Search
Home » Trudnoća » Krvarenje u trudnoći

Krvarenje u trudnoći

Koliko je krvarenja u trudnoći normalno?

Vaginalno krvarenje tokom prva tri mjeseca trudnoće relativno je često, zbog čega se buduće majke brinu. Žene se pitaju koliko je krvarenje tokom rane trudnoće normalno. Iako rano krvarenje može ukazivati ​​na prisutnost ozbiljnog problema, to često nije slučaj. Ustvari, približno 20% trudnica doživljava lagano krvarenje ili mrlje tokom prvog tromjesečja trudnoće. Većina žena ima nekompliciranu trudnoću i na kraju rodi zdravu bebu.

Točkasto krvarenje ili ”spotting” označava nekoliko kapljica krvi koje se nalaze na vašem donjem rublju ili higijenskom ulošku, a najčešće se radi o implantacijskom krvarenju ili krvarenju cerviksa zbog neke infekcije ili nakon spolnog odnosa. Ovaj tip krvarenja se obično odnosi na nekoliko kapi krvi koje ne prekrivaju uložak. Pod krvarenjem se podrazumijeva obilan protok krvi koji zahtijeva nošenje uloška. Ako se krvarenje dogodi tokom prvog tromjesečja, nosite uložak kako biste mogli dobiti predodžbu o količini krvarenja koja se javlja i njenoj vrsti (ružičasta, smeđa ili jarko crvena).

Smeđi iscjedak u trudnoći i druge boje

Razne boje vaginalnog iscjetka mogu ukazivati ​​na različite zdravstvene probleme:

Ružičasti iscjedak tokom trudnoće može i ne mora biti normalan. Iscjedak u ružičastoj nijansi često se javlja tijekom rane trudnoće ili posljednjih tjedana dok se tijelo priprema za porod. Može se dogoditi i prije pobačaja ili tijekom ektopične trudnoće. Ostali uzroci mogu biti  seksualni odnosi i vaginalne infekcije.

Crveni vaginalni iscjedak tijekom trudnoće zahtijeva hitnu pažnju liječnika, posebno ako je krvarenje jako, sadrži ugruške ili se javlja zajedno s grčevima i bolovima u trbuhu. Ovi simptomi sugeriraju pobačaj ili ektopičnu trudnoću. Ostali uzroci crvenog pražnjenja mogu biti manje ozbiljni, posebno tijekom prvog tromjesečja, kada mogu biti posljedica implantacije ili infekcije. Studije ukazuju na to da između 7 i 24 posto žena krvari tokom rane trudnoće. Krvarenje kasnije u trudnoći može ukazivati ​​na potencijalno ozbiljne probleme ili prijevremeni porod koji će zahtijevati hitnu medicinsku pomoć.

Smeđi iscjedak obično je znak stare krvi koja napušta tijelo, što može biti rani simptom trudnoće. Smeđi iscjedak tijekom trudnoće uglavnom nije razlog za zabrinutost. Međutim, trudnice kod kojih je iscjedak tamno smeđe boje trebaju kontaktirati svog liječnika.

Bijela i kvrgava – Izlučevine iz vagine koje su kvrgave i bijele ili gotovo bijele boje, nalik na svježi sir, mogu ukazivati ​​na infekciju kvascem. Infekcije kvascima su česte, a tijelo je posebno osjetljivo na njih tijekom trudnoće. Ostali simptomi uključuju svrbež, peckanje i bolno mokrenje ili bolan odnos.

Za trudnice je važno obratiti pažnju na to kada počinje krvarenje, boju krvi, prisutnost ili odsutnost ugrušaka, količinu krvarenja i učestalost pojave. Također je važno ima li i drugih simptoma, poput grčeva u trbuhu, vrtoglavice, vrućice itd. Sve ove informacije pomoći će vašem liječniku da utvrdi stanje i donese najbolju odluku zbog vaše i bebine sigurnosti.

Koliko su česta krvarenja u trudnoći?

Kako se u prvom trimestru organizam prilagođava i prolazi kroz intenzivne promjene, dolazi do povećanog protoka krvi zbog čega kapilari postaju osjetljiviji.

Postoje različiti uzroci krvarenja u ranoj trudnoći, a neki od njih su:

 • implantacijsko,
 • krvarenje zbog infekcije (infekcija vagine ili grlića materice, urinarne infekcije, klamidija, gonoreja, herpes),
 • krvarenje usljed pobačaja,
 • prisustvo hematoma, 
 • vanmaterična trudnoća i molarna trudnoća (ubrzani rast materice, jake mučnine i povraćanje).

Često se mogu javiti mrlje ili lagano krvarenje nakon spolnog odnosa ili nakon uzimanja Papa testa.

Šta je spontani pobačaj?

