Search
Home » Ginekologija » KLAMIDIJA

KLAMIDIJA

Klamidija je spolno prenosiva infekcija (SPI), obično prenosi vaginalnim, oralnim ili analnim seksom. Klamidija je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti kod žena, posebno kod mladih žena od 15 do 24 godine. Često ne izaziva simptome i antibiotici obično uspješno liječe klamidiju. Ako se ne liječi, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod žena, kao što su poteškoće u trudnoći i poteškoće kod ostvarnivanja trudnoće.

Šta je klamidija?

Klamidija je spolno prenosiva infekcija koju uzrokuje bakterija Klamidija trachomatis. Posebno je ozbiljan problem za žene jer može oštetiti ženske reproduktivne organe.

Ko može dobiti klamidiju?

Klamidija je jedna od najčešćih SPI kod žena u Sjedinjenim Državama. U 2015. godini, više od milion žena u Sjedinjenim Državama ima dijagnozu klamidije. Najčešća je kod mladih žena od 15 do 24 godine.

Kako se dobija klamidija?

Klamidija se prenosi putem:

 • Vaginalni, oralni ili analni seks. Klamidija se može širiti čak i ako nema simptoma. To znači da možete dobiti Klamidiju od nekoga ko nema simptome.
 • Dodirivanje genitalija. Muškarac ne mora ejakulirati da bi se klamidija proširila. Klamidija se također može prenijeti između žena koje imaju seks samo sa ženama.
 • Porođaj od majke do bebe

Koji su simptomi klamidije?

Klamidija je poznata kao “tiha” infekcija, jer većina žena koje imaju klamidiju nemaju simptome. Ako imate simptome, možda ćete ih primijetiti tek nekoliko sedmica nakon što ste dobili klamidiju.

Simptomi mogu biti :

 • Krvarenje između menstruacija
 • Pečenje prilikom mokrenja
 • Povišena tempratura
 • Bol u donjem djelu leđa
 • Bol u donjem djelu stomaka
 • Mučnina
 • Bol tokom seksa
 • Neobičan vaginalni iscjedak

Ako mislite da imate klamidiju, vi i vaš seksualni partner(i) morate što prije posjetiti ljekara i uraditi pregled.

Klamidija čak i bez simptoma može dovesti do zdravstvenih problema (uključujući da problemi sa trudnoćom). Jedini način da saznate da li vi ili vaš partner imate klamidiju je da se testirate.

Da li je i kada potrebno testirati se na klamidiju?

Ako imate 24 ili manje godina i imate seks, morate se testirati na klamidiju. Klamidija je najčešća kod žena između 15 i 24 godine. Morate se testirati ako ste imali bilo kakve simptome klamidije ili ako vaš seksualni partner ima klamidiju.

Ako ste stariji od 24 godine, morate se testirati ako ste u protekloj godini ili od posljednjeg testiranja:

 • Imali novog seksualnog partnera
 • Vaš seksualni partner vam je rekao da ima klamidiju
 • Imali klamidiju ili neku drugu spolno prenosivu infekciju u prošlosti
 • Niste koristili kondome tokom seksa i u vezi ste koja nije monogamna, što znači da vi ili vaš partner imate seks sa drugim ljudima

Također se morate testirati ako ste trudni ili ako imate bilo kakve simptome klamidije.

Kako se dijagnostikuje klamidija?

Postoje dva načina na koje ljekar ili medicinska sestra testiraju na klamidiju:

 • Test urina. Ovo je najčešće. Vaš urin se zatim testira na klamidiju.
 • Test brisa. Vaš ljekar koristi pamučni štapić da uzme uzorak tečnosti sa inficiranog mjesta (vagine, grlića materice, rektuma ili grla). Tečnost se zatim testira na klamidiju.

Papa test se ne koristi za otkrivanje klamidije.

Kako se liječi klamidija?

Vaš ljekar će vam propisati antibiotike za liječenje klamidije. Antibiotici mogu izliječiti klamidiju. Ali oni ne mogu popraviti nikakvu trajnu štetu nanesenu vašem tijelu, uključujući ožiljke na vašim reproduktivnim organima koje klamidija učini prilikom trajanja infekcije. Iz tog razloga, trebali biste se testirati i uzeti antibiotike što je prije moguće.

Da bi antibiotici djelovali, morate popiti sve antibiotike koje vam je propisao liječnik, čak i ako simptomi nestanu.Ako simptomi ne nestanu nakon tretmana, obratite se svom ljekaru.

