Search
Home » Trudnoća » Mučnine i povraćanje tokom trudnoće

Mučnine i povraćanje tokom trudnoće

Mučnina i povraćanje u trudnoći se obično  javljaju između 5. i 18. sedmice trudnoće. Čak 70 %  žena s normalnom trudnoćom ima određenu razinu mučnine, koja se javlja sa ili bez povraćanja. Stepen mučnine može varirati i mučnina se može javljati u različitim periodima trudnoće.

Šta se smatra „jutarnjom mučninom“ tokom trudnoće?

Jutarnja mučnina – izraz je koji se upotrebljava za opisivanje blage mučnine i povraćanja koji se javljaju tokom trudnoće. Iako se ove mučnine često nazivaju “jutarnja mučnina”, mnoge žene (80 %) osjećaju simptome mučnine tokom cijelog dana, pa čak i noću.

Kada počinju simptomi mučnine tokom trudnoće ?

Mučnina i povraćanje obično se javljaju u 5 do 6. sedmici trudnoće. Simptomi se obično pogoršavaju do 9. sedmice trudnoće, a nestaju do 16. ili 18. sedmice trudnoće. Međutim, mučnina i povraćanje se nekad mogu nastaviti i tokom trećeg trimestra i to  kod 15 do 20 % žena, a nekad  mogu da traju i do porođaja, i to kod  5 % žena.

Šta je hiperemesis gravidarum ?

Hyperemesis gravidarum – izraz je koji se koristi za opisivanje težeg oblika mučnine  koja se javlja tokom trudnoće. Žene s hiperemezom često povraćaju svaki dan i mogu izgubiti više od 5 % svoje tjelesne težine. U većini slučajeva žene s hiperemezom gravidarum postaju dehidrirane i mogu ostati bez vitamina i drugih hranjivih sastojaka. Hiperemesis gravidarum je stanje kod kojeg povraćate više puta tokom dana, gubite kilograme, ne možete konzumirati hranu i tekućine i obično zahtijeva hospitalizaciju i medikamentozno liječenje.

Šta izaziva jutarnju mučninu tokom trudnoće?

Uzrok pojave mučnine tokom trudnoće se ne zna. Postoji  nekoliko teorija, ali nijedna nije dokazana. Povećana razina hormona, usporen metabolizam, genetska predispozicija i psihološki faktori su neke od teorija.

Kod nekih trudnica se češće se javlja mučnina i povraćanje u trudnoći, i to :

kod trudnica koje su imale mučninu i povraćanje u prethodnoj trudnoći

● kod trudnica koje su imale  mučninu i povraćanje dok su uzimale kontracepcijske tablete ili imale menstrualne migrene

● neko u porodici (posebno sestre ili majka) su imale ove simptome u trudnoći
● trudnice koje su imale gastrointestinalne probleme  (tj. refluks, čir) prije trudnoće
● trudnice koje nose blizance, trojke ili  višestruke blizance

Kada se trebam obratiti ljekaru ako imam mučnine i povraćanja u trudnoći ?

Trudnice  s blagom do umjerenom mučninom i / ili povraćanjem, ne trebaju hitni  medicinski tretman, ali bi trebale obavijestiti svog ljekara o jutarnjim mučninama tokom redovnog pregleda. Trebate se javiti svom ljekaru ukoliko :

 • Povraćate više puta tokom dana i tako svaki dan ili ako u sadržaju vidite krv.
 • Ako  gubite kilograme zbog povraćanja, i to ako izgubite više od 5 kg u kratkom vremenskom razdoblju.
 • Imate bolove ili grčeve u trbuhu
 • Ako ste usljed povraćanja izgubili puno tečnosti “dehidrirali”. Znakovi dehidracije uključuju rijetko mokrenje, mokraću tamne boje i/ili pojavu vrtoglavice prilikom ustajanja.

Šta trudnica može uraditi ako ima simptome mučnine i povraćanja u trudnoći ?

