Search
Home » Ginekologija » HPV i Hpv vakcinacija

HPV i Hpv vakcinacija

Vakcine protiv HPV virusa

Ljudski papiloma virus (HPV) je virus koji uzrokuje rak grlića maternice i genitalne bradavice – kondilome. Dugotrajna infekcija određenom vrstom HPV-a može dovesti do raka grlića maternice, od  kojeg svake godine oboli oko 10 000 žena u SAD u. HPV također može izazvati rak vulve i vagine kod žena, iako su ti karcinomi mnogo rijeđi od raka grlića maternice. HPV također može da uzrokuje rak anusa i usne šupljine, kod muškaraca, a i kod žena.

Tri su vakcine dostupne na tržištu (Gardasil, Gardasil-9 i Cervarix) koje se koriste za spriječavanje infekcije HPV-a i to onim vrstama HPV-a za koje se zna da uzrokuju rak grlića maternice. Ova cjepiva su sigurna za upotrebu i značajno smanjuju pojavu prekanceroza tj.  abnormalnih promjena na grliću maternice koje mogu dovesti do raka. Rak grlića maternice ne nastaje u kratkom vremenskom periodu, prvo nastaju prekanceroze koje,  ako se na vrijeme ne liječe,  mogu se razviti u stadij raka. Gardasil i Gardasil-9 pored HPV-a koji uzrokuju rak, spriječavaju još infekciju i dvije vrste HPV-a koje uzrokuju genitalne bradavice-kondilome.

Šta je humani papiloma virus – HPV ?

Ljudski papiloma virus (HPV) virus je koji se prenosi kontaktom kože na kožu, uključujući i seksualni kontakt. To podrazumijeva : vaginalni seks, oralni seks, analni seks ili bilo koji drugi kontakt koji uključuje područje genitalija (npr.čak kontakt ruke s genitalijama). Iako su kondomi važan način kontracepcije za većinu spolno prenosivih infekcija, kondomi ne pružaju potpunu zaštitu od HPV infekcije, jer ne pokrivaju svu izloženu genitalnu kožu.

Rizik od zaraze HPV-om se povećava s brojem seksualnih partnera. Seks s partnerom koji je u prošlosti imao mnogo drugih partnera također povećava rizik. Procijenjeno je da se 75- 80 % seksualno aktivnih odraslih osoba zarazi bar jednom  HPV-om prije dobi od 50 godina života.

Većina ljudi koji su zaraženi HPV-om nemaju znakove ili simptome, a u većini slučajeva nikad i neće razviti simptome uzrokovane HPV-om. Obično se HPV virus ne zadržava dugo u organizmu jer se povuče samostalno ili pod uticajem imunog sistema. U 10- 20 % žena, međutim, HPV infekcija ne odlazi tj.zadržava se. U ovim slučajevima postoji šansa da se razviju abnormalnosti na grliću maternice, a zatim i karcinom. Obično je potrebno 10 do 15 godina da  HPV infekcija bude prisutna u organizmu da  prouzrokuje rak grlića maternice. Iz tog razloga, važno je redovito raditi ginekološke preglede (Papa test ili HPV test, ili oba) kako bismo otkrili bilo kakve abnormalnosti grlića maternice, prije nego što se rak razvije.

Danas je poznato preko 100 različitih vrsta HPV-a; poznato je 40 njih koji utiču na  genitalnu regiju tj utiču na  grlić maternice, a za otprilike 15 njih zna se da uzrokuju rak grlića maternice. HPV virusi su podjeljeni u dvije grupe :

HPV tipovi niskog rizika

HPV tipovi 6 i 11 koji uzrokuju genitalne bradavice – kondilome. Ove se vrste smatraju niskim rizikom jer ne uzrokuju rak grlića maternice, samo utiču na stvaranje kondiloma.

HPV tipovi visokog rizika

Vrste 16 i 18 su tipovi virusa visokog rizika koji uzrokuju većinu (oko 70 posto) slučajeva raka grlića maternice. Ostali HPV tipovi 31, 33, 45, 52 i 58 također su visoko rizični tipovi, koji uzrokuju oko 20 % karcinoma grlića maternice. Ostale vrste virusa visokog rizika (35, 39, 51, 56 i 59) također mogu uzrokovati karcinom grlića maternice, ali su rijeđi.

Tri su vakcine protiv HPV-a dostupna širom svijeta. Tri vakcine štite od različitih vrsta HPV-a:

Gardasil-9 pomaže u spriječavanju infekcije s devet vrsta HPV-a (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58).

Gardasil pomaže u spriječavanju infekcije četiri tipa HPV-a (6, 11, 16 i 18).

Cervarix pomaže u spriječavanju infekcije HPV-om tipa 16 i 18.

Kad i kako se vrši vakcinisanje protiv HPV ?

Doziranje ovisi o vašoj dobi i zdravlju vašeg imunološkog sistema:

● za osobe mlađe od 15 godina s normalnom imunološkim sistemom, trebali biste dobiti dvije vakcine u razmaku od najmanje šest mjeseci.

