitoplazmatsku injekciju sperme (ICSI).

Muškarci koji imaju začepljenje kanala kroz koje prolazi sperma iz testisa prilikom ejakulacije, tako da sperma ne može izaći, mogu se podvrgnuti operaciji. Ako operacijom začepljenje nije moguće ispraviti ili je pokušaj bio neuspješan, druga je mogućnost  vantjelesna oplodnja, pomoću koje se  sperma direktno uzme iz testisa.

Vazektomija je namjerna operativna blokada koja se koristi kao vid kontracepcije. Vazektomije se mogu poništiti u 85 % slučajeva; više od 50 % parova može postići trudnoću nakon ukidanja vazektomije. Međutim, što je više vremena prošlo od vazektomije, to je manja šansa za vraćanje plodnosti.

Tretmani liječenja muške neplodnosti

Ako sperma nema spermija ili ima samo nekoliko normalnih spermija, često se onda odlučuje na  potpomognute vidove oplodnje. Ovi tretmani nude nadu neplodnim parovima kako bi mogli ostvariti trudnoću. Ovi tretmani su : Mikrodisekcijska – TESE, IVF ili ICSI.

Mikrodisekcijska – TESE  (mikro TESE operacije ) je operativni zahvat gdje se spermatoizidi uzimaju direktno iz tkiva testisa. Ova vrsta operacije se izvodi tokom procesa vantjelesne oplodnje IVF ili ICSI. Može se izvesti vremenski usklađeno s punkcijom jajnih ćelija na dan ovulacije u IVF ciklusu, tako da se svježi spermatozoidi injiciraju u jajnu stanicu bez prethodnog zamrzavanja. Ovaj pristup simultane tj. usklađene operacije mikro TESE/IVF ICSI procedure daje bolje izglede za postizanje začeća. Također, pronađeni kvalitetni spermatozoidi tokom mikro TESE operacije mogu se zamrznuti i pohraniti te koristiti u slijedećim pokušajima IVF/ICSI. Mikrodisekcijska – TESE (mikro TESE) se radi u sklopu postupka vantjelesne oplodnje, i to u slučaju ako muškarcu u ejakulatu potpuno nedostaju spermatozoidi ili su prisutni samo spermatozoidi loše kvalitete. Dakle, zahvaljujući ovoj tehnici, muškarci koji nemaju spermatozoida  u ejakulatu, mogu se ostvariti kao očevi. Ovaj tretman za muškarce nosi malo ili nimalo rizika, u rijetkim slučajevima može doći do krvarenja, oštećenja testisa i infekcije.

In vitro oplodnja – (IVF) je uobičajena tehnika vantjelesne oplodnje za različite probleme neplodnosti, uključujući začepljenje ženskih jajovoda, muške neplodnosti ili  neobjašnjive neplodnosti. Intracitoplazmatska injekcija sperme (ICSI) se obično preporučuje kod parova gdje muškarci imaju problem sa neplodnošću, jer se ovom tehnikom spermatozoid direktno ubrizga u jajnu ćeliju.

Stope uspjeha IVF-a ovise o brojnim faktorima , uključujući dob i zdravlje žene, kvalitetu muške sperme i jajnih ćelija kod žena, te u određenoj mjeri, iskustvu IVF klinike. Postotak uspješnosti IVF ciklusa koji su rezultirali živim rođenjem djeteta  je čak 40 % kod žena mlađih od 35 godina a samo 4 % kod žena starijih od 42 godine.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?