Search
Home » Ginekologija » Humani papiloma virus – HPV

Humani papiloma virus – HPV

Šta je humani papiloma virus – HPV?

Humani papiloma virus ili “HPV” je virus koji uzrokuje karcinom grlića maternice ili bradavice na genitalnoj regiji, poznate kao kondilome.

Kako se prenosi infekcija HPV-a?

HPV se prenosi seksualnim putem. Danas je poznato je preko 100 vrsta HPV-a, ali samo njih 30 tak se prenose seksualnim putem, i to uglavnom oralnim, vaginalnim ili analnim kontaktom. HPV infekcija se može čak prenijeti i kontaktima genitalija, bez samog seksualnog čina.

Osobe koji su imale mnogo seksualnih partnera imaju veće šanse da se zaraze HPV-om; osim toga mnoge osobe ne znaju da su inficirane, zbog toga se infekcija lako širi.

Koji su simptomi HPV virusa koji se prenose seksualnim putem ?

HPV virusi, koji se prenose seksualnim putem su podijeljeni u dvije skupine:

Jedna skupina HPV virusa uzrokuje pojavu bradavica (kondiloma) na genitalnim organima. Ova skupina spada u niskorizične HPV viruse jer uzrokuje samo pojavu kondiloma,a ne uzrokuje karcinom grlića maternice.
Druga skupina HPV virusa su visokorizični; prenose se seksualnim putem i u većini slučajeva ne uzrokuju nikakve simptome. Obično se infekcija povuče sama i nestane zahvaljujući imunom sistemu žene; međutim kod 10-20% žena, HPV infekcija ne odlazi tj.zadržava se i može uzrokovati čak karcinom grlića maternice.

Kako nastaju promjene na grliću maternice pod uticajem HPV ?

Kod 10 do 20% žena, koje se zaraze HPV virusom visokog rizika, infekcija ostaje u organizmu duži vremenski period i ne povlači se .Tada postoji šansa da se razviju abnormalnosti-promjene na grliću maternice pod uticajem HPV, koje zovemo prekanceroze. Obzirom na dužinu trajanja infekcije HPV, stepen i težinu promjene, prekanceroze dijelimo na: ASCUS, LSIL i HSIL ili CIN 1, CIN2 I CIN 3.

Koliko je potrebno vremena da nastane karcinom grlića maternice pod uticajem HPV ?

Obično je potrebno oko 10 godina da HPV infekcija bude prisutna u organizmu, da prouzrokuje rak grlića maternice. Iz tog razloga važno je redovito raditi ginekološke preglede (Papa test ili HPV test, ili oba) kako bismo otkrili bilo kakve abnormalnosti grlića maternice, prije nego što se razvije karcinom.

Papa test smo već predstavili i detaljno objasnili njegovu svrhu, a to je da odredi stepen oštećenja ćelija grlića maternice koji je nastao pod uticajem HPV.

Šta je HPV tipizacija ?

HPV testiranje, odnosno HPV tipizacija je testiranje koje se vrši da bi se otkrilo prisustvo HPV u organizmu i da se otkrije koji tipovi su prisutni.

HPV virusi su podijeljeni u dvije grupe :

HPV niskog rizika- HPV tipovi koji uzrokuju genitalne bradavice – kondilome. Ove vrste se smatraju niskorizičnim jer ne uzrokuju rak grlića maternice, nego samo utiču na stvaranje kondiloma.

HPV visokog rizika- koji se u većini slučajeva povlači, ali kod 10 – 20 % žena ostaje i može uzrokovati promjene na grliću maternice tj. može uzrokovati prekanceroze ili ako se ne liječi na vrijeme, može uzrokovati karcinom grlića materice.

Kako se liječi HPV virus ?

Sam virus HPV nije moguće uništiti, ali jačanje imunog sistema žene sa preparatima za jačanje imuniteta može pomoći organizmu da se sam izbori sa HPV-om. Virus obično ostaje u organizmu ukoliko imate oslabljen imunitet, koji može nastati uslijed hroničnog emocionalnog ili drugog stresa, loše prehrane, uživanja alkohola i pušenja, što može biti razlogom promjena u imunološkom odgovoru, koje mogu potaknuti aktivnost virusa.Stoga, jačenje imuniteta pomaže organizmu da uništi virus.

Kako se liječe promjene koje je uzrokovao HPV virus ?

Promjene koje uzrokuje HPV virus se obično otkriju PAPA testom i kolposkopijom, i ako je HPV doveo do promjena na vagini ili grliću materice, moguće je liječiti većinu tih promjena. Preporučuje se da se sa vašim liječnikom konsultujete o načinu liječenja vaših promjena.

Kako se mogu zaštiti od infekcije HPV-om ili kako spriječiti širenje HPV-a ?

Infekcija HPV-om se može spriječiti na dva načina :

Vakcina protiv HPV virusa- djeluje samo ako se dobije prije nego što se osoba zarazi HPV-om. Zbog toga, liječnici savjetuju da se vakcinišu osobe u mlađoj životnoj dobi.

Kondomi – su bitan aspekt zaštite od HPV-a, ne štite u potpunosti zato što virus može živjeti na koži koja nije prekrivena kondomom. Međutim, i pored toga kondomi i dalje predstavljaju važan način zaštite i od drugih bolesti koje se mogu širiti seksualnim putem.

HPV infekcija je jedan od glavnih razloga propagacije zaštićenih seksualnih odnosa .

Preporučuje se redovito raditi ginekološke preglede (Papa test ili HPV test, ili oba) kako bismo otkrili bilo kakve abnormalnosti grlića maternice koje se mogu liječiti prije nego što se razvije sam karcinom grlića.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?