Search
Home » Ginekologija » Konizacija i LETZ tretmani

Konizacija i LETZ tretmani

Konizacija (konusna biopsija) i LETZ (procedura elektrohirurške ekscizije) su tretmani pomoću kojih se dijagnosticira i uklanja abnormalno tkivo sa grlića materice u slučajevima cervikalne displazije, odnosno pojave prekarcinoza (H SIL – CIN 2 i CIN 3).  

Abnormalno tkivo, kao promjena na grliću materice koja nastaje pod uticajem HPV zovemo prekanceroze. Obzirom na dužinu trajanja infekcije HPV, stepen i težinu promjene, prekanceroze dijelimo na: LSIL i HSIL ili CIN 1, CIN2 i CIN 3.

Cervikalna displazija je stanje u kojem se prekancerozne stanice nakupljaju na površini cerviksa. Iako obično nije kancerogena, ako se displazija grlića materice ne liječi, može dovesti do raka grlića materice. Cervikalna displazija se obično otkriva tokom Papa testa. Stadij displazije, uz preporuku ginekologa onkologa, odredit će koji zahvat će žena izabrati.

Konizacijom se uklanja veći dio abnormalnog tkiva grlića u obliku konusa koji se šalje na pregled kod patologa.

Za LETZ se koristi tanka elektrificirana žica kojom se otklanja abnormalno tkivo na samoj površini grlića materice.

Oba postupka uklanjaju abnormalno tkivo koje se potom šalju kod patologa na utvrđivanje da li su prisutne ćelije raka ili prekanceroze.Konizacija se izvodi u bolnici, a LETZ se može izvoditi i u ambulantama, jer se uklanja manji dio tkiva grlića, tako da su i komplikacije manje poslije procedure. 

Mogući rizici od zahvata su: obilno vaginalno krvarenje, prijevremeni porod tokom sljedeće trudnoće i, rijetko, suženje kanala grlića materice što može dovesti do neplodnosti.

Kako se izvode konizacija i LETZ ?

LETZ koristi niskonaponsku elektrificiranu žicu za uklanjanje samo dijela abnormalnog tkiva koje se vidi kolposkopom na površini grlića dok kod konizacije hiruškim skalpom otklanja veći dio grlića u vidi konusa.

LETZ metoda koristi uređaj sličan obruču žice koja je pod niskonaponskom strujom i pod kontrolom kolposkopa otklanjaju abnormalne ćelije sa površine grlića. LETZ uklanja manje ćelija , manje oštečuje grlić, općenito je jeftiniji i lakši za izvođenje od konizacije. Pacijenti ne idu pod opštu anesteziju tokom LETZ-a, već se koristi lokalna anestezija i procedura se radi u ambulanti.

Konizacija je, u suštini, procedura na grliću materice kojom se uklanja veliki dio abnormalnog tkiva u obliku konusa, i obično se koristi kod većih oštečenja grlića materice i prisutnih prekanceroza većeg stupnja.

Obično se izvodi pod općom anestezijom, ali postoji i opcija za lokalni anestetik koji umrtvljuje cijelo genitalno područje (epiduralna anestezija). Hirurg uklanja veliki dio cerviksa i tkivo se šalje u patološku laboratoriju na analizu.

Poznata i kao elektrohirurgija, LEEP procedura uklanja tkivo koje se zatim testira na rak. Ovo pomaže u dijagnozi, kao i u usmjeravanju budućeg liječenja abnormalnosti. Nakon postupka LEEP ili konizacije, tkivo

Koliko traje oporavak od konizacije ili LETZa ?

Nakon konizacije ili LETZ procedure, pacijenti se prate intenzivno nekoliko sati. Nakon LETZ-a pacijentice mogu kući za par sati, a za postupak konizacije obično prespavaju u bolnici prije odlaska kući. Tokom prve sedmice nakon procedure može se pojaviti vaginalno krvarenje. Žene treba da nose uloške tri sedmice nakon zahvata, kao i da izbjegavaju seksualne odnose.

Nakon konizacije, preporuka je da žene rade Papa test svakih šest mjeseci tokom dvije godine ili onoliko često koliko je preporučio njihov ginekolog, sve dok rezultati nekoliko Papa testova ne budu normalni.

Rizici i nuspojave konizacije i LETZ-a

Ponekad se poslije operacije može javiti jače krvarenje, koje se može zaustaviti ponovnim operativnim zahvatom.  

U veoma rijetkim slučajevima tokom konizacije može doći do sužavanje grlića materice, što može stvarati probleme s plodnošću.

Kod žena koje su bile podvrgnute konizaciji postoji rizik da kasnije dođe do pobačaja ili prijevremenog poroda.

Ukoliko konizacija ostavi ožiljke, to može otežati identifikaciju abnormalnih tkiva i ćelija tokom budućih pregleda.LETZ se pokazao kao veoma efikasan tretman za displaziju grlića materice. Neki rizici koje treba razmotriti uključuju rijetku mogućnost infekcije grlića materice, sužavanje grlića materice (sa mogućim problemima plodnosti) i prijevremeni porod.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?