Search
Home » Neplodnost » Micro TESE – operacija

Micro TESE – operacija

Mikrodisekcijska – TESE (mikro TESE operacija ) je operativni zahvat gdje se spermatozoidi uzimaju direktno iz tkiva testisa. Ova vrsta operacije se izvodi tokom procesa vantjelesne oplodnje IVF ili ICSI. Može se izvesti vremenski usklađeno s punkcijom jajnih ćelija na dan ovulacije u IVF ciklusu, tako da se svježi spermatozoidi injiciraju u jajnu stanicu bez prethodnog zamrzavanja. Ovaj pristup simultane tj. usklađene operacije mikro TESE/IVF/ICSI procedure daje bolje izglede za postizanje začeća. Također, pronađeni kvalitetni spermatozoidi tokom mikro TESE operacije mogu se zamrznuti i pohraniti, te koristiti u narednim pokušajima IVF/ICSI.

Mikrodisekcijska – TESE (mikro TESE) je postupak koji se izvodi u slučaju da muškarcu u ejakulatu potpuno nedostaju spermatozoidi ili su prisutni samo spermatozoidi loše kvalitete- tada se spermiji pomoću mikro TESE uzimaju direktno iz testisa, nakon čega se iskoriste za ICSI tretman. Dakle, zahvaljujući ovoj tehnici, muškarci koji nemaju spermatozoida u ejakulatu mogu se ostvariti kao očevi. Ovaj tretman za muškarce nosi malo ili nimalo rizika; u rijetkim slučajevima može doći do krvarenja, oštećenja testisa i infekcije.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?