Search
Home » Ginekologija » KAD ZATRUDNITI POSLIJE POBAČAJA

KAD ZATRUDNITI POSLIJE POBAČAJA

Novo istraživanje je pokazalo da nema velike razlike između zatrudnjivanja ubrzo nakon gubitka ploda ili čekanja šest mjeseci. Zatrudnjeti ubrzo nakon pobačaja nije ništa rizičnije za mame i njihove bebe, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje je pokazalo da nema velike razlike u ishodu nove trudnoće ako je osoba trudna ostala neposredno nakon gubitla ploda tj prije šest mjeseci nakon gubitka.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) trenutačno savjetuje razmak od najmanje šest mjeseci između gubitka i ponovne trudnoće, no ovo novo istraživanje koju je proveo PLoS Medicine pokazala je drugačije. Analizirajući 72.000 začeća u razdoblju od osam godina, norveška je studija otkrila da parovi koji žele pokušati dobiti dijete to mogu učiniti i ranije.

Sada njezini autori kažu da medicinski savjet koji poziva parove da pričekaju šest mjeseci treba preispitati. Kažu da bi traženje od roditelja da pričekaju šest mjeseci nakon pobačaja ili pobačaja za neke moglo biti predugo i da se čini da medicinski dokazi koji se pojavljuju ne podržavaju ovu teoriju.

Koliko će mi trebati da se oporavim nakon pobačaja?

Trebat će vam vremena da se oporavite – fizički i emocionalno – od pobačaja. Svaki je gubitak individualan pa nema ‘normalnog’ vremena koje je potrebno da se procesuira ono što se dogodilo… ili da se ožalosti vaš gubitak. Uzmite si vremena i razgovarajte s onima oko sebe za podršku.

Što se tiče vašeg fizičkog oporavka, opet je to drugačije za svakoga. Može potrajati od nekoliko dana do nekoliko sedmica. Puno stvari može utjecati na to koliko je dugo potrebno za oporavak, uključujući i koliko ste krvarili.

Što se tiče menstruacije nakon pobačaja, većina žena će dobiti menstruaciju četiri do šest sedmica nakon.

Kada mogu ponovno imati seksualne odnose nakon pobačaja?

Općenito se savjetuje da pričekate dok krvarenje ne prestane kako biste smanjili rizik od infekcije. Međutim, emocionalno može biti teže napraviti ovaj korak i trebali biste pričekati dok se ne osjećate spremni.

Nakon gubitka djeteta možete doživjeti mnogo različitih emocija, stoga je važno razgovarati s partnerom o tome kako se osjećate. Također možete razgovarati sa svojim liječnikom ako imate bilo kakvih briga.

Kada mogu pokušati začeti dijete nakon pobačaja?

Savjet je obično pričekati dok ne dobijete barem jednu menstruaciju nakon pobačaja prije ponovnog pokušaja. Ali ne brinite ako zatrudnite prije toga – nećete biti izloženi većem riziku od pobačaja. Kod pobačaja koji su izazvani infekcijom , razgovarajte sa svojim ginekologom i potražite savjet prije nego ponovno pokušate imati dijete.

Trebam li se brinuti zbog mogućnosti ponovnog pobačaja?

Važno je zapamtiti da velika većina žena koje su imale spontani pobačaj poslije su obično imale savršeno normalnoj trudnoći bez komplikacija. Čak i one koje su imale ponovljene pobačaje (tri ili više) imaju velike šanse začeti i nositi bebu do punog termina bez ikakvih problema.

Kad zatrudnite nakon spontanog pobačaja, mogli biste se osjećati pomalo kao da hodate po jajima, osobito ako se to dogodilo više puta prije.

Najvažnije je da se zdravo hranite i izbjegavate alkohol, pušenje i previše kofeina. Prirodno je osjećati se malo tjeskobno i emocionalno, ali pomaže razgovarati o svojim osjećajima posebno s drugim mamama koje su imale spontani pobačaj.

Postojati mnogo razloga zbog kojih dolazi do pobačaja, ali obično se uzrok nikada ne pronađe. Smatra se da je većina pobačaja uzrokovana zbog poremečaja u genetici – abnormalnim hromozomima (koji usmjeravaju razvoj bebe). Ono što je važno znati je da je mala vjerovatnoća da je pobačaj bilo uzrokovano nečim što ste vi ili vaš partner jeste ili niste učinili.

Uzroci pobačaja

Pobačaj je gubitak trudnoće u prve 23 sedmice. Procjenjuje se da će se generalno jedna od šest trudnoća završiti pobačajem, s mnogo više ima pobačaja prije nego što žena uopće sazna da je trudna tj. prije nego što uradi test za trudnoću (biohemijske trudnoće).

Ako vam se to ipak dogodi, prirodno je da želite da znate šta je to izazvalo. Iako to nije uvijek moguće otkriti, evo nekih od najčešćih objašnjenja za to:

Problemi s hromozomima procjenjuje da je do dvije trećine ranih pobačaja povezano s abnormalnostima hromozoma. Ovo je najvjerovatnije jednokratna pojava i ne znači da postoji bilo kakav problem s hromozomima majke ili oca.

Kromosomi su blokovi DNK i kontroliraju niz faktora rasta, od razvoja stanica do boje očiju. Ponekad se nešto dogodi u trenutku začeća i fetus može dobiti previše ili nedovoljno hromozoma, što utiče na razvoj fetusa, što dovodi do pobačaja.

