Search

Krvarenje u trudnoći i opasnosti prijevremenog poroda

Kako se u prvom trimestru organizam prilagođava i prolazi kroz intenzivne promjene, dolazi do povećanog protoka krvi zbog čega kapilari postaju osjetljiviji.

Šta je spontani pobačaj?

Spontani pobačaj je gubitak ploda prije 24. sedmice trudnoće. Krvarenje, grčevi i krvni ugrušci su najčešći simptomi ranog gubitka trudnoće. Ako je došlo do spontanog pobačaja, dio tkiva može ostati u materici. Tkivo koje ostane u materici nekada može spontano, prirodno izaći ili se mora ukloniti lijekovima ili operativno, te je zbog toga bitno da se javite ginekologu kod svakog krvarenja.

Šta je ektopična – vanmaterična trudnoća?

Ektopična trudnoća nastupa kada se oplođena jajna ćelija ne implantira u matericu, već se usadi negdje drugo, obično u jajovodu. Ako jajovod pukne, može doći do unutrašnjeg krvarenja, što može uzrokovati gubitak krvi, te nastaju slabost, nesvjestica, bol, šok ili čak smrt. Ponekad je vaginalno krvarenje jedini znak vanmaterične trudnoće, dok se od ostalih simptoma kasnije mogu javiti bolovi u trbuhu, karlici ili ramenu. Vanmaterična trudnoća se mora ukloniti lijekovima ili operativnim zahvatom.

Zbog čega se javalja krvarenje u drugom trimestru, tj. u odmakloj trudnoći?

Lagano, oskudno krvarenje u odmakloj trudnoći obično se javlja zbog upale ili neke promjene na grliću materice. Jako, obilno krvarenje je ozbiljniji znak i obično su uzrok promjene na posteljici. Bilo koja krvarenja u ovom periodu trudnoće mogu biti znak prijevremenog poroda, stoga odmah kontaktirajte svog ginekologa.

Koje promjene na posteljici uzrokuju krvarenja tokom trudnoće?

Nekoliko promjena na posteljici mogu uzrokovati krvarenje:

Abrupcija posteljice – To je prijevremeno odvajanje posteljice od materice u kasnijem stadiju trudnoće. Najčešći znakovi i simptomi su obilno vaginalno krvarenje i bolovi u trbuhu ili leđima. Abrupcija posteljice može izazvati ozbiljne komplikacije ako se ne javite odmah u bolnicu.

Placenta previa (predležeća posteljica) – Kada posteljica leži nisko u materici, ona može djelimično ili u potpunosti pokriti grlić materice, te izazvati vaginalno krvarenje. Ova vrsta krvarenja često se javlja bez bolova. Nekada se placenta previa spontano povlači do 32–35. sedmice trudnoće, jer se donji dio materice rasteže i povlači posteljicu sa sobom. Ako posteljica više ne pokriva grlić, u tom slučaju je moguć prirodni porod. Međutim, ako placenta previa ostane da pokriva unutrašnje ušće grlića, onda treba obaviti porod carskim rezom.

Ruptura materice – U rijetkim slučajevima do krvarenja može doći zbog pucanja materice na mjestu ožiljka od prethodnog carskog reza. Ovo je ozbiljna komplikacija koju prate intenzivni bolovi.

Placenta accreta – Ovo je stanje kada posteljica (ili dio posteljice) duboko uraste u zid materice. To može izazvati krvarenje u zadnjim mjesecima trudnoće i ozbiljan gubitak krvi tokom porođaja. Većina slučajeva se može otkriti tokom trudnoće rutinskim ultrazvučnim pregledom. Veoma je važno na vrijeme prepoznati ovo stanje, jer su tokom ove vrste poroda majka i beba ugrožene.

Da li krvarenje tokom trudnoće može biti znak prijevremenog poroda?

Krvarenje u drugom trimestru, tj. u odmakloj trudnoći može biti jedan od znakova prijevremenog poroda. Ako porod započne prije 37. sedmice trudnoće, to se naziva prijevremenim porodom.

Šta je prijevremeni porod?

Tipična trudnoća traje oko 40 sedmica. Prijevremeni porod započinje prije 37. sedmice trudnoće, a donja granica za prijevremeni porod je 24. sedmica. Porod koji se desi prije 24. sedmice gestacije, odnosno kad je plod lakši od 500g, smatra se spontanim pobačajem. Prerano rođena djeca mogu se roditi s ozbiljnim zdravstvenim problemima, a neki, poput cerebralne paralize, mogu biti doživotni.

Procjenjuje se da se svake godine 15 miliona beba rodi prerano. Otprilike 1 milion djece umire svake godine zbog komplikacija prijevremenog porođaja, dok se mnoga preživjela djeca suočavaju sa životnim invaliditetom, uključujući poteškoće u učenju i probleme sa vidom i sluhom.

Zašto dolazi do prijevremenog poroda?

Prijevremeni porod se javlja iz različitih razloga. Većina se desi spontano, ali nekada ga i liječnici mogu izazvati lijekovima, tj. pokrenuti rani porod kad su majka i beba zdravstveno ugroženi.

Uobičajeni razlozi prijevremenog poroda su blizanačke trudnoće, infekcije i bolesti poput dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Međutim, veoma često se ne zna uzrok prijevremenog poroda. Također, može postojati i genetski utjecaj.

Može li se zaustaviti prijevremeni porod?