Spontani pobačaj je gubitak ploda prije 24. sedmice trudnoće. Krvarenje, grčevi i krvni ugrušci su najčešći simptomi ranog gubitka trudnoće. Ako je došlo do spontanog pobačaja, dio tkiva može ostati u materici. Tkivo koje ostane u materici nekada može spontano, prirodno izaći ili se mora ukloniti lijekovima ili operativno, te je zbog toga bitno da se javite liječniku kod svakog krvarenja.

Šta je ektopična – vanmaterična trudnoća?

Ektopična trudnoća nastupa kada se oplođena jajna ćelija ne implantira u matericu, već se usadi negdje drugdje, obično u jajovodu. Ako jajovod pukne, može doći do unutarnjeg krvarenja, što može uzrokovati gubitak krvi, te nastaju slabost, nesvjestica, bol, šok ili čak smrt. Ponekad je vaginalno krvarenje jedini znak vanmaterične trudnoće, dok se od ostalih simptoma kasnije mogu javiti ​​bolovi u trbuhu, karlici ili ramenu. Vanmaterična trudnoća se mora ukloniti lijekovima ili operativnim zahvatom.

Zbog čega se javalja krvarenje u drugom trimestru, tj. u odmakloj trudnoći?

Lagano, oskudno krvarenje u odmakloj trudnoći obično se javlja zbog upale ili neke promjene na grliću materice. Jako, obilno krvarenje je ozbiljniji znak i obično su uzrok promjene na posteljici. Bilo koja krvarenja u ovom periodu trudnoće mogu biti znak prijevremenog poroda, stoga  odmah kontaktirajte svog ginekologa.

Koje promjene na posteljici uzrokuju krvarenja tokom trudnoće?

Nekoliko promjena na posteljici mogu uzrokovati krvarenje:

Abrupcija posteljice – To je prijevremeno odvajanje posteljice od materice u kasnijem stadiju trudnoće. Najčešći znakovi i simptomi su obilno vaginalno krvarenje i bolovi u trbuhu ili leđima. Abrupcija posteljice može izazvati ozbiljne komplikacije ako se ne javite odmah u bolnicu.

Placenta previa (predležeća posteljica) – Kada posteljica leži nisko u materici, ona može djelomično ili u potpunosti pokriti grlić materice, te izazvati vaginalno krvarenje. Ova vrsta krvarenja često se javlja bez bolova. Nekada se placenta previa spontano povlači do 32–35. sedmice trudnoće, jer se donji dio materice rasteže i povlači posteljicu sa sobom. Ako posteljica više ne pokriva grlić, u tom slučaju je moguć prirodni porod. Međutim, ako placenta previa ostane da pokriva unutrašnje ušće grlića, onda treba obaviti porod carskim rezom.

Ruptura materice – U rijetkim slučajevima do krvarenja može doći zbog pucanja materice na mjestu ožiljka od prethodnog carskog reza. Ovo je ozbiljna komplikacija koju prate intenzivni bolovi.

Placenta accreta – Ovo je stanje kada posteljica (ili dio posteljice) duboko uraste u zid materice. To može izazvati krvarenje u zadnjim mjesecima trudnoće i ozbiljan gubitak krvi tokom porođaja. Većina slučajeva se može otkriti tokom trudnoće rutinskim ultrazvučnim pregledom. Veoma je važno na vrijeme prepoznati ovo stanje, jer su tokom ove vrste poroda majka i beba ugrožene.

Da li krvarenje u trudnoći može biti znak prijevremenog poroda?

Krvarenje u drugom trimestru, tj. u odmakloj trudnoći može biti jedan od znakova prijevremenog poroda. Ako porod započne prije 37. sedmice trudnoće, to se naziva prijevremenim porodom.

Ostali znaci prijevremenog poroda su:

 • promjena u vaginalnom iscjetku (postaje vodenast, sluzav ili krvav) ili povećanje količine vaginalnog iscjetka
 • pritisak na zdjelicu ili donji dio trbuha
 • stalna, niska, tupa bol u leđima
 • blagi grčevi u trbuhu, sa ili bez proljeva
 • redovne ili česte kontrakcije (stezanje materice), često bezbolno (četiri puta svakih 20 minuta ili osam puta na sat duže od 1 sata)
 • puknuće membrane (vodenjaka).

Što uzrokuje krvarenje u trudnoći?

Uobičajeni razlozi koji uzrokuju lagano krvarenje u trudnoći su upala ili promjene na grliću maternice (provjeriti papa test ). Obilno krvarenje je ozbiljniji znak da nešto nije uredu i obično obilno krvarenje je uzrokovano problemom s posteljicom. Također bilo koja količina krvarenja može ukazivati na prijevremeni porod zbog toga kod pojave krvarenja u trudnoći treba biti na oprezu.

