Search
Home » Ginekologija » KOLPOSKOPIJA

KOLPOSKOPIJA

Ponosni smo što u našem timu imamo jako stručne ljekare po pitanju kolposkopije. Doc dr Emir Mahmutbegović je ginekološki citolog sa posebnom i dodatnom edukacijom iz kolposkopije što ga svrstava u stručnjake iz oblasti grlića materice, za dijagnostikovanje , pračenje i liječenje promjena na grliću materice .

Kolposkopija je ključni dijagnostički postupak u ginekologiji koji se koristi za detaljan pregled grlića, vagine i vulve. Ovaj članak će vam pružiti sve potrebne informacije o kolposkopiji, uključujući njen proces, indikacije i važnost redovnih pregleda. a za zakazivanje za KOLPOSKOPIJU u Ginekološkom dijagnostičkom centru eGinekolog u Sarajevu možete putem telefona : 061 209 328

Šta je Kolposkopija?

Kolposkopija je dijagnostički postupak koji se izvodi pomoću kolposkopa, uređaj koji ima pokretni mikroskop i svijetlo. Kolposkop omogućava ginekologu da detaljno pregleda pod velikim povečanjem grlić materice, vaginu i vulvu. Ovaj pregled omogućava bolji uvid u tkivo i izgled grlića materice, vagine i vulve, pomažući u otkrivanju potencijalnih problema.

Kada se radi kolposkopija?

Abnormalni papa testa: Kolposkopija se obično obavlja u slučaju kada Papa test pokazuje neki stepen abnormalnosti ( ASCUS , L- SIL , H – SIL ili CIS ) ( CIN1 , CIN2 ,CIN3 ili CIS ) . Papa test je redovan ginekološki pregled koji pomaže u otkrivanju promjena na grliću materice. Ako rezultati Papa testa pokažu abnormalnosti, kolposkopija je neophodna kako bi se bolje i detaljnije ispitale te promjene. Ako se tijekom kolposkopskog pregleda ginekolog primijeti sumnjiva područja na tkivu grlića, onda se može odlučiti uzeti uzorak tkiva (biopsiju) za daljnju analizu. Uzimanje biopsije može izazvati kratkotrajni osjećaj nelagode ili blagu bol. Uzorak tkiva šalje se u laboratorij gdje se analizira pod mikroskopom kako bi se utvrdilo jesu li prisutne abnormalnosti i kakve su prirode.

Kad imamo neobjašnjivo vaginalno krvarenje: Neobjašnjivo vaginalno krvarenje može ukazivati na različite probleme, uključujući infekcije, polipe ili prekancerozne promjene. Kolposkopija se često koristi kako bi se utvrdio uzrok takvog  krvarenja.

Sumnja na Infekciju vagine : Ako postoji sumnja na infekciju vagine, kolposkopija omogućava pregled vaginalne i cervikalne sluznice kako bi se identifikovali uzročnici infekcije.

Praćenje i kontrolisanje promjena na papa testu: Kod žena koje su već dijagnostikovane, otkrivene promjene na PAPA testu ( ASCUS , L- SIL , H – SIL) ( CIN1 , CIN2 ), kolposkopija se često koristi za praćenje napretka ili promjena tih promjena na tkivu grlića materice.

Praćenje grlića nakon operacije ( konizacije ) : Nakon operacije tj. konizacije grlića gdje su otklonjeni abnormalnosti , kolposkopija se može koristiti kako bi se bilo sigurno da su sve abnormalnosti uklonjene i da nema povratka abnormalnosti..

Kako se izvodi kolposkopija ?

Evo detaljnijeg objašnjenja kako se provodi kolposkopija:

Priprema za pregled: Prije same kolposkopije, možda ćete morati slijediti neke upute ili ograničenja. Na primjer, može se tražiti da izbjegavate spolne odnose ili korištenje tampona nekoliko dana prije postupka. Također, važno je obavijestiti svog ginekologa o svim lijekovima koje uzimate ili zdravstvenim stanjima koja imate.

