Search

Kako da ostanem trudna ?

Prvo trebate na vrijeme prestati koristiti kontracepciju. Nekoliko mjeseci prije nego što planirate ostati trudni, prestanite koristiti sve oblike kontracepcije.

Ako ste koristili hormonalnu kontracepciju, vašem tijelu će trebati nekoliko menstruacija kako bi se ovulacija vratila u normalu. Osim toga, to vam daje dovoljno vremena da upoznate vaš ciklus, kako biste mogli tačno da odredite kad je ovulacija, što je od ključnog značaja za začeće.

Kada prestanete sa upotrebom kontraceptivnih pilula, možete da zatrudnite u bilo kom trenutku.

Pratiti svoj mjesečni ciklus

Žena koja želi da ostane trudna trebala bi pratiti svoj mjesečni ciklus. Pojava menstruacije svaki mjesec na isti datum ili isti dan ciklusa je definisana kao redovni menstrualni ciklus. Suprotno tome, menstruacija može biti neredovita, što znači da dužina ciklusa varira od mjeseca do mjeseca. Praćenjem ovih podataka na kalendaru, žena može bolje predvidjeti kada bi mogla imati ovulaciju, a to je vrijeme svakog mjeseca kada će njezini jajnici pustiti jajnu stanicu. Bez jajne stanice ne možete ostati trudni. Kada upoznate svoj menstrualni ciklus spoznaćete i znakove ovulacije. To su, na primjer, promjene u cervikalnoj sluzi koja postaje tanka i rastezljiva kada ste najplodniji.

Pratiti ovulaciju

Žene s redovnim ciklusima ovuliraju oko dvije sedmice prije pojave menstruacije. Teže je predvidjeti ovulaciju kod žena s neredovitim ciklusom, ali obično to bude 12 do 16 dana prije početka njezine sljedeće menstruacije.

Postoji nekoliko metoda koje žene mogu koristiti da bi odredile svoje najplodnije dane svakog mjeseca.

Testovi-trakice za ovulaciju mogu smanjiti nagađanja potrebna da bi se utvrdilo kada žena ovulira. Testovi se prodaju u ljekarnama, testiraju urin na luteinizirajući hormon čija se razina povećava svakog mjeseca tijekom ovulacije i uzrokuje da jajnici oslobode jajnu ćeliju. Tri dana prije i dan nakon ovulacije je najbolje vrijeme da parovi imaju spolne odnose kako bi povećali šansu za trudnoću.

Druga metoda za predviđanje ovulacije je praćenje vaginalne sluzi redovnom provjerom količine i izgleda sluzi u vagini. Neposredno prije ovulacije, kada je žena najplodnija, količina sluzi se povećava i postaje tanja, bistrija i skliskija. Kada vaginalna sluz postane skliskija, to može pomoći spermiju da dođe do jajne ćelije. Žene koje prate vaginalnu sluz imaju duplo veću šansu da ostanu trudne od žena koje ne prete plodne dane, tj. vrijeme ovulacije.

Imati odnos svakog drugog dana tokom „plodnog prozora“

“Plodni prozor” je šestodnevni interval u mjesecu kada je žena najplodnija – pet dana prije ovulacije i dan ovulacije. Mnoge žene okreću se novim tehnološkim alatima, kao što su aplikacije i web lokacije za praćenje plodnosti, koje im pomažu da prate kada je vjerovatnije da će zatrudnjeti.

Odnose tokom perioda “plodnog prozora” možete imati svaki dan ili svaki drugi dan, a učinak na ostvarivanje trudnoće je skoro identičan.

Održavanje tjelesne aktivnosti i idealne težine

Vjezbanje i trudnoca

Težina žene također može utjecati na šanse za začeće. Prekomjerna ili nedovoljna težina može smanjiti te izglede. Istraživanje je pokazalo da ženi s prekomjernom tjelesnom težinom može zatrebati dvostruko duže da zatrudni od žene čiji se indeks tjelesne mase (BMI) smatra normalnom težinom, dok ženi s nedovoljnom težinom može zatrebati četiri puta više vremena.

Premalo tjelesne masti stvara višak estrogena, koji može ometati ovulaciju. Žene s nedovoljnom tjelesnom težinom, s BMI manjim od 18 godina, možda neće dobivati ​​redovite mjesečnice ili bi mogle prestati ovulirati, što im također ometa sposobnost da zatrudne.

Pretilost muškaraca, koja može poremetiti muški endokrini sistem, kao i održivost i koncentraciju sperme, također može utjecati na sposobnost para da zatrudne.