Kada bih trebala biti zabrinuta zbog krvarenja u trudnoći?

Obratite se svom liječniku isti dan ako imate lagano vaginalno krvarenje koje traje kontinuirano nekoliko sati. Također odmah se obratite svom liječniku ako imate bilo kakvo vaginalno krvarenje koje je popraćeno bolovima u trbuhu, grčevima, groznicom ili kontrakcijama.

Možete li krvarenje u trudnoći biti bezopasno ?

U ranoj trudnoći možete imati bezopasno lagano krvarenje, zvano “spotnig – točkasto krvarenje”. Tada se embrij u svom razvoju smješta u zidu vaše maternice. Ova vrsta krvarenja se često događa u vrijeme očekivane menstruacije.

Da li krvarenje uvijek predstavlja znak pobačaja ?

Ako krvarite u ranoj trudnoći, to ne znači uvijek da ćete imati pobačaj; zapravo je dosta uobičajeno krvarenje na početku trudnoće . Jedna od četiri žene će krvariti u ranoj trudnoći, a mnoge od njih na kraju će rodit zdravu bebu.

Koliko je krvarenje normalno u ranoj trudnoći?

Možda ćete na početku trudnoće primjetit mrlje – tačkasto krvarenje kada očekujete da ćete dobiti menstruaciju. To se zove implantacijsko krvarenje i događa se oko 6 do 12 dana nakon začeća dok se oplođeno jaje implantira u vašu maternicu. Ovo bi krvarenje trebalo biti lagano – možda potrajati nekoliko dana, ali je sasvim normalno. Ukoliko ovo krvrenje potreje kontinuriano nekoliko sati ili se pojača tada se javite svom liječniku.

Može li stres uzrokovati krvarenje tijekom trudnoće?

Nepravilno krvarenje može biti znak pobačaja ili izvanmaternične trudnoće. Vaš menstrualni ciklus ovisi o osjetljivoj ravnoteži hormona. Kada doživite stres, hormoni mogu fluktuirati I uzrokovati hormonalni disbalns koji može zrokovati tačkasta krvarenja.

Da li ja mogu zaustaviti krvarenje u ranoj trudnoći?

Ne postoji način da vi zaustavite krvarenje tijekom trudnoće, stoga mirujte što više i obratite se svom liječniku. Ono što vi možete uraditi : odmarajte se i opustite, ne dižite teške predmete ili ne radite naporne vježbe i suzdržite se od seksa, korištenja tampona ili tuširanja

Trebam li ići u bolnicu ako krvarim u ranoj trudnoći?

Obratite se svom liječniku isti dan ako imate lagano vaginalno krvarenje koje traje nekoliko sati. Obratite svom liječniku ako imate bilo kakvo vaginalno krvarenje popraćeno bolovima u trbuhu, grčevima, groznicom ili kontrakcijama.

Mogu li imati menstruaciju tokom trudnoće ? 

Mnogi se pitaju da li je moguće imati menstruaciju tokom trudnoće. Odgovor je jednostavan , ne možete imati menstruaciju tokom trudnoće. Menstruacija se javlja samo kad niste trudni .

Međutim, uobičajeno je da se tokom rane trudnoće pojave manje mrlje koje su tamno smeđe ili svijetlo ružičaste boje koje liče na menstruaciju .

Svakog mjeseca dešava se ovulacije kada vaš jajnik oslobodi jajnu ćeliju koju onda može oploditi spermiji a sluznica materice se zgusne u iščekivanju da se oplođeno jajašce implantira, što onda rezultira trudnoćom. Ukoliko jajna ćelija nije oplođena tj ne dođe do oplodnje jajne ćelije , onda jajna stranica i sluznica materice se odljušte kroz vaginu u vidu menstrualne krvi.

Dakle, možete li dobiti menstruaciju dok ste trudni? Kratak odgovor je – ne. 

Čim tijelo počne proizvoditi hormon trudnoće – humani horionski gonadotropin (hCG), menstruacija prestaje.

Zašto biste mogli imati „menstruaciju“ tokom prvog tromjesečja

Iako menstruacija prestaje tokom trudnoće, moguće je da se i dalje javi krvarenje. Ovo krvarenje ne ukazuje nužno na neki problem, ali je važno razumjeti uzrok – i znati da li je vrijeme da se obratite ljekaru.

Krvarenje se češće javlja tokom prvog trimestra trudnoće nego u drugom ili trećem. Procjena je da se kod oko 25-30% trudnica pojave mrlje tj neki oblik krvarenja tokom prvog tromjesečja. Postoji više razloga za ovu vrstu krvarenje.