Ginekološki položaj prilikom kolposkopije : Za vrijeme kolposkopije, ležat ćete na ginekološkom stolu i staviti noge u nosače kako bi se osigurala pristupačnost području koje se pregledava.Isti polažaj koji imate kad se uzima PAPA test.

Primjena tekućine tokom kolposkopije : Ginekolog će aplicirati otopinu 3 % sirčetne kiseline tokom pregleda na površinu grlića maternice, vagine i vulve. Ova tekućina pomaže u vizualizaciji i otkrivanju abnormalnih područja na grliću materice , jer mijenja boju stanica.

Pregled kroz kolposkop: Nakon nanošenja otopine, ginekolog koristi instrument poznat kao kolposkop, koji je sličan mikroskopu sa svjetlom na kraju. Kolposkop se postavlja blizu otvora vagine i omogućuje ginekologu da pregleda i poveća područje vrata maternice. Ponekad se koristi i specijalno povećavajuće sočivo (biopsijsko sočivo) za detaljniji pregled.

Biopsija: Ako se tijekom pregleda primijete sumnjiva područja, ginekolog može odlučiti uzeti uzorak tkiva (biopsiju) za daljnju analizu. Uzimanje biopsije može izazvati kratkotrajni osjećaj nelagode ili blagu bol. Uzorak tkiva šalje se u laboratorij gdje se analizira pod mikroskopom kako bi se utvrdilo jesu li prisutne abnormalnosti i kakve su prirode.

Nakon postupka: Nakon završetka kolposkopije, možete se odmah vratiti svojim uobičajenim aktivnostima. Vaš ginekolog će vam objasniti rezultate pregleda i daljnji plan liječenja ili praćenja, ovisno o nalazima..

Ako se tijekom kolposkopije otkriju sumnjiva područja ili ako je uzeta biopsija, rezultati će biti dostupni nakon analize uzoraka u laboratoriju. Ovisno o rezultatima, daljnje postupanje može uključivati:

Praćenje: Ako se ustanovi da su promjene blage i vjerojatno će se povući same od sebe, vaš ginekolog može preporučiti daljnje redovite preglede kako bi se pratilo stanje. To može uključivati ponovni Pap test nakon određenog vremenskog razdoblja ili kolposkopiju u budućnosti.

Liječenje: Ako se utvrdi da su prisutne abnormalnosti koje zahtijevaju intervenciju, vaš ginekolog će razgovarati s vama o mog mogućnostima liječenja. To može uključivati postupke poput ablacija (uklanjanje površinskog sloja stanica) ili konizacije (uklanjanje konusnog dijela tkiva vrata maternice). Cilj je ukloniti abnormalne stanice i spriječiti daljnje napredovanje bolesti.

HPV testiranje: Ako su promjene na grliću povezane s infekcijom HPV-om, važno je pratiti HPV status. To može uključivati redovito testiranje na prisutnost HPV-a i procjenu rizika. Ovisno o rezultatima, moguće su daljnje intervencije ili praćenje.

Koliko traje pregled – kolposkopija ?

Trajanje kolposkopije može varirati ovisno o različitim faktorima, uključujući složenost uputne dijagnoze i potrebu za dodatnim postupcima kao što je biopsija. Uobičajeno, kolposkopija traje između 10 i 20 minuta. Evo nekoliko faktore koji mogu utjecati na trajanje postupka:

Složenost dijagnoze tj promjene na grliću: Ako ginekolog primijeti nepravilnosti tijekom inicijalnog pregleda vrata maternice i vaginalnog područja, postupak može potrajati duže jer će detaljnije ispitivati te promjene.

Biopsija: U nekim slučajevima, ako se tijekom kolposkopije otkriju sumnjive promjene, ginekolog može odlučiti obaviti biopsiju, što može produžiti trajanje postupka za dodatnih 10 do 15 minuta.

Konzultacija: Ponekad, liječnik će provesti konzultaciju s pacijentom tijekom kolposkopije kako bi objasnio nalaze i razgovarao o daljnjem liječenju ili pratnji.

Koliko košta kolposkopija u Ginekološkom dijagnostičkom centru eGinekolog ?