Jedite zdravu hranu

Istraživanja su pokazala da jedenje raznih zdravih namirnica može pomoći u pripremi ženskog tijela za trudnoću dajući joj odgovarajuće zalihe najvažnijih hranjivih sastojaka, poput kalcijuma, proteina i željeza. To znači jesti razno voće i povrće, nemasne proteine, cjelovite žitarice, mliječne proizvode i zdrave izvore masti. Osim što uzima dodatak koji sadrži folnu kiselinu, žena ovaj vitamin može dobiti i iz namirnica poput tamnozelenog lisnatog povrća, brokule, obogaćenog hljeba i žitarica, graha, agruma i soka od naranče. Kada pokušavate zatrudnjeti, manje jedite ribu koja u sebi ima žive, poput sabljarke, morskog psa, skuše i nekih drugih riba. To je zato što se živa može akumulirati u krvotoku trudnice, što utječe na razvoj djeteta.

Budite svjesni postepenog pada plodnosti sa godinama

Kako žene stare, njihova plodnost opada. To je zbog dobnih promjena na jajnicima koje uzrokuju pad količine i kvalitete jajnih stanica. S godinama, povećava se i rizik od nekih zdravstvenih problema, poput mioma maternice, endometrioze i začepljenja jajovoda, što može doprinijeti gubitku plodnosti.

Istraživanja su pokazala da postupni pad plodnosti kod žena započinje u 30-im godinama, oštriji pad kreće nakon 37. godine i nagli pad plodnosti nakon 40. godine. Ovi padovi znače da može zatrebati više vremena kako bi se trudnoća ostvarila.

Prestati sa alkoholom i cigaretama

Pušenje može dovesti do problema s plodnošću i kod žena i kod muškaraca. Prema Američkom društvu za reproduktivnu medicinu, hemikalije koje se nalaze u dimu cigareta, poput nikotina i ugljen-monoksida, ubrzavaju stopu gubitka ženskih jajašaca. Pušenje stari ženske jajnike i prerano iscrpljuje zalihe jajnih ćelija, navodi američka klinika Mayo. U studiji objavljenoj 2020. godine u časopisu Reproductive Biology and Endocrinology, istraživači su proučavali naučna saznanja o pušenju, alkoholu, ovisnosti i plodnosti, te otkrili da je pušenje povezano sa smanjenom plodnošću. Također je dobra ideja da se žene drže podalje od pasivnog pušenja, što može utjecati na njihove šanse da zatrudne. Za ženu je najsigurnije izbjegavati alkohol kada se nada da će zatrudnjeti. Žena bi također trebala prestati konzumirati alkohol ako prestane koristiti kontrolu rađanja.

Znajte kada tražiti pomoć

I žena i muškarac trebali bi razmotriti mogućnost procjene neplodnosti ako žena ima 35 ili više godina i nije zatrudnjela nakon šest mjeseci redovnog spolnog odnosa bez upotrebe kontracepcije. Također se preporučuje da žena koja ima manje od 35 godina i njen partner treba da se konsultuju sa stručnjakom za plodnost ako nije zatrudnjela nakon godinu dana redovnog nezaštićenog odnosa.

Koliko sperme treba da se zatrudni?

Muškarac obično proizvede 1500 novih spermija svake minute. Spermiji se stvaraju u testisima i sazrijevaju od 60 do 70 dana. Nezrele sperme koje nisu u potpunosti formirane ne mogu oploditi jajnu stanicu i formirati trudnoću. Normalna sperma trebala bi sadržavati najmanje 50% normalne, zrele sperme.

Sjemenu je potrebna optimalna koncentracija sperme za optimalnu plodnost. Plodna sperma sadrži najmanje 20 miliona sperme po mililitru, s ukupnim volumenom od najmanje 2 mililitra. Drugim riječima, zdrav muškarac trebao bi otpustiti najmanje 40 miliona sperme po ejakulaciji. Sve manje od 15 miliona sperme po mililitru smatra se malim brojem sperme, također poznatim kao oligozoospermija.

Volumen sperme nije jedini faktor koji je važan za plodnost. Kvaliteta je jednako važna kao i količina. Od sperme koja se oslobodi u tipičnoj ejakulaciji, najmanje 75% treba biti živo i održivo, a najmanje 50% treba biti pokretno najmanje jedan sat nakon ejakulacije, za najbolje šanse za začeće.

S ovog stajališta, na pitanje koliko je sperme potrebno da zatrudnite, možemo odgovoriti na sljedeći način: što više sperme, to je veća šansa. Ali u začeće nije uključena samo sjemenska tekućina. Za to je još potreban određeni dan ženskog ciklusa u kojem jaje napušta dominantni folikul i odlazi u epruvetu prema spermi. Ako se ne dogodi ovulacija, onda ni litra zdrave sperme ne može ništa.

