Search
Home » Ginekologija » 10 pitanja o mensturalnim bolovima

10 pitanja o mensturalnim bolovima

1. Koliko se često javljaju menstrualni  bolovi?

Osjećaj bola prije ili tokom menstruacije vrlo je čest. Bol je najintenzivniji 24 sata nakon početka menstrualnog krvarenja, te postepeno jenjava nakon 1 do 2 dana. Bol se obično javlja u donjem dijelu trbuha i može se širiti niz bedra i u donji dio leđa.

2. Kakav je bol tokom menstrualnog ciklusa?

Simptomi koji se odnose na bolne menstruacije mogu biti: mišićni grčevi u donjem dijelu trbuha ili leđima, mučnina, povraćanje, dijareja i glavobolja. Bolovi tokom menstruacije mogu biti toliko jaki, da možete imati problema sa spavanjem.

3. Šta uzrokuje menstrualne bolove?

Smatra se da bol nastaje zbog prejakog grčenja mišićnog dijela maternice i usljed toga dolazi do smanjenog dotoka kisika u tkivo maternice. Prejako grčenje koje izaziva bol je uvjetovano otpuštanjem  prostaglandina. Ove tvari se normalno stvaraju u sluznici maternice (endometriju), te izazivaju kontrakcije.  

Uzrok menstrualnih bolova jakog intenziteta mogu biti i endometrioza, ciste u jajnicima, adenomioza i miomi. 

4. Kada trebam posjetiti liječnika zbog bolnih menstruacija?

Bez obzira jesu li menstrualni bolovi blagi ili jaki, možete pitati svog ginekologa za savjet. Zbog menstrualnih bolova možete propustiti školu ili posao ili to može uticati na vaše svakodnevne aktivnosti. Važno je da se javite svom liječniku ako su vaši menstrualni bolovi jaki, ako su jači nego inače ili vam otežavaju život svakog mjeseca.

5. Kako se liječi bol u menstrualnom ciklusu?

Sredstva protiv bolova, poput ibuprofena, mogu vam olakšati grčeve. Preporučuje se da počnete uzimati 1 do 2 dana prije menstruacije i nastavite kroz prva 2 do 3 dana krvarenja.

Kontracepcijske pilule ili hormonalna spirala (intrauterinska spravica – IUD) takođe mogu umanjiti menstrualnu bol.

Ako ovi lijekovi ne pomažu, liječnik vam može predložiti pretrage kako bi se utvrdio uzrok jake menstrualne boli.           

6. Koji se testovi rade kako bi se utvrdio uzrok bolnih menstruacija?

Vaš liječnik bi trebao detaljno pregledati vašu medicinsku dokumentaciju i porazgovarati s vama o simptomima i karakteristikama menstrualnog ciklusa. Također je preporuka da se uradi ginekološki i ultrazvučni pregled zdjelice. Ukoliko su bolovi u menstrualnom ciklusu uzrokovani nekim promjenama kao npr. endometriozom, liječnik može predložiti i laparoskopiju.

7. Koji su savjeti za ublažavanje bola tokom menstruacije?

Možda će vam biti korisno probati sljedeće:

  • redovna tjelo vježba tokom svakog mjeseca
  • kupajte se toplom kupkom, stavljajte jastuk za grijanje ili termofor na trbuh, odnosno donji dio leđa
  • spavajte više, naročito neposredno prije i za vrijeme menstruacije.

8. Šta je to endometrioza i kako ona utiče na menstruacijske bolove?

Kada se endometrij, tj. tkivo koje se obično nalazi unutar maternice, pojavi izvan područja maternice, to se naziva endometrioza. Najčešća mjesta na kojima se javlja su jajnici, jajovodi, crijeva i područja ispred, straga i sa strana maternice.

Neke žene sa endometriozom mogu da imaju izraženu bol tokom menstruacije. Ne postoji lijek za endometriozu, ali postoji nekoliko mogućnosti liječenja bola koji uzrokuje endometrioza. Svaku terapiju treba prilagoditi pacijentici s obzirom na njene simptome i zdravstveno stanje.

Endometrioza

9. Šta su bolne menstruacije?