Implantacijsko krvarenje: ovo se odnosi na svijetle mrlje koje se javljaju otprilike 10 do 14 dana nakon začeća, otprilike u vrijeme menstruacije. Mnoge žene u ovom trenutku još nisu uradile test na trudnoću, tako da je lako zamijeniti mrlje od implantacije sa menstruacijom. Međutim, ovo krvarenje je manje od normalne menstruacije i traje samo nekoliko dana. Nastaje zbog implantacije oplođenog jajašca u sluznicu materice.

Promjene na grliću materice: mrlje se mogu pojaviti ubrzo nakon što zatrudnite zbog promjena na grliću materice ( koje se obično normalno dešavaju na početku trudnoće ), a posebno nakon seksualnog odnosa. Sve dok nije prisutna infekcija ( tj pojačano bjelo pranje , neugodnog mirisa i neobičajne boje ), nema potrebe da brinete o tome.

Drugi uzroci: jače krvarenje koje liči na menstruaciju, a javlja se  tokom prvog trimestra trudnoće može se javiti zbog ozbljnih promjena u vašem organizmu a to su :

 • ektopična trudnoća
 • infekcija
 • pobačaj
 • molarna trudnoća
 • subhorionsko krvaranje, poznato i kao subhorionski hematom (krvarenje između posteljice i zida materice)
 • gestacijska trofoblastna bolest (GTD), rijetka grupa tumora koji rastu iz ćelija koje se normalno razvijaju u posteljicu.

Svi ovi navedeni razlozi su hitni medicinski slučajevi i važno je odmah otići ljekaru. Ove ozbiljne promjene u vašem organizmu, često pored krvarenja su praćene simtomima :

 • bol u leđima
 • teški bol u abdomenu ili grčevi
 • gubitak svijesti ili nesvjestica
 • umor
 • vrućica
 • bol u ramenu
 • promjene u vaginalnom iscjetku
 • nekontrolisano povraćanje i mučnina.

Zašto se događa krvarenje kasnije u trudnoći ?

Krvarenje u drugom i trećem tromjesečju je moguće, iako nije uobičajeno, i može biti pokazatelj da se nešto ozbiljno dešava u vašem organizmu. Ako imate krvarenje kasnije u trudnoći, važno je da posjetite svog ljekara odmah.

Potencijalni razlozi za krvarenje u srednjem ili kasnom periodu trudnoće uključuju:

Seksualni odnos: seks tokom srednje i kasne trudnoće može da izazove blago krvarenje zbog povećane osjetljivosti tkiva grlića i vaginalnog tkiva tokom trudnoće .

Porođaj ili Prijevremeni porođaj ( se odnosi na porođaj prije 37. sedmice trudnoće ) .Početak poroda ,otvaranje grlića materice i kontrakcije općenito mogu dovesti do krvarenja i pojavu velike količine vaginalnog iscjetka. Osim krvarenja i iscjetka tokom poroda obično se javljaju bol u leđima, grčevi u trbuhu, i osjećaj pritiska pri dnu stomaka.

Placenta previa kad posteljica se nalazi blizu ili iznad otvora grlića , krvarenje se često dešava . Pored pojave krvarenja kod placente previe, obično nema drugih simptoma osim vaginalnog krvarenja.

Abrupcija placente: ovo je hitan medicinski slučaj koji se javlja obično tokom kasne trudnoće kada se posteljica počinje odvajati od sluznice materice . Odljubljivanje posteljice obično izazva obilno vaginalno krvarenje, kao i jake grčeve i bolove u stomaku. Određeni zdravstveni problemi tokom trudnoće , poput hipertenzije, mogu povećati rizik od razvoja abrupcije placente.

Ruptura materice: pucanje mišića materice prije ili tokom porođaja. Smatra se hitnim medicinskim stanjem, jer može dovesti do nekontrolisanog vaginalnog krvarenja. Iako rijetko, stanje se najčešće javlja kod osoba koje su već imale operaciju materice ili porođaj carskim rezom.

Kada posjetiti svog ljekara ukoliko se javi krvarenje u trudnoći ?

Budući da nije moguće dobiti menstruaciju tokom trudnoće, važno je voditi računa o krvarenju koje se pojavi tokom trudnoće . Dok su blago krvarenje ili mrlje tokom prvog tromjesečja obično normalni, krvarenje koje je praćeno drugim simptomima može ukazivati ​​na nešto ozbiljnije i važno je odmah posjetiti ljekara. Ovi simptomi uključuju:

 • grčevi i bol
 • nesvjestica ili vrtoglavica
 • pojava ugrušaka ili jako krvarenje
 • jak bol u zdjelici i stomaku.

 

Važno je da se javite lječniku  ako je krvarenje jarko crvene boje i obilno, javi bilo kad tokom trudnoće. Bol u karlici i vaginalno krvarenje u ranim fazama trudnoće mogu ukazivati ​​na ektopičnu trudnoću. Ako sumnjate na to, obratite se svom ljekaru što je prije moguće.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?