Search

ISPIRANJE VAGINE – RODNICE

Ispiranje je čišćenje vagine vodom ili drugim tečnostima. Ljekari preporučuju da se prilikom tuširanja ne ispirete vaginu. Ispiranje vagine može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, uključujući probleme sa trudnoćom. Ispiranje je također povezano s vaginalnim infekcijama i spolno prenosivim infekcijama (SPI).

Šta je to ispiranje vagine – rodnice?

Ispiranje vagine je pranje unutrašnjosti vagine vodom ili tečnostima pod mlazom tuša ili pumpicama.

Pranje vanjske strane vagine toplom vodom neće naštetiti vašoj vagini. Ali, ispiranje može dovesti do mnogih različitih zdravstvenih problema.

Istraživanja nisu otkrila nikakvu zdravstvenu korist od ispiranjem ali su ujedno pokazale da je ispiranje povezano sa mnogim zdravstvenim problemima.

Zašto žene ne bi trebale ispirati vaginu ?

Doktori preporučuju da se žene ne ispiraju vaginu . Ispiranje može promijeniti potrebnu ravnotežu vaginalne flore (da štetne bakterije nadjačaju dobre bakterije) i prirodne kiselosti u zdravoj vagini.

Vagina obično ima dobre i štetne bakterije. Ravnoteža bakterija pomaže u održavanju kiselog okruženja. Kisela sredina štiti vaginu od infekcija ili iritacije.

Ispiranje može uzrokovati prekomjeran rast štetnih bakterija. To može dovesti do gljivične infekcije ili bakterijske vaginoze. Ako već imate vaginalnu infekciju, ispiranje može potisnuti bakterije pa da se infekcija proširi u maternicu, jajovode i jajnike. To može dovesti do upalnih bolesti karlice, ozbiljnog zdravstvenog problema.

Koji zdravstveni problemi su povezani sa ispiranjem vagine ?

Zdravstveni problemi koji mogu biti povezani s ispiranjem vagine su:

 • Bakterijska vaginoza (BV), infekcija u vagini. Žene koje se često ispiraju (jednom sedmično ili više) imaju pet puta veću vjerovatnoću da će razviti BV od žena koje se ne ispiraju.
 • Upalna bolest zdjelice, infekcija reproduktivnih organa koja je često uzrokovana STI
 • Problemi tokom trudnoće, uključujući prijevremeni porod i vanmaterničnu trudnoću
 • Seksualno prenosive infekcije SPI , uključujući HIV
 • Vaginalna iritacija ili suhoća

Da li ispiranje vagine može pomoći kod neugodnog vaginalnog mirisa ?

Ne. Ispiranje nije rješenje vaginalnog mirisa ili drugih vaginalnih problema kao što iscjedak, bol, svrab ili peckanje.

Ispiranje će samo nakratko prikriti miris i pogoršati druge probleme.

Javite se svom ginekologu ako imate:

 • Vaginalni iscjedak koji je lošeg miris
 • Vaginalni svrab, bijeli ili žućkasto-zeleni iscjedak sa ili bez mirisa
 • Peckanje, crvenilo i otok u ili oko vagine
 • Bol prilikom mokrenja
 • Bol ili nelagodnost tokom seksa

To mogu biti znaci vaginalne infekcije ili Seksualno prenosive infekcije. Nemojte se ispirati prije nego što posjetite ljekara. Ovo može otežati ljekaru da otkrije problem i postavi dijagnozu .

Da li ispiranje vagine može očisti vaginu?

Ne. Doktori preporučuju da se žene ne ispiraju. Vaše tijelo prirodno ispire i čisti vaginu. Svaki jak miris ili iritacija obično znači da nešto nije uredu.

Ispiranje također može povećati vaše šanse za vaginalnu infekciju ili Seksualno prenosivu infekciju. Ako imate pitanja ili nedoumica, javite se svom ljekarom.

Koji je najbolji način za čišćenje vagine?

Najbolje je pustiti  da se vagina sama očisti. Vagina se čisti prirodnim putem stvaranjem sluzi. Sluz ispire krv, spermu i vaginalni iscjedak.

Ako ste zabrinuti zbog vaginalnog mirisa, razgovarajte sa svojim ljekarom. Ali treba da znate da čak i zdrave, čiste vagine imaju blagi miris koji se mijenja tokom dana. Fizička aktivnost također može dati vašoj vagini jači miris, ali to je i dalje normalno.

Održavajte svoju vaginu čistom i zdravom:

 • Perite vanjsku stranu vagine samo toplom vodom kada se kupate. Neke žene koriste i blage sapune. Ali, ako imate osjetljivu kožu ili bilo koju trenutnu vaginalnu infekciju, čak i blagi sapuni mogu uzrokovati suhoću i iritaciju.
 • Izbjegavajte mirisne tampone, uloške, pudere i sprejeve. Ovi proizvodi mogu povećati šanse za dobivanje vaginalne infekcije.

Da li ispiranje vagine prije ili poslije seksa može spriječiti Seksualno prenosive infekcije?

Ne. Ispiranje prije ili poslije seksa ne sprječava Seksualno prenosive infekcije. Zapravo, ispiranje vagine uklanja neke od normalnih dobrih bakterija u vagini koje vas štite od infekcije. Ovo zapravo može povećati rizik od dobivanja SPI, uključujući HIV, virus koji uzrokuje AIDS.

Da li ispirati vaginu nakon nezaštićenog odnosa ili ako je kondom pukao?

Ne. Ispiranjem se uklanjaju neke od normalnih bakterija u vagini koje vas štite od infekcije. Ovo može povećati rizik od dobivanja Seksualno prenosivih infekcija, uključujući HIV.

Ako ste imali seks bez zaštite ili ako je kondom pukao tokom seksa, javite se svom ljekaru.

Može li ispiranje nakon seksalnog odnosa spriječiti trudnoću?

Ne. Ispiranje ne sprečava trudnoću i nikada se ne smije koristiti kao vid kontracepcije . Ako ste imali seksualni odnos bez upotrebe kontracepcije, možete koristiti hitnu kontracepciju – tabletu za dan poslije kako biste spriječili da zatrudnite.

Ako vam je potrebna kontracepcija, razgovarajte sa svojim ljekarom o tome koja je metoda kontracepcije je najbolja za vas.

Kako ispiranje vagine utiče na trudnoću?

Ispiranje vagine može otežati začeće i može uzrokovati probleme tokom trudnoće:

 • Problemi sa začećem. Žene koje su se ispirale barem jednom mjesečno teže su zatrudnjele od onih koje se nisu ispirale.
 • Veći rizik od vanmaterične trudnoće. Ispiranje može povećati šanse žene za oštećenje jajovoda i vanmaterničnu trudnoću. Ektopična trudnoća je kada se oplođeno jaje pričvrsti za unutrašnjost jajovoda umjesto za maternicu. Ako se ne liječi, vanmaternična trudnoća može biti opasna po život. Također može otežati ženi da zatrudni u budućnosti.

Povećava rizik od prijevremenog porođaja. Jedna studija je otkrila da žene koje se ispiraju tokom trudnoće imaju veću vjerovatnoću da rode prije vremena. Ovo povećava rizik od zdravstvenih problema za vas i vašu b

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?