Ako vaši simptomi nisu previše ozbiljni, evo nekoliko stvari koje možete isprobati da bi ste pokušali smanjiti simptome mučnine i povraćanja :

 • Jedite čim osjetite glad, ili čak i prije nego što ste gladni
 • Jedite često i jedite male obroke – najbolja hrana je ona koja ima puno proteina ili ugljičnih hidrata, ali malo masti. Dobar izbor su krekeri, hljeb i jogurt s niskim udjelom masti. Također bi trebalo da izbegavate začinjenu hranu.
 • Pijte limunadu ili sok od đumbira.
 • Miris svježeg limuna, nane ili naranče smanjuje mučninu.
 • Perite zube odmah nakon jela
 • Nemojte leći odmah nakon jela
 • Vitamine koje koristite tokom trudnoće uzimajte uz hranu ili prije spavanja, a ne ujutro
 • Izbegavajte stvari koje izazivaju mučnine – zagušljive prostorije, jake mirise, tople prostorije, glasnu muziku. Pokušajte ustanoviti da li vam neka hrana i piće  više prijaju od drugih i izbjegavajte hranu i pića zbog od kojih vam je muka. To je različito kod različitih ljudi.

Kako se liječi mučnina i povraćanje u trudnoći?

Liječenje može varirati od promjene načina prehrane i promjena stila života, do čak potrebe za jednom ili više vrsta lijekova. Najčešće treba isprobati nekoliko vrsta liječenja ili kombinaciju liječenja u periodu od nekoliko sedmica, prije nego što se pronađe ono što je najbolje za vas. Ponekad liječenje neće u potpunosti ukloniti  mučninu i povraćanje, nego učiniti simptome podnošljivim kako biste mogli jesti i piti, što je neophodno za normalan rast fetusa i fukcionisanje vašeg organizma. Ukoliko i ništa od navedenog ne djeluje,  srećom, simptomi mučnine i povraćanja se uglavnom povlače do sredine trudnoće.

Promjena načina ishrane i promjena stila života su sugestije koje smo naveli u prethodnom pitanju, to su one stvari koje trudnica može sama promijeniti u ishrani i navikama i prilagoditi sebi.

Koji se lijekovi koriste prilikom liječenja mučnine i povraćanja u trudnoći ?

Jedno malo istraživanje pokazalo je da je đumbir u prahu efikasan za smanjenje simptoma i učestalosti mučnine. Zato se  predlaže  upotreba đumbira za blagu mučninu i povraćanje. Antimetil tablete su dodatak prehrani u obliku filmom obloženih tableta. Sadrže standardizirani ekstrakt đumbira koji je 10 puta koncentriraniji od uobičajenog praha đumbira. Svaka tableta sadrži 10% gingerola, odnosno 50 mg standardiziranog suhog ekstrakta đumbira, što je ekvivalent količini 500 mg đumbira u prahu.

Ako povraćate sve što pojedete i popijete, možda ćete morati primati intravenske preparate tj. infuzione otopine.

Vitamin B6 i doksilamin – Dodaci vitamina B6 mogu umanjiti simptome blage do umjerene mučnine, ali obično ne pomažu kod povraćanja. Doksilamin je lijek koji može smanjiti povraćanje i može se kombinirati sa vitaminom B6.

Ostali lijekovi se obično koriste kod hiperemesis gravidarum i to u bolničkim uslovima.

Da li se jutarnja mučnina koja se javlja tokom trudnoće može prevenirati?

Ljekari preporučuju ženama koje planiraju trudnoću ili su trudne uzimanje multivitamina i to multivitamin koje sadrže 400 mikrograma folne kiseline. Uzimanje multivitamina prije trudnoće i u ranoj trudnoći može smanjiti mučninu i povraćanje. Multivitamini također pomažu i u spriječavanju nekih urođenih oštećenja.

Mogu li „jutarnje mučnine“ nauditi mojoj bebi?

Vjerovatno ne. Čak i žene s najgorim simptomima obično imaju zdrave bebe.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?