Važno je naglasiti da kolposkopija obično nije bolna, iako pacijentke mogu osjetiti blagu nelagodu ili pritisak tijekom postupka. Kolposkopija je važan dijagnostički alat koji pomaže u ranoj detekciji potencijalnih problema na vratu maternice i vaginalnom području, posebno u slučajevima kada su PAPA testovi pokazali nepravilnosti. Pacijentkinje se mogu naručiti na br telefona 061 209 328 na pregled u Ginekološkom dijagnostičkom centru eGinekolog i sam pregled košta 100 KM.

Da li je kolposkopija opasna procedura ?

Kolposkopija se smatra relativno sigurnom dijagnostičkom procedurom u oblasti ginekologije. Većina žena ne doživljava ozbiljne komplikacije ili nelagodnosti tokom kolposkopskog pregleda.Mnogo žena je opisalo da je kolposkopija sličnom klasičnom ginekološkom pregledu prilikom uzimanja papa testa samo što traje malo duže. Evo nekoliko ključnih tačaka koje ilustruju zašto se kolposkopija obično smatra sigurnom:

Nije-invazivna procedura: Kolposkopija je neinvazivna procedura, što znači da se ne vrše hiruške intervencije i ne zahtjeva invazivni pristup. Ginekolog koristi kolposkop, uređaj sličan mikroskopu, za detaljan pregled grlića materice (cerviksa ), vagine i vulve.

Nema potrebe za opštom anestezijom: Većina žena ne zahteva primenu opšte anestezije tokom kolposkopije. Procedura može izazvati blagu nelagodnost ili pritisak, ali obično nije bolna.

Brza procedura: Kolposkopija se obično izvodi relativno brzo, za nekoliko minuta. Brzina postupka smanjuje mogućnost nelagodnosti ili komplikacija.

Praćenje i dijagnostika: Kolposkopija se često koristi za otkrivanja promjena na grliću materice ( cerviksu ), vagini ili vulvi. Ovaj postupak omogućava ginekologu da identifikuje potencijalne probleme i da rano otkrije promjene, što može pomoći u sprečavanju ozbiljnijih komplikacija.

Iako je kolposkopija općenito sigurna, važno je razgovarati sa svojim ginekologom o bilo kakvim pitanjima ili brigama koje imate pre nego što se podvrgnete ovom postupku. Vaš ginekolog će vam pružiti sve potrebne informacije i olakšati vaše zabrinutosti.

Važnost Kolposkopije za Vaše Reproduktivno Zdravlje

Kolposkopija ima ključnu ulogu u ranom otkrivanju i praćenju cervikalnih problema. Evo nekoliko razloga zašto je ovaj pregled izuzetno važan:

Rano Otkrivanje: Kolposkopija omogućava rano otkrivanje prekanceroznih i kanceroznih promjena na cerviksu, što povećava šanse za uspešno lečenje.

Bolja Dijagnostika: Kolposkopija omogućava detaljniji pregled od standardnog ginekološkog pregleda, što znači da se čak i manje promene mogu identifikovati.

Praćenje Napretka: Kod žena koje su već dijagnostikovane sa prekanceroznim promjenama, kolposkopija se koristi za praćenje napretka bolesti i uspešnosti tretmana.

Smanjenje Stresa: Redovni pregledi kolposkopijom mogu pružiti ženama veći osećaj kontrole nad svojim reproduktivnim zdravljem i smanjiti anksioznost povezanu sa strahom od kancera.

Zaključak

Kolposkopija je važan dijagnostički alat u ginekologiji i akušerstvu. Ovaj postupak omogućava detaljan pregled grlića vagine ( cerviksa ), vagine i vulve i igra ključnu ulogu u ranom otkrivanju potencijalnih problema. Važno je da redovno obavljate preglede kako biste očuvali svoje reproduktivno zdravlje. Cijena KOLPOSKOPIJE u Ginekološkom dijagnostičkom centru eGinekolog u Sarajevu iznosi 100 KM i možete zakazati vaš termin putem telefona : 061 209 328 Vaše zdravlje je najvažnije, i kolposkopija je tu da ga sačuva.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?