U nekim slučajevima da. Za oko 3 od 10 žena prijevremeni porođaj prestaje sam od sebe. Ako se porod sam ne zaustavi, postoje tretmani i lijekovi koji mogu biti korisni u odgađanju porođaja na neko vrijeme. Postoje, također, lijekovi koji mogu smanjiti rizik od pojave komplikacija kod beba koje se rode prijevremeno.

Šta uraditi ako imam znakove prijevremenog poroda?

Javiti se ginekologu. Ginekolog bi trebao obaviti ginekološki i ultrazvučni pregled kako bi provjerio da li se grlić maternice počeo otvarati i skraćivati. Također treba obaviti ultrazvučni pregled za procjenu, odredi veličinu i težinu vaše bebe.Ovaj pregled je veoma bitan jer liječniku pomaže da procjeni da li je krenuo prijevremeni porod i ako je krenuo na koji način da dalje djeluje da se smanji rizik od pojave komplikacija kod bebe.

Koji se lijekovi daju ako krene prijevremeni porod?

Lijekovi koji pomažu u pripremi bebe za prijevremeno rođenje su kortikosteroidi, magnezijum sulfat i tokolitici.

Zašto se daju kortikosteroidi kod prijevremenog poroda?

Kortikosteroidi pomažu i ubrzavaju razvoj bebinih pluća, mozga i probavnih organa. Davanje kortikosteroida može se preporučiti trudnicama između 24. i 34. sedmice trudnoće, ukoliko se smatra da će porod nastupiti u roku od 7 dana, trudnicama kod kojih je pukao vodenjak i onima koje nose više od jedne bebe.

Zašto se daje magnezijum sulfat kod prijevremenog poroda?

Magnezijum sulfat može smanjiti rizik od cerebralne paralize i neuroloških poremećaja kod bebe. Ovaj lijek se daje trudnicama koje su trudne manje od 32 sedmice i ako postoji rizik da će se poroditi u naredna 24 sata.

Šta rade tokolitici?

Tokolitici su lijekovi koji se koriste za odgađanje poroda i zaustavljanje kontrakcija maternice kod prijevremenog poroda. Tokolitici mogu odgoditi porod na nekoliko sati, pa čak i do 48 sati. Nekad je to vrijeme dovoljno za davanje kortikosteroida ili magnezijum sulfata.

Odlaganje poroda tokoliticima također može omogućiti vrijeme za premještaj u bolnicu sa specijaliziranom njegom za prijevremeno rođenu djecu.

Tokolitici se daju kada doktor misli da su koristi tretmana veće od rizika, jer inače mogu imati neželjene efekte na trudnice, od kojih neki mogu biti ozbiljni.

Šta će se dogoditi bebi nakon prijevremenog poroda?

Ako se beba rodi između 24. i 37. sedmice trudnoće, njega koja joj je potrebna ovisi o tome koliko se rano rodila. Odjeljenje za intenzivnu njegu novorođenčadi pruža specijaliziranu njegu za nedonoščad. Neke bebe moraju ostati na odjeljenju u inkubatorima sedmicama ili čak mjesecima dok ne budu spremne za samostalano funkcionisanje.

Postoje li lijekovi koji mogu pomoći u prevenciji prijevremenog poroda?

Da. Ako postoji rizik od prijevremenog poroda, razgovarajte sa svojim ginekologom o tretmanima koji mogu pomoći u njegovom sprječavanju. Tretmani mogu uključivati:

Progesteron – Ako ste već imali prijevremeni porod s jednim djetetom, može se preporučiti da koristite progesteron tokom trudnoće. Ovaj hormon može pomoći u sprečavanju ponavljanja prijevremenog poroda.

Vaginalni progesteron – Obično se preporučuje ako imate vrlo skraćen grlić maternice u 24. sedmici trudnoće ili ranije. Vaginalni progesteron je tableta ili gel koji se koristi svaki dan do 37. sedmice.

Roidakal – Roidakal je dodatak prehrani koji je efikasan i siguran za trudnice i bebu, ako se na vrijeme počne koristiti može značajno da smanji stopu pobačaja i prijevremenih poroda. Preporuka je da se koriste dvije tablete dnevno samostalno ili u kombinaciji sa progesteronom.

Brojana istraživanja su dokazala da Roidakal smanjuje upalu, smanjuje prijevremene kontrakcije materice, jača tkiva membrane bitnih za siguran opstanak bebe unutar materice.

Cerclage (serklaža) – Ako imate skraćen grlić maternice i ranije ste imali prijevremeni porod, također se može uraditi postupak nazvan cerclage. To je operativni zahvat koji se radi tako što se na skraćeni grlić stavi jedan ili više šavova da se spriječi dalje skraćivanje i otvarenje grlića.

Mogu li ja nešto uraditi, da smanjim rizik od prijevremenog poroda?

Iako se prijevremeni porod ne može uvijek spriječiti, možete poduzeti korake da smanjite rizik da dođe do prijevremnog poroda.

Pazite na svoje zdravlje i ishranu, izbjegavajte cigarete i alkohol, kao i sve što može naštetiti vašoj bebi i dovesti do prijevremenog poroda.

Ne uzimajte lijekove, bilo da su na recept ili se prodaju bez recepta, te biljne proizvode bez konsultacije sa vašim ginekologom.

Izbjegavajte stresne situacije i pokušajte smanjiti stres

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?