eGinekolog Banner
Kategorije
Trudnoća

Kofein i trudnoća

Konzumiranje kofeina tokom trudnoće i tokom perioda dojenja.

Šta je kofein?

Kofein je stimulativna supstanca koja se nalazi u mnogim namirnicama i pićima. Kofein se u prirodi nalazi u lišću, sjemenkama i plodovima više od 60 biljaka.Također se nalazi u mnogim prozvodima iz svakodnevne upotrebe.

Koliko kofeina ima u određenoj hrani i pićima?

Količina kofeina u nekim proizvodima su :

  • preparat ekscedrin koja se koristi kod migrena sadrži 130mg kofeina
  • šolja kafe može sa sadrži 40-180 mg kofeina
  • crni čaj sadrži 20-90 mg kofeina
  • Red Bull® energetski napitak sadrži 67mg kofeina
  • kugla sladoleda od kafe sadrži 58mg kofeina
  • čaša 2 dl Coke® sadrži 46mg kofeina
  • šolja tople čokolade sadrži 5mg kofeina

Neke biljke poput guarane sadrže kofein, tako da pića napravljena od sjemena guarane sadrže kofein.

Kako kofein utiče na ljudski organizam?

Glavni učinak kofeina na ljudski organizam je osjećaj razbuđenosti nakon konzumiranja. Kofein utiče na dodatno oslobađanje kiseline u želucu, što može rezultirati želučanim tegobama. Kofein je također diuretik, tako da pomaže oslobađanju tekućine iz tijela.

Pokušavam zatrudnjeti. Da li konzumiranje kofeinskih napitaka može smanjiti šansu da zatrudnim?

Rezultati istraživanja su različiti. Neke studije sugeriraju da bi velika količina kofeina (više od 300 mg / dan) mogla otežati začeće, ali to nije dokazano. Konzumacija male količine kofeina (manje od 200 mg / dan) do umjerene (oko 200-300 mg / dan) vjerovatno ne utiče na ostvarivanje trudnoće.

Trudna sam. Da li je sigurno da nastavim piti kafu i napitke koje sadrže kofein?

Većina stručnjaka se slaže da je konzumiranje male količine kofeina bezbjedno tokom trudnoće. Za trudnice je važno da ostanu dobro hidrirane, to jeste da piju dovoljno vode. Također je bitno da se pijenje dovoljno vode ne zamijeni kofeinskim napicima.

Može li kofein uticati na učestalost pobačaja?

Postoje mnoga istraživanja koja su se bavila ovim pitanjem. Do danas, istraživači nisu našli povezanost između konzumiranja manje količine kofeina i povećanog rizika od pobačaja. Neke studije sugeriraju da konzumiranje vrlo velikih količina kofeina (preko 800 mg dnevno) samo ili u kombinanciji s cigaretama ili alkoholom (za koje se zna da povećavaju rizik od pobačaja) može povećati rizik od pobačaja.

Može li konzumiranje kofeinskih napitaka tokom trudnoće uticati na razvoj anomalija kod bebe ?

Ne. Pokazalo se da konzumiranje velike količine kofeina ne uzrokuje razvoj anomalija kod bebe.Velike količine kofeina mogu djelovati na bebe na isti način kako djeluju na odrasle. Neka istraživanja sugeriraju da kod trudnica koje su konzumirale više od 500 mg kofeina dnevno, djeca imaju veću šansu da će imati brže otkucaje srca, drhtanje, ubrzanije disanje  i više vremena biti budna nakon rođenja.

Da li konzumiranje kofeinskih napitaka u trudnoći uzrokuje dugoročne probleme u ponašanju ili učenju bebe?

Većina studija pokazuje da konzumiranje kofeina tokom trudnoće ne utiče na kasnije učenje ili ponašanje djece.

Mogu li piti kofeinske napitke dok dojim?

Kofein prelazi u majčino mlijeko i zato je preporuka da ograničite unos kofeina tokom perioda dojenja. Može doći do razdražljivosti dojenčadi i problema sa spavanjem, ukoliko majka konzumira velike količine kofeina. Prilikom dojenja vrlo važno je da majka unosi adekvatnu količinu vode.

Dr. Emir Mahmutbegović

Mahmutbegović Emir rođen je 22.09.1981. u Bugojnu, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je 2009. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a naučno zvanje mr.sc. stekao je 2012. godine na Odjelu za genetiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Završio je specijalizaciju ginekologije i akušerstva u junu 2016. godine i od tada radi kao ginekolog u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva kantona Sarajevo. Godine 2014. završio je postdiplomski tečaj Ultrazvuk u akušerstvu i ginekologiji u Zagrebu, Hrvatska. 2016. godine završio je ” Tečaj ginekološke citologije (licencirani ginekološki citolog)” i ” Tečaj praktične kolposkopije” u Beogradu.

PIŠITE NAM