● za osobe starije od 15 ili više godina s normalnim imunološkim sistemom, trebali biste dobiti tri vakcine. Druga i treća doza vakcine daju se od dva do šest mjeseci nakon prve doze vakcine.

● Ako imate infekciju HIV-om ili oslabljen imunološki sistem (npr. imate neko drugo zdravstveno stanje koje slabi vaš imunološki sistem), trebali biste dobiti tri vakcine bez obzira na dob u kojoj započinjete seriju cijepljenja.

Koga treba vakcinisati?

U Sjedinjenim Američkim Državama preporučuje se rutinsko cijepljenje protiv HPV-a za svu djecu u dobi od 11 do 12 godina, a može se davati već u dobi od 9 godina. Cijepljenje se preporučuje svim osobama do 26 godina starosti.

HPV vakcina daje najveću zaštitu od HPV-a ako ste cijepljeni prije nego što osoba postane seksualno aktivna. Vakcina ne pomaže u uklanjanju HPV infekcije iz organizma ili vakcina ne djeluje na bilo kakve abnormalosti na  grliću maternice. Međutim, ako ste mlađi od 26 godina seksualno ste aktivni, imate ili ste imali  genitalne bradavice – kondilome , pozitivan HPV test ili abnormalni Pap test, ipak možete dobiti neku (iako dosta manju) zaštitu od cijepljenja protiv HPV-a.

Važno je imati na umu da vakcina najbolje djeluje ako se daje prije početka seksualnih aktivnosti (čak i mnogo godina prije). Ponekad se roditelji ustručavaju cijepiti svoju djecu. Neki se brinu da će to dovesti do toga da djeca postanu seksualno aktivnija ranije nego što bi inače činila. Međutim, nema dokaza da se to događa.

Neki se također brinu da cjepivo može imati ozbiljne nuspojave, ali studije su jasno pokazale da su dostupna cjepiva protiv HPV-a vrlo sigurna.

Koliko dugo traje zaštita HPV vakcine ?

Iako stručnjaci ne znaju tačno koliko dugo vakcina štiti od infekcije HPV-om, nema dokaza koji bi sugerirali da vakcina protiv HPV-a s vremenom gubi sposobnost zaštite.

Treba li osoba raditi papa test ako je vakcinisana protiv HPV? 

Redovni papa testovi se preporučuju počevši od 21. godine života. Dobivanje cjepiva protiv HPV-a ne znači da u budućnosti možete preskočiti probir raka grlića maternice- PAPA test, jer vakcina ne uklanja infekcije stečene prije cijepljenja. Uz to, druge vrste visokog rizika HPV-a, koje nisu spriječene cjepivom, mogu također izazvati rak grlića maternice.

Da li postoje nuspojave ili neke mjere predostrožnosti protiv HPV vakcina ?

Vakcina protiv HPV-a može uzrokovati blago crvenilo, osjetljivost ili oticanje u blizini mjesta ubrizgavanja. U cjepivu protiv HPV-a ne postoji timrosal (derivat žive koji se koristi kao konzervans). Vakcina se trenutno ne preporučuje tijekom trudnoće, iako nema poznatih rizika za bebu.

Da li vakcina pomaže kod ostalih seksualno prenosivih infekcija ?

Vakcina protiv HPV-a ne spriječava ostale spolno prenosive infekcije  poput HIV-a, herpesa, klamidije i gonoreje. U tim slučajevima važno je prakticirati siguran seks kako biste smanjili rizik od svih spolno prenosivih infekcija. To uključuje upotrebu muškog ili ženskog kondoma pri svakom seksualnom činu.

Emir Mahmutbegović doc. dr sci.med. je specijalista ginekologije akušerstva, doktor nauka iz oblasti biogenetike i bioinženjeringa i doc.dr na katedri za ginekologiju , akušerstvo i humanu reprodukciju. Specijalista Ginekologije i Akušerstva s iskustvom u reproduktivnom zdravlju žena, posvećen sam pružanju stručne i empatične podrške kako bih unaprijedio reproduktivno zdravlje i ostvario pozitivne rezultate za svoje pacijentice. Kao osnivač i pokretač web platforme www.eGinekolog.ba i Ginekološkog dijagnsotičkog centra eGinekolog, nastojim pružiti informacije, savjete i edukacija o reproduktivnom zdravlju žena kroz portal  www.eginekolog.ba a kroz Ginekološki dijagnostički centar eGinekolog nastojimo pružiti vrhunsku brigu i podršku uz najmoderniju tehnologiju i stručnost.

Najnovije

Najčitanije

Zakažite pregled

Pozovite nas na: 
+387 62 209 328

Mi se nalazimu u: 
Ramiza Salčina 87, Sarajevo

ili, popunite svoje podatke u obrascu ispod, i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Kontakt informacije
Kog datuma i u koje vrijeme Vam odgovara najviše?