Search

11. sedmica

Još 29 sedmica!

Vaša beba ima prste na rukama i nogama, i već je veličine smokve!

Ekran Vašeg laptopa ili mobitela na kojem provodite sate čitajući forume o trudnoći, zamijenite opuštanjem i pogledom na prirodu. Uhvatite partnera ili sebi dragu osobu pod ruku i zaputite se na neku ne tako udaljenu, ali dovoljno lijepu destinaciju. Priznat ćete da i skorije nego što se čini, nećete imati previše vremena na raspolaganju koje ćete biti u mogućnosti iskoristiti na putovanja. Ne zaboravite da u kofer spakujete odjeću za trudnice čak i ako još nemate zaobljen stomak – obična odjeća bi Vas mogla stezati oko struka. Spakujte i trudnički jastuk kako bi Vam bilo udobno spavati na lijevom boku i tako poboljšati doprinos krvi do bebe.

Simptomi 11. sedmice trudnoće

U ovoj sedmici i dalje imate pravu hormonsku buru u svom tijelu, a pritom i beba zahtijeva sve više prostora u Vašem stomaku. Zato možete očekivati sljedeće simptome:

 • probavne smetnje poput žgaravice, podrigivanja i zatvora
 • neugodan osjećaj u stomaku
 • mučnina
 • linea negra (tamna linija duž sredine stomaka)
 • dobijanje na težini
 • gasovi
 • umor
 • promjene raspoloženja
 • vaginalni iscjedak
 • proširene vene
 • grčevi u nogama.

Podsjetnici za 11. sedmicu trudnoće

Nemojte se zabrinuti ako se pojavi tamna linija duž sredine Vašeg stomaka. To je prolazna pojava, a zadržat će se sve dok Vaši hormoni budu divljali, možda čak i nakon poroda, obzirom da i u toku dojenja hormoni još uvijek bivaju u visokim vrijednostima.

Noću bi Vas mogli buditi bolni grčevi nogu. Spriječite ih tako što ćete piti dovoljno vode u toku dana i jestu namirnice bogate kalijumom i magnezijumom.

U ovom periodu jutarnje mučnine bi se konačno mogle u potpunosti povući, ali na njihovo mjesto dolaze žgaravica, podrigivanje i zatvor za što su krivi hormoni, tačnije pojačano lučenje progesterona. Obzirom da beba raste, raste i materica koja nema gdje drugo da se smjesti nego upravo na crijeva, što će prouzrokovati nadutost, gasove i veoma neugodan osjećaj u stomaku. Navedene simptome ćete osjetiti posebno nakon jela.

Ovih dana ćete vjerovatno pomisliti da biste mogli pojesti sve što se nađe u frižideru, ali se potrudite da ne pretjerujete prilikom jela. Iako hranite dvije osobe istovremeno, beba nije odrastao čovjek te joj iz tog razloga ne treba ogromna količina hrane.

I dalje ćete dobijati na kilaži, imati vaginalni iscjedak, osjećati umor i imati promjene raspoloženja, a ako nosite blizance, svi ti stimptomi će biti dvostruko intenzivniji.

Neke trudnice će primjetiti ubrzan rast kose i noktiju u toku trudnoće, međutim neke će isto primjetiti tek pred porod. Ukoliko inače imate kovrdžavu kosu, sada Vam se može doimati ravnijom nego inače.

Vaša koža još nije počela previše da se širi pa je zato pravo vrijeme da je počnete pripremati za borbu protiv strija. Nažalost, ne postoji siguran način da se te pruge izbjegnu, pogotovo ako ste im genetski skloni, ali svoju koži možete ojačati tako što ćete je redovno hidrirati, piti puno vode i jesti hranu bogatu vitaminima C, E, B2, B3 i cinkom.  

Kao rezultat povećanog protoka krvi kroz Vaš organizam, moći ćete primijetiti i prisustvo proširenih vena, a redovnim vježbanjem možete spriječti njihovu pojavu. Proširene vene u trudnoći obično ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni, već estetski problem. Međutim, postoji određeni broj trudnica koje zbog proširenih vena dobiju povećan rizik od nastanka duboke tromboze vena (DVT), koja može imati ozbiljne posljedice. DVT se javlja u vidu otoka, bolnosti i crvenila kože, što je obično lokalizovano na potkoljenicama ili duž cijelih nogu. U tom slučaju ćete se podvrgnuti ultrazvučnom pregledu Dopplerom.

Prilikom ultrazvučnog pregleda ove sedmice, ginekolog će izmjeriti nuhalni nabor (NT – nuhalna transluenca), odnosno utvrditi postoji li prekomjerno nakupljanje tečnosti iza bebinog vrata. NT može ukazati na eventualno prisustvo hromozomskih anomalija, kao što je Down sindrom. Da bi ovaj nalaz bio precizan, nakon njega se izvodi Dabl test, koji je najpouzdaniji prilikom izvođenja u 12. sedmici trudnoće.

Zanimljivosti

Beba je u ovoj sedmici veličine smokve, duga oko 4.1 cm, a teži 7 g. Koža joj je providna i tanka poput papira, a takva će ostati do kraja trudnoće. Očni kapci su još uvijek zatvoreni, ali ispod njih su se razvile zjenice. Na desnima su nastali pupoljci za 20 mliječnih zuba. Na jeziku su stvoreni receptori (pupoljci) za ukus. Bebine uši su u ovom periodu zauzele svoj pravi položaj, obzirom da su do sada bile postavljene nisko na glavi. Plovne kožice koje su se nalazile između prstiju su sada nestale, tako da beba bez poteškoća može razdvajati prste, a dobila je i sposobnost skupljanja šake u pesnicu. Sada može da zijeva, sisa i guta. Kao posljedica stvaranja dijafragme, koja je jedan od disajnih mišića, može joj se javiti i štucanje. Beba je u ovom periodu veoma aktivna, ali pokrete nećete osjetiti sve do 4. mjeseca trudnoće.

Za žene koje su trudne 11 sedmica sa blizancima, ultrazvuk bi u ovom trenutku pokazao bebine pupčane vrpce i jednu ili dvije posteljice. Ako bebe dijele posteljicu, fetusi su vjerovatno jednojajčani blizanci. Ako imaju dvije odvojene posteljice, mogu biti jednojajčani ili dvojajčani blizanci. Jednojajčani blizanci koji dijele istu posteljicu obično trebaju češće preglede kako biste bili sigurni da oboje dobijaju dovoljno hrane. Oni već u materici moraju naučiti da dijele!

Sadržaj ovog članka je razvijen u saradnji s Udruženjem studenata medicine Bosne i Hercegovine.

autor : Selma Hasić

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?