Kategorije
Članci Trudnoća

Krvarenje u trudnoći

Koliko je krvarenja normalno tokom trudnoće?

Vaginalno krvarenje tokom prva tri mjeseca trudnoće relativno je često, zbog čega se buduće majke brinu. Žene se pitaju koliko je krvarenje tokom rane trudnoće normalno. Iako rano krvarenje može ukazivati ​​na prisutnost ozbiljnog problema, to često nije slučaj. Ustvari, približno 20% trudnica doživljava lagano krvarenje ili mrlje tokom prvog tromjesečja trudnoće. Većina žena ima nekompliciranu trudnoću i na kraju rodi zdravu bebu.

Točkasto krvarenje ili ”spotting” označava nekoliko kapljica krvi koje se nalaze na vašem donjem rublju ili higijenskom ulošku, a najčešće se radi o implantacijskom krvarenju ili krvarenju cerviksa zbog neke infekcije ili nakon spolnog odnosa. Ovaj tip krvarenja se obično odnosi na nekoliko kapi krvi koje ne prekrivaju uložak. Pod krvarenjem se podrazumijeva obilan protok krvi koji zahtijeva nošenje uloška. Ako se krvarenje dogodi tokom prvog tromjesečja, nosite uložak kako biste mogli dobiti predodžbu o količini krvarenja koja se javlja i njenoj vrsti (ružičasta, smeđa ili jarko crvena).

Razne boje vaginalnog iscjetka mogu ukazivati ​​na različite zdravstvene probleme:

Ružičasti iscjedak tokom trudnoće može i ne mora biti normalan. Iscjedak u ružičastoj nijansi često se javlja tijekom rane trudnoće ili posljednjih tjedana dok se tijelo priprema za porod. Može se dogoditi i prije pobačaja ili tijekom ektopične trudnoće. Ostali uzroci mogu biti  seksualni odnosi i vaginalne infekcije.

Crveni vaginalni iscjedak tijekom trudnoće zahtijeva hitnu pažnju liječnika, posebno ako je krvarenje jako, sadrži ugruške ili se javlja zajedno s grčevima i bolovima u trbuhu. Ovi simptomi sugeriraju pobačaj ili ektopičnu trudnoću. Ostali uzroci crvenog pražnjenja mogu biti manje ozbiljni, posebno tijekom prvog tromjesečja, kada mogu biti posljedica implantacije ili infekcije. Studije ukazuju na to da između 7 i 24 posto žena krvari tokom rane trudnoće. Krvarenje kasnije u trudnoći može ukazivati ​​na potencijalno ozbiljne probleme ili prijevremeni porod koji će zahtijevati hitnu medicinsku pomoć.

Smeđi iscjedak obično je znak stare krvi koja napušta tijelo, što može biti rani simptom trudnoće. Smeđi iscjedak tijekom trudnoće uglavnom nije razlog za zabrinutost. Međutim, trudnice kod kojih je iscjedak tamno smeđe boje trebaju kontaktirati svog liječnika.

Bijela i kvrgava – Izlučevine iz vagine koje su kvrgave i bijele ili gotovo bijele boje, nalik na svježi sir, mogu ukazivati ​​na infekciju kvascem. Infekcije kvascima su česte, a tijelo je posebno osjetljivo na njih tijekom trudnoće. Ostali simptomi uključuju svrbež, peckanje i bolno mokrenje ili bolan odnos.

Za trudnice je važno obratiti pažnju na to kada počinje krvarenje, boju krvi, prisutnost ili odsutnost ugrušaka, količinu krvarenja i učestalost pojave. Također je važno ima li i drugih simptoma, poput grčeva u trbuhu, vrtoglavice, vrućice itd. Sve ove informacije pomoći će vašem liječniku da utvrdi stanje i donese najbolju odluku zbog vaše i bebine sigurnosti.

Koliko su česta krvarenja tokom rane trudnoće?

Kako se u prvom trimestru organizam prilagođava i prolazi kroz intenzivne promjene, dolazi do povećanog protoka krvi zbog čega kapilari postaju osjetljiviji.

Postoje različiti uzroci krvarenja u ranoj trudnoći, a neki od njih su:

 • implantacijsko,
 • krvarenje zbog infekcije (infekcija vagine ili grlića materice, urinarne infekcije, klamidija, gonoreja, herpes),
 • krvarenje usljed pobačaja,
 • prisustvo hematoma, 
 • vanmaterična trudnoća i molarna trudnoća (ubrzani rast materice, jake mučnine i povraćanje).

Često se mogu javiti mrlje ili lagano krvarenje nakon spolnog odnosa ili nakon uzimanja Papa testa.

Šta je spontani pobačaj?

