Kategorije
Ginekologija

Mensturalni bolovi

Koliko se često javljaju menstrualni  bolovi?

Osjećaj bola prije ili tokom menstruacije vrlo je čest. Bol je najintenzivniji 24 sata nakon početka menstrualnog krvarenja, te postepeno jenjava nakon 1 do 2 dana. Bol se obično javlja u donjem dijelu trbuha i može se širiti niz bedra i u donji dio leđa.

Kakav je bol tokom menstrualnog ciklusa?

Simptomi koji se odnose na bolne menstruacije mogu biti: mišićni grčevi u donjem dijelu trbuha ili leđima, mučnina, povraćanje, dijareja i glavobolja. Bolovi tokom menstruacije mogu biti toliko jaki, da možete imati problema sa spavanjem.

Šta uzrokuje menstrualne bolove?

Smatra se da bol nastaje zbog prejakog grčenja mišićnog dijela maternice i usljed toga dolazi do smanjenog dotoka kisika u tkivo maternice. Prejako grčenje koje izaziva bol je uvjetovano otpuštanjem  prostaglandina. Ove tvari se normalno stvaraju u sluznici maternice (endometriju), te izazivaju kontrakcije.  

Uzrok menstrualnih bolova jakog intenziteta mogu biti i endometrioza, ciste u jajnicima, adenomioza i miomi. 

Kada trebam posjetiti liječnika zbog bolnih menstruacija?

Bez obzira jesu li menstrualni bolovi blagi ili jaki, možete pitati svog ginekologa za savjet. Zbog menstrualnih bolova možete propustiti školu ili posao ili to može uticati na vaše svakodnevne aktivnosti. Važno je da se javite svom liječniku ako su vaši menstrualni bolovi jaki, ako su jači nego inače ili vam otežavaju život svakog mjeseca.

Kako se liječi bol u menstrualnom ciklusu?

Sredstva protiv bolova, poput ibuprofena, mogu vam olakšati grčeve. Preporučuje se da počnete uzimati 1 do 2 dana prije menstruacije i nastavite kroz prva 2 do 3 dana krvarenja.

Kontracepcijske pilule ili hormonalna spirala (intrauterinska spravica – IUD) takođe mogu umanjiti menstrualnu bol.

Ako ovi lijekovi ne pomažu, liječnik vam može predložiti pretrage kako bi se utvrdio uzrok jake menstrualne boli.           

Koji se testovi rade kako bi se utvrdio uzrok bolnih menstruacija?

Vaš liječnik bi trebao detaljno pregledati vašu medicinsku dokumentaciju i porazgovarati s vama o simptomima i karakteristikama menstrualnog ciklusa. Također je preporuka da se uradi ginekološki i ultrazvučni pregled zdjelice. Ukoliko su bolovi u menstrualnom ciklusu uzrokovani nekim promjenama kao npr. endometriozom, liječnik može predložiti i laparoskopiju.

Koji su savjeti za ublažavanje bola tokom menstruacije?

Možda će vam biti korisno probati sljedeće:

  • redovna tjelo vježba tokom svakog mjeseca
  • kupajte se toplom kupkom, stavljajte jastuk za grijanje ili termofor na trbuh, odnosno donji dio leđa
  • spavajte više, naročito neposredno prije i za vrijeme menstruacije.

Šta je to endometrioza i kako ona utiče na menstruacijske bolove?

Kada se endometrij, tj. tkivo koje se obično nalazi unutar maternice, pojavi izvan područja maternice, to se naziva endometrioza. Najčešća mjesta na kojima se javlja su jajnici, jajovodi, crijeva i područja ispred, straga i sa strana maternice.

Neke žene sa endometriozom mogu da imaju izraženu bol tokom menstruacije. Ne postoji lijek za endometriozu, ali postoji nekoliko mogućnosti liječenja bola koji uzrokuje endometrioza. Svaku terapiju treba prilagoditi pacijentici s obzirom na njene simptome i zdravstveno stanje.

PIŠITE NAM