Search
Home » Trudnoća » Kofein i trudnoća

Kofein i trudnoća

Konzumiranje kofeina tokom trudnoće i tokom perioda dojenja.

Šta je kofein?

Kofein je stimulativna supstanca koja se nalazi u mnogim namirnicama i pićima. Kofein se u prirodi nalazi u lišću, sjemenkama i plodovima više od 60 biljaka.Također se nalazi u mnogim prozvodima iz svakodnevne upotrebe.

Koliko kofeina ima u određenoj hrani i pićima?

Količina kofeina u nekim proizvodima su :

  • preparat ekscedrin koja se koristi kod migrena sadrži 130mg kofeina
  • šolja kafe može sa sadrži 40-180 mg kofeina
  • crni čaj sadrži 20-90 mg kofeina
  • Red Bull® energetski napitak sadrži 67mg kofeina
  • kugla sladoleda od kafe sadrži 58mg kofeina
  • čaša 2 dl Coke® sadrži 46mg kofeina
  • šolja tople čokolade sadrži 5mg kofeina

Neke biljke poput guarane sadrže kofein, tako da pića napravljena od sjemena guarane sadrže kofein.

Kako kofein utiče na ljudski organizam?

Glavni učinak kofeina na ljudski organizam je osjećaj razbuđenosti nakon konzumiranja. Kofein utiče na dodatno oslobađanje kiseline u želucu, što može rezultirati želučanim tegobama. Kofein je također diuretik, tako da pomaže oslobađanju tekućine iz tijela.

Pokušavam zatrudnjeti. Da li konzumiranje kofeinskih napitaka može smanjiti šansu da zatrudnim?

Rezultati istraživanja su različiti. Neke studije sugeriraju da bi velika količina kofeina (više od 300 mg / dan) mogla otežati začeće, ali to nije dokazano. Konzumacija male količine kofeina (manje od 200 mg / dan) do umjerene (oko 200-300 mg / dan) vjerovatno ne utiče na ostvarivanje trudnoće.

Trudna sam. Da li je sigurno da nastavim piti kafu i napitke koje sadrže kofein?

Većina stručnjaka se slaže da je konzumiranje male količine kofeina bezbjedno tokom trudnoće. Za trudnice je važno da ostanu dobro hidrirane, to jeste da piju dovoljno vode. Također je bitno da se pijenje dovoljno vode ne zamijeni kofeinskim napicima.

Može li kofein uticati na učestalost pobačaja?

Postoje mnoga istraživanja koja su se bavila ovim pitanjem. Do danas, istraživači nisu našli povezanost između konzumiranja manje količine kofeina i povećanog rizika od pobačaja. Neke studije sugeriraju da konzumiranje vrlo velikih količina kofeina (preko 800 mg dnevno) samo ili u kombinanciji s cigaretama ili alkoholom (za koje se zna da povećavaju rizik od pobačaja) može povećati rizik od pobačaja.

Može li konzumiranje kofeinskih napitaka tokom trudnoće uticati na razvoj anomalija kod bebe ?

Ne. Pokazalo se da konzumiranje velike količine kofeina ne uzrokuje razvoj anomalija kod bebe.Velike količine kofeina mogu djelovati na bebe na isti način kako djeluju na odrasle. Neka istraživanja sugeriraju da kod trudnica koje su konzumirale više od 500 mg kofeina dnevno, djeca imaju veću šansu da će imati brže otkucaje srca, drhtanje, ubrzanije disanje  i više vremena biti budna nakon rođenja.

Da li konzumiranje kofeinskih napitaka u trudnoći uzrokuje dugoročne probleme u ponašanju ili učenju bebe?

Većina studija pokazuje da konzumiranje kofeina tokom trudnoće ne utiče na kasnije učenje ili ponašanje djece.

Mogu li piti kofeinske napitke dok dojim?

Kofein prelazi u majčino mlijeko i zato je preporuka da ograničite unos kofeina tokom perioda dojenja. Može doći do razdražljivosti dojenčadi i problema sa spavanjem, ukoliko majka konzumira velike količine kofeina. Prilikom dojenja vrlo važno je da majka unosi adekvatnu količinu vode.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?