Trudnoća se događa nakon ejakulacije kada sperma iz sjemena putuje u maternicu. Kada se zreli spermij spoji s jajašcem, dolazi do oplodnje i stvara se embrij. Zatim se embrij ugrađuje u sluznicu maternice, što rezultira trudnoćom. Međutim, sperma može preživjeti u maternici nekoliko dana, ali jajašce preživi samo 12 do 24 sata, te je stoga važno imati spolni odnos tokom perioda “plodnog prozora”, ako pokušavate zatrudnjeti.

Da bi partnerica mogla zatrudnjeti, sperma mora biti zdrava i dovoljno jaka da preživi u vagini, putuje do maternice i oplodi jajnu stanicu. Što je više zdrave sperme u vašem sjemenu, to je vjerojatnije da će jedan od tih spermija uspješno doći do maternice. Česta zapreka plodnosti je nizak broj sperme ili mali volumen sjemena. Ostale abnormalnosti sperme koje mogu uzrokovati neplodnost uključuju probleme s kretanjem (pokretljivost) i veliki broj nezrele, neformirane sperme.

Znanstvenici su dokazali da se prosječna koncentracija sperme u 1 ml sperme nalazi u rasponu od 20 do 120 miliona. Ako je koncentracija manja od 20 miliona/ml, to može predstavljati problem za oplodnju. Prosječni volumen ejakulata po spolnom odnosu je 3-5 ml, a to je prosječno 400 miliona spermija, od kojih će samo polovica, ili čak trećina, ostati u tijelu žene. Najmanje 11 miliona pokretnih spermija potrebno je u maternici da bi se postigla trudnoća, iako je samo jednoj pobjedničkoj spermiji dozvoljena privilegija oplodnje jajne stanice. Samo nekoliko stotina spermija od miliona nataloženih dopire do jajašca, te je  potrebno da svi zajedno rade kao tim kako bi došlo do trudnoće.

Smatra se da su spermiji poput lovačkih pasa u lovu vođeni do jajašca njegovim primamljivim izlučevinama koje djeluju poput svjetiljki za navođenje. Nakon što su napokon došli do jajašca od strane onih koji bi mogli slijediti upute, sperma (još uvijek timski napor) postaje hiper-aktivirana, entuzijastički lupajući repom (poput zlatnog retrivera s novom igračkom), što osigurava mehaničku energiju potrebnu za spermu da rasprši kumulirani oofor i veže se na zona pellucida.

Da li se može zatrudnjeti od malo sperme?  

Nizak broj sperme otežava začeće, ali oplodnja je moguća čak i uz najgoru analizu sjemena. Muškarcima je potrebno mnogo više od jednog spermatozoida da bi oplodili jajnu stanicu nakon odnosa. U tipičnom ejakulatu oslobađa se 250 miliona sperme, ali samo stotine stignu do jajovoda. Funkcionirajući kao svojevrsni sinhronizirani sportski tim, većina sperme oslobađa enzim koji pomaže u čišćenju puta do jajne stanice, tako da jedan spermatozoid može prodrijeti u nju. Iako ne postoji magični broj kada je u pitanju broj spermija, 20 miliona ili više sperme na mililitar ejakulata mjerilo je koje većina liječnika smatra “normalnim”, mada broj sperme ispod tog broja ne mora biti poražavajući. 

Plodnost muškaraca također dijelom ovisi o morfologiji sperme (oblik) i pokretljivosti sperme (kretanje). Dobra vijest je da vantjelesne reproduktivne tehnologije, a posebno intracitoplazmatska injekcija sperme, pri kojoj se jedan spermij ubrizgava u jaje, mogu dati spermi poticaj kada je utvrđen problem u jednom od tri ključna područja.

Kako znati da je došlo do oplodnje?

Neke žene mogu primijetiti simptome već nakon pet dana poslije ovulacije, iako će sa sigurnošću znati da su trudne tek puno kasnije. Rani znakovi i simptomi uključuju implantacijsko krvarenje ili grčeve, koji se mogu javiti 5-6 dana nakon što spermatozoid oplodi jajnu stanicu. Ostali rani simptomi uključuju osjetljivost dojki i promjene raspoloženja. Hormon trudnoće hCG, estrogen i progesteron mogu vaše grudi učiniti osjetljivima na dodir. To se događa 1-2 tjedna nakon začeća i osjećat će se izraženije od uobičajene PMS bolnosti.

Budući da se probavni sistem usporava nakon začeća, neke žene imaju mučninu, zatvor i probavne smetnje (iako je do pravih jutarnjih mučnina još nekoliko tjedana). Progesteron i hCG hormoni takođe doprinose ovim problemima, a tako i pojačano čulo mirisa koje imaju mnoge trudnice.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?