Recite svom ljekaru ako ste trudni a imate klamidiju ,vaš ljekar vam može dati antibiotike koje je bezbjedno uzimati tokom trudnoće.

Šta se može dogoditi ako se klamidija ne liječi?

Neliječena klamidija može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod žena, uključujući:

 • Inflamatorna bolest zdjelice, infekcija ženskih reproduktivnih organa. Inflamatorna bolest zdjelice može dovesti do hroničnog bola u karlici, problema u trudnoći i neplodnosti. Neliječena klamidija je čest uzrok inflamatorne bolesti zdjelice. Pogađa oko 10% do 15% žena sa neliječenom klamidijom.
 • Povećan rizik od dobivanja HIV-a (virusa koji uzrokuje AIDS) zbog seksualne aktivnosti

Šta da uradite ako imate klamidiju?

Klamidiju je lako liječiti. Ali morate se testirati i liječiti što je prije moguće.

Ako imate klamidiju:

 • Posjetite ljekara što je prije moguće. Antibiotici će liječiti klamidiju, ali neće popraviti trajna oštećenja vaših reproduktivnih organa koje uzrokuje infekcija.
 • Pijte antibiotike do kraja prpoisane terapije , čak i ako simptomi nestanu, morate završiti sve antibiotike.
 • Recite svom seksualnom partneru(ima) kako bi se mogli testirati i liječiti. Ako se ne testiraju i ne liječe, možete ponovo dobiti klamidiju.
 • Izbjegavajte seksualni kontakt dok vi i vaš partner(i) ne budete liječeni i izliječeni. Čak i nakon što završite sa antibioticima, možete ponovo dobiti klamidiju ako imate seks sa nekim ko ima klamidiju.
 • Posjetite svog ljekara ponovo ako imate simptome koji ne nestaju u roku od nekoliko dana nakon završetka uzimanja antibiotika.

Kako klamidija utiče na trudnoću?

Kod trudnica, klamidija može dovesti do prijevremenog porođaja ili beba rođenih prije 37. sedmice trudnoće. Prijevremeni porođaj najčešći je uzrok smrti novorođenčadi i može dovesti do dugotrajnih zdravstvenih i razvojnih problema kod djece.

Bebe rođene od majki koje imaju klamidiju mogu dobiti:

 • Infekciju očiju beba, koje se nazivaju konjuktivitis. Znakovi uključuju iscjedak iz očiju i otečene kapke. Znakovi se najčešće pojavljuju u roku od dvije sedmice nakon rođenja.
 • Upala pluća kod beba. Znakovi uključuju kongestiju, kašalj i ubrzano ili otežano disanje, iako oni nisu uvijek prisutni. Znakovi se najčešće pojavljuju jedan do tri mjeseca nakon rođenja.

Kako spriječiti klamidiju?

Najbolji način da spriječite dobivanje klamidije je tako što:

 • Koristite kondome. Kondomi su najbolji način za prevenciju SPI kada imate seks. Budući da muškarac ne mora ejakulirati da bi dao ili dobio klamidiju, obavezno stavite kondom prije nego što penis dodirne vaginu, usta ili anus. Druge metode kontrole rađanja, kao što su kontracepcijske pilule, injekcije, implantati ili dijafragme, neće vas zaštititi od spolno prenosivih infekcija.
 • Testirajte se. Budite sigurni da ste vi i vaš partner testirani na SPI. Razgovarajte jedni s drugima o rezultatima testa prije seksa.
 • Budite monogamni. Seks sa samo jednim partnerom može smanjiti rizik od SPI.
 • Nemojte ispirati vaginu. Ispiranjem se uklanjaju neke od normalnih bakterija u vagini koje vas štite od infekcije. Ovo može povećati rizik od dobivanja SPI.

Koraci najbolje funkcioniraju kada se koriste zajedno. Niti jedan korak vas ne može zaštititi od svake vrste SPI.

Mogu li žene koje imaju seks sa ženama dobiti klamidiju?

Da. Moguće je dobiti klamidiju, ili bilo koju drugu spolno prenosivu infekciju, ako ste žena koja ima seks samo sa ženama. Klamidija živi u reproduktivnom traktu zaražene žene i može preći na seksualnog partnera, bilo muškarca ili ženu.

Razgovarajte sa svojim partnerom o njenoj seksualnoj historiji prije seksa i pitajte svog liječnika za test na spolno prenosive bolesti ako ste u opasnosti.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?