Kategorije
Članci Ginekologija Neplodnost Trudnoća

IDEALNA TEŽINA ZA ŽENE I REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE

Težina, plodnost i trudnoća

Vaša težina – bilo da je previsoka ili preniska – može uticati na vašu sposobnost da zatrudnite, a također može uzrokovati probleme tokom trudnoće. Dostizanje zdrave težine može vam pomoći da zatrudnite i poboljšate vaše šanse za zdravu trudnoću i zdravu bebu.

Kako prekomjerna težina ili gojaznost utiču na sposobnost da zatrudnite?

Sindrom policističnih jajnika, ili PCOS, jedan je od najčešćih razloga za neplodnost kod žena, a može uzrokovati i gojaznost.

Prekomjerna težina i gojaznost utiču na plodnost:

 • Sprečavanje ovulacije. Vaši jajnici stvaraju ženski hormon estrogen. Masne ćelije također proizvode estrogen. Kako dobijate na težini, vaše masne ćelije rastu i oslobađaju više estrogena. Previše prirodnog estrogena može uzrokovati da vaše tijelo reaguje kao da uzimate hormonsku kontrolu rađanja sa estrogenom (poput pilule, injekcije ili vaginalnog prstena) ili kao da ste već trudni. Ovo može zavarati jajnik spriječiti ovulaciju i mjesečnicu.
 • Smanjenje plodnosti. Gojaznost može smanjiti vaše šanse za trudnoću čak kad ste u postupke vantjelesne oplodnje (IVF).

Kako nedovoljna težina utiče na vašu sposobnost da zatrudnite?

Ako imate manju težinu (vaš BMI je 18,5 ili manje), to može uzrokovati da vaše tijelo prestane proizvoditi estrogen, te uzrokovati nepravilne menstrualne cikluse. Možda ćete prestati imati ovulaciju i menstruaciju. Ovo se dešava ako gubite na težini, jer ne jedete dovoljno ili zato što previše vježbate, što mogu biti znaci poremećaja u ishrani kao što je anoreksija nervoza.

Da biste zatrudnjeli, morate ovulirati ili osloboditi jajnu stanicu iz jajnika kako bi se mogla oploditi muškom spermom. Tada vaše tijelo mora biti u stanju da podrži bebin razvoj u materici.

Može li dostizanje zdrave težine pomoći da zatrudnite?

Da. Svaka žena je drugačija, ali studije pokazuju da je za žene koje imaju prekomjernu težinu ili gojaznost gubitak težine povećao šanse za trudnoću. Gubitak težine je također pomogao da se menstrualni ciklusi vrate u normalu. Razgovarajte sa svojim doktorom o tome kako bezbjedno smršati.

Žene koje se trebaju ugojiti prije trudnoće trebale bi razgovarati sa svojim doktorom o tome kako sigurno i postepeno dobijati na težini.

Koliko treba da dobijete na težini tokom trudnoće?

Koliko kilograma treba da dobijete tokom trudnoće zavisi od vašeg indeksa tjelesne mase (BMI) prije trudnoće.

Ako imate:

Nedovoljnu težinu (BMI manji od 18,5), trebali biste dobiti 12 do 18 kg

Normalnu težinu (BMI od 18,5 do 24,9), trebali biste dobiti 11 do 15 kg

Prekomjernu težinu (BMI od 25 do 29,9), trebali biste dobiti 6 do 11 kg

Gojaznost (BMI od 30 ili veći), ne biste se trebali dobiti više od 5 do 9 kg

Koji su zdravstveni rizici od prekomjerne težine ili gojaznosti za majku tokom trudnoće?

Prekomjerna težina ili gojaznost tokom trudnoće povećava rizik od problema tokom trudnoće. Čak i ako nemate prekomjernu težinu ili gojaznost, debljanje više od preporučenog tokom trudnoće može uzrokovati iste probleme.

To uključuje:

 • Gestacijsku hipertenziju (visok krvni pritisak tokom trudnoće). Ako se ne kontroliše tokom trudnoće, gestacijska hipertenzija može dovesti do ozbiljnijeg stanja zvanog preeklampsija.
 • Gestacijski dijabetes (dijabetes koji počinje tokom trudnoće). Prekomjerna težina ili gojaznost povećavaju rizik za gestacijski dijabetes. Žene koje su imale gestacijski dijabetes također imaju veći životni rizik od pretilosti i dijabetesa tipa 2. Gestacijski dijabetes može uzrokovati nizak šećer u krvi kod novorođenčeta. Nerođene bebe također mogu biti veće, što može da povrijedi bebu ili majku tokom poroda.
 • Povećan rizik za carski rez

Kako prekomjerna težina ili gojaznost tokom trudnoće utiču na bebu?

Bebe rođene od majki s prekomjernom tjelesnom težinom ili gojaznošću imaju veći rizik od zdravstvenih problema kod beba, uključujući:

 • Defekti neuralne cijevi, kao što je spina bifida
 • Srčane mane
 • Nizak šećer u krvi i veće tijelo, ako majka ima gestacijski dijabetes
 • Gojaznost, dijabetes tipa 2 i visok holesterol kasnije tokom života

Kako nedovoljna težina tokom trudnoće utiče na bebu?

Bebe rođene od majki koje imaju manju težinu (žene sa BMI nižim od 18,5) su pod većim rizikom od zdravstvenih problema, uključujući:

 • Prijevremeno rođenje (prije 37. sedmice trudnoće)
 • Mala porođajna težina. Ove bebe su u opasnosti od zdravstvenih i razvojnih problema kako budu rasle.
Dr. Emir Mahmutbegović

Mahmutbegović Emir rođen je 22.09.1981. u Bugojnu, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je 2009. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a naučno zvanje mr.sc. stekao je 2012. godine na Odjelu za genetiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Završio je specijalizaciju ginekologije i akušerstva u junu 2016. godine i od tada radi kao ginekolog u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva kantona Sarajevo. Godine 2014. završio je postdiplomski tečaj Ultrazvuk u akušerstvu i ginekologiji u Zagrebu, Hrvatska. 2016. godine završio je ” Tečaj ginekološke citologije (licencirani ginekološki citolog)” i ” Tečaj praktične kolposkopije” u Beogradu.

PIŠITE NAM