Menstruacija je normalno vaginalno krvarenje koje se događa kao dio mjesečnog ciklusa žene. Mnoge žene imaju bolne menstruacije, koje se nazivaju dismenoreja. Bol su najčešće menstrualni grčevi, koji su pulsirajući i grčeviti bolovi u donjem dijelu trbuha. Možete imati i druge simptome, poput bolova u donjem dijelu leđa, mučnine, diareje i glavobolje. Menstrualni bol nije isto što i predmenstrualni sindrom (PMS). PMS uzrokuje mnogo različitih simptoma, uključujući debljanje, nadutost, razdražljivost i umor. PMS često započinje jednu do dvije sedmice prije početka menstruacije.

10. Šta uzrokuje bolne menstruacije?

Postoje dvije vrste dismenoreje: primarna i sekundarna. Svaka vrsta ima različite uzroke.

Primarna dismenoreja je najčešća vrsta bolova u toku menstruacije i  nije uzrokovana drugim stanjem. Uzrok je obično previše prostaglandina – hemikalije koju stvara maternica. Te hemikalije čine da se mišići maternice zatežu i opuštaju, a to uzrokuje grčeve. Bol može započeti dan ili dva prije menstruacije. Obično traje nekoliko dana, iako kod nekih žena može trajati i duže.

Bolove u menstrualnom ciklusu obično počnete imati kad ste mlađi, odmah nakon što počnete dobivati ​​menstruacije. Sa godinama se bolovi obično smanjuju. Bol se može smanjiti nakon poroda.

Sekundarna dismenoreja često počinje kasnije u životu i uzrokovana je stanjima koja utječu na maternicu ili druge reproduktivne organe, poput endometrioze i mioma maternice. Ova vrsta bola se vremenom pogoršava. Može započeti prije početka menstruacije i nastaviti nakon završetka menstruacije.

  • Menstrualni grčevi i plodnost?

U kontekstu sekundarne dismenoreje, menstrualni grčevi mogu biti uzrokovani bolestima koje utječu na plodnost. Neke od ovih bolesti razvijaju se s vremenom, što znači da možda nećete odmah imati simptome ili će se oni s vremenom pogoršavati. Postoji nekoliko stanja reproduktivnog zdravlja koja mogu utjecati na vaše mjesečnice i plodnost. 

a) Endometrioza

Endometrioza je poznata po tome što uzrokuje bolne mjesečnice i moguću neplodnost. Uz ovo stanje, vrsta tkiva koja je slična endometrijumu raste na mjestima izvan maternice gdje ne bi trebala. Ovo tkivo reagira na mjesečne varijacije hormona i krvari, što često dovodi do ožiljnog tkiva i bola. Procjenjuje se da bi do 50% žena koje se bore da zatrudne moglo imati endometriozu. Stanje često prolazi nedijagnosticirano i neliječeno godinama, ako ne i decenijama.

b) Adenomioza

Adenomioza je stanje u kojem se endometrijsko tkivo, tj. tkivo sluznice maternice nalazi u miometriju, mišićnom sloju maternice. Čest simptom su produljena, obilna menstruacijska krvarenja uz pojavu bolova. Adenomioza može izazvati bolne i obilne mjesečnice. Nejasno je utječe li to na plodnost ili ne, ali neka su istraživanja pokazala da bi moglo.

c) Fibroidi

Fibroidi su mišićne izrasline koje se mogu pojaviti u ili na maternici, cerviksu, pa čak i karličnim ligamentima. Tipično su benigni i imaju tendenciju rasta u reproduktivnim godinama. Mnogi ljudi nikad ne znaju da imaju miome. Međutim, izrasline povremeno mogu uzrokovati bol, smanjiti plodnost i možda povećati rizik od pobačaja.

d) Upalna bolest zdjelice 

Drugi mogući uzrok loših menstrualnih grčeva koji također mogu utjecati na vašu plodnost je upalna bolest zdjelice. Ona je uzrokovana infekcijom u reproduktivnim organima, često neliječenom ili nedovoljno liječenom polno prenosivom infekcijom. Također dovodi do stvaranja ožiljnog tkiva, koje često izgleda poput mrežice između jajnika, jajovoda i maternice. Upalna bolest zdjelice je najčešći uzrok začepljenih jajovoda.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?