eGinekolog Banner
Kategorije
Neplodnost

micro TESE – operacija

Mikrodisekcijska – TESE (mikro TESE operacija ) je operativni zahvat gdje se spermatozoidi uzimaju direktno iz tkiva testisa. Ova vrsta operacije se izvodi tokom procesa vantjelesne oplodnje IVF ili ICSI. Može se izvesti vremenski usklađeno s punkcijom jajnih ćelija na dan ovulacije u IVF ciklusu, tako da se svježi spermatozoidi injiciraju u jajnu stanicu bez prethodnog zamrzavanja. Ovaj pristup simultane tj. usklađene operacije mikro TESE/IVF/ICSI procedure daje bolje izglede za postizanje začeća. Također, pronađeni kvalitetni spermatozoidi tokom mikro TESE operacije mogu se zamrznuti i pohraniti, te koristiti u narednim pokušajima IVF/ICSI.

Mikrodisekcijska – TESE (mikro TESE) je postupak koji se izvodi u slučaju da muškarcu u ejakulatu potpuno nedostaju spermatozoidi ili su prisutni samo spermatozoidi loše kvalitete- tada se spermiji pomoću mikro TESE uzimaju direktno iz testisa, nakon čega se iskoriste za ICSI tretman. Dakle, zahvaljujući ovoj tehnici, muškarci koji nemaju spermatozoida u ejakulatu mogu se ostvariti kao očevi. Ovaj tretman za muškarce nosi malo ili nimalo rizika; u rijetkim slučajevima može doći do krvarenja, oštećenja testisa i infekcije.

Dr. Emir Mahmutbegović

Mahmutbegović Emir rođen je 22.09.1981. u Bugojnu, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je 2009. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a naučno zvanje mr.sc. stekao je 2012. godine na Odjelu za genetiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Završio je specijalizaciju ginekologije i akušerstva u junu 2016. godine i od tada radi kao ginekolog u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva kantona Sarajevo. Godine 2014. završio je postdiplomski tečaj Ultrazvuk u akušerstvu i ginekologiji u Zagrebu, Hrvatska. 2016. godine završio je ” Tečaj ginekološke citologije (licencirani ginekološki citolog)” i ” Tečaj praktične kolposkopije” u Beogradu.

PIŠITE NAM