Slabost grlića materice Ako su mišići grlića materice (vrata materice) slabiji nego inače, to može uzrokovati prerano otvaranje tokom trudnoće. Poznato i kao oslabljen grlić materice ili cervikalna nesposobnost, ovo može dovesti do pobačaja.

Abnormalnosti posteljice – placente Ako postoji problem s placentom koja vas povezuje sa bebom, to može uzrokovati pobačaj.

Hormonalni problemi Žene s nepravilnim ciklusom ili hormonskim poremećajima mogu teže zatrudnjeti i imaju povećan rizik od pobačaja.

Infekcije Bolesti kao što su rubeola, ospice, citomegalovirus ili trovanja hranom (listerija, salmonela, toksoplazmoza) mogu biti povezane sa pobačajem.

Miomi Veliki miomi (na ili oko materice) ili druge abnormalnosti materice mogu dovesti do pobačaja, obično kasnije u trudnoći.

Cigarete/alkohol/kofein Doktori se slažu da ako pušite, pijete više od preporučenih jedinica alkohola ili konzumirate previše kofeina, rizik od pobačaja je povećan. Svjetska zdravstvena organizacija provodi istraživanje o efektima e-cigareta tokom trudnoće.

Hughesov sindrom (APS) Ovo je autoimuna bolest. Napada sluznicu ćelija pa zato može povećati rizik od pobačaja. Svaka 500 osoba je oboljeva od ovog sindroma , što se povećava na 1 od 10 ako imate rođaka kojim ima ovaj sindom.

Ektopična – vanmaterična trudnoća Ovo je mjesto gdje se jajna stanica smjesti izvan maternice (obično jajovod). Prvi simptomi su bol i vaginalno krvarenje, često praćeno vrtoglavicom. Ako ih imate, važno je da odmah kontaktirate svog liječnika opće prakse – ili odete u bolnicu – kako biste obavili skeniranje kako biste isključili ektopičnu trudnoću.

Oštećena jajna ćelija To se događa kada se oplođeno jaje pričvrsti za zid materice, ali se embrion ne razvije.

Starosna dob Rizik od pobačaja raste s godinama. Kada dostignete 35, imate jednu od pet šansi za pobačaj. Do 45. godine imate 50% šanse da imate pobačaj.

Dugotrajna hronična oboljenja Određena stanja poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, lupusa i problema sa štitnom žlijezdom mogu povećati vaše šanse za pobačaj.

Šta može uzrokovati pobačaj?

Iako gornja lista pokriva neke od uzroka pobačaja, često je nemoguće znati zašto konkretno dolazi do pobačaja. Mnogi pobačaji se mogu dogoditi kod zdravih mladih žena, bez ikakvog prepoznatljivog uzroka. Često se pripisuju genetskim hromozomskim defektima u fetusu koji sprečavaju bebu da se normalno razvija. Iako je pobačaj teško iskustvo, važno je zapamtiti da će mnoge žene poslije imati sretne, zdrave trudnoće, bez ikakvih problema.

Suprotno onome što mnogi ljudi vjeruju, ne morate imati višak kilograma ili da patite od ozbiljnog medicinskog problema da biste bili u opasnosti od pobačaja – mnogi pobačaji se dešavaju kod zdravih mladih žena bez ikakvog prepoznatljivog uzroka.

Šta ne uzrokuje pobačaj?

Iako je lako kriviti sebe ili nešto što ste radili, ove stvari obično ne uzrokuju pobačaj:

stres, depresija , šok ili strah tokom trudnoće,vežbanje tokom trudnoće – ali uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom, koja vrsta i količina vježbanja vam odgovara tokom trudnoće. Također podizanje ili naprezanje tokom trudnoće, rad tokom trudnoće – ili rad koji uključuje dugo sedenje ili stajanje i seks tokom trudnoće obično ne uzrokuju pobačaje.

Šta je to rani pobačaj?

Pobačaj se smatra ranim ako se dogodi u prvih 12 sedmica trudnoće. Rani pobačaj je vrlo čest, a ponekad žene mogu doživjeti pobačaj prije nego što shvate da su trudne.

Ponekad žene mogu osjetiti da im nije prihvatljivo da u potpunosti tuguju jer su izgubile svoju bebu tako rano. Međutim, svaki gubitak je jedinstven i važno je dobiti pomoć koja vam je potrebna ako se borite da se pomirite s onim što se dogodilo.

Šta je kasni pobačaj?

Pobačaj se smatra kasnim kada se dogodi nakon 12 sedmica i prije 24 sedmice. Nakon ovog vremena klasifikuje se kao mrtvorođenče. Ako ste doživjeli kasni pobačaj, možda ćete smatrati da riječ pobačaj ne odražava bol zbog vašeg gubitka i da ćete tugovati zbog smrti svoje bebe.

Šta su to ponavljajući pobačaji?

Ovaj izraz se koristi za opisivanje tri ili više pobačaja za redom. Ovo pogađa otprilike jednog od svakih 100 parova koji pokušavaju da zatrudne. Ako ste iskusili ponavljajuće pobačaje, vaš liječnik bi vas trebao uputiti na neke testove kako bi otkrio zašto se to stalno događa.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?