Search
Home » Trudnoća » Mogu li imati menstruaciju u trudnoći ? 

Mogu li imati menstruaciju u trudnoći ? 

Mnogi se pitaju da li je moguće imati menstruaciju u trudnoći. Odgovor je jednostavan, ne možete imati menstruaciju tokom trudnoće. Menstruacija se javlja samo kad niste trudni .

Međutim, uobičajeno je da se tokom rane trudnoće pojave manje mrlje koje su tamno smeđe ili svijetlo ružičaste boje koje liče na menstruaciju .

Svakog mjeseca dešava se ovulacije kada vaš jajnik oslobodi jajnu ćeliju koju onda može oploditi spermiji a sluznica materice se zgusne u iščekivanju da se oplođeno jajašce implantira, što onda rezultira trudnoćom. Ukoliko jajna ćelija nije oplođena tj ne dođe do oplodnje jajne ćelije , onda jajna stranica i sluznica materice se odljušte kroz vaginu u vidu menstrualne krvi.

Dakle, možete li dobiti menstruaciju u trudnoći? Kratak odgovor je – ne. 

Čim tijelo počne proizvoditi hormon trudnoće – humani horionski gonadotropin (hCG), menstruacija prestaje.

Zašto biste mogli imati „menstruaciju“ tokom prvog tromjesečja

Iako menstruacija prestaje tokom trudnoće, moguće je da se i dalje javi krvarenje. Ovo krvarenje ne ukazuje nužno na neki problem, ali je važno razumjeti uzrok – i znati da li je vrijeme da se obratite ljekaru.

Krvarenje se češće javlja tokom prvog trimestra trudnoće nego u drugom ili trećem. Procjena je da se kod oko 25-30% trudnica pojave mrlje tj neki oblik krvarenja tokom prvog tromjesečja. Postoji više razloga za ovu vrstu krvarenje.

Implantacijsko krvarenje: ovo se odnosi na svijetle mrlje koje se javljaju otprilike 10 do 14 dana nakon začeća, otprilike u vrijeme menstruacije. Mnoge žene u ovom trenutku još nisu uradile test na trudnoću, tako da je lako zamijeniti mrlje od implantacije sa menstruacijom. Međutim, ovo krvarenje je manje od normalne menstruacije i traje samo nekoliko dana. Nastaje zbog implantacije oplođenog jajašca u sluznicu materice.

Promjene na grliću materice: mrlje se mogu pojaviti ubrzo nakon što zatrudnite zbog promjena na grliću materice ( koje se obično normalno dešavaju na početku trudnoće ), a posebno nakon seksualnog odnosa. Sve dok nije prisutna infekcija ( tj pojačano bjelo pranje , neugodnog mirisa i neobičajne boje ), nema potrebe da brinete o tome.

Drugi uzroci: jače krvarenje koje liči na menstruaciju, a javlja se  tokom prvog trimestra trudnoće može se javiti zbog ozbljnih promjena u vašem organizmu a to su :

 • ektopična trudnoća
 • infekcija
 • pobačaj
 • molarna trudnoća
 • subhorionsko krvaranje, poznato i kao subhorionski hematom (krvarenje između posteljice i zida materice)
 • gestacijska trofoblastna bolest (GTD), rijetka grupa tumora koji rastu iz ćelija koje se normalno razvijaju u posteljicu.

Svi ovi navedeni razlozi su hitni medicinski slučajevi i važno je odmah otići ljekaru. Ove ozbiljne promjene u vašem organizmu, često pored krvarenja su praćene simtomima :

 • bol u leđima
 • teški bol u abdomenu ili grčevi
 • gubitak svijesti ili nesvjestica
 • umor
 • vrućica
 • bol u ramenu
 • promjene u vaginalnom iscjetku
 • nekontrolisano povraćanje i mučnina.

Zašto se događa krvarenje kasnije u trudnoći ?

Krvarenje u drugom i trećem tromjesečju je moguće, iako nije uobičajeno, i može biti pokazatelj da se nešto ozbiljno dešava u vašem organizmu. Ako imate krvarenje kasnije u trudnoći, važno je da posjetite svog ljekara odmah.

Potencijalni razlozi za krvarenje u srednjem ili kasnom periodu trudnoće uključuju:

Seksualni odnos: seks tokom srednje i kasne trudnoće može da izazove blago krvarenje zbog povećane osjetljivosti tkiva grlića i vaginalnog tkiva tokom trudnoće .

Porođaj ili Prijevremeni porođaj ( se odnosi na porođaj prije 37. sedmice trudnoće ) .Početak poroda ,otvaranje grlića materice i kontrakcije općenito mogu dovesti do krvarenja i pojavu velike količine vaginalnog iscjetka. Osim krvarenja i iscjetka tokom poroda obično se javljaju bol u leđima, grčevi u trbuhu, i osjećaj pritiska pri dnu stomaka.

Placenta previa kad posteljica se nalazi blizu ili iznad otvora grlića , krvarenje se često dešava . Pored pojave krvarenja kod placente previe, obično nema drugih simptoma osim vaginalnog krvarenja.

Abrupcija placente: ovo je hitan medicinski slučaj koji se javlja obično tokom kasne trudnoće kada se posteljica počinje odvajati od sluznice materice . Odljubljivanje posteljice obično izazva obilno vaginalno krvarenje, kao i jake grčeve i bolove u stomaku. Određeni zdravstveni problemi tokom trudnoće , poput hipertenzije, mogu povećati rizik od razvoja abrupcije placente.

Ruptura materice: pucanje mišića materice prije ili tokom porođaja. Smatra se hitnim medicinskim stanjem, jer može dovesti do nekontrolisanog vaginalnog krvarenja. Iako rijetko, stanje se najčešće javlja kod osoba koje su već imale operaciju materice ili porođaj carskim rezom.

Kada posjetiti svog ljekara ukoliko se javi krvarenje u trudnoći ?

Budući da nije moguće dobiti menstruaciju tokom trudnoće, važno je voditi računa o krvarenju koje se pojavi tokom trudnoće. Dok su blago krvarenje ili mrlje tokom prvog tromjesečja obično normalni, krvarenje koje je praćeno drugim simptomima može ukazivati ​​na nešto ozbiljnije i važno je odmah posjetiti ljekara. Ovi simptomi uključuju:

 • grčevi i bol
 • nesvjestica ili vrtoglavica
 • pojava ugrušaka ili jako krvarenje
 • jak bol u zdjelici i stomaku.

Važno je da se javite lječniku  ako je krvarenje jarko crvene boje i obilno, javi bilo kad tokom trudnoće. Bol u karlici i vaginalno krvarenje u ranim fazama trudnoće mogu ukazivati ​​na ektopičnu trudnoću. Ako sumnjate na to, obratite se svom ljekaru što je prije moguće.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?