Spontani pobačaj je gubitak ploda prije 24. sedmice trudnoće. Krvarenje, grčevi i krvni ugrušci su najčešći simptomi ranog gubitka trudnoće. Ako je došlo do spontanog pobačaja, dio tkiva može ostati u materici. Tkivo koje ostane u materici nekada može spontano, prirodno izaći ili se mora ukloniti lijekovima ili operativno, te je zbog toga bitno da se javite liječniku kod svakog krvarenja.

Šta je ektopična – vanmaterična trudnoća?

Ektopična trudnoća nastupa kada se oplođena jajna ćelija ne implantira u matericu, već se usadi negdje drugdje, obično u jajovodu. Ako jajovod pukne, može doći do unutarnjeg krvarenja, što može uzrokovati gubitak krvi, te nastaju slabost, nesvjestica, bol, šok ili čak smrt. Ponekad je vaginalno krvarenje jedini znak vanmaterične trudnoće, dok se od ostalih simptoma kasnije mogu javiti ​​bolovi u trbuhu, karlici ili ramenu. Vanmaterična trudnoća se mora ukloniti lijekovima ili operativnim zahvatom.

Zbog čega se javalja krvarenje u drugom trimestru, tj. u odmakloj trudnoći?

Lagano, oskudno krvarenje u odmakloj trudnoći obično se javlja zbog upale ili neke promjene na grliću materice. Jako, obilno krvarenje je ozbiljniji znak i obično su uzrok promjene na posteljici. Bilo koja krvarenja u ovom periodu trudnoće mogu biti znak prijevremenog poroda, stoga  odmah kontaktirajte svog ginekologa.

Koje promjene na posteljici uzrokuju krvarenja tokom trudnoće?

Nekoliko promjena na posteljici mogu uzrokovati krvarenje:

Abrupcija posteljice – To je prijevremeno odvajanje posteljice od materice u kasnijem stadiju trudnoće. Najčešći znakovi i simptomi su obilno vaginalno krvarenje i bolovi u trbuhu ili leđima. Abrupcija posteljice može izazvati ozbiljne komplikacije ako se ne javite odmah u bolnicu.

Placenta previa (predležeća posteljica) – Kada posteljica leži nisko u materici, ona može djelomično ili u potpunosti pokriti grlić materice, te izazvati vaginalno krvarenje. Ova vrsta krvarenja često se javlja bez bolova. Nekada se placenta previa spontano povlači do 32–35. sedmice trudnoće, jer se donji dio materice rasteže i povlači posteljicu sa sobom. Ako posteljica više ne pokriva grlić, u tom slučaju je moguć prirodni porod. Međutim, ako placenta previa ostane da pokriva unutrašnje ušće grlića, onda treba obaviti porod carskim rezom.

Ruptura materice – U rijetkim slučajevima do krvarenja može doći zbog pucanja materice na mjestu ožiljka od prethodnog carskog reza. Ovo je ozbiljna komplikacija koju prate intenzivni bolovi.

Placenta accreta – Ovo je stanje kada posteljica (ili dio posteljice) duboko uraste u zid materice. To može izazvati krvarenje u zadnjim mjesecima trudnoće i ozbiljan gubitak krvi tokom porođaja. Većina slučajeva se može otkriti tokom trudnoće rutinskim ultrazvučnim pregledom. Veoma je važno na vrijeme prepoznati ovo stanje, jer su tokom ove vrste poroda majka i beba ugrožene.

Da li krvarenje tokom trudnoće može biti znak prijevremenog poroda?

Krvarenje u drugom trimestru, tj. u odmakloj trudnoći može biti jedan od znakova prijevremenog poroda. Ako porod započne prije 37. sedmice trudnoće, to se naziva prijevremenim porodom.

Ostali znaci prijevremenog poroda su:

 • promjena u vaginalnom iscjetku (postaje vodenast, sluzav ili krvav) ili povećanje količine vaginalnog iscjetka
 • pritisak na zdjelicu ili donji dio trbuha
 • stalna, niska, tupa bol u leđima
 • blagi grčevi u trbuhu, sa ili bez proljeva
 • redovne ili česte kontrakcije (stezanje materice), često bezbolno (četiri puta svakih 20 minuta ili osam puta na sat duže od 1 sata)
 • puknuće membrane (vodenjaka).
Dr. Emir Mahmutbegović

Mahmutbegović Emir rođen je 22.09.1981. u Bugojnu, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je 2009. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a naučno zvanje mr.sc. stekao je 2012. godine na Odjelu za genetiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Završio je specijalizaciju ginekologije i akušerstva u junu 2016. godine i od tada radi kao ginekolog u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva kantona Sarajevo. Godine 2014. završio je postdiplomski tečaj Ultrazvuk u akušerstvu i ginekologiji u Zagrebu, Hrvatska. 2016. godine završio je ” Tečaj ginekološke citologije (licencirani ginekološki citolog)” i ” Tečaj praktične kolposkopije” u Beogradu.

PIŠITE NAM